Υπηρεσίες Πολιτισμού - Αρχικός Σχεδιασμός Υπηρεσιών...
'Εργο ΑΣΠΑΣΙΑ ΑΣκληπιείο Πάρκο Αθηνών: Σύνθεση Ιδεωδών & Ανάπτυξης                               
 Κεντρική Σελίδα  Χάρτης Site Νέα & Ειδήσεις  Βιβλίο Επισκεπτών  

 

Απόψεις Ειδικών

Ομάδα Πολιτισμού

Αρχικός Σχεδιασμός Υπηρεσιών

Ενημέρωσης

Τεχνών

Αθλητισμού

Ερωτηματολόγιο Υπόδειξης Υπηρεσιών Πολιτισμού σε ένα Σύγχρονο Ασκληπιείο

Ειδικά Κείμενα



Πρόοδος Έργου


star.wmf (1334 bytes) Παρακαλούμε την προσοχή σας...
· Η Επιστημονική Ομάδα της Μελέτης "Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών" ολοκλήρωσε το σχεδιασμό των Υπηρεσιών που αφορούν την Υγεία και την Πρόνοια.

Η περιγραφή των Υπηρεσιών είναι διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο στις Σελίδες αυτές. Η πρόσβαση γίνεται μέσω του πίνακα περιεχομένων στα αριστερά της σελίδας αυτής.

Η Ομάδα θα θεωρήσει εξαιρετική και τιμητική προσφορά κάθε  σχόλιο  και υποδείξεις, που θα θελήσετε να μας στείλετε μέσω Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου στη διεύθυνση dsotiri@cc.uoa.gr (υπόψη  Αν. Καθ.  Δημητρίου Σωτηρίου)
ή άλλο πρόσφορο μέσο

Απόψεις Ειδικών: Ομάδας Πολιτισμού 


Οι προτάσεις για τον Πολιτισμό θεμελιώνονται σε βασικούς άξονες ποιότητας για: Το Φυσικό περιβάλλον, το αστικό περιβάλλον και γενικά για την ποιότητα ζωής, όπου οι διάφορες τέχνες μπορούν να καλλιεργήσουν την ευαισθησία και την κοινωνική αισθητική ως πλαίσιο πολιτισμού και ως προϋπόθεση υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο παίρνει ουσιαστικό περιεχόμενο, ο ελεύθερος χρόνος .

 Βασική υπόθεση εργασίας του σχεδιασμού των υπηρεσιών πολιτισμού είναι η παραδοχή πως οι σύγχρονες τεχνολογίες και ιδιαίτερα εκείνες της τηλεματικής μπορούν να προσφέρουν νέες δυνατότητες επικοινωνίας και συμμετοχής στα ζητήματα πολιτισμού συνεισφέροντας στην εξεύρεση λύσεων, εφόσον στηριχθούν και  συνδυαστούν κατάλληλα με την Ελληνική πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά,  τις παραδόσεις και αξίες.

 Τα σύγχρονα Ασκληπιεία συνεπώς θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ιδανικές περιοχές για την ανάπτυξη μιας σειράς υπηρεσιών.

  Οι υπηρεσίες αφορούν

  •  Ενημέρωση

  • Πληροφόρηση
  • Τέχνες
  • Αθλητισμό
  • Εκπαίδευση και Παιδεία
  • Κοινωνική συμπεριφορά

  Προφανώς όλες οι προαναφερθείσες υπηρεσίες τροφοδοτούν η μια την άλλη και βρίσκονται σε συνεχή συν-εργασία και διείσδυση.

 ·         Ενημέρωση  του πολίτη και των επισκεπτών και σε θέματα πολιτισμού

Οι υπηρεσίες ενημέρωσης αφορούν την πληροφόρηση κάθε ενδιαφερομένου, για όλες τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εντός του πάρκου σε θέματα πολιτισμού.

  Η ενημέρωση και πληροφόρηση αυτή μπορεί να γίνεται μέσω του διαδικτύου στις εισόδους του πάρκου, στα σημεία αναμονής του κοινού, σε επιλεγμένα σημεία προβολής και δραστηριοτήτων εντός του πάρκου. Χάρις στις σύγχρονες τηλεματικές τεχνολογίες η ενημέρωση μπορεί, με σχεδόν μηδενική πρόσθετη επιβάρυνση, να προσφέρεται στους πολίτες ανεξάρτητα από το σημείο δραστηριοτήτων στο οποίο βρίσκονται. Οι αναδυόμενες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας θα εξασφαλίσουν ουσιαστικά την πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές από οποιοδήποτε σημείο

 ·         Πληροφόρηση

Οι υπηρεσίες πληροφόρησης αφορούν σε θέματα πολιτισμού αλλά έχουν επιστημονικό περιεχόμενο. Η αναζήτηση και η παροχή των υπηρεσιών αυτών διευκολύνονται με την ύπαρξη και την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ενημέρωσης. Οι υπηρεσίες πληροφόρησης μπορούν βέβαια να αναπτυχθούν και αυτοτελώς.

