Βήμα προς βήμα

Oδηγός για το Internet από τη

Microsoft

Καλοκαίρι 1997

 

 

 

 

 


Πίνακας περιεχομένων

Τα βασικά για το Internet

Εισαγωγη στο Internet                                                                                                                                                  

Τι μπορειτε να βρειτε στο Internet                                                                                                                   

Συνδεση: Η συνδεση σαΣ με το Internet                                                                                                        

Τα βασικα για το προγραμμα αναγνωσηΣ                                                                                                         

ΣυμβουλεΣ για το προγραμμα αναγνωσηΣ                                                                                                    

Χρηση του Microsoft IE 3.0                                                                                                                                          

Το νεο Internet Explorer 4.0                                                                                                                                  

Ασφαλεια στο Internet                                                                                                                                                

Ευρεση πληροφοριων στο Web                                                                                                                               

ΕξελιγμενεΣ τεχνικεΣ αναζητησηΣ                                                                                                                

Επικοινωνια με αλλουΣ                                                                                                                                                

Αλληλεπιδραση                                                                                                                                                                    

 

Πληρέστερη ενημέρωση

 

Τι χρειαζεστε για να ξεκινησετε                                                                                                                          

Δημιουργια τοποθεσιαΣ Web                                                                                                                                    

Τα δυναμικα στοιχεια του Web                                                                                                                                

Διαχειριση τοποθεσιαΣ Web                                                                                                                                      

Περισσοτερα στοιχεια για την αναπτυξη προγραμματων για το Web                                   

Προηγμενεσ τεχνολογιεσ του web                                                                                                                     50

 


 

Τα βασικά για το Internet

 

 

Εισαγωγή στο Internet

 

Στα τέλη της δεκαετίας του '60, το υπουργείο άμυνας των Η.Π.Α. ανέπτυξε ένα πειραματικό σύστημα επικοινωνίας που ονομαζόταν APRANET. Αυτό το δίκτυο αρχικά συνέδεε τα δίκτυα υπολογιστών των στρατιωτικών βάσεων των Η.Π.Α, αλλά σύντομα επεκτάθηκε ώστε να περιλαμβάνει τις εταιρείες και τα ερευνητικά ιδρύματα που είχαν σχέση με την άμυνα. Τη δεκαετία του 1980, αυτά τα συνδεδεμένα δίκτυα επεκτάθηκαν ευρύτατα στα πανεπιστήμια και σε άλλους οργανισμούς. Η μεγάλη διάδοση των προσωπικών υπολογιστών έδωσε ώθηση στα δίκτυα, τα οποία εξαπλώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο και προσέλκυσαν χιλιάδες άτομα, καθώς και ορισμένους ιδιωτικούς οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξάπλωσης το φαινόμενο έγινε γνωστό με το όνομα Internet.

 

Σήμερα, το Internet έχει τη μορφή ενός πλέγματος μικρότερων δικτύων, που συνδέονται μεταξύ τους με διακομιστές. Οι διακομιστές μεταδίδουν δεδομένα μέσω γραμμών, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις εξυπηρετούν αποκλειστικά τις επικοινωνίες του Internet. Οι μεμονωμένοι υπολογιστές συνδέονται με αυτούς τους διακομιστές είτε μέσω απευθείας γραμμών είτε μέσω τηλεφωνικών γραμμών και modem. Γενικά, οι απευθείας γραμμές είναι τηλεπικοινωνιακές γραμμές με μεγάλη ταχύτητα, οι οποίες εξυπηρετούν αποκλειστικά τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ κτηρίων ή οργανισμών. Οι τυπικές τηλεφωνικές γραμμές ή, σε αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων, οι ειδικές ψηφιακές γραμμές που ονομάζονται γραμμές ISDN, συνδέουν γενικά άτομα.

 

 

Η απαρχή του Web;

Το web, που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στο European Laboratory for Particle Physics (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας στα τέλη της δεκαετίας του 1980, προοριζόταν αρχικά να χρησιμοποιηθεί από επιστήμονες και όχι από το κοινό. Η εμπορική χρήση του Web άρχισε μόλις το 1994. Τα πρότυπα της τεχνολογίας του Web ελέγχονται σήμερα από έναν όμιλο, στον οποίο συμμετέχουν αντιπρόσωποι της βιομηχανίας και των πανεπιστημίων, το W3 Consortium.

