Γεγονότα και Νέα ... 

21 Μαρτίου 2008

Ο Δημήτριος Σωτηρίου έδωσε διάλεξη στις 20 Μαρτίου 2008, στην Εταιρεία Φίλων του Λαού με θέμα "Ελάτε μαζί μου σε ένα περίπατο στο Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών". Χρησιμοποιήθηκαν τα σκίτσα που δημιούργησε η ερευνητική Ομάδα το 1998, τα οποία παραμένουν και επίκαιρα και ενδιαφέροντα. 

31 Ιανουαρίου 2008

Τελικώς θα κάνουν το Πάρκο για μας χωρίς εμάς, αντιγράφοντας (ίσως- γατί δεν ξεχνώ την μακρά συζήτηση με τον κ. Ζαφειριάδη, Δ/ντη το Γραφείου της Δημάρχου κας Μπακογιάννη) τις ιδέες μας ή ανακαλύπτοντας τες πολλά χρόνια αργότερα.

Διαβάσαμε ..

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2008 07:00

 

Σε χώρο δίπλα στο νοσοκομείο «Σωτηρία»
Πρόγραμμα ανάπλασης με την επωνυμία «Αθήνα - Ζωή»

 

ΤΟ ΧΩΡΟ του παλαιού Αναμορφωτηρίου Θηλέων, δίπλα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και το ΕΚΑΒ, επισκέφθηκαν χθες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, προκειμένου να επιθεωρήσουν τις εργασίες ανάπλασης.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη, ανάμεσα στο Δήμο Αθηναίων και το υπουργείο Υγείας, στο χώρο αυτό θα αναπτυχθεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για ενήλικους και εφήβους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών του Δήμου Αθηναίων, με την επωνυμία «Αθήνα - Ζωή».

Ο κ. Ν. Κακλαμάνης δήλωσε, μεταξύ των άλλων, ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο ανοιχτό «στεγνό» πρόγραμμα για ενήλικους και εφήβους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, που ολοκληρώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, όπως διαπιστώθηκε και από την εξέλιξη των εργασιών. Αποτελεί την πρώτη ανάλογη δράση που αναλαμβάνει φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Δήμος Αθηναίων και ο επιστημονικός του σχεδιασμός αποτελεί πρότυπο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από το Σεπτέμβριο του 2007 παραχωρήθηκε στο Δήμο Αθηναίων έκταση 14,3 στρεμμάτων (παλαιό Αναμορφωτήριο Θηλέων) και ήδη έχει γίνει η αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ενώ ολοκληρώνεται η κτιριολογική μελέτη, ώστε σύντομα να ξεκινήσει η λειτουργία του κέντρου απεξάρτησης. Οι επωφελούμενοι από τη λειτουργία του κέντρου θα είναι ετησίως 1.170 χρήστες και οικείοι τους.

Στην ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος θα συμβάλει και το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μιας και ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνυπέγραψε την προγραμματική σύμβαση για την ετήσια χρηματοδότηση, με 3.000.000 ευρώ, της μονάδας απεξάρτησης.

Ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων για το ευαίσθητο θέμα των ναρκωτικών, επισημαίνοντας ότι «την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί επικίνδυνη αύξηση» και ότι πρέπει να χτυπηθεί η λίστα αναμονής. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, 6.000 νέα παιδιά είναι στα πρόθυρα του θανάτου» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Κ.Θ.

 

Είμαστε ενθουσιασμένοι που οι αρχές ανακαλύπτουν την ορθότητα των απόψεών μας και εκτελούν έργα. Ωστόσο και πάλι το "σύνδρομο των μπαλωμάτων" προεξάρχει και όχι μια συγκροτημένη πολιτική και καινοτόμος στρατηγική υπέρ των πολιτών.

 

18 Ιανουαρίου 2008

Ο Δ. Σωτηρίου μίλησε στο Συνέδριο που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών με θέμα Επιστήμη και Τέχνη στις 18 Ιανουαρίου 2008. Η παρουσίαση είχε τη μορφή ενός περιπάτου εντός του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών, αξιοποιώντας τα σχέδια που είχαν εκπονηθεί στα πλαίσια της ειδικής Μελέτης του 1998 και είχε χρηματοδοτήσει ο Οργανισμός Αθήνας (του ΥΠΕΧΩΔΕ).

 

23 Δεκεμβρίου 2007

Φαίνεται ότι υπάρχει επί τέλους είδηση. Διαβάσαμε στην ...

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / ΕΛΛΑΔΑ:  Τελευταία Νέα          kathimerini.gr   Hμερομηνία :  21-12-07            

Αναπλάσεις στο Πεδίου του 'Αρεως και στο Γουδί

Η Υπερνομάρχης Αθηνών- Πειραιώς, κα Ντίνα Μπέη, συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία της Υπερνομαρχίας, με τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Νικήτα Κακλαμάνη. Μετά τη συνάντηση ανακοινώθηκε ένα σχέδιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Υπερνομαρχίας με τη σύσταση κοινής επιτροπής συνεργατών τους η οποία θα μελετά πολιτιστικά και περιβαλλοντικά θέματα, όπως είχε ήδη μνημονευτεί κατά την επίσκεψη της κυρίας Μπέη στο Δημαρχείο της Αθήνας πριν από μερικές εβδομάδες.

Σήμερα, ειδικότερα ανακοινώθηκε η συνεργασία των δύο πλευρών και όπως είπε η υπερνομάρχης κ. Μπέη θα γίνει μια κοινή επίσκεψη στο Γουδί, σε έναν χώρο πρασίνου διεκδικούμενο από την Αυτοδιοίκηση. Στόχος είναι να γίνει ένας πνεύμονας πρασίνου για όλη την Αττική και για το Δήμο της Αθήνας. Ο κ. Κακλαμάνης είπε πως το Γουδί είναι ένας χώρος που ενδιαφέρει και τον Δήμο της Αθήνας. «Στο μεγάλο κομμάτι του, είπε, ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και προς τα εκεί πρέπει να γίνουν προσπάθειες, αφού και οι Δήμοι Ζωγράφου και Παπάγου δεν έχουν αντιρρήσεις στην αξιοποίησή του». Η κυρία Μπέη δήλωσε επίσης πως σε λίγο ξεκινά το μεγάλο έργο της ανάπλασης του Πεδίου του 'Αρεως, έργο στο οποίο θα συμβάλει και ο Δήμος στο θέμα της φύλαξης και της καθαριότητας του χώρου. «Με πολλή χαρά άκουσα ότι ξεκινά η ανάπλαση ενός μεγάλου πνεύμονα πρασίνου, όπως είναι το 'Αλσος, δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης. Ξεκινάει η πλήρης ανάπλασή του και αλίμονο αν ο Δήμος της Αθήνας δεν συνέδραμε την Υπερνομαρχία στην φύλαξη και την καθαριότητά του».

www.kathimerini.gr
με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Για ακόμα μια φορά στείλαμε ηλεκτρονικό μήνυμα στο Δήμαρχο Αθηναίων (οποίος γνωρίζει πολύ καλά το θέμα από το 1994!) και  ζητούμε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών να λάβει μέρος στις σχετικές διεργασίες. Ίδωμεν, αν και μάλλον θα μας αγνοήσουν και πάλι ...

29 Οκτωβρίου 2007
Δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά του Symposium on Enhancing Healthcare Education, Research & Practice through Technology που πραγματοποιήθηκε στο Hong Kong SAR, China, μεταξύ 9 και 11 Ιουλίου, το άρθρο των Δημητρίου Σωτηρίου και Ken Boddy, με τίτλο 'Modern Asclepieions: A vision for Health and Culture Services for All'.  Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της 2007 International Conference on ICT in Teaching and Learning. 

16 Οκτωβρίου 2007
Η Ελλάδα μας αγνοεί, οι Ευρωπαίοι επικροτούν τις ιδέες μας. Διαβάστε την είδηση:

The Dutch architect Carel Weeber and the Finnish architectural firm Harris-Kjisik have won the international architectural competition Healthcare 2025, respectively with ‘Big Bang’ en ‘Fair care – care fair’. Η ιδέα των Φινλανδών βασίζεται στις αρχές περί Σύχρονων Ασκληπιακών Πάρκων.
Διαβάστε τη σχετική Ανακοίνωση και το Σκεπτικό της Επιτροπής.

Ελπίζουμε να τα διαβάσουν και οι αρμόδιοι!

 

28 Αυγούστου 2007

Βρήκαμε το άρθρο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ο ανταγωνισμός των μητροπόλεων και υπότιτλο  - Η Αθήνα, οι «αντίπαλοί» της στη Μεσόγειο, τα κρυφά και τα φανερά τους όπλα και πώς οργανώνονται για το μέλλον - ενδιαφέρον και άξιο προσοχής.

Ωστόσο αναρωτηθήκαμε αν η Αθήνα έχει κάτι νέο να πει για το μέλλον της, τις προοπτικές της σε σχέση με τις «ανταγωνίστριες πόλεις» και τις ευκαιρίες που καλείται να αναδείξει και να αξιοποιήσει αν πράγματι επιθυμεί να αναδειχθεί σε νέο πόλο έλξης από πνευματικής απόψεως, πράγμα που όμως προϋποθέτει οικονομική ευμάρεια, ομοιογένεια και πρωτοβουλίες.

Έχουμε από το 1994 προτείνει να δημιουργηθεί το «Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών», ένα χώρο για την Υγεία, τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον και την Κοινωνική Αλληλεπίδραση. Πιστεύουμε ότι η ιδέα αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα από τους νέους πόλους ενδιαφέροντος, καινοτομίας και συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις ανταγωνίστριες πόλεις.

23 Ιουλίου 2007
Η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 22 Ιουλίου 2007 παρουσιάζει τους 5 χώρους πρασίνου που πρέπει να δημιουργηθούν στο Λεκανοπέδιο στο άρθρο Να σώσουμε τους 5 πνεύμονες της Αθήνας . Παρατηρούμε ότι η εφημερίδα επιμένει να προβάλλει για την περιοχή Γουδή μόνο την "Μελέτη Πολύζου", μελέτη που ανατέθηκε στον Καθ. κ Πολύζο (έναντι 40 εκατομμυρίων δραχμών) από τον ΟΡΣΑ και  να μην αναφέρει καθόλου την προγενέστερη μελέτη που ανέθεσε ο ΟΡΣΑ στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο "Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών" (έναντι 3 εκατομμυρίων δραχμών) κατόπιν προτάσεώς της. Επίσης δεν είναι  ακριβές ότι "Η σκέψη για δημιουργία ενός υπερτοπικού πόλου πρασίνου εκφράστηκε για πρώτη φορά το 1994 από τον τότε υπουργό ΠEXΩΔE κ. Kώστα Λαλιώτη (είχε κάνει λόγο για «Aσκληπιείο Πάρκο»)" όπως αναφέρεται στην εφημερίδα. Είναι ορθό ότι ο κ. τέως Υπουργός ήταν θετικά διακείμενος στην ιδέα του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών" που προτάθηκε επισήμως τον Ιούλιο του 1994 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και αυτός δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε ενέργειες υλοποίησής του.

15 Ιουλίου 2007

Η πυρκαγιά στην Πάρνηθα είναι συνέπεια των πολιτικών που ακολουθούνται από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις. Ο σύστημα είναι διάτρητο – για να χρησιμοποιήσουμε κομψές εκφράσεις - και έχει ως μόνο στόχο την εξυπηρέτηση του ίδιου του συστήματος και των στυλοβατών του. Οι πολίτες θρηνούν, αλλά κυρίως αγανακτούν βλέποντας να λαμβάνουν χώρα όλα αυτά που φοβούνται, αναφέρουν στις αρχές και είναι σίγουροι ότι θα συμβούν.  Διαβάστε τα εύστοχα άρθρα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Διαβάστε και το άρθρο για τον Άλσος Βείκου.

 

Και ενώ όλοι περιμένουν να ανακοινωθούν μέτρα για την προστασία του αστικού πρασίνου και των ελεύθερων χώρων, έρχονται στη δημοσιότητα ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την εγκατάλειψη υφισταμένων χώρων. Πιστεύουμε ότι η καθυστέρηση υλοποίησης του Πάρκου στην περιοχή Γουδή – από το 1994 όσον αφορά το «Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών»  και παλαιότερα όσον αφορά το «Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί», έχει ως μόνο στόχο την εμπορική εκμετάλλευση της προστατευμένης κατά τα άλλα περιοχής. Άλλωστε έχουμε πληροφορηθεί ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέλει να εξασφαλίσει πόρους (βλέπετε ενοικίαση στην Εθνική Γλυπτοθήκη) και η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα ετοιμάζει σχέδια αξιοποίησης του τμήματος από την οδό Κατεχάκη προς την περιοχή Γουδή.  

14 Ιουνίου 2007

Το άρθρο της καθηγήτριας του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών κας Καλλιρρόης Παναγιωτοπούλου παρουσιάζει ενδιαφέρον. Διαβάστε το.

11 Ιουνίου 2007

Σας προτρέπουμε να διαβάσετε το σύντομο άρθρο σχετικά με τα Ασκληπιεία της αρχαιότητος.

9 Ιουνίου 2007

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο "Υπό αναθεώρηση το πρόγραμμα «ένα laptop για κάθε μαθητή". Το βρίσκουμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον και υποστηρικτικό των θέσεών μας σχετικά με το ρόλο των Σύγχρονων Ασκληπιακών Πάρκων και την αξιοποίηση των τηλεματικών τεχνολογιών. Η θέση αυτή είναι προς σύγκριση με την πολιτική που προωθείται για την απόκτηση ηλεκτρονικών μέσων και δυνατοτήτων διασυνδέσεως κάθε πολίτη προκειμένου να λάβει μέρος στις ευκαιρίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το άρθρο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας για το θέμα "του φορητού υπολογιστή για παιδιά".

6 Ιουνίου 2007

Υπόθεση πρότασης "Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών" που υπέβαλε το Πανεπιστήμιο στα πλαίσια της προκήρυξης με θέμα Global Grants της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης (Υποβολή στις 31 Ιανουαρίου 2007, Αρ, πρότασης 47): Παρά τις προσπάθειες και  τις αντίστοιχες διαβεβαιώσεις δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ του αρμοδίου Αντιπρυτάνεως και του Γραμματέα κ. Μουσουρούλη μέχρι σήμερα. Προφανώς η πρόταση παραπέμπεται εις τας καλένδας, χωρίς καν ενημέρωση (βλέπετε αδιάβαστη ...).

9 Μαρτίου 2007

Ο Δημήτριος Σωτηρίου μίλησε στο "Λαϊκόν Πανεπιστήμιον" της Εταιρείας Φίλων του Λαού στις 8 Μαρτίου 2007 με θέμα "Ασκληπιακά Πάρκα".

23 Φεβρουαρίου 2007

Η εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ στο ένθετο Business & Real Estate Investment της Πέμπτης 22 Φεβρουαρίου 2007 δημοσίευσε άρθρο με τίτλο Καινοτόμο Σχέδιο για "Ασκληπιείο Πάρκο".

3 Φεβρουαρίου 2007

Το Πανεπιστήμιο υπέβαλε (με κρύα καρδιά όπως αποδείχτηκε) την πρόταση "Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών" στα πλαίσια της προκήρυξης με θέμα Global Grants της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης (Υποβολή στις 31 Ιανουαρίου 2007, Αρ, πρότασης 47).

11 Ιανουαρίου 2007

Στην Αθήνα προωθούνται τρεις σημαντικές αναπλάσεις, διαφορετικού χαρακτήρα, που θα προσφέρουν στην πρωτεύουσα νέους πόλους επιχειρηματικής δραστηριότητας, αναψυχής και πολιτισμού: Η διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό και Λ. Αλεξάνδρας, με καταλύτη το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στο Ελληνικό και στο στο Φάληρο … (εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 11ης Ιανουαρίου 2007). Διαβάστε το άρθρο . Φυσικά και πάλι το Μητροπολιτικό Πάρκο στου Γουδή και το Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών δεν τυγχάνουν της προσοχής των αρμοδίων φορέων, πράγμα που μας κάνει να υποψιαζόμαστε ότι πάλι κάτι μαγειρεύεται ...

25 Δεκεμβρίου  2006

Μας προξένησε εντύπωση μια παράγραφος άρθρου της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 24ης Δεκεμβρίου 2006, όπου αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

Βοτανικός. Στον «πολυ-νόμο» για το κτηματολόγιο περιλαμβάνεται ειδική ρύθμιση για τη μεταφορά του γηπέδου του Παναθηναϊκού από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας στον Βοτανικό και τη διπλή ανάπλαση των δύο περιοχών. Ο Δήμος Αθηναίων και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ιδρύουν την εταιρεία «Διπλή Ανάπλαση» για να φέρει σε πέρας το εγχείρημα· τα νέα ανεβάζουν στα ύψη τις τιμές των ακινήτων στην περιοχή, ενώ η εταιρεία «Μπάμπης Βωβός» σπεύδει να αγοράσει το «φιλέτο» της ΕΤΜΑ για τη δημιουργία ενός τεράστιου εμπορικού κέντρου. Ταυτόχρονα εκδηλώνονται οι πρώτες αντιδράσεις: από επιχειρηματίες που αναγκάζονται σε μετεγκατάσταση και από μικροϊδιοκτήτες, των οποίων η γη θα απαλλοτριωθεί (οι τελευταίοι κατέθεσαν και προσφυγές στο ΣτΕ). Τελικά στις 7 Δεκεμβρίου τα σχέδια ανάπλασης εγκαταλείπονται, με τη δρομολόγηση μόνο όσων έργων συνδέονται άμεσα με την κατασκευή του γηπέδου.

 

Δεν θα εκπλαγούμε κατόπιν της εγκατάληψης των σχεδίων ανάπλασης, αν επανέλθει η ιδιωτική εταιρεία στην παλιά απαίτησή της της δημιουργίας του γηπέδου της στην περιοχή Γουδή.

 

Στη "σύγχρονη Ελλάδα" τίποτε δεν είναι σίγουρο και όλα μπορούν να συμβούν. Μόνο η κοινή λογική και το δημόσιο συμφέρον φαίνεται να έχουν προ πολλού εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο της ηγεσίας μας (πάντα για το καλό μας βέβαια ...).

 

Καλά Χριστούγεννα, Καλή Χρονιά και είθε ο Καλός Θεός της Ελλάδος να βάλει και πάλι το χέρι του!

17 Δεκεμβρίου  2006

Ο Δημήτριος Σωτηρίου παρουσίασε το θέμα "Σύγχρονα Ασκληπιακά Πάρκα: Υγεία <-> Πολιτισμός" στο 5ο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα "Μεγάλες Στιγμές της Φυσικής" που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών ( http://www.eef.gr και πραγματοποιήθηκε στη Λαμία, από 15-17 Δεκεμβρίου 2006. Για να δείτε την παρουσίαση κάντε κλικ εδώ

28 Νοεμβρίου  2006

Να και μια καλή είδηση (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ / Τριτη, 28 Νοεμβριου 2006 07:00) που ενδιαφέρει όλους μας:
_________________

Κτήριο ΕΛΣ: «Πράσινο φως»

 

ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Εθνικής Βιβλιοθήκης, Λυρικής Σκηνής και Πάρκου στο χώρο του πρώην ιπποδρόμου στο Φάληρου, ώστε να προχωρήσει η σχετική πρόταση που είχε κατατεθεί από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος συμφώνησε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς με το δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη σε συνάντηση που είχαν στο υπουργείο.

Παράλληλα συμφωνήθηκε να κατασκευαστούν και άλλες υποδομές τη διαχείριση των οποίων θα αναλάβει ο δήμος Καλλιθέας.

Πρόκειται για μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου, κολυμβητήριο, αναψυκτήριο και παιδότοπο που θα κατασκευαστούν στο χώρο του Ιπποδρόμου και θα παραχωρηθούν στο δήμο.

Επίσης θα παραχωρηθεί στο δήμο Καλλιθέας το γήπεδο ποδοσφαίρου που ήδη υπάρχει στο χώρο της παραλίας Φαλήρου, κάτω από την Εσπλανάδα, καθώς και ένα από τα κτήρια που βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο και είναι σήμερα αρμοδιότητας της εταιρείας Ολυμπιακών Ακινήτων.

Η συμφωνία που έγινε χθες αφορά συνολικά την ανάπλαση της περιοχής που καλύπτει περίπου 200 στρέμματα στο Δέλτα Φαλήρου στην οποία θα προωθηθεί και η πρόταση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που έχει ήδη κατατεθεί στην κυβέρνηση και αφορά την κατασκευή νέας λυρικής σκηνής και νέας βιβλιοθήκης.