  Στόχος των υπηρεσιών αυτών είναι η ενδυνάμωση του πολίτη (ανεξαρτήτως ηλικίας) να αποκτήσει έγκυρη πληροφόρηση, στα θέματα τα οποία θα εντάσσονται στο θεματολόγιο της υπηρεσίας. Πρόνοια θα πρέπει να λαμβάνεται για τη χρήση μεθόδων οι οποίες προσφέρονται τόσο για τη κατανόηση του θέματος όσο και την δυνατότητα απόκτησης γνώσεων.

Στις προδιαγραφές των υπηρεσιών αυτών είναι πολύ σημαντικό να περιλαμβάνονται παράγοντες που εξασφαλίζουν την παροχή των υπηρεσιών σε συνεχή βάση και από σημεία τα οποία διευκολύνουν τους πολίτες.

  Προφανώς οι υπηρεσίες πληροφόρησης σε θέματα πολιτισμού, είναι το πρώτο βήμα στη προσπάθεια του πολίτη για διεύρυνση των οριζόντων της παιδείας του.

  Το περιεχόμενο των υπηρεσιών αυτών μπορεί να έχει εξαιρετικά ευρύ φάσμα, τόσο από απόψεως θεματολογίου όσο και από απόψεως εμβάθυνσης στο αντικείμενο. Οι υπηρεσίες προφανώς θα διευρύνονται και θα γίνονται περισσότερο αποτελεσματικές με τον χρόνο.

  ·         Τέχνες

Οι υπηρεσίες που προβλέπονται για τις Τέχνες περιλαμβάνουν τις ενότητες έκφρασης:

Ø      Λόγος

Ø      Εικαστικές Τέχνες  (Ζωγραφική, Γλυπτική, Αρχιτεκτονική, Περιβάλλον)

Ø      Performing Arts (Θέατρο, Χορός, Κινηματογράφος κ.α.)

Ø      Μουσική

  Σε όλες αυτές τις ενότητες οι νέες τεχνολογίες δίνουν καινούριες δυνατότητες έκφρασης και επικοινωνίας, ενώ κάθε ενότητα ξεχωριστά έχει τους δικούς της όρους και τον τρόπο χρησιμοποίησης νέων τεχνολογιών. Αυτό το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο έρευνας: Η σχέση των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων με κάθε μορφής τέχνης, καθώς κάθε Τέχνη έχει τα δικά της εκφραστικά μέσα και τον τρόπο έκφρασής της που δεν αντιστοιχούν στις εκφράσεις δια των τεχνολογικών μέσων επικοινωνίας. (π.χ. πραγματικός χώρος – εικονικός χώρος).

  Σε αυτό το σημείο βρίσκεται το ενδιαφέρον και  η ιδιαιτερότητα του εγχειρήματος του Ασκληπιείου Πάρκου, καθώς το φυσικό και τεχνητό περιβάλλον του Πάρκου θα βρίσκεται σε διαρκή διαλεκτική σχέση με την το τεχνολογικό περιβάλλον.

   ·         Αθλητισμός

Ο αθλητισμός έχει άμεση σχέση με την υγεία. Χρησιμοποιείται ευρύτατα για την αποκατάσταση και την θεραπεία . Άλλωστε η απουσία επαρκούς κίνησης είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία τα οποία διαμορφώνουν υπόβαθρο για την εμφάνιση νοσηρών καταστάσεων. Φυσικά εκείνο στο οποίο αναφέρεται η παρούσα Μελέτη είναι οι ήπιες μορφές άθλησης και αθλητισμού, οι οποίες ενδιαφέρουν το άτομο ως απαραίτητου στοιχείου της καλής φυσικής του κατάστασης και συνολικής του ευεξίας.

  Ο αθλητισμός μπορεί επίσης να θεωρηθεί και ως όχημα για την ανάπτυξη των τεχνών και ειδικότερα των performing arts (σημείωση: δυστυχώς δεν υπάρχει αντίστοιχος όρος στην Ελληνική γλώσσα, με ευρεία αποδοχή). Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η ρυθμική γυμναστική και η συγχρονισμένη κολύμβηση.

  Προφανώς σε ένα σύγχρονο Ασκληπιείο δεν έχουν θέση οι εκφάνσεις του αθλητισμού που αφορούν τη μαζική θέαση δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, αλλά και κα΄θε άλλης δραστηριότητας που δεν θα σέβεται τις άλλες δραστηριότητες εντός αυτών, όπως είναι το περιβάλλον, ο σεβασμός προς τους υποφέροντες και στους αναζητούντες γαλήνη και επαφή με το φυσικό περιβάλλον και τους συνανθρώπους.