 

Τοποθεσίες που μπορείτε να επισκεφθείτε

Για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το W3 Consortium, επισκεφθείτε την τοποθεσία του οργανισμού στο Web.

 

Για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το European Laboratory for Particle Physics, επισκεφθείτε την τοποθεσία του CERN στο Web.


 

Τα βασικά για το Internet

 

 

Τι μπορείτε να βρείτε στο Internet

 

Οι πληροφορίες και το περιεχόμενο, οι λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνότερα για να περιγράψουν τα δεδομένα που μεταδίδονται από το Internet, μόλις που καταφέρνουν να αποδώσουν την ποσότητα και την ευρύτητα του υλικού που θα βρείτε όταν συνδέεστε με το Internet. Οι βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο δημοσιεύουν αναρίθμητα βιβλία, περιοδικά και συλλογές με πληροφορίες αναφοράς. Εκατοντάδες υπηρεσίες ειδήσεων προσφέρουν νέα από ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και αθλητικά αποτελέσματα, λεπτομερείς αναφορές για το χρηματιστήριο ή δελτία καιρού, τα οποία ενημερώνονται συνεχώς. Πολλά μουσεία και αίθουσες εκθέσεων παρέχουν τη δυνατότητα ψηφιακής επίσκεψης στις συλλογές τους. Διάφορες εταιρείες των τομέων της μουσικής και της ψυχαγωγίας προσφέρουν εικόνες βίντεο και κλιπ ήχου. Εκατοντάδες χιλιάδες ηλεκτρονικά καταστήματα μετατρέπουν το Internet στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο που θα μπορούσατε να φανταστείτε.

 

Το Internet είναι αλληλεπιδραστικό, παρέχοντας πρόσβαση σε ομάδες και φόρουμ συζητήσεων με χιλιάδες ειδικευμένα θέματα. Είναι ένα γρήγορο και οικονομικό μέσο για να στέλνετε και να παίρνετε μηνύματα από συγγενείς στην άλλη άκρη της χώρας ή από έναν φίλο που γνωρίσατε όταν ταξιδεύατε στο Βόρεια Αφρική. Ναι, και μπορείτε ακόμα να παίξετε αλληλεπιδραστικά παιχνίδια στον υπολογιστή με άτομα που δεν γνωρίζετε και ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

 

Δεδομένου ότι η ασύλληπτη αυτή συλλογή υλικού έχει συγκεντρωθεί σε λιγότερο από δέκα χρόνια και αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα χωρίς να βασίζεται σε ένα σχέδιο ή κάποια οργανωτική δομή, θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι το Internet είναι από τη φύση του κυκεώνας. Πράγματι, είναι μεγαλύτερη πρόκληση να βρείτε τον προσανατολισμό σας στο Internet παρά μέσα στην τοπική σας βιβλιοθήκη – αλλά υπάρχει αφθονία πόρων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εντοπίσετε αυτό που ψάχνετε. Σε επόμενες ενότητες αυτού του οδηγού, θα μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε αυτά τα εργαλεία και θα βρείτε πρακτικές συμβουλές σχετικά με την περιήγηση στο Internet.

 

Τα στοιχεία του Internet

Υπάρχουν δεκάδες εργαλεία για την εύρεση, ανάκτηση και δημοσίευση πληροφοριών στο Internet, αλλά μπορείτε να ολοκληρώσετε τις πιο βασικές εργασίες με τέσσερα είδη λογισμικού. (Οι πρόσφατες εκδόσεις των κυριοτέρων προγραμμάτων ανάγνωσης ιστοσελίδων, όπως το Microsoft Internet Explorer, περιλαμβάνουν και τα τρία σε ένα πακέτο, με αποτέλεσμα να μην έχουν ιδιαίτερη σημασία οι διαχωρισμοί. Ωστόσο, είναι χρήσιμο να γνωρίζει κανείς αυτές τις διαφορές).