Αυτή θα προωθηθεί με τη σύμφωνη γνώμη του δήμου μετά την παραχώρηση ανταλλαγμάτων που εξασφάλισε χθες αφού ο χώρος του πρώην Ιπποδρόμου συνολικού ελεύθερου εμβαδού σήμερα 185 στρεμμάτων, έχει παραχωρηθεί από την ΚΕΔ στο δήμο Καλλιθέας για τη δημιουργία άλσους, εντός του οποίου θα μπορούν να συνυπάρχουν ήπιας μορφής πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις.

Ε.Σωτ.
___________________

13 Νοεμβρίου  2006

Νέα επίθεση εναντίον του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών" ή του Μητροπολιτικού Πάρκου στου Γουδή. Έχουμε γράψει και πάλι για το θέμα αλλά αυτή τη φορά, την προστασία του Πάρκου έχει αναλάβει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Διαβάστε το άρθρο, αν και δείχνει μονομέρεια υπέρ των απόψεων Πολύζου και αποσιωπά για ακόμα μια φορά τις απόψεις του Πανεπιστημίου Αθηνών για την περιοχή.

6 Νοεμβρίου  2006

Διαβάσαμε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής 5 Νοεμβρίου 2006 για την προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχου και  τις διαβουλεύσεις με τον κ. Πρωθυπουργό. Η χαρά μας είναι  μεγάλη γιατί ίσως προκύψει κάτι το πολύ σημαντικό για την πολύπαθη Αθήνα και  τον Πολιτισμό της, τον "Πολιτισμό των Σκουπιδιών". Ωστόσο μας πιάνει το παράπονο γιατί ο κ. Πρωθυπουργός αρνείται πεισματικά από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του να ασχοληθεί με την πρόταση του Πανεπιστημίου Αθηνών για το "Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών" και να μας δώσει την ευκαιρία να του εξηγήσουμε την πρόταση και τις επιπτώσεις της στους πολίτες των Αθηνών και του Λεκανοπεδίου.

24 Οκτωβρίου 2006

Το θέμα μας ενδιαφέρει και το παρακολουθούμε γιατί πιστεύουμε ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και στην περίπτωση του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών" αν ποτέ αποφασιστεί. Διαβάστε λοιπόν:

Προσφυγές για το γήπεδο στο Βοτανικό

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2006 07:00

 

ΑΠΟ το Συμβούλιο της Επικρατείας «περνάει» η κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού (ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ), στο Βοτανικό, στην περιοχή του Ελαιώνα.

Με προσφυγή τους στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή ζητούν την ακύρωση των απαλλοτριώσεων που ξεκίνησαν για την εν λόγω κατασκευή, χαρακτηρίζοντας τα σχετικά νομοθετήματα ως «παράνομα και αντισυνταγματικά».

Συγκεκριμένα, οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά του
ΥΠΕΧΩΔΕ του δήμου Αθηναίων, της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού της Αθήνας, καθώς και κατά γνωμοδοτήσεων του ΣτΕ που εκδόθηκαν επί σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων, σχετικά με την ανάπλαση του Βοτανικού και του Ελαιώνα.

Στις προσφυγές υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι όλο το νομοθετικό πλαίσιο έρχεται σε σύγκρουση με το άρθρο 24 του Συντάγματος «για την προστασία του περιβάλλοντος».

23 Οκτωβρίου 2006

Διαβάσαμε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής 22ας Οκτωβρίου 2006 το άρθρο "Έτοιμος να πάρει... φωτιά ο Ελαιώνας" με την επεξήγηση ότι "Πληθαίνουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων, ανεβαίνουν οι τιμές, αυξάνονται οι πιέσεις για δημιουργία ενός ακόμη πόλου αναψυχής". Η ουσία της είδησης είναι ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων και αναζητείται κάτι τέτοιο, πράγμα που παραπέμπει σε λύσεις μπαλώματα και ευκαιρίες για μεγάλο φαγοπότι. Ίσως τα ίδια να ισχύσουν και για το Μητροπολιτικό Πάρκο στην περιοχή Γουδή, αν δεν γίνει δεκτή η πρόταση του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη δημιουργία του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών" στην εν λόγω περιοχή. Ο Θεός ας βάλει και πάλι το χέρι του...

16 Οκτωβρίου 2006

Στις 20 Φεβρουαρίου λέγαμε (δείτε παρακάτω): Εκεί που λέμε "Δόξα το Θεό", θα πρέπει να κάνουμε την έκκληση "Παναγιά Βοήθα". Τώρα πρέπει να επικαλεστούμε εκ νέου την Παναγία αλλά φαίνεται ότι δεν θα κατορθώσουμε τίποτε μια και ο "αντίπαλος" έχει άριστες σχέσεις μαζί της. Αυτός δεν είναι  άλλος από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, που θέλει να κάνει το νέο (άραγε γιατί;) μητροπολιτικό ναό στην περιοχή Γουδή.

Έχουμε πολλές φορές πει ότι όσο δεν γίνεται το Μητροπολιτικό Πάρκο και μάλιστα με τη μορφή του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών", οι ορέξεις των διαφόρων παραγόντων δεν θα περιοριστούν ποτέ. Κανείς από αυτούς δεν θέλει πάρκο για τα παιδιά και τους πολίτες αλλά ευκαιρίες πλουτισμού, και δυστυχώς οι πολιτικοί μας συνηγορούν, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Ας ελπίσουμε ότι για μια ακόμα φορά ο Καλός Θεός της Ελλάδος θα προστατεύσει τα μικρά παιδιά που χρειάζονται το Πάρκο και τους πολίτες που αναζητούν δυνατότης γαλήνης και παιδείας. Διαβάστε το σχετικό άρθρο της εφημερίδας το ΒΗΜΑ της 15ης Οκτωβρίου 2006.

4 Οκτωβρίου 2006

Ο Δ. Σωτηρίου συνεργάστηκε με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής κ. Χαράλαμπο Μανιάτη. Θέμα της συνεργασίας ήταν η υποβολή πρότασης για το "Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών" στην προκήρυξη της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης Global Grants. Η θέση του κ. ΓΓ ήταν θετική και το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς την προσεχή Παρασκευή στην Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφερείας.

28 Σεπτεμβρίου 2006

Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του "Ελληνικού Φεστιβάλ", μεταξύ των κκ. Θωμά Κατσαδούρου, Διευθύνοντος Συμβούλου και του Δ. Σωτηρίου. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν πιθανή συνεργασία σε θέματα Πολιτισμού στα πλαίσια του προτεινόμενου "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών" και  του σχεδιασμού δραστηριοτήτων του ΦΑ εντός του συγκεκριμένου χώρου και ίσως με στόχο τους ασθενείς και ιδιαίτερα τα παιδιά αsθενείς, μελλοντικώς. Συζητήθηκε επίσης η πιθανή συμμετοχή του ΦΑ στην περίπτωση υποβολής προτάσεως στο πλαίσιο της προκήρυξης της ΓΓΕΑ GlobalGrants (http://www.ggea.gr/globalgrants ).

28 Αυγούστου  2006

Σημαντική εξέλιξη: Μπορείτε να δείτε τρία (3) νέα κείμενα (Αύγουστος 2006) σχετικά με Οδηγίες (Guidelines) για τα Σύγχρονα Ασκληπιακά Πάρκα. Τα κείμενα έχουν υποβληθεί στην ITU (2) και στο ερευνητικό έργο Future Health Project (1) του Προγράμματος INTERREG IIIC. Θα τα βρείτε στις Σελίδες στην Αγγλική

17 Ιουλίου 2006

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 16ης Ιουλίου 2006, για το Χαρτοφυλάκιο της Ολυμπιακά Ακίνητα, η οποία διαχειρίζεται και μέρος του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών". Ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει προς τα που πηγαίνουν τα πράγματα και  ίσως λαμβάνει εμμέσως απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν υλοποιείται το "Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών".

14 Ιουλίου 2006

Στις 13 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της "Ολυμπιακά Ακίνητα", μεταξύ των κκ. Δημήτρη Κάρναβου, Γενικού Διευθυντή, Χλόης Πατρινέλη, Διευθύντριας Ανάπτυξης Εγκατστάσεων και του Δ. Σωτηρίου. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση των δύο πλευρών επί των απόψεών τους που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής που εμπίπτει στο λεγόμενο "Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή" και εν πολλοίς σχετίζεται με το προτεινόμενο "Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών".  Η συνάντηση υπήρξε επικοδομητική και συμφωνήθηκε διατήρηση της επικοινωνίας και συνεργασία προς υλοποίηση κοινών στόχων. Η σύσκεψη προαγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Δ. Σωτηρίου

20 Μαΐου 2006

Συμφωνούμε απόλυτα με τη διαμαρτυρία της Νομαρχίας Αθηνών (βλέπετε αμέσως μετά) και στείλαμε και εμείς τη διαμαρτυρία μας για τα τεκταινόμενα εις βάρος των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Διαφωνούμε ωστόσο με τη Νομαρχία για την μετατροπή της έκτασης σε πάρκο αναψυχής όπως θέλει η "μελέτη Πολύζου".

Αθήνα, Τετάρτη 17 Μαΐου 2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με την απόφαση της Κυβέρνησης για την παραχώρηση 22,5 στρεμμάτων από το Μητροπολιτικό Πάρκο στην περιοχή Γουδή για ιδιωτική εκμετάλλευση, η Νομαρχία Αθηνών υπογραμμίζει για ακόμη μία φορά την έντονη αντίδρασή της στα σχέδια της Κυβέρνησης, ενώ υπενθυμίζει την απόφαση του Νομαρχιακού της Συμβουλίου το Μάρτιο του 2006.
Με ομόφωνη απόφαση το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Νομαρχίας Αθηνών είχε από τότε αντιτεθεί στο μνημόνιο που είχαν υπογράψει τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού και αφορούσε στην ανέγερση νέων κτιρίων, τη δημιουργία λυόμενων εγκαταστάσεων και την εμπορική εκμετάλλευση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.
Μετά από σχετική εισήγηση της Εντεταλμένης Νομαρχιακής Συμβούλου, Δανάης Αντωνάκου, το Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε προτείνει τη θεσμοθέτηση και δημιουργία δημόσιου χαρακτήρα Μητροπολιτικού Πάρκου, όπως είχε ζητήσει την άρση των αιτίων κατακερματισμού του χώρου και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτό.
Ένα Πάρκο υψηλού πρασίνου, έκτασης 4.500 στρεμμάτων, όπως σχεδιάσθηκε από τη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που αποτελεί μια από τις τρεις, μαζί με το Ελληνικό και τον Ελαιώνα, μεγάλης κλίμακας «ανάσες ζωής» του πυκνοδομημένου και περιβαλλοντικά υποβαθμισμένου Λεκανοπεδίου.
Ο Νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός σε δήλωσή του αναφέρει: «Το Μητροπολιτικό Πάρκο είναι ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει στο πολύπαθο Λεκανοπέδιο. Η ορθή αξιοποίησή του θα συμβάλει στην οικολογική αναβάθμιση της περιοχής και στη μετατροπή του σε κέντρο πρασίνου, με πρόσβαση για όλους τους πολίτες. Η ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου αποδεικνύει έμπρακτα την πρόθεσή μας ως Νομαρχία Αθηνών, να διαφυλάξουμε με όσα μέσα έχουμε τον πολύτιμο αυτό πνεύμονα πρασίνου. Καλώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αφυπνιστούν, πριν είναι αργά».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Νομαρχίας Αθηνών

Γραφείο Τύπου: τηλέφωνο 210 – 69 93 404, 210 - 69 91 206
Fax: 210 – 69 93 110,
e-mail: nomath10@otenet.gr
 

28 Φεβρουαρίου 2006

Στο τεύχος 16, (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2005), του Περιοδικού του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (www.sepe.gr), δημοσιεύτηκε το άρθρο «Ευκαιρίες Ανάπτυξης Τεχνολογίας και Πολιτισμού από τη Δημιουργία των Σύγχρονων Ασκληπιακών Πάρκων» που έγραψε ο Δημήτριος Σωτηρίου.

Ελπίζουμε να γίνουν ορατές οι προοπτικές που διανοίγονται και να διευρυνθεί ο κύκλος των ατόμων και φορέων που συμμερίζονται τις ιδέες αυτές.

 20 Φεβρουαρίου 2006

Εκεί που λέμε "Δόξα το Θεό", θα πρέπει να κάνουμε την έκκληση "Παναγιά Βοήθα".
Ο ανασχηματισμός μας πήγε πάλι πίσω και φως στο τούνελ δεν φαίνεται.

8 Φεβρουαρίου 2006

Στις 7 Φεβρουαρίου 2006, ο Δημ. Σωτηρίου, συναντήθηκε με τον Σύμβουλο της κας Αν. Υπουργού Πολιτισμού, κας Πετραλιά, κατόπιν δικού του αιτήματος, από δύο μηνών και πλέον.

 

Ο κ. Παλαιολόγος βρήκε την ιδέα του «Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών» εξαιρετική, αλλά είπε ότι είναι πλέον πολύ αργά (επίκειται η ανάδειξη αναδόχου εκμετάλλευσης της περιοχής), μια και θα έπρεπε να γνωρίζει το θέμα πριν δύο χρόνια, αγνοώντας βέβαια ότι η πρόταση είναι από το 1994! και στο Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να υπάρχει ογκωδέστατος φάκελος.

 

Δέχεται ωστόσο να γίνει συζήτηση με την εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα (της οποίας είναι μέλος), υπεύθυνη της αξιοποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στου Γουδή (γήπεδο πετοσφαίρισης / Μπατμιγκτον) και μάλιστα ζήτησε για λογαριασμό του ΔΣ,  ραντεβού με τον Πρόεδρο της ΟΑ κ. Χατζηεμμανουήλ.

 

Βλέπει θετικά την εμπλοκή του Υπουργείο Υγείας, σχετικά με τα Νοσοκομεία Παίδων (στη γειτονία των εγκαταστάσεων).

 

Ελπίζουμε να προκύψει κάτι θετικό και να μην παραπεμφθεί και πάλι το θέμα στις καλένδες, όπως έγινε άλλωστε και όλα αυτά τα χρόνια.

24 Ιανουαρίου 2006

Ενδιαφέρουσα η απάντηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Διεύθυνση Υποδομής, 1ο Γραφείο (υπογράφει ο κ. Γεώργιος Μαλατράς, Αντγος, ΒΥ/ΓΕΣ), η οποία δίδεται με την επιστολή Φ. 913.300.03/01/161593 Σ. 52 και θέμα «Άλσος Στρατού ‘(Εξέταση του αιτήματος του Αν. Καθ. Ιατρικής Φυσικής κ. Δημ. Σωτηρίου, στα πλαίσια της αξιοποίησης της έκτασης του ΥΠΕΘΑ στο Γουδί’:

            «Δεν είναι δυνατή στην παρούσα φάση η ικανοποίηση ‘η ενσωμάτωση οιουδήποτε αιτήματος ιδιώτη ή φορέα, ενέχοντας τον κίνδυνο κατακερματισμού της ενότητας της έκτασης και των εγκαταστάσεων αυτής, με παρεμβάσεις διάφορες από το στρατηγικό σχεδιασμό των δύο Υπουργείων».

Η δήλωση έγινε σε απάντηση στην  «από 21 Νοε. 05 επιστολή του Αν. Καθ. Ιατρ. Φυσικής κ. Δ. Σωτηρίου».

Μάλλον το ΓΕΣδεν κατανόησε το θέμα ή πρόκειται για την εύκολη συνηθισμένη απάντηση "μην μας ενοχλείτε, δεν σας αφορά το τι κάνουμε - άλλωστε πρόκειται για το καλό σας!".

3 Ιανουαρίου 2006

Πρώτα από όλα Καλή Χρονιά σε όλους και Θεία Φώτιση στους Κυβερνώντες!

Αυτές τις ημέρες λάβαμε γνώση ενός ενδιαφέροντος κειμένου για το «Μητροπολιτικό Πάρκο στου Γουδή», το οποίο μπορεί κανείς να αναγνώσει (Από τις ιστοσελίδες του Παρατηρητηρίου Ελευθέρων Χώρων).

Το μόνο που θέλουμε να σχολιάσουμε είναι η παντελής έλλειψη αναφοράς στις προτάσεις για το «Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών». Ας είναι καλά το γινάτι τους και η απόλυτη επικράτηση των απόψεων Πολύζου!

 

19 Δεκεμβρίου 2005

Τα πράγματα δεν είναι καλά. Παρά τις διαβεβαιώσεις και τις καλές προθέσεις φαίνεται ότι η περιοχή του «Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών»  αποτελεί ακόμα αντικείμενο επιχειρηματικών βλέψεων που γίνονται αποδεκτές και από τους αρμοδίους, προφανώς στα πλαίσια της λεγόμενης διαπλοκής. Το θέμα απασχόλησε και τον τύπο (Πρωτοσέλιδο, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 18 Δεκεμβρίου 2005)

«Εκτελούν» το Γουδί με εμπορικές χρήσεις

Δεν θα γίνει πάρκο 4.500 στρεμμάτων

Το όραμα Μητροπολιτικού Πάρκου 4.500 στρεμμάτων στο Γουδί, μοιάζει πάλι να απομακρύνεται. Συμφωνία των υπουργείων Aμυνας και Πολιτισμού αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για αξιοποίηση μέρους του πάρκου, με ενδεχόμενη εκχώρηση των κτιρίων του ή ανέγερση νέων. Μια έκταση περίπου 650 στρ. θα δοθεί για εμπορικές - ψυχαγωγικές χρήσεις. Το κείμενο του μνημονίου (που παρουσιάζει η «Κ») κάνει σαφή αναφορά στη συνεκμετάλλευση του Ολυμπιακού Κέντρου και του Αλσους Στρατού από κοινοπραξία, στην οποία τον πρώτο λόγο έχει η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 18 Δεκεμβρίου 2005) .

Το θέμα φαίνεται να έχει πολλές και άδηλες πτυχές. Με την ελπίδα ότι τα συμφέροντα των πολιτών θα μπορέσουν και πάλι να σηκώσουν το βάρος και της νέας αυτής επίθεσης, ευχόμαστε σε όλους Καλές Γιορτές και είθε ο Μεγαλοδύναμος να μας διαφυλάξει από τους προστάτες μας.

25 Νοεμβρίου 2005

Η κα Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, Αναπληρώτρια Υπουργός Πολιτισμού,  σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή», της 19ης και 20ης Νοεμβρίου 2005  και στην ερώτηση του Δημοσιογράφου Βαγγέλη Παπαδημητρίου, Τι ακριβώς πρόκειται να γίνει στο Γουδί;  είπε:

 

«Μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα υπογράφουμε μνημόνιο με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οριστικοποιείται και επί του πρακτέου η μετατροπή του σε μητροπολιτικό πάρκο, όπως ακριβώς θα γίνει και στο Ελληνικό.

 

Η Απόφαση του Πρωθυπουργού είναι ρητή και δεδομένη. Στην Αθήνα σε λίγο καιρό θα λειτουργούν δύο από τα μεγαλύτερα μητροπολιτικά πάρκα της Ευρώπης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και για τον τουρισμό της πρωτεύουσας».

 

Η δήλωσή της αυτή μας χαροποιεί ιδιαιτέρα και ελπίζουμε ότι σύντομα θα γίνουν οι σχετικές εξαγγελίες. Ελπίζουμε όμως ότι θα δοθεί στο Μητροπολιτικό Πάρκο ο χαρακτήρας Σύγχρονου Ασκληπιακού Πάρκου και θα υλοποιηθεί τελικώς το «Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών», για την Υγεία και τον Πολιτισμό (σύμφωνα και με τις σχετικές μελέτες του Πανεπιστημίου Αθηνών)

19 Σεπτεμβρίου 2005

Ο Δ. Σωτηρίου έλαβε μέρος στις εργασίες του SG 2 της ITU στη Γενεύη, από 12-15 Σεπτεμβρίου 2005. Παραθέτουμε αμέσως μετά το απόσπασμα από τα πρακτικά της Ερώτησης 14-1/2, που είνια μάλλον σημαντικά για το θέμα των Σύγχρονων Ασκληπιακών Πάρκων, Η αναφορά προέρχεται από το blog Modern Asclepieions ( http://asclepieion.blogspot.com/  ),  που προβάλει τις εξελίξεις στο θέμα διεθνώς. Ήδη όπως μπορεί να δει κανείς από το blog, έχουμε επεξεργαστεί ένα κείμενο με το οποίο προτείνεται η σύνταξη οδηγιών (guidelines), με στόχο να υιοθετηθεί από την ITU  και τελικώς από το WSIS. Θα θέλαμε από το σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε τον εκπρόσωπο της Αυστραλίας για την υποστήριξη των Ελληνικών θέσεων.