  Οι μετρήσεις για την διαπίστωση τόσο της καλής κατάστασης της υγείας όσο και των δυνατοτήτων για την βελτίωση επιδόσεων μπορεί να γίνεται με ηλεκτρονικά και τηλεματικά  μέσα.

   ·         Εκπαίδευση και Παιδεία

Η εκπαίδευση και ιδιαίτερα η παιδεία πρέπει να βρει το ιδανικό περιβάλλον σε ένα σύγχρονο Ασκληπιείο. Ενώ οι δραστηριότητες και οι ευκαιρίες εκπαίδευσης είναι εκτεταμένες και καλύπτονται επαρκώς από το υπάρχον σύστημα (με σημαντική εξαίρεση τις δυνατότητες συνεχιζόμενης και διαρκούς εκπαίδευσης), δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς το ίδιο για τις δραστηριότητες που οδηγούν σε καλύτερη παιδεία ή στην διεύρυνσή της. Αυτό είναι αυτονόητο γιατί οι διεργασίες παιδείας είναι ατέρμονες, πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζονται και να δίνεται η ευκαιρία συμμετοχής σε οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν οι πολίτες[1]. Φυσικά και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ειδικά για τα θέματα πολιτισμού (οι οποίες σήμερα καλύπτονται κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα), μπορούν και πρέπει να βρουν πρόσφορο έδαφος σε ένα σύγχρονο Ασκληπιείο.

  Η αξιοποίηση των τηλεματικών τεχνολογιών μπορούν να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό περιβάλλον, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών και των πολιτών.   

·         Κοινωνική Συμπεριφορά

Τα σύγχρονα Ασκληπιεία φιλοδοξούν να είναι χώροι όπου πρέπει να αναδειχθούν, εκτός των θεμάτων της υγείας και του πολιτισμού (κατ’ εξοχή δραστηριότητες που αφορούν τα άτομα), και σε χώρους κοινωνικής συναναστροφής και ανάδειξης της κοινωνικής αλληλεγγύης, προς κάθε άτομο που δοκιμάζεται και βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, για μικρά ή παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Άλλωστε αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των προσεγγίσεων των ‘έξυπνων’ σπιτιών ή χώρων εργασίας. Η τελευταία προσέγγιση ενθαρρύνεται από τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις και έχουν ήδη δρομολογηθεί σημαντικές δραστηριότητες (υπηρεσίες υγείας μέσω του διαδικτύου, ηλεκτρονικό εμπόριο, εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε πραγματικό χρόνο εξ αποστάσεως, ψηφιακή τηλεόραση κλπ.).

  Οι σχετικές δραστηριότητες είναι αποτελέσματα τόσο του στρατηγικού σχεδιασμού κυβερνητικών φορέων, όσο και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

  Οι τηλεματικές τεχνολογίες δεν είναι άμεσα αξιοποιήσιμες για την βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς. Πρέπει ωστόσο να ληφθεί πρόνοια για την αντιμετώπιση είτε των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων σε άτομα ή ομάδες που δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις τεχνολογίες (αδυναμία πρόσβασης λόγω οικονομικής αδυναμίας ή μη επαρκούς εκπαίδευσης), αλλά και να δοθούν οι δυνατότητες συμμετοχής και αξιοποίησης σε κάθε άτομο που ενδιαφέρεται ή έχει τις ιδιαίτερες ικανότητες που απαιτούνται.  

Προφανώς ο συνδυασμός συμμετοχής στα σύγχρονα δρώμενα με τη βοήθεια των τηλεματικών τεχνολογιών και η κοινωνική αλληλεπίδραση, με τη βοήθεια των συμβατικών διαδικασιών συμμετοχής που αξιοποιούνται σήμερα, προσφέρουν το πλέον ενδεδειγμένο σχήμα υποστήριξης και ενδυνάμωσης του πολίτη.

  Τα σύγχρονα Ασκληπιεία   είναι χώροι που θα πρέπει να διευκολύνουν την απασχόληση, τη συμμετοχή και να αναδεικνύουν τις θετικές συμπεριφορές και σχέσεις μεταξύ των πολιτών και μεταξύ του ‘κοινωνικού συστήματος’ και των πολιτών.

 

[1] Για περισσότερες απόψεις βλ. Εφημερίδα ‘’Καθημερινή’’, 20/2/00 :

  ‘’Η μεγάλη επανάσταση στην πληροφορική’’, Παναγιώτης Αθανασόπουλος

  ‘’Παιδεία δημιουργική και σύγχρονη’’, Στέλιος Ράμφος

 

 

 

 

1999-2000, Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, Ιατρική Σχολή,Πανεπιστήμιο Αθηνών

ebmaster: Μιχάλης Γκατζώνης

ρωτήσεις