 

·      Ηλεκτρονική αλληλογραφία – Η ηλεκτρονική αλληλογραφία σάς παρέχει τη δυνατότητα να στέλνετε παγκοσμίως μηνύματα με σχεδόν ακαριαία ταχύτητα.

·      Ομάδες συζήτησης – Οι ομάδες συζήτησης του Internet προσφέρουν συζητήσεις και ανοιχτά φόρουμ σε σχέση με χιλιάδες εξειδικευμένα θέματα. Είτε θέλετε να εξαντλήσετε το θέμα των κατοικίδιων ζώων είτε ενδιαφέρεστε για το ποδόσφαιρο στην Αυστραλία, το πιο πιθανό είναι ότι εδώ θα βρείτε αυτό που ψάχνετε.

·      Το World Wide Web – Είναι το μέσο στο οποίο δημοσιεύεται το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου του Internet. Το Web, που αποτελεί το δημοφιλέστερο ηλεκτρονικό μέσο, εμφανίζει μια μεγάλη ποικιλία από κείμενα, γραφικά και αυξανόμενες αλληλεπιδραστικές πληροφορίες.

 


Το κεφάλαιο αυτό, όπως και το ίδιο το Internet, έχει σαν εστιακό σημείο το Web, από το οποίο θα ξεκινήσετε μάλλον κι εσείς την εξερεύνηση του Internet. Στην πραγματικότητα, το άρθρο που διαβάζετε μεταδίδεται μέσω του Web, οπότε κατά πάσα πιθανότητα είστε εξοικειωμένοι με τις βασικές έννοιες.

 

Η βασική τεχνολογία που διέπει το Web είναι το hypertext, το γνωστό "κείμενο αιχμής", το οποίο σας μεταφέρει σε κάποια άλλη θέση μέσα στο ίδιο ή σε ένα εντελώς διαφορετικό έγγραφο – ή ακόμα και σε κάποιο έγγραφο που βρίσκεται σε κάποιο διακομιστή στην άλλη άκρη του κόσμου. Επειδή οι εικόνες γραφικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συνδέσεις προς άλλα έγγραφα, ο όρος hypertext έχει πλέον αντικατασταθεί από τον όρο υπερ-σύνδεση, ο οποίος περιλαμβάνει γραφικά "αιχμής" που λειτουργούν ως συνδέσεις.

 

Όταν κάνετε κλικ σε μια υπερ-σύνδεση, ενεργοποιείται μια αλληλεπιδραστική διαδικασία. Δημιουργείται μια αίτηση, η οποία στέλνεται ως ηλεκτρονικό σήμα στο διακομιστή όπου βρίσκεται η σελίδα που ζητήσατε. Στη διαδρομή, το σήμα περνάει από τον υπολογιστή σας στην υπηρεσία παροχής, μέσω της σύνδεσης (που είναι συνήθως ένα τηλέφωνο ή μια γραμμή ISDN), και από εκεί μέσω του Internet στον απομακρυσμένο διακομιστή. Ο απομακρυσμένος διακομιστής επεξεργάζεται την αίτηση και απαντά ανάλογα, στέλνοντας συνήθως την ιστοσελίδα προς τα πίσω, μέσω της ίδιας διαδρομής, ώστε να εμφανιστεί τελικά στον υπολογιστή σας.

 

 

 

 

Τοποθεσίες που μπορείτε να επισκεφθείτε

Εάν θέλετε να αποκτήσετε ένα αντίγραφο του Microsoft® Internet Explorer μαζί με το Internet Mail and News, επισκεφθείτε την τοποθεσία του Microsoft® Internet Explorer στο Web.

 

Εάν θέλετε να λάβετε τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με οικονομικά και επενδυτικά θέματα, επισκεφθείτε την τοποθεσία του Microsoft Investor στο Web. Τα περιεχόμενα αυτής της τοποθεσίας είναι στην αγγλική γλώσσα

 

Για να δείτε την πρόγνωση του καιρού, επισκεφθείτε την τοποθεσία του MSNBC στο Web. Τα περιεχόμενα της τοποθεσίας είναι επίσης στην αγγλική γλώσσα.