ITU Study Group 2 Meeting, Geneva, September 12-15, 2005

'The representative from Australia proposed to include telecommunications development and management solutions based on the Modern Asclepieions (MA) model suggested by Greece in 2004. This would involve e-health kiosks and portals supported by the emerging telecommunications technologies, such as mobile wireless, satellite and broadband. This would provide a great opportunity to overcome the digital divide through e-health based on the latest telecommunications technologies. The representative from Greece supported the idea and offered to develop (with Australia) a more detailed account of this topic'.

This is a positive outcome and a document will be worked out ASAP. The meeting was attended by Dimitrios Sotiriou. The representative of Australia was professor Pradeep Ray.

For more information about ITU and its activities please visit http://www.itu.int .

For those interested we have prepared a note on Guidelines for Modern Asclepieions. In the next period we are going to work on the issue in collaboration with Dr Ken Boddy of Edinburgh. Requests
for collaboration are more than welcome.

5 Σεπτεμβρίου 2005

 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 4ης Σεπτεμβρίου 2005, έγραψε "Στα πράσινα Bοτανικός και Aλεξάνδρας", "με τη συμφωνία Δήμου και Παναθηναϊκού ανοίγει ο δρόμος για ανάπλαση των περιοχών". Πρόκειται για καλά νέα, αλλά υπάρχει μια περίεργη αναφορά στην περιοχή Γουδή. Περί τίνος να πρόκειται άραγε; Ίδωμεν ...

Αυγούστου  2005

Το μήνυμα που λάβαμε σήμερα (σε απάντηση δικού μας της 12ης Ιουλίου 2005), μας δημιουργεί και πάλι αισιοδοξία ...

Αγαπητέ κ. Σωτηρίου,

Σας ευχαριστώ πολύ για το μήνυμα που μου στείλατε σχετικά με το Ασκληπιείο πάρκο Αθηνών.

Κατανοώ την επιθυμία σας να λάβετε μέρος στον μετασχηματισμό της περιοχής και με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός αυτό.

Να είστε σίγουρος οτι τόσο  με τις  δικές μου κατευθύνσεις αλλά και των συναρμόδιων φορέων θα ξεκινήσουν οι ενέργειες

και θα σχεδιάσουμε έτσι τις διεργασίες που θα λάβουν χώρα ώστε να μπορούν να συνδράμουν όλοι όσοι επιθυμούν.

Σας ευχαριστώ και πάλι. Μην διστάσετε να με ενοχλήσετε για οποιοδήποτε σχόλιο σας. 

 

Γιώργος Α. Βουλγαράκης

 

15 Ιουλίου  2005

Ασφαλώς όλοι το γνωρίζουμε, αλλά να το γράφει και το Ευρωβαρόμετρο είναι μάλλον ντροπή για την πόλη, τον πολιτισμό της, την ιστορία της και τους κατοίκους της. Διαβάστε για την ποιότητα ζωής στην Αθήνα.
Μάλλον θα πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι, με πρώτους τους αρμοδίους, τη Δήμαρχο και την Κυβέρνηση!
Πρέπει επί τέλους να δοθεί μια απάντηση γιατί δεν αποφασίζεται η δημιουργία του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών"

21 Ιουνίου 2005

Μας πληροφόρησαν σήμερα από το Γραφείο Διαμεσολάβησης του Π. Α., ότι στα πλαίσια του Προγράμματος ΕΡΜΗΣ της ΓΓΕΤ, θα γίνει προβολή της Πύλης του Ασκληπιακού Πάρκου της Ιατρικής Σχολής  http://asclepieion.med.uoa.gr:8080/,   στο Ζάππειο Μέγαρο από 30 Ιουνίου μέχρι 7 Ιουλίου (μεταξύ και άλλων προϊόντων του ΕΚΠΑ). Έχουν προγραμματιστεί και δύο ημέρες εντονότερης προβολής κάθε αντικειμένου παρουσίασης. Θα μας πληροφορήσουν για τις ημερομηνίες αργότερα.

 

Θα σας κρατούμε ενήμερους των εξελίξεων. Ζητούμε τη συνδρομή όλων για την καλύτερη παρουσίαση της Πύλης. Όπως καταλαβαίνετε το πράγμα και επείγει και έχει ιδιαίτερη σημασία και ενδιαφέρον.

 

18 Ιουνίου 2005

Ο Δ. Σωτηρίου συναντήθηκε στις 17 Ιουνίου 2005, με τον Καθηγητή  του Τομέα Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Επικοινωνιακών Εφαρμογών & Τεχνολογίας, του Τμήματος  Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μιχάλη Μεϊμάρη και  συζήτησαν τα θέματα συνεργασίας μεταξύ της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος ΜΜΕ και το θέμα της προβολής των Σύγχρονων Ασκληπιακών Πάρκων και του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών.

14 Ιουνίου 2005

Ο Δ. Σωτηρίου έγινε δεκτός κατόπιν αιτήματός του από τον Αντιπρύτανη Στρατηγικού Σχεδιασμού Καθ. κ. Δημοσθένη Ασημακόπουλο, στις 13 Ιουνίου. Ο Δ. Σωτηρίου ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Πανεπιστήμιο Αθηνών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο ρόλος του Πανεπιστημίου στις κυοφορούμενες εξελίξεις, για τη δημιουργία του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών". Η υποδοχή του αιτήματος ερμηνεύτηκε ως υποτονική και  δεν υπήρξε καμιά ενθαρρυντική κίνηση. Κατά συνεπεία τα πράγματα παραμένουν ως έχουν.

9 Ιουνίου 2005

Αρχίζουμε τον πειραματισμό με την αντικατάσταση του τμήματος "Γεγονότα και Νέα" με το weblog http://asclepieion.blogspot.com/ . Ελπίζουμε ότι ο νέος τρόπος επικοινωνίας θα είναι περισσότερο αποτελεσματικός. Προς το παρόν το περιεχόμενο θα είναι μόνο στην Αγγλική γλώσσα.

9 Ιουνίου 2005

Στις 8 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, κ. Θεόδωρο Μπεχράκη για το θέμα του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών". Η σύσκεψη  έγινε με πρωτοβουλία του κ. Μελέτη Τζαφέρη, Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας η ειδική Σύμβουλος κα Ζωή Κολίτση και εκ μέρους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αν. Καθ. κ. Δημήτριος Σωτηρίου.

31 Μαΐου 2005

Ο Δ. Σωτηρίου συζήτησε θέματα του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών", με τον Δ/ντη του Γραφείου της κας Δημάρχου Αθηναίων κ. Ζαφειριάδη, στις 31 Μαίου 2005. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κας Δημάρχου, ανταποκρινόμενη σε παλαιό αίτημα του Δ. Σωτηρίου. Ο Δ. Σωτηρίου ανέφερε τη σχεδιαζόμενη πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας για το ίδιο θέμα. Αναμένονται εξελίξεις.

22 Μαΐου 2005

Στις 20 και 21 Μαΐου 2005, πραγματοποιήθηκε το 2ο ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε σε Αναρτημένη Ανακοίνωση το "Σύγχρονο Ασκληπιακό Πάρκο της Ιατρικής Σχολής". Μπορείτε να δείτε την Πύλη του Πάρκου στη δ/νση http://asclepieion.med.uoa.gr:8080

4 Μαΐου 2005

Η κα. Δήμαρχος Αθηναίων μίλησε χθες την τηλεόραση για Πάρκο στην περιοχή Γουδή. Μήπως έφθασε πλέον η ώρα για τη δημιουργία του
"Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών"; 
Μήπως είναι πλέον η ώρα το Πανεπιστήμιό μας και η Ιατρική Σχολή
  να αναλάβουν πρωτοβουλίες;
Οι καιροί δεν περιμένουν ...

12 Απριλίου 2005

Επί τέλους τα καλά νέα. Φαίνεται ότι το γήπεδο της ιδιωτικής ποδοσφαιρικής εταιρείας Παναθηναϊκός θα γίνει στην περιοχή Βοτανικού και όχι στην περιοχή Γουδή. Η είδηση περιλαμβάνεται στην ειδησεογραφία της εφημερίδας "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ".

10 Απριλίου 2005

Ο Αν Καθ. Δημήτριος Σωτηρίου έλαβε μέρος στο διεθνές συνέδριο MEd-e-Tel ( http://www.medetel.lu/ ) rπου διοργάνωσε LuxExpo στο Λουξεμβούργο από 6-8 Απριλίου 2005 και υποστήριξε η International Society for Telemedicine & eHealth ( www.isft.net ) και παρουσίασε το θέμα  "Σύγχρονα Ασκληπιακά Πάρκα".  Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγιναν σημαντικές επαφές και ελπίζεται ότι θα δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις.

24 Μαρτίου 2005

Πληροφορηθήκαμε τη σύσταση της "Γουδί Ανώνυμης Εταιρείας Κατασκευής και Εκμετάλλευσης Αθλητικών και  Τουριστικών Εγκαταστάσεων", (ΦΕΚ ΑΦ 607, 31 Ιανουαρίου 2005, Τεύχος Ανωνύμων Εταιρειών κια Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης); Ιδρυτής της εν λόγω εταιρείας είναι ο κ. Ιωάννης Βαρδινογιάννης του Βαρδή, ιδιώτης.  

Εμείς οι πολίτες που θέλουμε τη δημιουργία του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών", αλλά δεν έχουμε τα αντίστοιχα μέσα τι πρέπει να κάνουμε;  

Η απογοήτευσή μας είναι πλήρης. 

14 Φεβρουαρίου 2005

Ο Δ. Σωτηρίου συναντήθηκε με το Προεδρείο της HELMSIC (Hellenic Medical Students' International Committee) της Ιατρικής Σχολής στις 11 Φεβρουαρίου 2005 και συζήτησαν θέματα συνεργασίας στα πλαίσια του Ασκληπιακού Πάρκου της Ιατρικής Σχολής και την προβολή του θέματος σε διεθνές επίπεδο, μέσω των ομολόγων φοιτητικών  οργανώσεων.

8 Φεβρουαρίου 2005

Ο Αν. Καθ. Δ. Σωτηρίου έγινε δεκτός στις 7 Φεβρουαρίου 2005, από τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελέτη Τζαφέρη. Συζητήθηκε το θέμα της προβολής των Σύγχρονων Ασκληπιακών Πάρκων στη Σύνοδο Κορυφής για την Κοινωνία της Πληροφορίας (Τύνις, Νοέμβριος 2005), αλλά και μετά την Τύνιδα εποχή. Ο κ. Γραμματέας ενημέρωσε ότι στάλθηκαν ήδη επιστολές προς την ΠΟΥ / WHO και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της δημιουργίας του Σύγχρονου Ασκληπιακού Πάρκου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και των ηλεκτρονικών πυλών του. Ο Δ. Σωτηρίου ζήτησε την υποστήριξη του Υπουργείου στην προσπάθεια. Ο κ. Τζαφέρης δήλωσε το ενδιαφέρον του και την πρόθεσή του να αναζητήσει και να εξεύρει τρόπους συνεργασίας.

21 Ιανουαρίου 2005

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ άρθρο, με θέμα «Μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδί ζητούν οι φορείς
Πράσινο ναι - Γήπεδο όχι...», όπου παρουσιάζεται κοινή συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων
 του ΕΜΠ, του ΤΕΕ του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και της WWF Ελλάς, για να εκφράσουν την ΕΝΤΟΝΗ αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο χωροθέτησης του γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στο Γουδί . Δείτε όλο το άρθρο

20 Ιανουαρίου 2005

Ο Δ. Σωτηρίου συνεργάστηκε στις 19 Ιανουαρίου 2005, με τον καθηγητή κ. Ιωάννη Κυριόπουλο, Διευθυντή Σπουδών και των Οικονομικών της Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας. Αποφασίστηκε η συνεργασία σε θέματα πτυχών των Σύγχρονων Ασκληπιακών Πάρκων.

18 Ιανουαρίου 2005

Ο Δ. Σωτηρίου έγινε δεκτός κατόπιν αιτήματός του στις 17 Ιανουαρίου 2005, από τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας κια Τεχνολογίας καθ. κ. Ιωάννη Τσουκαλά.

Ο ΔΣ αφού ενημέρωσε τον κ. Γραμματέα για τα Σύγχρονα Ασκληπιακά Πάρκα, τις προσπάθειες υλοποίησης του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών" και την επιχειρούμενη προβολή των στο World Summit on the Information Society (βλέπετε http://www.itu.int/wsis/stocktaking/scripts/documents.asp?project=1101457213&lang=en  και  www.itu.int), προτείνε την επεξεργασία, σύνταξη και προκήρυξη ενός Συντονισμένου Προγράμματος με θέμα "Σύγχρονα Ασκληπιακά Πάρκα". Το θέμα είχε τεθεί και επί ΓΓ κ. Δ. Δενιόζου το 2000, αλλά δεν είχε προχωρήσει πέραν των αρχικών διαβουλεύσεων και των αρχικών σχεδίων. Ο κ. ΓΓ δήλωσε ότι θα απαντήσει μετά από 15 ημέρες.

29 Δεκεμβρίου 2004 

     Από την Εφημερίδα «30 ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΧΟΛΑΡΓΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ», αρ. φύλλου 69, της 29ης Δεκεμβρίου 2004, διαβάζουμε ...

 

ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ & ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Να μην παραχωρηθεί έκταση για την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαί­ρου στο Γουδί, ζητά με επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), επισημαίνοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα είναι καταστροφική για το περιβάλλον της πολύπαθης Αττικής. Η ΤΕΔΚΝΑ αναφέρεται σε παλαιότερη απόφασή της

(28-1-2004) με την οποία εγκαίρως εξέφραζε την πλήρη αντίθεσή της για την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου στο Γουδί. Ταυτόχρονα χαρακτήριζε ως απα­ράδεκτη την απόφαση παραχώρησης της έκτασης, ενώ είχε συντα­χθεί με τις απόψεις των γειτονικών δήμων Παπάγου, Νέου Ψυχικού, Χολαργού και Ζωγράφου για αξιοποίηση της περιοχής με τη δημι­ουργία Μητροπολιτικού Πάρκου της Αθήνας.

 

Στην επιστολή προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ επισημαίνεται ότι η ΤΕΔΚΝΑ εμμένει στην απόφαση αυτή, ιδιαίτερο σήμερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις και ζητά να μην καταστραφεί ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αττικής. Καλεί δε τον υπουργό να μην συνδέσει τη θητεία του στο ΥΠΕΧΩΔΕ με μια ενέργεια που από όλους κρίνεται καταστροφική για το περιβάλλον της πολύπαθης Αττικής.

 

22 Δεκεμβρίου 2004

Θαυμάστε τους ...! Φαίνεται η τακτική "κάθε Χριστούγεννα και ένα χτύπημα" να έχει επιλεγεί ως η ενδεδειγμένη - Θυμηθείτε τον Υπουργό Πολιτισμού το 2003!. Φαίνεται ότι "η δική μας διαπλοκή είναι η καλύτερη".

Τέλη Ιανουαρίου η πρόταση της ομάδας για το γήπεδο ποδοσφαίρου
Στο Γουδί το τμήμα βόλεϊ και μπάσκετ του Παναθηναϊκού
 

Εφημερίδα ΝαυτεμπορικήΤετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2004 07:00
 

 

 

Από αριστερά στη φωτογραφία οι κ.κ. Παύλος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Σουφλιάς, Γιάννης Βαρδινογιάννης και Θανάσης Γιαννακόπουλος κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΜΕΧΡΙ το τέλος Ιανουαρίου, οι εκπρόσωποι του Παναθηναϊκού θα υποβάλουν την τελική τους πρόταση στο ΥΠΕΧΩΔΕ για τον έναν από τους δύο χώρους, Ελληνικό ή Γουδί, στον οποίον προτιμούν να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Τ
oυς δύο χώρους πρότεινε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, στη χθεσινή σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους του Παναθηναϊκού, Γιάννη Βαρδινογιάννη, Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο και Βλάση Σταθοκωστόπουλο, στη διάρκεια της οποίας αποφασίσθηκε στις εγκαταστάσεις του μπάντμπιντον, στο Γουδί, να στεγαστεί το γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ του Παναθηναϊκού.

Η χθεσινή συνάντηση χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές καθοριστική, επειδή, όπως είπαν χαρακτηριστικά, «μπήκε το θέμα στην τελική ευθεία για την εξεύρεση της λύσης του». Ωστόσο, ο κ. Σουφλιάς διευκρίνισε ότι ο ίδιος είναι φίλαθλος του Παναθηναϊκού αλλά θα λειτουργήσει μόνο σαν υπουργός και δεν θα ευνοήσει ούτε θα αδικήσει κανέναν.

«Εμείς κάναμε πάσα στον Παναθηναϊκό και τώρα περιμένουμε να την ανταποδώσει για να μπει το... γκολ με το νέο γήπεδο. Είμαι φίλαθλος του Παναθηναϊκού, όμως θα λειτουργήσω ως υπουργός. Δεν πρόκειται να τον ευνοήσω, αλλά ούτε και να τον αδικήσω», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως, πρόσθεσε ότι, αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία για το χώρο κατασκευής του νέου γηπέδου, δεν μπορεί κανένας να υποχρεώσει τον Παναθηναϊκό να εγκαταλείψει το γήπεδό του στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, γεγονός που κανένας δεν επιθυμεί, γιατί βρίσκεται σε πυκνοκατοικημένη περιοχή κοντά σε νοσοκομεία, η οποία έχει προγραμματιστεί από τον Οργανισμό Ρυμοτομικού Σχεδιασμού της Αθήνας (ΟΡΣΑ) να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου με την απομάκρυνση του γηπέδου.

Κατόπιν όλων αυτών, συμφωνήθηκε χθες οι εκπρόσωποι του Παναθηναϊκού να εξετάσουν τους συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για το θέμα του νέου γηπέδου στον έναν από τους δυο χώρους -Ελληνικό ή Γουδί- και να υποβάλουν συγκεκριμένη πρόταση για τη βιωσιμότητα του έργου, που θα γίνει με αυτοχρηματοδότηση και σεβασμό στο περιβάλλον.

Μετά την υποβολή της τελικής πρότασης, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα καθορίσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης στην περιοχή που θα επιλεγεί, ώστε να αρχίσει η κατασκευή του έργου.

Πάντως, όπως διευκρίνισε ο κ. Σουφλιάς, «στο Γουδί δεν μπορεί να γίνει μεγάλο γήπεδο», ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν περιθώρια για εμπορικές χρήσεις, εκτός των αντιδράσεων και των αναμενόμενων προσφυγών στο ΣτΕ, που θα καθυστερήσουν πάρα πολύ την έναρξη του έργου, έναντι της λύσης του Ελληνικού, όπου δεν έχουν θεσμοθετηθεί οι χρήσεις γης.

Οι δηλώσεις

«Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ πρέπει να είναι ενιαίος και αδιαίρετος στο Γουδί. Για αυτό το λόγο, αποδεχτήκαμε να στεγαστεί το μπάσκετ στο γήπεδο του μπάντμιντον. Επιμένω ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού θα πρέπει να γίνουν στο Γουδί. Προκειμένου να βοηθήσουμε την ΠΑΕ, αποδεχτήκαμε αυτή τη λύση», τόνισε με έμφαση ο Παύλος Γιαννακόπουλος.

Στη συνέχεια, δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος του τμήματος ποδοσφαίρου, Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο οποίος, αφού πρώτα ευχαρίστησε τους αδερφούς Γιαννακόπουλους αλλά και τον Βλάση Σταθοκωστόπουλο για την κίνηση τους να δεχθούν να μετακομίσουν, τόνισε πως, μέσα στον Ιανουάριο, η οριστική απόφαση θα είναι γεγονός, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το γήπεδο θα γίνει με αυτοχρηματοδότηση:

«Θα μελετήσουμε την πρόταση της πολιτείας για τις δύο εκτάσεις και, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, θα έχουμε κάνει την οριστική εισήγηση στην πολιτεία. Θέλω να ευχαριστήσω την ΚΑΕ και το ΤΑΠ Παναθηναϊκός, που αποδέχτηκαν να στεγαστούν στο γήπεδο του μπάντμιντον, προκειμένου να διευκολυνθεί η κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου».

