Περιεχόμενα Δικαιώματα Υποχρεώσεις η-Πνύκα Αναζήτηση

Δίκτυα Επικοινωνιών
Προηγούμενη Σελίδα Γρήγορο Μάθημα Ο Υπολογιστής ως Δίκτυο Τοπικά Δίκτυα Δίκτυα Ευρείας Περιοχής

Στην Ιλιάδα αναφέρεται ότι χρησιμοποιούνταν οι φρυκτωρίες (μετάδοση σημάτων με πυρσούς κατά τη νύκτα σε μακρινές αποστάσεις), για να μεταδοθούν πληροφορίες. Με τον τρόπο αυτό πληροφορήθηκαν στο Άργος τον τραυματισμό του Αχιλλέα. Ίσως ήταν η πρώτη εφαρμογή της Τηλεϊατρικής!

Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε «ταχυδρόμους» για να του μεταφέρουν πληροφορίες από ασθενείς, αλλά και να τους δώσει οδηγίες. Έτσι μπορούσε να παρακολουθεί πολλούς ασθενείς ταυτόχρονα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ασθένειες και άλλες δύσκολες καταστάσεις σχετικά με την υγεία.

Με την ανακάλυψη του τηλεφώνου ιατροί αλλά και άλλοι επαγγελματίες άρχισαν να αντιμετωπίζουν καταστάσεις από απόσταση. Ήταν οι πρώτες εφαρμογές της τηλεματικής.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘60, οι τηλεματικές εφαρμογές απέκτησαν ιδιαίτερη βαρύτητα αλλά και αίγλη χάρις στο διαστημικό πρόγραμμα των δύο τότε υπερδυνάμεων. Έγιναν τότε πολλά και θαυμαστά.

Από τη δεκαετία του ‘80 αρχίζει μια νέα περίοδος, χάρις στην εμφάνιση των προσωπικών υπολογιστών και τις εξελίξεις στον τομέα των ενσύρματων και ασύρματων επικοινωνιών.

Σήμερα, έχει γίνει καθημερινή πρακτική η ύπαρξη επικοινωνιακών δικτύων κάθε μορφής και μάλιστα έχει καθιερωθεί και η έκφραση «δικτυωθείτε», προκειμένου να δηλωθεί η ανάγκη επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους, επαγγελματίες, επιστήμονες και γενικά ομάδες – μικροκοινωνίες θα μπορούσαν να ονομαστούν - κοινών ενδιαφερόντων (επαγγελματικών, επιστημονικών, καλλιτεχνικών κλπ.).

Στην ενότητα αυτή γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν τα πλέον σημαντικά θέματα που αφορούν τα δίκτυα και να δοθεί μια συνολική και ικανοποιητική εικόνα.

 

horizontal rule

Copyright 2002: Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Τελευταία ενημέρωση / Last modified: 04/16/04