 


 

Τα βασικά για το Internet

 

 

Σύνδεση: Η σύνδεσή σας με το Internet

 

Παρόλο που οι προσωπικοί υπολογιστές αποτελούν τον συνηθέστερο τρόπο σύνδεσης στο Internet, σίγουρα δεν είναι η μοναδική σας επιλογή. Ακόμα και αν δεν διαθέτετε δικό σας υπολογιστή, υπάρχει πάντα δυνατότητα σύνδεσης. Αυτό το κεφάλαιο εξετάζει τις προϋποθέσεις σύνδεσης με το Internet, τόσο στην περίπτωση που έχετε προσωπικό υπολογιστή όσο και στην αντίθετη περίπτωση.

 

Επιλογές σύνδεσης

Μια νέα κατηγορία συσκευών που παρέχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με το Internet δεν είναι στην πραγματικότητα υπολογιστές, αλλά ηλεκτρονικές συσκευές που προσφέρουν λειτουργίες του Internet σε ένα μικρό πακέτο. Για παράδειγμα, μπορείτε να αγοράσετε μια συσκευή, η οποία τοποθετείται επάνω από την τηλεόρασή σας και σας παρέχει τη δυνατότητα να περιηγηθείτε στο Web μέσω μιας τηλεφωνικής γραμμής που συνδέεται με την τηλεόραση. Μπορείτε να προμηθευτείτε ρολόγια χειρός και συσκευές τηλεειδοποίησης που έχουν τη δυνατότητα να ανακτούν πληροφορίες, όπως αποτελέσματα αγώνων ή χρηματιστηριακές ειδήσεις από το Internet. Ακόμα υπάρχει μεγάλη ποικιλία από μικρούς υπολογιστές τσέπης και ηλεκτρονικές ατζέντες, που χρησιμοποιούν το Internet για την αποστολή μηνυμάτων και φαξ. Καθώς οι υπολογιστές γίνονται μικρότεροι και η ασύρματη τεχνολογία εξαπλώνεται, θα εμφανιστούν και άλλες συσκευές για το σπίτι, το αυτοκίνητο ή ακόμα και για το πορτοφόλι σας.

 

Ένας άλλος τρόπος να αποκτήσετε πρόσβαση στο Internet είναι η χρήση δημόσιων πόρων. Εάν είστε φοιτητής, μπορεί να έχετε ήδη ένα λογαριασμό μέσω του πανεπιστημίου σας ή της βιβλιοθήκης. Πολλές τοπικές αρχές προσφέρουν πλέον υπολογιστές ή τερματικά με πρόσβαση στο Internet από δημόσιες βιβλιοθήκες και "περίπτερα" πληροφοριών. Και εν τέλει, εάν θέλετε να απολαμβάνετε τον καφέ σας ενώ κάνετε περιήγηση στο Web, αναζητήστε κάποιο κυβερνο-καφενείο, δηλαδή καφετέριες που προσφέρουν πρόσβαση στο Internet και εμφανίζονται όλο και συχνότερα παγκοσμίως.

 

 

Τι χρειάζεστε για να ξεκινήσετε

Εάν διαθέτετε προσωπικό υπολογιστή ή εάν σχεδιάζετε να αγοράσετε κάποιον, αυτή η ενότητα θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τα στοιχεία και το λογισμικό που χρειάζεστε για να συνδεθείτε. Εάν ο υπολογιστής σας είναι ήδη ρυθμισμένος για το Internet, ίσως να μην χρειάζεται να διαβάσετε αυτό το θέμα και να θέλετε να προχωρήσετε στο επόμενο.

 

Για να ξεκινήσετε, θα χρειαστείτε έναν υπολογιστή καλής ποιότητας, όπου θα εκτελείται μια πρόσφατη έκδοση ενός τυπικού λειτουργικού συστήματος. Συνιστάται ιδιαιτέρως υπολογιστής με επεξεργαστή 486 ή Pentium, με μνήμη RAM 8 MB τουλάχιστον (κατά προτίμηση 16 MB ή περισσότερα). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λειτουργικό σύστημα Macintosh της Apple, το OS/2 ή τα Microsoft® Windows® έκδοση 3.1 για τις περισσότερες λειτουργίες του Internet, αλλά οι πρόσφατες εκδόσεις των Windows 95 ή των Windows NT® έχουν πολλές ενσωματωμένες δυνατότητες, οι οποίες διευκολύνουν τη σύνδεση στο Internet.