Ε.Σ.

8 Νοεμβρίου 2004

Η Ιατρική Σχολή και η Στοά του Βιβλίου οργάνωσαν Έκθεση Ιατρικού Βιβλίου και σειρά ομιλιών για το Κοινό, από 9-13 Νοεμβρίου 2004, στη Στοά του Βιβλίου. Θέμα της Εκδήλωσης ήταν "Ο κοινωνικός ρόλος της σύγχρονης Ιατρικής - Η προσφορά της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών". Στην  Έκθεση παρουσιάστηκε ο Τόμος των Πρακτικών (Έκδοση 2004) του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου «Σύγχρονα Ασκληπιακά Πάρκα: Υγεία  ↔ Πολιτισμός». Εκτέθηκε επίσης το άλμπουμ (Έκδοση 1998) με τις προτεινόμενες λύσεις για το "Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών"  και αναρτήθηκε ειδική ανακοίνωση (Poster), ώστε να προσανατολίζεται ο επισκέπτης στις ιδέες και τις προτεινόμενες λύσεις. Μπορείτε να δείτε την αναρτημένη ανακοίνωση

25 Οκτωβρίου 2004

Στις 24 Οκτωβρίου επισκεφθήκαμε την έκθεση Moore στη Γλυπτοθήκη, στο Πάρκο του Ελληνικού Στρατού (Γουδή). Η έκθεση είναι ιδιαίτερα αξιόλογη καθώς και οι εγκαταστάσεις. Η χαρά μας ήταν μεγάλη, όταν διαπιστώσαμε ότι έστω και με καθυστέρηση ετών, ο χώρος του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών", αρχίζει να ενσωματώνει και νέες δραστηριότητες Πολιτισμού και με αυτόν τον τρόπο, να προσεγγίζει τις ιδέες για τη δημιουργία ενός Σύγχρονου Ασκληπιακού Πάρκου.
Δυστυχώς η διαμόρφωση και η αξιοποίηση του ευρύτερου χώρου του Πάρκου μοιάζει πρόχειρη, τα έργα είναι ημιτελή και η εικόνα εγκατάλειψης διάχυτη.
Ο χώρος πρέπει να αξιοποιηθεί και να οργανωθεί προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους πολίτες και να αναπτυχθούν δραστηριότητες Άθλησης και Πολιτισμού. Αυτό είναι δυνατόν εφόσον διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο για τις πολιτιστικές δραστηριότητες σε συνδυασμό με εκπαιδευτικές και δραστηριότητες κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας, λόγω δε της γειτνίασης του χώρου με τα μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής, και της Υγείας.
Προτείνουμε το πλαίσια αυτό να είναι εκείνο ενός Σύγχρονου Ασκληπιακού Πάρκου. Προτείνουμε επίσης ένα τέτοιο εγχείρημα να ανατεθεί σε μια προσωπικότητα που έχει επιδείξει σπινθηροβόλο και καινοτόμο πνεύμα και άρα αντάξιο αυτού που θα θέλαμε να ονομάσουμε σύγχρονο Ελληνικό Πολιτισμό. Προφανής επιλογή είναι ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.

27 Σεπτεμβρίου 2004

Κατά τις εργασίες της Ομάδας Μελέτης 2 (Study Group 2) της ITU (International Telecommunications Union) στη Γενεύη (13-16 Σεπτεμβρίου 2004), παρουσιάστηκε η πρόταση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η παρουσίαση έγινε από τον Αν. Καθ. Δημήτριο Σωτηρίου και έτυχε ευμενών σχολίων από διάφορες αντιπροσωπείες. Είναι η πρώτη φορά που το θέμα των Σύγχρονων Ασκληπιακών Πάρκων παρουσιάζεται σε διεθνές βήμα της εμβέλειας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), η πρώτη φορά που παρουσιάζεται σε κείμενα διεθνούς οργανισμού και η πρώτη φορά που παρουσιάζεται σε 3 γλώσσες Αγγλικά, Γαλλικά ή Ισπανικά. Ελπίζεται ότι μετά τη θετική αυτή εξέλιξη θα υπάρξει περαιτέρω αξιοποίηση των ιδεών των Σύγχρονων Ασκληπιακών Πάρκων από τη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα την ITU και το πλέγμα των άλλων φορέων του ΟΗΕ (π.χ. WHO) και θα προωθηθεί το θέμα στο World Summit for the Information Society. Σε μια τέτοια περίπτωση θα γίνει ίσως δυνατό να συζητηθεί στα πλαίσια της Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στην Τύνιδα το 2005.

10 Σεπτεμβρίου 2004

Ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος αποστολής των πρακτικών   του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου «Σύγχρονα Ασκληπιακά Πάρκα: Υγεία  ↔ Πολιτισμός» , προς τους ενδιαφερόμενους (133 αποστολές). Απεστάλησαν αντίτυπα προς τους συντελεστές του Συνεδρίου, στην Κυβέρνηση, σε Υπουργεία, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ, σε άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, σε φορείς και Οργανισμούς.

 

22 Ιουλίου  2004

Ολοκληρώθηκε η  εκτύπωση των Πρακτικών του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου «Σύγχρονα Ασκληπιακά Πάρκα: Υγεία  ↔ Πολιτισμός» (Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2000 και Ελευσίνα, 21 Οκτωβρίου 2000), από το Εκτυπωτικό Κέντρο του ΕΚΠΑ. Ξεκίνησε και η αποστολή των πρώτων αντιτύπων στους ενδιαφερόμενους.  Αντίτυπα μπορεί να ζητήσει κανείς από το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής.

 

2 Ιουλίου  2004

Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Καθηγητής κ. Γεώργιος Κρεατσάς απευθύνει επιστολή προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών   κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, με την οποία τον ενημερώνει για την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής να υποστηρίξει τη δημιουργία του Ασκληπιακού Πάρκου της Ιατρικής Σχολής (Συνεδρία της 23ης Ιουνίου 2003). Σύμφωνα με την ίδια απόφαση εγκρίνεται η συγκρότηση Επιτροπής από τον Καθηγητή κ. Α. Καλοφούτη (Πρόεδρο), τον Καθηγητή κ. Γερ. Πάγκαλη και τον Αν. Καθηγητή κ. Διον. Βώρο με εισηγητή τον Αν. Καθηγητή κ. Δημ. Σωτηρίου, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τις κατευθυντήριες γραμμές και την εξέλιξη του όλου εγχειρήματος.Επίσης, η Επιτροπή θα επικοινωνήσει με τα όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στην υλοποίηση του Προγράμματος.

Με δεδομένη την απόφαση της Σχολής, ο κ. Πρόεδρος απευθύνει αίτημα στο Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου ώστε:

1. Η δημιουργία του Ασκληπιακού Πάρκου της Ιατρικής να θεωρηθεί θέμα μείζονος σημασίας για να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα και άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου

2. Να εγκριθεί η συγκρότηση Ομάδας Εργασίας από μέλη του Πανεπιστημίου μας, η οποία θα επιληφθεί τη μακροχρόνια πορεία του Προγράμματος

Αναμένουμε την έγκριση του Πρυτανικού Συμβουλίου!

 

14 Μαΐου 2004

Θαυμάστε τους ... Θαυμάστε νέα Διακυβέρνηση ...

Κυβερνητικό «ΟΚ» για Γουδί… 14/05/04  Πηγή www.e-one.gr

«Πράσινο φως» για το γήπεδο στο Γουδί άναψε στον Παναθηναϊκό η Κυβέρνηση δια στόματος Γ.Σουφλιά

Η λύση του Γουδίου προκρίνεται από την ελληνική κυβέρνηση έναντι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όσον αφορά στο θέμα της κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, όπως προέκυψε από την ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων το πρωί στη Βουλή σε ομιλία του για το Μητροπολιτικό Πάρκο της περιοχής.

«Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται οπωσδήποτε ένα γήπεδο που να είναι αρκετό για τις δικές του ανάγκες. Όμως αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει σε μία τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως είναι αυτή που υπάρχει το τωρινό, δηλαδή η Λεωφόρος Αλεξάνδρας. Στο Γουδί ο χώρος είναι σαφώς μεγαλύτερος, αλλά θα πρέπει να σεβαστούμε απόλυτα τον περιβάλλοντα χώρο.

Σύντομα πάντως θα υπάρξει απόφαση, η οποία και θα ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες της ομάδας του Παναθηναϊκού, ενώ παράλληλα να μην επηρεάζει αρνητικά την γύρω περιοχή», τόνισε ο κύριος Σουφλιάς ανάβοντας ουσιαστικά το «πράσινο» στους «πράσινους» για να κατασκευάσουν το νέο τους γήπεδο στην περιοχή (Πηγή: SPORT-FM)

 

5 Μαΐου 2004

Άρχισε επιτέλους από την ειδική Μονάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η εκτύπωση των Πρακτικών του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου «Σύγχρονα Ασκληπιακά Πάρκα: Υγεία  ↔ Πολιτισμός» (Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2000 και Ελευσίνα, 21 Οκτωβρίου 2000).  Η εκτύπωση θα ολοκληρωθεί σύντομα. Αντίτυπα μπορεί να ζητήσει κανείς από το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική έκδοση ήταν διαθέσιμη αμέσως μετά το Συνέδριο  και με τον ρυθμό κατάθεσης των κειμένων των ομιλητών στη δ/νση:                     http://asclepieion.mpl.uoa.gr/pansyn/1ο_πανελλήνιο_συνέδριο.htm   

   

20 Απριλίου 2004

Δημοσιεύτηκε (σε περίληψη) στο τεύχος Απριλίου 2004 του Ενημερωτικού Δελτίου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών άρθρο του Αναπληρωτή Καθηγητή Δ. Σωτηρίου, με θέμα «Το Ασκληπιακό Πάρκο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών - Το πρώτο Σύγχρονο Ασκληπιείο για την Υγεία και τον Πολιτισμό». Πρόκειται για μια σύντομη παρουσίαση της απόφασης της Σχολής να δημιουργήσει σε πιλοτική μορφή, το πρώτο Σύγχρονο Ασκληπιακό Πάρκο. Η υλοποίησή του στη φάση αυτή, γίνεται μέσω της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών του πυλών.

Δείτε την 1η  σελίδα του Δελτίου

Δείτε την 2η σελίδα του Δελτίου

Δείτε ολόκληρο το άρθρο που στάλθηκε για δημοσίευση   

 

 

29 Μαρτίου 2004

Στις ιστοσελίδες του δικτυακού τόπου Flash για θέματα Υγείας είδαμε την ομιλία του Καθηγητή κ. Λιαρόπουλου. Μας φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μια αποστροφή που αφορά το Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών και την παραθέτουμε.

 Αναζήτηση του Μεσαίου Χώρου και στην Υγεία (δημοσίευση: 28/03/2004)

 Γράφει ο Καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος
 

Ομιλία στην ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, 24 Μαρτίου 2004

 «Κλείνοντας, θα κάνουμε και μία πρόταση, η οποία, επίσης, μπορεί να καταδείξει τη χρησιμότητα αυτών των πολυμορφικών σχημάτων. Στην ιδιοκτησία του Κράτους ανήκει το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ηλικίας περίπου 100 χρόνων. Η κτιριακή του υποδομή έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια της ασφαλούς λειτουργίας, το οικόπεδο, όμως, έχει μία τεράστια αξία. Ταυτόχρονα, στο Κράτος ανήκει και η μεγάλη έκταση του «Σωτηρία». Προ τριών ετών ζήτησα από μία εξειδικευμένη εταιρεία να εκπονήσει ένα πρόπλασμα επιχειρηματικού σχεδίου που προέβλεπε την ανέγερση ενός μεγάλου σύγχρονου νοσοκομείου στην έκταση του Σωτηρία με αντιπαροχή το οικόπεδο του Ιπποκράτειου, την οποία παρέδωσα στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Νομίζω ότι αξίζει, τώρα, να εξετάσει κανείς τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ομίλου με σημαντική συμμετοχή του Κράτους, του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ακαδημίας και ιδιωτών που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα Ιατρικό Campus που θα στέγαζε ένα ολόκληρο σύμπλεγμα νοσηλευτικών, ακαδημαϊκών και ερευνητικών δραστηριοτήτων με υπερεθνική ακτινοβολία ».

Θα θέλαμε να κάνουμε ορισμένα σχόλια.

1. Ιδέες για την ανάδειξη του χώρου του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών σε πόλο εκπαιδευτικών, ερευνητικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών σε θέματα Υγείας και Πολιτισμού και όχι μόνον ιατρικών, διατυπωθήκαν για πρώτη φορά το 1994.

2. Στις προτάσεις του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών γίνεται απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η κατασκευή κτηρίων, αλλά να ισχύσει η λογική των δραστηριοτήτων.

3. Όλες οι κατά καιρούς προτεινόμενες ιδέες στηρίζονται στη κατασκευή τεραστίων κτηριακών εγκαταστάσεων, που ασφαλώς έχει και το ενδιαφέρον στα πλαίσια της επικρατούσας νεοελληνικής τακτικής και ιδιαίτερα όταν είμαστε εμείς εκείνοι που θα αναλάβουμε την εκτέλεση του έργου.

 

21 Φεβρουαρίου 2004

Μάθετε για τον διαφανή τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα  "γήπεδο στο Γουδί".

 

11 Φεβρουαρίου 2004

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ άρθρο, με θέμα «Καθυστερεί η λύση για γήπεδο του ΠΑΟ», όπου σχολιάζεται η επιστολή της Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κας Β. Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία φαίνεται ότι δε θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα κατασκευής γηπέδου του Παναθηναϊκού πριν τις εκλογές. 

Δείτε όλο το άρθρο

8 Φεβρουαρίου 2004

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ άρθρο του δημοσιογράφου Γιάννη Κούκουλα, με θέμα "Κοροϊδία ......Προμελετημένη", όπου σχολιάζεται η κοροϊδία της κυβέρνησης προς τους οπαδούς του Παναθηναϊκού αφού για ψηφοθηρικούς λόγους, οι αρμόδιοι Υπουργοί συζητούσαν την ανέφικτη κατασκευή νέου γηπέδου του ΠΑΟ στην περιοχή Γουδή και εντός χώρου που προβλέπεται να δημιουργηθεί Μητροπολιτικό Πάρκο. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη έκδοση της 8ης Φεβρουαρίου 2004.

Δείτε όλο το άρθρο

11 Ιανουαρίου 2004

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ άρθρο της δημοσιογράφου Μανίνας Ντάνου με θέμα «ΠΑΟ καθ’ οδόν προς το Γουδί», όπου σχολιάζεται η πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει την κατασκευή νέου γηπέδου του ΠΑΟ εντός του χώρου που προβλέπεται να δημιουργηθεί Μητροπολιτικό Πάρκο. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη έκδοση της 11ης Ιανουαρίου 2004.

Δείτε όλο το άρθρο

8 Ιανουαρίου 2004

Μάλλον στραβά άρχισε το 2004. Ο Υπ. Πολιτισμού Βενιζέλος παραχωρεί έκταση του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών στην ποδοσφαιρική ιδιωτική εταιρεία Παναθηναϊκός, χωρίς αιδώ, χωρίς αντιδράσεις, παρανόμως και παρά πάσαν λογική. Αλήθεια του παππού του είναι το οικόπεδο; Δείτε τι είπαν τα παλικάρια που πρωταγωνιστούν. Εύγε λεβέντη Υπουργέ. Θα μείνεις στη ιστορία!

 

Καλή Χρονιά σε όλους, όλο το 2004

 

8 Δεκεμβρίου 2003

Η Εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ της 8ης Δεκεμβρίου 2003 προβάλει στο ένθετό της eWorking, το Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το συντάκτη του άρθρου κ. Ανδριανέση και το φωτογράφο κ. Κόκκα για την εργασία τους αυτή.

Κάντε κλικ στις λέξεις  πρώτη ή  δεύτερη προκειμένου να δείτε τις αντίστοιχες σελίδες του Ενθέτου.

2 Δεκεμβρίου 2003

Η εταιρεία MICROSOFT Hellas εξέδωσε Δελτίο Τύπου (μπορεί κανείς να το δει στη δ/νση http://www.microsoft.com/hellas/press/oct03-dec03/asklipiaka.asp) σχετικά με τη διάθεση στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής των λογισμικών εργαλείων για την δημιουργία και προώθηση της ηλεκτρονικής έκφρασης του Ασκληπιακού Πάρκου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ θετική και καταδεικνύει το ενδιαφέρον που μπορούν να προκαλέσουν οι ιδέες που προωθεί η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με τα Σύγχρονα Ασκληπιακά Πάρκα. Ανάλογο Δελτίο Τύπου προωθείται και προς ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και των πολιτών σε διεθνές επίπεδο.

20 Οκτωβρίου 2003

 

 

 


Στις 16 Οκτωβρίου 2003, ο Αν. Καθ. κ. Δημήτριος Σωτηρίου μίλησε στο Συνέδριο της Ένωσης Ελβετών Ιατρών, ως ειδικά προσκεκλημένος  ομιλητής, με θέμα `Modern Asclepieions: Health < - > Culture`. Δείτε το Πρόγραμμα (Γερμανικά) http://www.ehealthcare.ch/pdf/eHealthCare.ch_03_KP_def.pdf  και http://www.ehealthcare.ch/pdf/Kongresszeitschrift03.pdf . Πρόκειται για μια διεθνή αναγνώριση της σημασίας του θέματος.  Οι διαφάνειες της παρουσίασης βρίσκονται στη διάθεσή σας.

3 Οκτωβρίου 2003

Στις 2 Οκτωβρίου 2003, ο Αν. Καθ. κ. Δημήτριος Σωτηρίου συνεργάστηκε με το Διευθυντή του Γραφείου της κας Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Κωνσταντίνο Καϊσερλη, γοια θέματα περιβάλλοντος και το Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΠΕΧΩΔΕ, κατόπιν υποδείξεως του Γραφείου του κ. Πρωθυπουργού, προς το οποίο είχε σταλεί σχετικό υπόμνημα. Αποκομήθηκε η εντύπωση ότι το θέμα θα έχει συνέχεια

9 Σεπτεμβρίου 2003

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2003, ο Αν. Καθ. κ. Δημήτριος Σωτηρίου συνεργάστηκε με το Σύμβουλο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε Υγειονομικά θέματα κ. Μιχάλη Ανδριγιαννάκη και την Αντισυνταγματάρχη κα Βιβή Κουτρή, του Τμήματος Ανάπτυξης Προσωπικού, του Επιτελείου Υπουργού Εθνικής Άμυνας, με θέμα τις δυνατότητες αναπτύξεως δραστηριοτήτων τύπου Ασκληπιακών Πάρκων στα στρατόπεδα του Ελληνικού Στρατού και πρόσβαση μέσω των προσφάτως ενεργοποιηθέντων Ηλεκτρονικών Καφενείων (Internet Cafe).

23 Αυγούστου 2003

Το Σωματείο «Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών» διαλύθηκε οριστικώς με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, στις 22 Αυγούστου 2003.

Οι σχετικές δραστηριότητες αναλαμβάνονται πλέον από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

22 Ιουνίου 2003

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στην 8η συνεδρία της, της 20ης Ιουνίου 2003, αποφάσισε να υποστηρίξει τη δημιουργία και λειτουργία του "Ασκληπιακού Πάρκου". Πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή, η επιτυχία της οποίας θα καθορίσει και τη στρατηγική της Σχολής και του Πανεπιστημίου για την ανάπτυξη δικτύου Ασκληπιακών Πάρκων ανά την επικράτεια

12 Ιουνίου 2003

Στις 11 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της εταιρείας MICROSOFT, με αντικείμενο την εξέλιξη της προσπάθειας δημιουργίας των Πυλών του Ασκληπιακού Πάρκου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι η ανάπτυξη γίνεται από το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής με εργαλεία που έχει διαθέσει η MICROSOFT. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος η κα Στεργίου και ο κ. Ροδόπουλος της MICROSOFT και οι κκ. Σωτηρίου και Γκατζώνης του ΕΙΦ. Υπήρξε η διαβεβαίωση και από τις δύο πλευρές για την συνέχιση της συνεργασίας και σύντομα θα οριοθετηθούν νέες  δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

15 Μαΐου 2003

Τα νέα είναι πάρα πολύ καλά (;). Σιγά σιγά οι ιδέες που περιλαμβάνονται στο "Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών" αρχίζουν να λαμβάνουν σάρκα και οστά, χωρίς να το ομολογούν οι αρμόδιοι ...

Η είδηση που ακολουθεί είναι από την εφημερίδα  ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ της Τετάρτης, 14 Μαϊου 2003 07:00

___________________________________

Εθνική Γλυπτοθήκη στο Άλσος Στρατού

Η Εθνική Γλυπτοθήκη που μόλις τώρα αποκτήσαμε, εγκαινιάζεται με έργα του καθηγητού της ΑΣΚΤ, Θεόδωρου Παπαγιάννη, με θέμα «Χορός».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, ο υπουργός Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, και ο Αρχηγός του ΓΕΣ, Παναγιώτης Χαρβάλας, παρουσίασαν σήμερα την Εθνική Γλυπτοθήκη, έναν νέο εικαστικό, υπαίθριο χώρο που στεγάζεται στο Άλσος Στρατού, στο Γουδί.

Ο υπουργός Πολιτισμού στην ομιλία του για το σημαντικό αυτό γεγονός, αναφέρθηκε στο μεγάλο πλεονέκτημα τέτοιων παλαιών χώρων, κυρίως βιομηχανικών, που είχαν σχεδιασθεί αρχικά για τελείως διαφορετικές χρήσεις και τώρα αναδεικνύονται σε χώρους πολιτιστικούς. Εξάλλου, στον ευρύτερο χώρο, στο Γουδί, διοργανώνονται σημαντικά Ολυμπιακά αθλήματα, όπως το πένταθλο κ.ά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διάθεση του χώρου για την Εθνική Γλυπτοθήκη βασίζεται σε μια συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του υπουργείου Πολιτισμού και της Εθνικής Πινακοθήκης και δεν αποτελεί δωρεάν παραχώρηση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά αυτό είναι κάτι που «θα επιτευχθεί στην επόμενη φάση», διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος.

Τέλος, η διαμόρφωση του χώρου έγινε με χρήματα που έχουν διασφαλισθεί από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και από χρήματα που προσέφερε το Ίδρυμα Νιάρχου.

Κρίση στα εικαστικά

Ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του κ. Βενιζέλου στα εικαστικά πράγματα της εποχής μας και στην κρίση που «πλήττει» τον τομέα αναφορικά με την κλασική έννοια της γλυπτικής και της παραστατικής ζωγραφικής.

Ολα αυτά, όπως είναι γνωστό, υποκαθίστανται στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις από την έννοια της κατασκευής, της σύνθετης κατασκευής, της οπτικοακουστικής κατασκευής από τη
video art, από άλλα πράγματα, τα οποία δεν είναι αυτό που κάποτε ήξερε ο κόσμος ως ζωγραφική και ιδίως ως γλυπτική και χρειάζεται τόνισε, μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και ικανότητα αντίστασης απέναντι στα ρεύματα, προκειμένου να οργανώσει κανείς μια Εθνική Γλυπτοθήκη στην αυγή του 21ου αιώνα και ιδίως σε μια χώρα που όλα της τα αρχαιολογικά μουσεία είναι κατά βάση γερμανικής κλασικιστικής αντίληψης γλυπτοθήκες.  

8 Μαίου 2003

Ο Δημήτριος Σωτηρίου συνεργάστηκε με τους εκπροσώπους του Δ/ντου Τηλεϊατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας Αντισμήναρχου Ιατρού κ. Γεωργίου Σακοράφα,  ιατρούς κκ. Κωνσταντίνο Σιαφάκα και Θεοδόσιο Περδικίδη, για την πιθανή ανάπτυξη δραστηριοτήτων Σύγχρονων Ασκληπιακών Πάρκων στις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου. Ας σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο βρίσκεται εντός του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών"

24 Απριλίου 2003

Διαβάσαμε στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ "Παραχωρήθηκε χθες με απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Λ. Λωτίδη το Άλσος του Στρατού στο Γουδί στην ΟΕ "Αθήνα 2004". Ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί ως "Ολυμπιακή πλατεία" το καλοκαίρι του 2004, χώρος δηλαδή πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων για το κοινό". Η απόφαση μας χαροποιεί ιδιαίτερα και δικαιώνει τις προσπάθειές μας που καταβάλουμε εδώ και τρία χρόνια για την αξιοποίηση του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών " για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Βέβαια δεν πρόκειται για πλήρη αποδοχή της πρότασής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά ελπίζουμε ότι τελικώς θα γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας προκειμένου να αξιοποιηθεί ο χώρος και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με τρόπο πρωτοποριακό ακόμα και για τα διεθνή δεδομένα.  Δείτε την είδηση από την εφημερίδα τα ΝΕΑ http://ta-nea.dolnet.gr/neaweb/nsearch.print_unique?entypo=A&f=17622&m=N16&aa=5 ως περισσότερο πληροφοριακή.

10 Απριλίου 2003

Με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Γ' ΠΕΣΥ Αττικής, άρχισαν οι διεργασίας για τη δημιουργία Δικτύου Ασκληπιακών Πάρκων με πυρήνες τα Νοσοκομεία Αττικό, Θριάσιο και Ψυχιατρικό. Πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή, η επιτυχία της οποίας ελπίζεται ότι θα καθορίσει και τις εξελίξεις στα πλαίσια του ΕΣΥ (Σύσκεψη στα Γραφεία του Γ' ΠΕΣΥΠ στις 10 Απριλίου 2003).

 

7 Μαρτίου 2003

Οι κκ. Δημήτριος Σωτηρίου και Θόδωρος Παπαδημητρίου παρουσίασαν το θέμα των Σύγχρονων Ασκληπιακών Πάρκων και του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών", στο Διοικητικό Συμβούλιο της  Ελληνικής Εταιρείας, στις 7 Μαρτίου 2003. Ο Πρόεδρος της Συνεδρίας Αν. Καθ. κ. Μιχαήλ Σκούλος, είπε ότι το θέμα της πιθανής συνεργασίας θα συζητηθεί σε κλειστή συνεδρία της ΕΕ και θα κοινοποιήσει την απόφαση της το ταχύτερο δυνατό.

28 Φεβρουαρίου 2003

Ο Δημ. Σωτηρίου υπέβαλε στο Υπουργείο Αιγαίου πρόταση για την διοργάνωση Ημερίδας εργασίας με θέμα "Επιχειρηματικά Σχέδια στα πλαίσια των Σύγχρονων Ασκληπιείων". Την Ημερίδα συνδιοργανώνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ενδιαφέρον συμμετοχής εκδήλωσε με επιστολή του και ο κ. Δήμαρχος Κω.

14 Ιανουαρίου 2003

Στις 14 Ιανουαρίου 2003, διεξήχθησαν εκλογές του Σωματείου "Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών". Το ΔΣ είχε θέσει ως θέμα των εκλογών την διάλυση του Σωματείου, διαδικασία που προβλέπεται από το Καταστατικό. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ήταν ομόφωνη υπέρ της πρότασης του ΔΣ. 

20 Νοεμβρίου 2002

Ο Δημήτριος Σωτηρίου κατόπιν αιτήματός του, έγινε δεκτός από τον Ομότιμο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής και Διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας του ΕΙΕ, Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Σέκερη, στις 19 Νοεμβρίου 2002. Ο ΔΣ ζήτησε συμβουλές σχετικά με την προώθηση του θέματος των Σύγχρονων Ασκληπιείων και του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών".

30 Οκτωβρίου 2002

Ο Δημήτριος Σωτηρίου, κατόπιν προφορικών συνεννοήσεων με τον Αν. Καθ. κ. Μιχαήλ Σκούλο, απέστειλε υπόμνημα προς την Ελληνική Εταιρεία, σχετικά με το θέμα των Σύγχρονων Ασκληπιακών Πάρκων και πρόταση για την έναρξη συζητήσεων για από κοινού δράσεις.

25 Οκτωβρίου 2002

Ο πυρήνας της Πύλης του Ασκληπιακού Πάρκου της Ιατρικής Σχολής έχει πλέον ολοκληρωθεί. Έχουν αρχίσει διαδικασίες εσωτερικής αξιολόγησης του αποτελέσματος και ελπίζεται ότι περί το τέλος του 2002, θα υπάρχει η δυνατότητα επίδειξης. Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι δυνατή η πρόσβαση από Η/Υ εκτός του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής για λόγους προστασίας της Πύλης, εκτός της 1ης Σελίδας (δ/νση http://panlocal/ ). Ειδικότερες ανακοινώσεις θα γίνουν εν καιρώ.

22 Οκτωβρίου 2002

Υπεβλήθη πρόταση προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, για την υποστήριξη οργανώσεως και διεξαγωγής του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου με θέμα "Σύγχρονα Ασκληπιεία: Υγεία <-> Πολιτισμός". Εφόσον υπάρξει θετική απάντηση θα υποβληθούν προτάσεις και προς τα Υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας και Πρόνοιας.

21 Οκτωβρίου 2002

Κατόπιν υποδείξεως του κ. Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Αθηνών, η πρόταση που αφορά τη μετατροπή του περιβάλλοντα χώρου του Αττικού Νοσοκομείου, σε Σύγχρονο Ασκληπιακό Πάρκο, υπεβλήθη στην Προεδρία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

7 Οκτωβρίου 2002

Κατόπιν αιτήματος του Δ. Σωτηρίου και σε συνέχεια της επιστολής-πρότασης προς τη Διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών  του ΥΠΕΧΩΔΕ, για την έναρξη διαβουλεύσεων αναμόρφωσης της περιοχής των εγκαταστάσεων της Ιατρικής Σχολής, με απώτερο στόχο τη δημιουργία του Ασκληπιακού Πάρκου της Ιατρικής Σχολής, έγινε σύσκεψη στην εν λόγω υπηρεσία με συμμετοχή της Δ/ντριας κας Κεσίσογλου και του στελέχους κ. Γκανασούλη. Το αποτέλεσμα υπήρξε άκρως απογοητευτικό. Ωστόσο ο ΔΣ απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής, προτρέποντας την υποβολή πρότασης στην ίδια Δ/νση του ΥΠΕΧΩΔΕ εκ μέρους της Σχολής για την αναβάθμιση των ελευθέρων χώρων της Σχολής προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες των κατοίκων σε περίπτωση καταστροφών μεγάλης έκτασης..

25 Σεπτεμβρίου 2002

Ο Δημήτριος Σωτηρίου, Αν. Καθ. του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Σωματείου, υπέβαλε προτάσεις προκήρυξης μελετών με στόχο τη δημιουργία Σύγχρονων Ασκληπιακών Πάρκων στους εξής φορείς: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (29 Ιουλίου 2002), Πρυτανεία Πανεπιστημίου Αθηνών (16 Σεπτεμβρίου 2002), Α' ΠΕΣΥ, Β' ΠΕΣΥ και Γ' ΠΕΣΥ (23 Σεπτεμβρίου 2002),  Οι προτάσεις αφορούν τη περιοχή του λεγόμενου "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών", τον περιβάλλοντα χώρο του Αττικού Νοσοκομείου και τον περιβάλλοντα χώρο του Θριασίου Νοσοκομείου. Υπεβλήθησαν επίσης προτάσεις στη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων και στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (27 Σεπτεμβρίου 2002), για τον περιβάλλοντα χώρο του Ολυμπιακού Χωριού.

23 Ιουλίου 2002

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Αν. Καθ. Δημήτριος Σωτηρίου έγινε δεκτός στις 23 Ιουλίου 2002, από τον κ. Βασίλειο Κοντονίκα, Δ/ντη του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, κ. Κώστα Στεφανή. Ο Δ. Σωτηρίου ενημέρωσε τον κ. Κοντονίκα για το "Ασκληπιείο Πάρκο", τις ενέργειες που έχουν γίνει και τις σχετικές δραστηριότητες. Ενημέρωσε επίσης για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα της δημιουργίας της Πύλης του Ασκληπιακού Πάρκου της Ιατρικής Σχολής. Δόθηκε Υπόμνημα σχετικό με τα θέματα στα οποία το Υπουργείο μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες και να έλθει αρωγός των προσπαθειών. Ο κ. Κοντονίκας υποσχέθηκε να αναζητήσει τρόπους υποστήριξης.

16 Ιουλίου 2002

Το Αττικό Νοσοκομείο άνοιξε τις πύλες του στις 15 Ιουλίου 2002. Ας είναι επιτυχής και επωφελής για τους πολίτες η διαδρομή του και η λειτουργία του. Παρά τις προσπάθειές μας από το 1997, δεν κατέστη όμως δυνατό να πειστούν οι αρμόδιοι για την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός Σύγχρονου Ασκληπιακού Πάρκου, με πυρήνα το Αττικό Νοσοκομείο. Με επιστολή μας προς τον κ. Πρόεδρο του Γ' ΠΕΣΥ, επανερχόμαστε στην παλαιά πρότασή μας και ζητούμε να συζητηθεί εκ νέου.  Πρόθεσή μας είναι επίσης να υποβάλουμε και πάλι την πρότασή μας, στο Υπουργείο Υγείας και στο νέο Υπουργό Υγείας κ. Κ. Στεφανή

12 Ιουλίου 2002

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Αν. Καθ. Δημήτριος Σωτηρίου είχε, κατόπιν αιτήματός του, μια παρατεταμένη, ουσιαστική και ευχάριστη συνομιλία, με τον Σύμβουλο του κ. Πρωθυπουργού για τεχνικά θέματα, κ. Μακρυωνίτη, στις 12 Ιουλίου 2002, σχετικά με τη δημιουργία του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών". Ο κ. Μακρυωνίτης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το θέμα "Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών". Η δήλωση ωστόσο δεν είναι δυνατόν να είναι αληθινή, δεδομένου ότι έχει γίνει γνωστό ότι ο φάκελος που στάλθηκε στον κ. Πρωθυπουργό, συζητήθηκε στο Γραφείο και τουλάχιστον ο κ. Θέμελης είναι πλήρως ενήμερος του θέματος, όπως άλλωστε και ο καθ' ύλη αρμόδιος φορέας, ο Οργανισμός Αθήνας. Ο κ. Μακρυωνίτης επικαλέστηκε τις διαμαρτυρίες κατοίκων και φορέων για τις καθυστερήσεις υλοποίησης των εξαγγελιών για το "Μητροπολιτικό Πάρκο" και τις δυσκολίες συντονισμού των δημοσίων φορέων που έχουν ιδιοκτησίες στη περιοχή. Θεωρεί ότι οι τελευταίες αναθεωρήσεις του προγράμματος των εγκαταστάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, δίνουν περισσότερες ευκαιρίες για τη δημιουργία του Πάρκου. Υποσχέθηκε ότι θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθούν  οι απόψεις και οι ιδέες του Σωματείου, σχετικά με τη δημιουργία του Πάρκου, προτού ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

2 Ιουλίου 2002

Υπεβλήθη επιστολή-πρόταση προς τη Διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών  του ΥΠΕΧΩΔΕ, για την έναρξη διαβουλεύσεων αναμόρφωσης της περιοχής των εγκαταστάσεων της Ιατρικής Σχολής, με απώτερο στόχο τη δημιουργία του Ασκληπιακού Πάρκου της Ιατρικής Σχολής.

28 Ιουνίου 2002

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Αν. Καθ. Δημήτριος Σωτηρίου, συνεργάστηκε με τον κ. Κώστα Καραγιαννάκο, Γενικό Διευθυντή του Επιτελείου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΕΠΥΕΘΑ), στις 28 Ιουνίου 2002. Η εικόνα που αποκομίστηκε είναι ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα προχωρήσω αυτοδυνάμως στη περαιτέρω διαμόρφωση και διαχείριση του "Πάρκου των Ενόπλων Δυνάμεων" (αποτελεί μέρος του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών"), με σκοπό την εξασφάλιση πόρων προς όφελος του Υπουργείου. Διαφάνηκε ότι δεν υπάρχουν καν περιθώρια συζητήσεων προς τη κατεύθυνση των ιδεών του Ασκληπιείου Πάρκου. Τονίστηκε όμως ότι η ιδέα των Σύγχρονων Ασκληπιείων μπορεί και πρέπει να ληφθεί υπόψη στις σχεδιαζόμενες νέες υπηρεσίες προς τους στρατευμένους που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο.

5 Ιουνίου 2002

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Αν. Καθ. Δημήτριος Σωτηρίου, συνεργάστηκε με τη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών  του ΥΠΕΧΩΔΕ, κα Βικτωρία Κεσίσογλου, για θέματα του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών". Η συνάντηση έγινε κατόπιν υποδείξεως του κ. Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ κ.Σταύρου Καμπέλη.

27 Μαΐου 2002

Το "Αττικό Νοσοκομείο" φαίνεται να παίρνει σχήμα (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής, 26 Μαΐου 2002). Το μόνο όμως που φαίνεται να απασχολεί την Ελλάδα - την ηγεσία της για να ακριβολογούμε - είναι η ασθένεια και όχι η Υγεία (αλήθεια πόσες φορές το έχει πει με πίκρα και ειρωνεία ο κ. Υπουργός Υγείας). Μήπως ακόμα και τώρα μπορεί να δοθεί μια ευκαιρία, ώστε να αναπτυχθεί ο περιβάλλον χώρος ως ένα Σύγχρονο Ασκληπιείο; Η πρότασή μας προς το Γραφείο Ποιότητας Ζωής από το 1997, πιστεύουμε ότι αξίζει να μελετηθεί και να υλοποιηθεί.

27 Μαΐου 2002

"Χακί" όαση στο Γουδί!  Ιδιαίτερα προσφυής ο τίτλος της εφημερίδας Τα ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου 25-26 Μαΐου 2002. Η στρατιωτική αισθητική στο απόγειο της. Ίσως αυτή είναι η Ελλάδα που μας αξίζει, όπως δηλώνει και ο κ. Πρωθυπουργός. Οι αρμόδιοι φαίνεται ότι έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους κλειστά και δεν αντιλαμβάνονται τίποτε άλλο από τις δικές τους απόψεις!

Είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι. Τι κρίμα ...

21 Μαΐου 2002

Η είδηση έρχεται από την ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE

________________________

Σύσκεψη στο Μαξίμου για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2002
 21:24

Το θέμα του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί απασχόλησε την κυβερνητική σύσκεψη που έγινε το απόγευμα στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν και τα Ολυμπιακά Εργα που θα γίνουν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Πάχτας και ο υφυπουργός Πολιτισμού Νάσος Αλευράς.
_________________________

λέτε να είναι η αρχή καλών νέων; Ας περιμένουμε λίγο ...

20 Μαΐου 2002

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Αν. Καθ. Δημήτριος Σωτηρίου, έγινε δεκτός κατόπιν αιτήματός του, από την Υφυπουργό Παιδείας κα Ελένη Κούρκουλα, στις 17 Μαϊου 2002. Η κα Υφυπουργός έδειξε να γνωρίζει το θέμα, υποσχέθηκε να μελετήσει τον φάκελο που της δόθηκε και να συζητήσει με τους συναρμοδίους συναδέλφους της. Θα επικοινωνήσει εκείνη με το Σωματείο εν καιρώ.

10 Μαΐου 2002

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Αν. Καθ. Δημήτριος Σωτηρίου, συνεργάστηκε με τον σύμβουλο της Υφυπουργού Υγείας και Πρόνοιας κας Ελπίδας Τσουρή, κ. Κωνσταντίνο Ζαφείρη, σχετικά με τη πιθανή προκήρυξη μελέτης ενός "Επιχειρησιακού Σχεδίου" κατάλληλου για Σύγχρονα Ασκληπιεία και ειδική εφαρμογή στο Πρόγραμμα του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών"

8 Απριλίου 2002

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Αν. Καθ. Δημήτριος Σωτηρίου, παρουσίασε το θέμα Σύγχρονα Ασκληπιεία, στην Ημερίδα με θέμα "Αγωγή Υγείας & Σχολείο", στις 6 Απριλίου 2002. Η Ημερίδα οργανώθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και τα Γραφεία Αγωγής Υγείας των Δ/νσεων  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθηνών και Αν. Αττικής. Η Ημερίδα έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

4 Απριλίου 2002

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Αν. Καθ. Δημήτριος Σωτηρίου, είχε συνεργασία με τον Αν. Καθ. κ. Ηλία Ματσαγγούρα, Αντιπρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, στις 2 Απριλίου 2002. Θέμα της συνάντησης ήταν η διάθεση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα Σύγχρονα Ασκληπιεία και το "Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών". Μεταξύ των θεμάτων που προωθούνται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο είναι και αυτό της Αγωγής Υγείας. Οι προοπτικές είναι πολύ καλές και συμφωνήθηκε να υπάρξουν και άλλες επαφές με στόχο τη σύσταση μιας επιτροπής συνεργασίας και προγραμματισμού. Ως έμπρακτη απόδειξη της καλής θελήσεως συνεργασίας και του ενδιαφέροντος, είναι η πρόσκληση που απευθύνθηκε στον Δ. Σωτηρίου, να παρουσιάσει το θέμα Σύγχρονα Ασκληπιεία, στην Ημερίδα "Αγωγή Υγείας & Σχολείο", που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Απριλίου 2002.

26 Μαρτίου 2002

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Αν. Καθ. Δημήτριος Σωτηρίου, παρουσίασε τη πρόταση Modern Asclepieions, στους Εθνικούς Εκπροσώπους του Προγράμματος CCMS (Committee for the Challenges of Modern Societies) του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, στις 21 Μαρτίου 2002. Η πρόταση έτυχε ευμενούς υποδοχής, αλλά οι Εθνικοί Εκπρόσωποι ζήτησαν περισσότερο χρόνο προκειμένου να διαβουλευτούν με φορείς στις χώρες τους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους και έτσι να δοθεί η έγκριση για την τριετούς διάρκειας μελέτη. Η πρόταση θα επανέλθει προς συζήτηση στη προσεχή συνεδρία των Εθνικών Εκπροσώπων στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2002. Η πρόταση προωθήθηκε επισήμως ως Ελληνική πρόταση, μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

19 Μαρτίου 2002

Στις 11 Μαρτίου 2002 κατατέθηκε στο Γραφείο της Υφυπουργού Υγείας κας Ελπίδας Τσουρή, σχέδιο κειμένου που θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε προκήρυξη μελέτης ενός επιχειρησιακού προγράμματος για τα Σύγχρονα Ασκληπιεία και το "Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών". Το σχέδιο διαμορφώθηκε από τον Πρόεδρο του Σωματείου, σε συνεργασία με στελέχη της εταιρείας INFOGROUP. Η πρόταση είναι το αποτέλεσμα των υποδείξεων της κας Υφυπουργού, στη συνάντηση εργασίας που ζητήθηκε από τον Δ. Σωτηρίου και πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου Φεβρουαρίου 2002.

15 Φεβρουαρίου 2002

Ο Πρόεδρος του Σωματείου έγινε δεκτός από τον κ. Νικήτα Σερέτη, Διευθυντή του Γραφείου του κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2002. Ο κ. Σερέτης μίλησε κολακευτικά λόγια για την ιδέα και ζήτησε να επιληφθεί του θέματος ο Γενικός Διευθυντής του Επιτελείου του κ. Υπουργού. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως προσεχές μέλλον.

11 Ιανουαρίου 2002

Ο Πρόεδρος του Σωματείου έγινε δεκτός από την Υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας κα Ελπίδα Τσουρή, στις 10 Ιανουαρίου 2002. Η κα Υφυπουργός έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα και ζήτησε να υποβληθεί πρόταση για τη μελέτη των οικονομικών διαστάσεων της πιθανής δημιουργίας του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών".

Ιανουάριος 2002

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΝΕΑ ΥΓΕΙΑ (τριμηνιαίο περιοδικό προαγωγής υγείας), άρθρο του Δ. Σωτηρίου με θέμα "Υπηρεσίες Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας με τη βοήθεια τηλεματικών τεχνολογιών". Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 35, Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2002.

3 Ιανουαρίου 2002

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, εύχονται σε όλα τα Μέλη του, σε όλους τους φίλους, σε όλους τους συνεργάτες και σε όλο τον κόσμο Αίσιο και Ευτυχές το 2002.

5 Δεκεμβρίου 2001

Ο Πρόεδρος  του Σωματείου συνεργάστηκε με τον Πρόεδρο του Β' ΠΕΣΥ Αττικής, κ. Σπυρίδωνα Κόντο, στις 4 Δεκεμβρίου 2001. Τα θέματα συνεργασίας περιστράφηκαν γύρω από τις προτάσεις του Σωματείου για τη δημιουργία του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών". Ήδη έχουν δρομολογηθεί μεγάλες παρεμβάσεις στη περιοχή εντός του Πάρκου που βρίσκεται βορείως της οδού Κατεχάκη. Απεκομίσθη η εντύπωση τουλάχιστον ότι αρκετές ιδέες και προτάσεις του Σωματείου που περιλαμβάνονται στις δύο Μελέτες που έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα, θα ληφθούν υπόψη και πιθανώς θα ενσωματωθούν στον γενικό σχεδιασμό. Μεγάλες δυσχέρειες επιφέρει ωστόσο η ένταξη των νοσοκομειακών μονάδων του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών" σε δύο ΠΕΣΥ (Α' και Β'). Συμφωνήθηκε να γίνει και νέα συνάντηση και να "κρατηθεί ανοικτή η γραμμή επικοινωνίας".

3 Δεκεμβρίου 2001

Ο Πρόεδρος  του Σωματείου συνεργάστηκε με τον Πρόεδρο του Γ' ΠΕΣΥ Αττικής, Καθηγητή κ. Δημήτριο Σερεμέτη, στις 30 Νοεμβρίου 2001. Τα θέματα συνεργασίας περιστράφηκαν γύρω από τις προτάσεις του Σωματείου για τη δημιουργία του "Θριασίου Ασκληπιακού Πάρκου" και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του νέου νοσοκομείου, σε Σύγχρονο Ασκληπιείο. Το νοσοκομείο βρίσκεται στη πόλη του Χαϊδαρίου και ολοκληρώνεται εντός μερικών μηνών. Ο κ. Σωτηρίου είχε την ευκαιρία να περιπλανηθεί στους χώρους του νέου νοσοκομειακού συγκροτήματος και να διαμορφώσει καλύτερη άποψη σχετικά με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας έχει προτείνει να εγκατασταθεί στο υπό ανέγερση νοσοκομείο, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (διάφορες πηγές).

6 Νοεμβρίου 2001

Ο Πρόεδρος του Σωματείου έγινε δεκτός από τον Ειδικό Γραμματέα της "Κοινωνίας της Πληροφορίας" κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, στις 5 Νοεμβρίου 2001. Συνεστήθη να γίνει επιστολή και να ζητηθούν επαφές με την Περιφέρεια Αττικής.

14 Σεπτεμβρίου 2001

Ο Πρόεδρος του Σωματείου έγινε δεκτός από τον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνο Γουβάλα, στις 13 Σεπτεμβρίου 2001. Ο κ. Γουβάλας ζήτησε να υποβληθεί νέο Υπόμνημα, στο οποίο να αναφέρονται ενέργειες που θα μπορούσε να αναλάβει το Υπουργείο για την ανάδειξη του θέματος των Σύγχρονων Ασκληπιείων και ειδικότερα της δημιουργίας του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών". Το Υπομνημα θα υποβληθεί αφού γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις μεταξύ των Μελών του ΔΣ του Σωματείου.

10 Σεπτεμβρίου 2001

Το Σωματείο υπέβαλε, κατόπιν συνεννοήσεως με τους αρμοδίους του Υπουργείου Πολιτισμού, προτάσεις για ένταξη δραστηριοτήτων σχετιζόμενων με το "Ασακληπιείο Πάρκο Αθηνών", στο πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Ελπίζεται ότι οι προτάσεις θα γίνουν αποδεκτές και θα δοθεί έτσι η ευκαιρία έναρξης σημαντικής έκτασης δραστηριοτήτων. 

20 Αυγούστου 2001

Και πάλι όλοι στις επάλξεις. "Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του" έλεγαν οι παλιοί. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια και πρώτη προτεραιότητα είναι τώρα η δημιουργία της ΠΥΛΗΣ του "Ασκληπιείου Πάρκου". Ο σχεδιασμός βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα.

24 Ιουλίου 2001

Φεύγουμε για διακοπές και "επαναφόρτιση των μπαταριών μας". Καλό καλοκαίρι για όλους.

12 Ιουλίου 2001

Θέλουμε και από τη θέση αυτή να ευχαριστήσουμε τον Καθηγητή κ. Γιάννη Πανούση, για το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της Τρίτης 11 Ιουλίου 2001, με τίτλο "Σωτηρία ψυχής τε και σώματος". Το άρθρο παρουσιάζεται εν μέσω των αλλαλαγμών των κκ. φιλάθλων και επιχειρηματιών για τη δημιουργία της νέας "αρένας του ποδοσφαίρου" όπως προσφυώς αναφέρθηκε από τους ίδιους τους προτείνοντες, πριν ένα περίπου έτος όταν έγιναν και πάλι κρούσεις. 

Στο άρθρο παρουσιάζεται μια σοβαρή προσέγγιση των προβλημάτων της Σύγχρονης Ελληνικής Κοινωνίας και μοιάζει με το "βάλσαμο" που αναζητά η ψυχή και η καρδιά των απλών Ελλήνων.

10 Ιουλίου 2001

Η υπόθεση του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών" δέχεται μια άνευ προηγουμένου επίθεση από τα ποδοσφαιρικά συμφέροντα συγκεκριμένης ΠΑΕ. Δυστυχώς πολλοί δημόσιοι άνδρες στοιχίζονται πέριξ αυτής και αντιπαρέρχονται τις ανάγκες των πολιτών του Λεκανοπεδίου , αλλά και των ασθενών και των εργαζομένων στις 7 μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες του χώρου και τις άλλες εκπαιδευτικές, αθλητικές και διοικητικές εγκαταστάσεις. Προξενεί θλίψη και απογοήτευση η κατάρρευση των αξιών, η απαξίωση των αρχών και των οραμάτων και η ανεκτικότητα προς τα κελεύσματα των "δυνατών", παρά πάσα λογική.

Ευτυχώς προς το παρόν τουλάχιστον η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανθίστανται σθεναρώς. Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η λογική και τελικώς θα δημιουργηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο και το "Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών". 

Το Σωματείο μας έστειλε μηνύματα συμπαράστασης προς την Κυβέρνηση. 

25 Μαϊου 2001

Αν θέλετε να δείτε τι προετοιμάζεται για "το Γουδί" δηλαδή για το "Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών" σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, κάντε κλικ στο "Εγκαταστάσεις Μοντέρνου Πεντάθλου"  Βέβαια κάποιος πρέπει να τους εξηγήσει ότι πρόκειται για την περιοχή "Γουδή" και όχι το γουδί. 

24 Μαϊου 2001

Η εφημερίδα Τα ΝΕΑ έγραψε (με αφορμή τις δηλώσεις του κ. ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τα "έργα που θα αλλάξουν την Πρωτεύουσα"):

.... 

Για το εντυπωσιακό σε μέγεθος σχέδιο αναβάθμισης σε πράσινο της πόλης συνεργάζονται ήδη αθόρυβα εδώ και μήνες ειδικοί τεχνοκράτες από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004».

Ήδη έχουν χαραχθεί οι κατευθυντήριες γραμμές για το πρόγραμμα που περιλαμβάνει φυτεύσεις σε τμήματα της Μαραθώνιας Διαδρομής, στον Σχοινιά, στις όχθες ποταμών και ρεμάτων, στον περιβάλλοντα χώρο του Ολυμπιακού Χωριού, σε πλαγιές ορεινών όγκων γύρω από την Αθήνα, στις εισόδους της πόλης, στους αρχαιολογικούς χώρους, στα μεγάλα πάρκα που θα γίνουν στο Γουδί και το Ελληνικό, στους λόφους εντός του οικιστικού ιστού, σε πλατείες και δρόμους.

Τα έργα του πρασίνου που εντάσσονται στο κονδύλι των 84 δισ. δραχμών που θα κοστίσουν συνολικά οι αναπλάσεις στην Αθήνα, όπως έχει εξαγγείλει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης πρόκειται να προκηρυχθούν σταδιακά τους επόμενους μήνες.

ΤΑ ΝΕΑ , 23-05-2001  , Σελ.: N18 
Κωδικός άρθρου:
A17045N181 Μάταια προσπαθούμε μήνες τώρα να μάθουμε τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με το "Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών".
  Είναι θετικό ότι κάτι κινείται, αλλά φοβόμαστε ότι τελικά όλα τα χρήματα θα πάνε για εγκαταστάσεις αναψυχής και οι προτάσεις μας θα ριφθούν στον κάλαθο των αχρήστων ... 

21 Μαϊου 2001

Ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Δημ. Σωτηρίου, έγινε δεκτός και συνομίλησε με τη Βουλευτή της Α' Περιφερείας Αθηνών κα Φώφη Γεννηματά, για περισσότερο από μια ώρα την Πέμπτη 17 Μαϊου 2001. 

8 Μαϊου 2001

Από τις 7 Μαίου άρχισε να λειτουργεί η On-Line Κοινότητα "Σύγχρονα Ασκληπιεία". Θα την βρείτε στις ηλεκτρονικές Σελίδες του OTE (OTENet / www.otenet.gr) και ειδικότερα στη δ/νση http://olc.otenet.gr/caterogy.asp?forumid=48 . Και από το σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την  ΟΤΕNet για την προσφορά της. Ελπίζουμε ότι οι πολίτες αυτής της πόλης, αλλά και άλλοι εκτός αυτής, θα βρουν τον χρόνο και το ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο διάλογο και στη διαμόρφωση προτάσεων

4 Μαϊου 2001

Ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Δημ. Σωτηρίου, μίλησε στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Εταιρείας "Φίλων του Λαού" με τίτλο "Λαϊκόν Πανεπιστήμιον", την Πέμπτη 3 Μαϊου 2001, με θέμα "Σύγχρονα Ασκληπιεία: Υγεία <-> Πολιτισμός". Η παρουσίαση άρχισε στις 7 μμ. και διήρκεσε πέριπου 2 ώρες. Το ενδιαφέρον του ακροατηρίου ήταν έντονο.

24 Απριλίου 2001

Αρχισε η προεργασία για τη διοργάνωση της 1ης Διεθνούς Συνάντησης για τα Σύγχρονα Ασκληπιεία: 1st International Reseαrch Wokshop "Modern Asclepieions: Health <-> Culture". Πληροφορίες θα βρείτε στις ειδικές Σελίδες του Δικτυακού Τόπου (έκδοση στα Αγγλικά) του ΑΠΑ. Οι πληροφορίες είναι όλες στην Αγγλική γλώσσα. Θα χαρούμε ιδιαίτερα να λάβουμε σχόλια, παρατηρήσεις, υποδείξεις και δηλώσεις κατ' αρχήν συμμετοχής.

23 Απριλίου 2001

Η  εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δημοσίευσε το Σάββατο 21 Απριλίου 2001 μικρής έκτασης άρθρο με θέμα "Μελέτη για Ασκληπιείο Πάρκο". Ευχαριστούμε την εφημερίδα για αυτήν την δημοσιοποίηση του θέματος (βλέπετε και είδηση της 12ης Απριλίου). Ωστόσο πιστεύουμε ότι το θέμα αξίζει καλύτερης και ευρύτερης προβολής

2 Απριλίου 2001

Καλό Πάσχα σε όλους ...

12 Απριλίου 2001

Ο Πρόεδρος του Σωματείου, συνεργάστηκε για περισσότερες από δύο ώρες με την δημοσιογράφο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ κα Πένυ Μπουλούντζα, με στόχο τη δημοσίευση εκτεταμένου (;) άρθρου σχετικά με το "Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών". Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν διαβουλεύσεων με τους αρχισυντάκτες κκ. Χρ. Παναγόπουλο και Κ. Λεονταρίδη.

9 Απριλίου 2001

Στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής 8 Απριλίου δημοσιεύτηκαν στοιχεία μιας ενδιαφέρουσας μελέτης που πραγματοποίησε η εταιρεία ΔΕΚΑΘΛΟΝ ΑΕ, κατ΄ανάθεση του ΙΟΒΕ, προκειμένου "να γίνει η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων αφετηρία αναγένησης της πρωτεύουσας". Δυστυχώς στη μελέτη δεν ανφέρεται καθόλου το θέμα του "Ασκληπείου Πάρκου Αθηνών". Στις 11 Απριλίου στάλθηκε ηλεκτρονικό μήνυμα και σχετικές πληροφορίες στον ΙΟΒΕ. Ελπίζουμε να υπάρξει κάποια αντίδραση.

29 Μαρτίου 2001

Στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 28ης Μαρτίου 2001, δημοσιεύτηκε επιστολή με τίτλο "Η Ιατρική Σχολή εντός του "Ασκληπιείου Πάρκου". Η επιστολή συντάχθηκε από τα Μέλη του Σωματείου κκ. Κ. Κωνσταντόπουλο και Δ. Σωτηρίου. 

28 Μαρτίου 2001

Στις 27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε "κοσμική εκδήλωση" στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με σκοπό της "συγκέντρωση χρημάτων για την ανέργερση ογκολογικού νοσοκομείου για παιδιά στο Γουδί". Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον φορέα ΕΛΠΙΔΑ που έχει να επιδείξει αξιόλογο κοινωνικό έργο. Ωστόσο έχουμε πολλές επιφυλάξεις για τον χώρο ανέγερσης του νοσοκομείου, για πολλούς λόγους. Φαίνεται ότι το "Γουδί" προσφέρεται για κάθε νέα μονάδα που προτείνεται να δημιουργηθεί. Άραγε έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες; Πρόκειται απλώς για προτάσεις ή το πράγμα έχει προχωρήσει; Το Σωματείο έστειλε σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα στο ΥΠΕΧΩΔΕ και παρά τη συνήθη πρακτική, ευελπιστούμε ότι θα λάβουμε κάποια απάντηση

28 Μαρτίου 2001

Πραγματοποιήθηκε στις  27 Μαρτίου σύσκεψη στα γραφεία της μεγάλης και γνωστής παγκοσμίως εταιρείας PriceWaterhouseCoopers με θέμα οι δυνατότητες μελέτης του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών" από χρηματοοικονομικής πλευράς. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος 5 στελέχη της εταιρείας και οι κκ. Ε. Σπίθας και Δ. Σωτηρίου από την πλευρά του Σωματείου. Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι διαβουλέυσεις. Σύνδεσμος εκ μέρους της PWHC είναι ο κ. Α. Χατζηλουκάς

25 Μαρτίου 2001

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τον "Αθήνα 2004", για την ένταξη του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών" στον γενικό προγραμματισμό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Υπενθυμίζεται ότι εντός του ΑΠΑ θα διεξαχθούν οι αγώνες του Μοντέρνου Πεντάθλου (Ιππασία, Κολύμβηση, Ανώμαλος Δρόμος, Τοξοβολία κια Ξιφασκία). Υπήρξε υπόσχεση εκ μέρους του "Αθήνα 2004", ότι θα ακουστούν οι απόψεις του Σωματείου από τους σχεδιαστές των παρεμβάσεων στον χώρο και των πρόσθετων εγκατστάσεων. Αναμένουμε λοιπόν με μεγάλο ενδιαφέρον ...

22 Μαρτίου 2001

Δημιουργήθηκε δίαυλος επικοινωνίας με την Ανώνυμη Εταιρεία για την "Προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς", σκοπός της οποίας είναι τώρα και η οργάνωση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004 (Νόμος 2557/97).  Υπήρξε και επικοινωνία με την επί κεφαλής του φορέα  κα Μανουέλλα Παυλίδου. Ευελπιστούμε ότι θα βρεθεί τελικώς τρόπος να ενταχθεί  το θέμα του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών" στις σχετικές δραστηριότητες.

13 Μαρτίου 2001

Μας χαροποιούν  ιδιαίτερα οι δηλώσεις του κ. Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ:  

«Δεν πρόκειται να θιγεί ο μητροπολιτικός χαρακτήρας του πάρκου στο Γουδί» διαβεβαίωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, απαντώντας τη Δευτέρα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β' Αθηνών του ΣΥΝ Φώτη Κουβέλη σχετικά με τον προγραμματισμό των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων στην περιοχή.

Ο κ. Λαλιώτης διέψευσε, επίσης, τις πληροφορίες για κατασκευή των εγκαταστάσεων φιλοξενίας των δημοσιογράφων που θα καλύψουν τους αγώνες στο μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδί και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να κατασκευαστεί στον ίδιο χώρο το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη δέσμευση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και τόνισε ότι με ορθή και χρηστή διαχείριση μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικότατο πνεύμονα που θα αφορά σε όλη την Αττική. / ΑΠΕ

Θα ήταν όμως εξαιρετικά ευεργετική για την Αθήνα η ανακοίνωση της δημιουργίας του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών"

 

5 Μαρτίου 2001

Πληροφορρηθήκαμε ότι γίνονται συσκέψεις με στόχο τη δημιουργία Γλυπτοθήκης εντός του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών". Τα ευαίσθητα αντικείμενα θα τοποθετηθούν στα κτήρια των αναπαλαιομένων σταύλων (περιοχή ευθύνης Υπουργείου Εθνικής Άμυνας). Άλλα αντικείμενα θα τοποθετηθούν στον περιβάλλοντα χώρο. Εφόσον οι πληροφορίες είναι πραγματικές, τότε πρόκειται για πολύ σημαντική και θετική εξέλιξη. Ελπίζουμε ωστόσο ότι δεν θα είναι μια μεμονομένη ενέργεια, αλλά θα ενταχθεί σε ένα συνολικό σχεδιασμό, όπως το ΑΠΑ. Ζητήσαμε αμέσως να δούμε την κα Πλάκα-Λαμπράκη, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, ο χρόνος όμως πραγματοποίησης της συνάντησης παραμένει άγνωστος. Υπενθυμίζεται ότι φάκελος για το ΑΠΑ έχει σταλεί στην κα Πλάκα-Λαμπράκη εδώ και τρία περίπου χρόνια χωρίς να υπάρξει αντίδραση.

21 Φεβρουαρίου 2001

Στις 20 Φεβρουαρίου 2001, συνεδρίασαν  τα νεοεκλεγέντα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, με μόνο θέμα τη συγκρότηση σε Σώμα. Η σύνθεση του νέου ΔΣ για τη περίοδο 2001-2002, έχει ως εξής: 

Δ. Σωτηρίου, Πρόεδρος

Θ. Παπαδημητρίου, Αντιπρόεδρος

 Β. Μπουσούνη, Γραμματέας

 Α. Αγγελόπουλος, Ταμίας

Γ. Ευσταθίου, Μέλος

Μ. Κυριακίδης, Αναπληρωματικό Μέλος

Ε. Σπίθας, Αναπληρωματικό Μέλος 

19 Φεβρουαρίου 2001

Στις 16 Φεβρουαρίου 2001, έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου "Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών". Υποβλήθηκαν 8 υποψηφιότητες και εκλέχτηκαν 7 Μέλη για το νέο ΔΣ, όπως ορίζει το Καταστατικό. Τα εκλεγέντα Μέλη, κατ' αλφαβητική σειρά είναι: Α. Αγγελόπουλος, Γ. Ευσταθίου, Β. Μπουσούνη, Μ. Κυριακίδης, Θ. Παπαδημητρίου, Ε. Σπίθας και Δ. Σωτηρίου. Για την Εξελεκτική Επιτροπή εκλέχτηκαν η κα Σ. Κοκκώση και οι κκ. Κ, Κωνσταντόπουλος και Μ. Παπαβασιλέιου

8 Φεβρουαρίου 2001

Νέα προβλήματα στον ορίζοντα. Κατά την εφημερίδα τα ΝΕΑ (ρεπορτάζ της 7ης Φεβρουαρίου 2001) 200 στρέμματα από το "ΓΟΥΔΙ" θα παρχωρηθούν για τη δημιουργία του "Κέντρου Επιχειρήσεων" για θέματα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά την εφημερίδα η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας βλέπει θετικά το αίτημα. Ο "Αθήνα 2004" επιθυμεί επίσης στον ίδιο χώρο την ανέγερση πολυορόφου κτιρίου για τα γραφεία του. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η Γενική Τράπεζα αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του έργου. Εύλογοι λοιπόν είναι οι φόβοι, μετά και την ανακοίνωση για τις εγκαταστάσεις του μοντέρνου πεντάθλου στο "Γουδί", ότι δεν θα μείνει ελεύθερος χώρος για τη δημιουργία του "Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών".

31 Ιανουαρίου 2001

Η Γενική Συνέλευση και οι Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου "Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών", θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου και εξ αναβολής την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2001, στις 14:00, στην Έδρα του Σωματείου. Παρακαλούνται όλα τα Μέλη του Σωματείου να συμμετάσχουν στις σχετικές διεργασίες.

30 Ιανουαρίου 2001, 30 Ιανουαρίου 2001, 30 Ιανουαρίου 2001, 30 Ιανουαρίου 2001

Αγαπητοί Φίλοι, 

θα έχετε ασφαλώς μάθει για την παρατεταμένη κατάληψη των Εργαστηρίων της Ιατρικής Σχολής, πράγμα που δεν μας επέτρεπε να σας ενημερώνουμε για τις δραστηριότητές μας. Τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα και ελπίζουμε να κρατήσουμε ανοιχτή την επικοινωνία μας.

Ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και ΕΥΤΥΧΙΑ και ΥΓΕΙΑ σε όλους

Το σημαντικότερο θέμα της περιόδου αυτής ήταν η επιτυχής διεξαγωγή του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου (Αθήνα 20 Οκτωβρίου 2000 και Ελευσίνα 21 Οκτωβρίου 2000). Σε λίγες μέρες θα μπορέσουμε να εκδόσουμε μέρος των Πρακτικών σε ηλεκτρονική μορφή.

13 Νοεμβρίου 2000

Στο ένθετο "6η Ημέρα"  της εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΑ, δημοσιεύτηκε το ενδιαφέρον άρθρο του δημοσιογράφου κ. Γιώργου Μαχαίρα "Ο σεβασμός στην αναλογία Φύσης - Ανθρώπου". Το θέμα είναι τα "Σύγχρονα Ασκληπιεία" και το "Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών". Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Μαχαίρα για την ποιότητα του άθρου. Προηγήθηκαν εκτεταμένες συνεργασίες των κκ. Θ. Παπαδημητρίου και Δ. Σωτηρίου με συνεργάτες του κ. Μαχαίρα. 

14 Σεπτεμβρίου 2000

Ο Πρόεδρος του Σωματείου, Δημήτριος Σωτηρίου, έγινε δεκτός, κατόπιν αιτήματός του, από τον Α' Αντιπρόεδρο της Βουλής και πρώην Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Γείτονα. Ο κ. Γείτονας είχε επιδείξει ενδιαφέρον για το θέμα του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών, ως Υπουργός Υγείας. Υπεδείχθη η προετοιμασία ενός αρχικού "επιχειρηματικού σχεδίου" προς υποβολή στα συναρμόδια υπουργεία. Ο κ. Γείτονας προσεκλήθη να λάβει μέρος στις εργασίες του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου

5 Σεπτεμβρίου 2000

Οι εργασίες της 1ης Ημέρας 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου, θα λάβουν χώρα στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του ΕΚΑΒ (Τέρμα Οδού Υγείας, όπισθεν Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς) και της 2ης στην Ελευσίνα, στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Θριάσιο». Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Μ. Τσαγκαράκη και το στέλεχος του ΕΚΑΒ Αν. Καθ. κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο, για τη διάθεση του Αμφιθεάτρου του ΕΚΑΒ. Η μετάβαση στην Ελευσίνα θα γίνει με μέσα που θα διατεθούν από τους διοργανωτές του Συνεδρίου.  

21 Αυγούστου 2000

Επιστροφή από τις διακοπές. Τα κύρια θέματα της επόμενης περιόδου είναι η ολοκλήηρωση της Μελέτης ΑΣΠΑΣΙΑ και η διοργάνωση του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου. 

31 Ιουλίου 2000

Στις 31 Ιουλίου 2000, πραγματοποήθηκε σύσκεψη στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής με αντικείμενο τα θέματα της 2ης Ημέρας του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου "Σύγχρονα Ασκληπιεία", που θα πραγματοποηθεί στην Ελευσίνα. Στη σύσκεψη μετείχαν ο Νομάρχης κ. Περικλής Παπαπέτρου, το στέλεχος της Νομαρχίας κα. Ειρήνη Μπαρουτίδου και εκ μέρους του Σωματείου ο κ. Δημήτριος Σωτηρίου. Στη σύσκεψη μετείχε και ο Καθηγητής των ΤΕΙ Αθήνας κ. Γεώργιος Τζινιέρης. Υπενθυμίζεται ο κ. Τζινιέρης έχει συνυπογράψει την πρόταση δημιουργίας του Ασκληπιακού Πάρκου "Θριάσιο".

10 Ιουλίου 2000

Οι εργασίες της Μελέτης ΑΣΠΑΣΙΑ βαίνουν προς το τέλος τους. Μεγάλο μέρος των προσπαθειών του Σωματείου αφιαιρώνεται στις διεργασίες οργάνωσης του Συνεδρίου.

23 Ιουνίου 2000

Στις 22 Ιουνίου 2000, στις 19:15 τα Μέλη του Προεδρείου  του Σωματείου 'Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών' κκ. Δ. Σωτηρίου (Πρόεδρος), Θ. Παπαδημητρίου (Αντιπρόεδρος), Γ. Ευσταθίου (Γ. Γραμματεύς) και Ε. Μηνατίδου (Ταμίας), έγινα δεκτά στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Εξωχότατο Πρόερδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Ο κ. Πρόεδρος ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Σωματείου, στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη ενημέρωσή του από τον Πρόεδρο του Σωματείου, το 1996. Τονίστηκε η ανάγκη να γίνει αποδεκτή  η προσέγγιση της επαναφοράς της Υγείας στα πλαίσια του Πολιτισμού και να διευκολυνθεί η παροχή υπηρεσιών που έχουν ανάγκη οι πολίτες σε θέματα Υγείας και Πολτισμού. Έγινε αναφορά στην εν εξελίξει Μελέτη ΑΣΠΑΣΙΑ, η οποία εκπονείται από το Πανεπιστημίο Αθηνών, για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Τονίστηκε η διεθνής σημασία του εγχειρήματος και οι δυνατότητες προβολής της Ελλάδος. Αναφέρθηκε επίσης η σημασία της ένταξης των δραστηριοτήτων περί συγχρόνων Ασκληπιείων και του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών, στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα και τις εκδηλώσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. 

13 Ιουνίου 2000

Στις 8 Ιουνίου 2000, τα Μέλη του Προεδρείου  του Σωματείου 'Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών' κκ. Δ. Σωτηρίου (Πρόεδρος), Θ. Παπαδημητρίου (Αντιπρόεδρος) και Ε. Μηνατίδου (Ταμίας), συνεργάστηκαν με την κα Μαρία Μιχαηλίδου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κίνησης του Υπουργείου  Πολιτισμού. 

2 Ιουνίου 2000

Το επόμενο μεγάλο γεγονός είναι το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα 'Σύγχρονα Ασκληπιεία: Υγεία <-> Πολιτισμός', το οποίο θα διεξαχθεί στις 20 Οκτωβρίου 2000 στην Αθήνα και στις 21 Οκτωβρίου 2000 στην Ελευσίνα.  Η εκδήλωση παραγματοποιείται χάρις στη γενναία χορηγία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας κια Δημοσίων Έργων και χορηγία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την οργάνωση του Συνεδρίου έχει αναλάβει το Σωματείο 'Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών.

20 Μαϊου 2000

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 3η Ημερίδα με θέμα 'Σύγχρονα Ασκληπιεία: Ψηφιακές Δυνατότητες για την Υγεία και τον Πολιτισμό. Η εκδήλωση είχε ενταχθεί σε εκείνες του 26ου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου και έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ των Αθηνών. Κατά την Ημερίδα παρουσιάστηκαν τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της Μελέτης ΑΣΠΑΣΙΑ.

10 Μαϊου 2000

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις 'Κίτρινες Ηλεκτρονικές Σελίδες' (Τηλεφωνικός Κατάλογος) για την αναφορά στο Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών 
 
http://www.hellasyellow.gr/grindex.html 

5 Μαϊου 2000

Με πολύ μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε ότι στις ηλεκτρονικές σελίδες του ΥΠΕΧΩΔΕ υπάρχουν ρητές αναφορές στο Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών. Οι αναφορές αυτές δίδιονται στις σελίδες με τίτλο ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ 
http://www.minenv.gr/4/44/4401/g440127.html   και ΑΤΤΙΚΗ SOS. Αστικό Περιαστικό Πράσινο - Οάσεις Πρασίνου και Ποιότητας Ζωής  http://www.minenv.gr/4/44/4401/440102/44010201/g4401020102.html 

26 Απριλίου 2000

Η 7η συνάντηση εργασίας των Ομάδων του Έργου ΑΣΠΑΣΙΑ, πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου 2000, στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

10 Απριλίου 2000

 Η Εφημερίδα το ΒΗΜΑ 9ης Απριλίου 2000, αναφέρει κάτω από τον τίτλο 'Οι προτάσεις του Δήμου Αθηναίων για χρηματοδότηση από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης', ότι το κόστος της διαμόρφωσης του Αλσους στο Γουδί (αφορά ουσιαστικά το Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών ) υπολογίζεται σε 3 δις δρχ. ...'.  Αναζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες από τον Δήμο Αθηναίων, χωρίς όμως αποτέλεσμα

3 Απριλίου 2000

Πληροφορηθήκαμε για την ύπαρξη του Νόμου 2742 (Χωροταξικός σχεδιασμός και αειφόρος ανάπτυξη και άλλες διατάξεις), ο οποίος δημοσιεύτηκε στο Φύλλο 207 της Εφηεμερίδας της Κυβερνήσεως στις 7 Οκτωβρίου 1999. Ο Νόμος δίνει τη δυνατότητα άμεσης υλοποίησης της πρότασής μας για την δημηιουργία του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών. Το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και για το λόγο αυτό θα επανέλθουμε αφού μελετήσουμε τις προβλέψεις του Νόμου και διαμορφώσουμε άποψη για την ενδεδειγμένη στρατηγική.

17 Μαρτίου 2000

Η 6η συνάντηση εργασίας των Ομάδων του Έργου ΑΣΠΑΣΙΑ, πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου 2000, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ATC ΑΒΕΤΕ, στο Μαρούσι

1 Μαρτίου 2000

Η πρώτη διεθνής 'αναγνώριση' του θέματος των Σύγχρονων Ασκληπιείων, έγινε με τη δημοσίευση του Financial Times Report  'Telemedicine and Telecare for the New Information Age'. Συγγαρφείς του κειμένου είναι οι κκ. Ken Boddy (MD, Edinburgh University), Pekka Karp (Commission of the European Union) and Dimitrios Sotiriou (University of Athens). Η δημοσίευση έγινε στις 26 Νοεμβρίου 1999, αλλά το σχετικό αντίγραφο έφθασε στα χέρια μας πρόσφατα. Πληροφορίες σχετικά με το Report μπορούν να αντληθούν από τις σελίδες Telemedicine and Telecare for the New Information Age των Financial Times http://www.pharma.ft.com/ (Business Sector: Healthcare)

28 Φεβρουαρίου 2000

Στις 27 Φεβρουαρίου 2000, έγινε η Κοπή της Πίττας του Σωματείου, στην αίθουσα Grand Balcon του ξενοδοχείου St George Lycabettus. Κατά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις δραστηριότητες του Σωματείου. Προτάθηκε οι εκλογές του 2001 για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, να γίνουν στον ίδιο χώρο, παράλληλα με την Κοπή της Πίττας του 2001. Ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε όλοι καλά ως τότε. Ανακοινώσεις θα γίνουν εν καιρώ

17 Φεβρουαρίου 2000

Η 5η συνάντηση εργασίας των Ομάδων του Έργου ΑΣΠΑΣΙΑ, πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2000, στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

15 Φεβρουαρίου 2000

Η 3η Ημερίδα με θέμα 'Σύγχρονα Ασκληπιεία: Ψηφιακές Δυνατότητες για την Υγεία και τον Πολιτισμό', θα πραγματοποηθεί στις 17 Μαϊου 2000, στις αίθουσες Αμβροσία & Νέκταρ, του ξενοδοχείου ΧΙΛΤΟΝ. Η εκδήλωση εντάσσεται στις εκδηλώσεις του 26ου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου (16-20 Μαϊου, 2000). Οι εργασίες της Ημερίδας θα λάβουν χώρα από τις 09:00 - 13:30 ώρες

7 Φεβρουαρίου 2000

Δημοσιεύτηκε στο  περιοδικό ΑΝΑΠΤΥΞΗ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, άρθρο του Δ. Σωτηρίου με θέμα  "Το πρώτο σύγχρονο Ασκληπιείο δημιουργείται στην Αθήνα". Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Τεύχος  1 του Ιανουαρίου 2000.  

4 Φεβρουαρίου 2000

Η λειτουργία του 'Υπογείου Σιδηροδρόμου' (Μετρό) είναι μια ευχάριστη έκπληξη. H ελεύθερη όμως στάθμευση αυτοκινήτων στον περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου 'Σωτηρία' δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Οι κίνδυνοι καταστροφής του αισθητικού δάσους του Νοσοκομείου είναι πλέον εξαιρετικά μεγάλοι. Οι κίνδυνοι θα μεγιστοποιηθούν με την εμφάνιση των υψηλών θερμοκρασιών. Οι αρμόδιοι πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα πριν είναι πολύ αργά.

19 Ιανουαρίου 2000

Ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας κ. Τσίτσας, δέχτηκε τον Πρόεδρο του Σωματείου 'Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών', στο Υπουργείο Υγείας, στις 18 Ιανουαρίου. Η επίσκεψη είχε σκοπό την ενημέρωση του Υπουργείου για τα θέματα του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών και των σύγχρονων Ασκληπιείων. Ο κ. Τσίτσας θα ενημερώσει σχετικά τον κ. Υπουργό.  

12 Ιανουαρίου 2000

Η 4η συνάντηση εργασίας των Ομάδων του Έργου ΑΣΠΑΣΙΑ, πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2000, στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.  

6 Ιανουαρίου 2000

Ο Ειδικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων, Καθηγητής κ. Κ. Καρτάλης δέχτηκε τον Πρόεδρο του Σωματείου 'Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών', στο Υπουργείο Πολιτισμού, στις 5 Ιανουαρίου. Η συζήτηση  περιστράφηκε γύρω από την ένταξη του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών και του θέματος των σύγχρονων Ασκληπιείων στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και των Ολύμπιακών Αγώνων του 2004. Ο κ. Γραμματέας ζήτησε να υποβληθούν προτάσεις 

16 Δεκεμβρίου 1999

Δημοσιεύτηκε στο  περιοδικό ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, άρθρο του Δ. Σωτηρίου με θέμα  "Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών". Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Τεύχος  4, του Τόμου 16 (σελ. 321-420), Ιούλιος - Αύγουστος 1999 

7 Δεκεμβρίου 1999

Η 3η συνάντηση εργασίας των Ομάδων του Έργου ΑΣΠΑΣΙΑ, πραγματοποιήθηκε την 6η Δεκεμβρίου 1999, στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.  

2 Δεκεμβρίου 1999

Τη 1η Δεκεμβρίου μας ανακοινώθηκςε επισήμως η απόφαση του Υπουργείου Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων, να χρηματοδοτήσει την οργάνωση και διεξαγωγή του 1ου Πανελλήνιου Συνέδριου με θέμα 'Σύγχρονα Ασκληπιεία'. Η απόφαση αυτή του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι πολύ μεγάλης σημασίας για τη προώθηση των ιδεών περί Σύγχρονων Ασκληπιείων. Και από το σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και δημοσίως τον Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Λαλιώτη και τη συνεργάτιδά του κα Μαρία Πατελάρου και να δηλώσουμε ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχία του Συνεδρίου. Περισσότερες πληροφορίες για τις ημςερομηνίες και το Πρόγραμμα θα δοθούν συντόμως. 

15 Νοεμβρίου 1999

Έγινε δεκτή η πρόταση του Σωματείου και θα πραγματοποιηθεί η 3η Ημερίδα Εργασίας με θέμα 'Σύγχρονα Ασκληπιεία: Υγεία <--> Πολιτισμός', στις 15 Μαϊου 1999.   Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν προσεχώς.

3 Νοεμβρίου 1999

Η 2η συνάντηση εργασίας των Ομάδων του Έργου ΑΣΠΑΣΙΑ, πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1999, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ATC. Παράλληλα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την τελική διαμόρφωση μιας νέας ερευνητικής πρότασης . Η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρος. 

22 Οκτωβρίου 1999

Στις 6 Οκτωβρίου κατατέθηκε στη ΓΓΕΤ η τρίμηνη Έκθεση Προόδου του έργου ΑΣΠΑΣΙΑ. Στις 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας των Ομάδων του έργου ΑΣΠΑΣΙΑ. Η επόμενη έχει προγραμμμματιστεί για τη 1η Νοεμβρίου 1999. Παράλληλα γίνονται διαβουλεύσεις για την τελική διαμόρφωση της ερευνητικής πρότασης που ελπίζουμε να υποβληθεί στα πλαίσια του 5ου Προγράμματος Πλαισίου της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

20 Σεπτεμβρίου 1999

Η προσπάθεια έχει τώρα στραφεί στην αντιμετώπιση των απαιτήσεων της Μελέτης 'Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών' που φέρει το όνομα ΑΣΠΑΣΙΑ. Η Μελέτη έχει ανατεθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, κατόπιν ανοιχτής προκήρυξης.

1 Σεπτεμβρίου 1999

Ο Πρόεδρος του Σωματείου 'Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών' Αν. Καθ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριος Σωτηρίου, έγινε δεκτός και συζήτησε με τον Νομάρχη Δυτικής Αττικής κ. Περικλή Παπαπέτρου, τις προτάσεις του Σωματείου για τη δημιουργία ΄Σύγχρονων Ασκληπιείων' στις περιοχές της Δυτικής Αττικής με πυρήνες τα Νοσοκομεία 'Θριάσιο' και το υπό ανέγερση Νοσοκομείο 'Δυτικής Αττικής', στο Δήμο Χαϊδαρίου. Η συζήτηση, η οποία έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του ΟΡΣΑ (ο κ. Παπαπέτρου είναι Μέλος του ΔΣ του Οργανισμού), υπήρξε εξαιρετικά επικοδομητική. Ο κ. Παπαπέτρου ζήτησε την υποβολή σχετικού υπομνήματος, πράγμα το οποίο έγινε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ο κ. Παπαπέτρου έδειξε ενδιαφέρον και για το θέμα της δημιουργίας του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών.

25 Αυγούστου 1999

Ο Δ. Σωτηρίου, συνεργάστηκε (Εδιμβούργο, 20-23 Αυγούστου, 1999) με τους κκ.
A. Molina, K. Boddy, T. Kinder (καθηγητές και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου), J. Maxwell  (εκπρόσωπο του Συμβουλίου του Δήμου του Εδιμβούργου) και M. Michilli, εκπρόσωπο του Δήμου της Ρώμης, για την δημιουργία μιας ερευνητικής πρόστασης, η οποία θα μπορεί να υποβληθεί στα πλαίσια του θέματος της 'Κοινωνίας της Πληροφορίας', του 5ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόταση φέρει το ακρονύμιο PEISMA (Programme of European Integrated Services in Modern Asclepieions) και παραπέμπει στην Ελληνική λέξη ΠΕΙΣΜΑ. Το κύριο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός του Σεπτεμβρίου, είναι το θέμα της δημιουργίας ενός πιλοτικού δικτύου στην περιοχή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η ουσιαστική συμμετοχή του Δήμου της Αθήνας.

21 Ιουλίου 1999

Ο Πρόεδρος του Σωματείου 'Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών' Αν. Καθ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριος Σωτηρίου, έγινε δεκτός από τον Βουλευτή Δυτικής Αττικής κ. Θεόδωρο Πάγκαλο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παγκαλος είχε περιλάβει στο προγράμμά του, ως υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, τη δημιουργία του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών. Ο κ. Πάγκαλος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Ακληπιείου στη περιοχή της Ελευσίνας, με πυρήνα το Νοσοκομείο 'Θριάσιο'. Η δημιουργία του Ασκληπιείου βρίσκεται σε αρμονία και με την πολιτική που ακολουθείται στη περιοχή, για την αύξηση του τομέα των υπηρεσιών στις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής.

20 Ιουλίου 1999

Στις 16 Ιουλίου 1999 υπεγράφη Σύμβαση μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τη πραγματοποίηση Μελέτης με τίτλο 'Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών' και ειδικότερο αντικείμενο α) τη Μελέτη δημιουργίας Πιλοτικού Τηλεματικού Δικτύου και β) τη Μελέτη υπηρεσιών για την προαγωγή της Υγείας, της Πρόνοιας και του Πολιτισμού. Η μελέτη θα πρέπει να παραδοθεί εντός 14 μηνών. Επιστημονικός υπεύθυνος του Έργου είναι ο Αν. Καθ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριος Σωτηρίου

12 Ιουλίου 1999

Το Τεύχος Ιουνίου (12ο) του Δελτίου Ενημέρωσης για το Ερευνητικό Έργο στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αφιερώνει τέσσερεις σελίδες στην 2η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα Σύγχρονα Ασκληπιεία: Υγεία <-> Πολιτισμός, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1999, στο Παλιό Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σοχής του Πανεπιστημίου Αθηνών

28 Ιουνίου 1999

Ο Αν. Καθ. Δημ. Σωτηρίου, έλαβε μέρος στη Σύσκεψη που οργάνωσε ο Δήμος Παπάγου για τη απειλή/καταστροφή του περιβάλλοντος από την φημολογούμενη κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού, εντός του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών. Όλοι οι μετέχοντες εκδήλωσαν την αντιθεσή τους και συμφώνησαν με την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και κινητοποιήσεων προς προστασία του χώρου. Η κατασκευή του γηπέδου προσκρούει σε νομικά, δεοντολογικά και ηθικά θέματα. Η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και οι άλλοι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να έλθουν σε αντίθεση με τη κοινή λογική και τα αισθήματα του λαού ολόκληρου του Λεκανοπεδίου προκειμένου να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα ορισμένων παραγόντων και μόνο. Ας ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει τελικώς η λογική...

20 Μαίου 1999

Ο Αν. Καθ. Δημ. Σωτηρίου, έλαβε μέρος στην εκδήλωση που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελευθέρων Χώρων της Αθήνας και της Ποιότητας Ζωής, στο Πολυδύναμο Κέντρο του 7ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, στις 19 Μαϊου 1999 και παρουσίασε, κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων, το Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών και τις μελέτες που έχουν γίνει από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

19 Μαίου 1999

Δημοσιεύματα όπως της εφημερίδας Τα ΝΕΑ της 18ης Μαϊου 1999, με τίτλο 'ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ / Πράσινο φως από Λαλιώτη για το γήπεδο στο Γουδί' μας λυπούν ιδιαίτερα. Ελπίζουμε ότι πρόκειται για 'δημοσιογραφικές απόψεις ' και όχι ελεγμένα στοιχεία και πληροφορίες. Η δημιουργία γηπέδου - και μάλιστα ΑΡΕΝΑΣ όπως το χαρακτήρισαν και πάλι ΤΑ ΝΕΑ σε παλαιότερα δημοσίευματά τους
  - θα προκαλέσει εξαιρετικά προβλήματα ασφάλειας και ιδιαίτερα πρόσβασης ασθενών, συνοδών και εργαζομένων στα 8 μεγάλα Νοσοκομεία της περιοχής του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών και φυσικά θα μετατρέψει τον περιβάλλοντα χώρο όχι σε πάρκο αλλά σε απέραντο χώρο στάθμευσης, όπως στο Ολυμπιακό Στάδιο. 

10 Μαίου 1999

Έγινα επαφές από το Σωματείο ΄Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών΄ με το Υπουργείο Γεωργίας, για τη λήψη ΄μέτρων προστασίας' του Δάσους που βρίσκεται εντός του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών. Το Υπουργείο Γεωργίας διαβαβαίωσε ότι θα περιληφθεί στον προγραμματισμό για τη προστασία των περιαστικών δασών. Αναμένουμε πρόσκληση εκ μέρους του Υπουργείου Γεωργίας προκειμένου να εκθέσουμε τις απόψεις μας και να συβάλλουμε στο μέτρο του δυνατού. Μας προξενεί βέβαια λύπη το γεγονός ότι δεκάδες πλαστικοί σάκκοι με πευκοβελόνες από τον περισυνό καθαρισμό (προς το τέλος της επικίνδυνης περιόδου) παραμάνουν ακόμα στο χώρο στάθμευσης που δημιουργήθηκε στην είσοδο του Νοσοκομείου Σωτηρία, για τις ανάγκες του έργου του υπογείου σιδηροδρόμου, αλλά δεν αποκατστάθηκε ακόμα (καμιά πρόβλεψη κκ. αρμόδιοι;).

4 Μαίου 1999

Ο Αν. Καθ. Δημ. Σωτηρίου, μίλησε ως προσκεκλημένος ομιλητής με θέμα '
Asclepieion Park of Athens: Health <-> Culture' στο Συνέδριο EVA'99 ATHENS - Preparing for the New Millennium'. Το Συνέδριο οργανώθηκε από την εταιρεία Athens Technology Centre και πραγματοποίθηκε στο Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Πλάκα. Τα αρχικά EVA προέρχονται από το Electronic Imaging & the Visual Arts. Πληροφορίες σxετικές με τις δραστηριότητες   EVA, μπορούν να αντληθούν από τη δ/νση http://www.vasari.co.uk/eva.

19 Απριλίου 1999

Το Σωματείο 'Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών' χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις αντιδράσεις των Δήμων Ζωγράφου και Παπάγου στα προβαλόμενα σχέδια κατεασκευής 'ΑΡΕΝΑΣ' (πρόκειται για νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού)
  εντός των χώρων του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών (Εφημερίδα SPORTIME, Σάββατο 17 Απριλίου 1999). Οι Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών προτείνουν για μια ακόμα φορά να υλοποιηθούν οι  προτάσεις που περιέχονται στην αρχική μελέτη 'Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών' την οποία ανέθεσε ο Οργανισμός Αθήνας στο Πανεπιστημίο Αθηνών το 1998. Το κείμενο της μελέτης βρίσκεται στις Σελίδες του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών και μπορεί να αναγνωστεί από κάθε ενδιαφερόμενο. 

16 Απριλίου 1999

Άρχισε έντονη προβολή του θέματος της κατασκευής γηπέδου του Παναθηναϊκού εντός των χώρων του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών (Εφημερίδα τα ΝΕΑ 2, 14 και 15 Απριλίου 1999). Η προβολή του θέματος δημιουργεί σκέψεις ότι πρόκειται για σχέδιο 'δοκιμασίας' της κοινής γνώμης. Το Σωματείο 'Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών' και ελπίζουμε και οι Δήμοι Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου και ο Οργανισμός Αθήνας, είναι απολύτως αντίθετοι με τις μεθοδεύσεις αυτές. Το Ασκληπιείο Πάρκο πρέπει να γίνει χώρος άθλησης των πολιτών κάθε ηλικίας και αποκατάστασης της υγείας των ασθενών των νοκομείων και όχι ΑΡΕΝΑ (όπως χαρακτηριστικά ονομάζουν το γήπεδο τα ΝΕΑ) για εκδηλώσεις του τύπου που περιγράφονται με τα μελανώτερα χρώματα κάθε Δευτέρα στον αθλητικό και όχι μόνο τύπο.

1 Απριλίου 1999

Η ανταπόκριση του κ. Δημάρχου Αθηναίων στην επιστολή του Σωματείου για την οργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά, υπήρξε άμεση. Η Δημοτική Σύμβουλος κα Κατερίνα Κατσαμπέ-Μαρνέρη, Ιατρός, ορίστηκε ως εκπρόσωπος του Δήμου. Η κα Κατσαμπέ-Μαρνέρη συνεργάστηκε με Μέλη του ΣΔ του Σωματείου, στις 26 και 31 Μαρτίου, 1999. Αποτέλεσμα της συνεργασίας είναι η πρώτη προσέγγιση για την περιγραφή ενός προγράμματος εργασίας. Λόγω του εξαιρετικά περιορισμένου χρόνου για την περιγραφή και οργάνωση των σχετικών δραστηριοτήτων, αποφασίστηκε οι πρώτες εορταστικές εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν την Πρωτομαγιά του 2000.

27 Μαρτίου 1999

Οι ιδέες
  περί Συγχρόνων Ασκληπιείων και του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών παρουσιάστηκαν στη συνεδρία με θέμα 'Ιντερνετ και Υγεία', η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων Internet Fiesta, που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εκδήλωσε έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι. Η παρουσίαση έγινε από τον Αν. Καθ. Δημήτριο Σωτηρίου.

18 Μαρτίου 1999

Το Σωματείο ΄Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών΄ με επιστολή του προς τους κκ. Δημάρχους Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου, προτείνει τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την Πρωταμαγιά, εντός του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών. Οι εκδηλώσεις αυτές θα απευθύνονται στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου και θα έχουν ως στόχο την εκδήλωση αγάπης και συμπαράστασης προς τους ασθενείς των νοσηλευτικών μονάδων και ιδιαίτερα των μικρών ασθενών των δύο Νοσοκομείων των Παίδων. Ελπίζεται ότι η πρόταση θα υιοθετηθεί και οι εκδηλώσεις θα καθιερωθούν.

Το Σωματείο παρακαλεί όλους όσους ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στην υλοποίηση της ιδέας, να επικοινωνήσουν μαζί του. 

1 Μαρτίου 1999

Στις 27 Φεβρουαρίου 1999 πραγματοποιήθηκε η 2η Ημερίδα με θέμα ΄Σύγχρονα Ασκληπιεία: Υγεία <-> Πολιτισμός. Η Ημερίδα είχε σημαντική επιτυχία και η ποιότητα των εισηγήσεων ήταν υψηλή.
Πληροφορίες για την Ημερίδα μπορείτε να δείτε εδώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου 'Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών' άρχισε ήδη τη συζήτηση σχετικά με την διοργάνωση της 3ης Ημερίδας.

20 Φεβρουαρίου 1999

Συνεχίζονται οι εργώδεις προετοιμασίες για τη 2η Ημερίδα (27 Φεβρουαρίου 1999). Σημαντική είναι η υποστήριξη που παρέχει το Πανεπιστημίο Αθηνών με σημαντικότερα θέματα τη διάθεση του Παλαιού Αμφιθεάτρου της Ιατρικής Σχολής, γεγονός το οποίο έχει και συμβολικό χαρακτήρα,
  και την αναπαραγωγή της έκθεσης για το Άσκληπιείο Πάρκο Αθηνών'. Η έκθεση αυτή θα παριλαμβάνεται στο φάκελο που θα διανεμηθεί κατά την Ημερίδα.

5 Φεβρουαρίου 1999

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών, για τη διετία 1999-2000, έχει την ακόλουθη σύνθεση:

Δημήτριος Σωτηρίου, Πρόεδρος
Θόδωρος Παπαδημητρίου, Αντιπρόεδρος
Γεώργιος Ευσταθίου, Γραμματέας
Ευαγγελία Μηνατίδου, Ταμίας
Βασιλική Μπουσούνη, Μέλος
Άγγελος Αγγελόπουλος, Αναπληρωματικό Μέλος
Αικατερίνη Γκόλτσιου, Αναπληρωματικό Μέλος

1 Φεβρουαρίου 1999

Στις 29 Ιανουαρίου 1999 έγιναν εκλογές για την ανάδειξη νέου Δικοιητικού Συμβουλίου του Σωματείου Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών, για τη διετία 1999-2000. Τα Μέλη που εξελέγησαν θα συνέλθουν την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου προκειμένου να συγκροτηθεί το νέο ΔΣ.

19 Ιανουαρίου 1999

Ανακοινώνεται μέσω Internet η διοργάνωση της 2ης Ημερίδας με θέμα: "Σύγχρονα Ασκληπιεία:  Υγεια  < -> Πολιτισμός", η οποία θα διεξαχθεί στο Παλαιό Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 27 Φεβρουαρίου 1999.

20 Νoεμβρίου 1998

Η εφημερίδα 'Χρηματιστήριο' στις 17 Νεμβρίου, αναφέρει ότι το Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών εντάσσεται στα 'έργα της Ολυμπιάδας' και για τη δημιουργία του θα δαπανηθούν περί τα 18 δισ. δραχμές. Ο τίτλος του άρθρου είναι 'Πάρκο 4.000 στρεμμάτων στη Λ. Μεσογείων'

17  Νοεμβρίου 1998

Το ΔΣ του Σωματείου αποφάσισε την αναβολή της εκδήλωσης με θέμα 'Σύγχρονα Ασκληπιεία' για τεχνικούς λόγους. Η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί προσεχώς.

1 Οκτωβρίου 1998

Η πρόσβαση στις σελίδες του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών μπορεί τώρα να γίνει κατ' ευθείαν και μέσω της διευθύνσεως http://asclepieion.mpl.uoa.gr

16 Σεπτεμβρίου 1998

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου 'Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών', στη Συνεδρία του της 15ης Σεπτεμβρίου 1998, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα στοιχεία, αποφάσισε να πραγματοποιήσει την εκδήλωση με θέμα 'Σύγχρονα Ασκληπιεία' στην Αθήνα, το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Η συμμετοχή θα είναι με προσκλήσεις. Οι προσκεκλημένοι θα παρακληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους επί ενός θεματολογίου το οποίο επεξεργάζεται η Οργανωτική Επιτροπή, σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο. Οι απόψεις αυτές θα αποτελέσουν τη βάση για τις εργασίες της εκδηλώσεως. Τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των απαντήσεων καθώς και τα συμπεράσματα της εκδηλώσεως θα αξιοποιηθούν για την προβολή του θέματος των Συγχρόνων Ασκληπιείων και την υποστήριξη των πρωτοβουλιών για τη δημιουργία του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών.

Νεώτερες πληροφορίες θα δοθούν σε 15 περίπου ημέρες.

31Αυγούστου 1998

Αποσπάσματα από επιστολές που λάβαμε ...

...θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις πολύ τεκμηριωμένες και ενδιαφέρουσες Μελέτες που μου αποστείλατε, σχετικά με την δημιουργία του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών ...

Δημήτρης Αβραμόπουλος, Δήμαρχος Αθηναίων

... με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διάβασα  την επιστολή σας σχετικά με τη δημιουργία της 'Νέας Ιατρικής Σχολής' εντός του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών. Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω, για τις εμπεριστατωμένες προτάσεις και ιδέες σας, τις οποίες θα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας σε προσεχείς συζητήσεις πάνω στα θέματα της Ιατρικής γενικότερα ...

Κωνσταντίνος Δημόπουλος, Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών

5 Αυγούστου 1998

Αντίγραφα των Μελτών οι οποίες εκπονήθηκαν από Ερευνητική Ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συνδρομή του Σωματείου 'Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών', δόθηκαν στους κκ. Δμάρχους Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου και στον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας΄.Δόθηκαν θηκαν επίσης αντίγραφα στον κ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και στον κ.  Πρόεδρο και τον κ. Αναπληρωτή Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής.  

23 Ιουλίου 1998

Το Σωματείο 'Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών', σας πληροφορεί ότι οι Σελίδες του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών είναι τώρα προσβάσιμες από τις Σελίδες, της Νομαρχίας Αθηνών:

και φυσικά τις υπάρχουσες ήδη:

16 Ιουλίου 1998

Με αφορμή τις συζητήσεις για τις νέες εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στάλθηκε στους αρμοδίους φορείς η πρόταση του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής για τη μεταφορά όλων των δραστηριοτήτων της Ιατρικής Σχολής εντός του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών. Χαρακτηριστικό της προτάσεως είναι η αξιοποίηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και κτηρίων

9 Ιουλίου 1998

Έγινε αποδεκτή από τον Οργανισμό Αθήνας τα αποτελέσματα του Ερευνητικού Έργου  ' Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών, για την Υγεία και τον Πολιτισμό '. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν γνώση των αποτελεσμάτων, επικοινωνώντας με το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών


1η Ιουλίου 1998

Το Σωματείο 'Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών', σας πληροφορεί ότι οι Σελίδες του Ασκλήπιείου Πάρκου Αθηνών είναι τώρα προσβάσιμες από τις Σελίδες :

  • του ΥΠΕΧΩΔΕ http://www.minenv.gr (Αττική SOS, Κομβικά Σημεία)
  • του http://www.mednet.gr (Related Sites, Greek Medical Sites)
  • του Εργστηρίου Ιατρικής Φυσικής http://alpha.mpl.uoa.gr


5 Ιουνίου 1998

'Αρχισε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση Σελίδων που φιλοξενούν την εικονική λειτουργία ενός Συγχρόνου Ασκληπιείου. Οι πρώτες επισκέψεις προγραμματίζονται για το τέλος του 1998

18 Μαίου 1998

Η Ομάδα  Συγχρόνων Ασκληπιείων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών δημιούργησε τις δικές της Σελίδες στον Παγκόσμιο Ιστό, στη διεύθυνση http://alpha.mpl.uoa.gr/students , και καλεί τους νέους να συμμετάσχουν στις σχετικές δραστηριότητες

Μαίου 1998

Προγραμματίζεται Διημερίδα με θέμα " Σύγχρονα Ασκληπιεία " στις 21 και 22 Νοεμβρίου 1998. Το Πρόγραμμα και άλλες σχετικές πληροφορίες θα ανακοινωθούν στις αρχές του προσεχούς Σεπτεμβρίου.