 

Εκτός από ένα βασικό υπολογιστικό σύστημα, θα χρειαστείτε ακόμα τα στοιχεία που περιγράφονται παρακάτω. Συμπεριλαμβάνονται και μερικές πληροφορίες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να συγκρίνετε τις διάφορες περιπτώσεις.


Τυπική τηλεφωνική γραμμή ή υπηρεσία ISDN

Μια τυπική τηλεφωνική γραμμή είναι ο απλούστερος και πλέον οικονομικός τρόπος σύνδεσης με το Internet. Δεν απαιτούνται νέες καλωδιώσεις ή επιπλέον έξοδα. Χρησιμοποιείτε τον τηλεφωνικό εξοπλισμό που έχετε ήδη και πληρώνετε τα συνήθη τέλη των τοπικών υπηρεσιών. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τηλεφωνική σας γραμμή για κλήσεις ενώ είστε συνδεδεμένοι με το Internet. Εάν το τηλέφωνό σας πρέπει να είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, είναι προτιμότερο να αποκτήσετε και δεύτερη τηλεφωνική γραμμή.

 

Εάν υπάρχουν στην περιοχή σας γραμμές ISDN (ψηφιακό δίκτυο ενοποιημένων υπηρεσιών), εξετάστε την περίπτωση να συνδεθείτε μέσω αυτών, για να εξασφαλίσετε μεγαλύτερες ταχύτητες πρόσβασης. Η ταχύτητα βέβαια κοστίζει περισσότερο – η γραμμή ISDN είναι διαφορετική από την τηλεφωνική σας γραμμή και το κόστος της είναι μεγαλύτερο.

 

Μodem ή συσκευή πρόσβασης ISDN

Όταν τακτοποιηθεί το θέμα της γραμμής, θα χρειαστείτε μια συσκευή για τη σύνδεση με τον υπολογιστή σας. Όταν επιλέγετε κάποιο modem, θυμηθείτε ότι το ταχύτερο είναι και καλύτερο. Και αν το ταχύτερο modem δεν σας καλύπτει, θα πρέπει να επιλέξετε γραμμή ISDN αντί της τηλεφωνικής.

 

Λογαριασμός σε υπηρεσία παροχής Internet ή σε μια υπηρεσία online

Οι υπηρεσίες παροχής Internet (ISP) προμηθεύουν στους πελάτες τους ανάλογο λογισμικό και τεχνική βοήθεια για να συνδεθούν με το Internet. Πολλές από αυτές φιλοξενούν επίσης προσωπικές ιστοσελίδες και προσφέρουν εμπορικές υπηρεσίες σε εταιρείες συναλλαγών μέσω του Internet. Όταν αγοράζετε ένα λογαριασμό σε μια υπηρεσία παροχής Internet, συνήθως πρέπει να εγκαταστήσετε και να ρυθμίσετε μόνοι σας τη σύνδεσή σας με το δίκτυο, οπότε χρειάζεται να έχετε κάποια εξοικείωση με το πρωτόκολλο Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP) και άλλα τεχνικά θέματα του Internet. Μπορείτε να βρείτε υπηρεσίες παροχής Internet στον τηλεφωνικό κατάλογο. Όπως και με τις υπηρεσίες online, είναι καλύτερο να αναζητήσετε την uπηρεσία παροχής Internet, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες σας.

 

Όπως οι υπηρεσίες παροχής Internet, έτσι και οι υπηρεσίες online προσφέρουν στους συνδρομητές τους σύνδεση με το Internet. Συμπεριλαμβάνουν όμως και τις δικές τους δυνατότητες, καθώς και περιεχόμενο που παρουσιάζεται σε ταξινομημένη και εύχρηστη μορφή. Οι περισσότερες υπηρεσίες online παρέχουν μια ποικιλία επιλογών συνδρομής, ανάλογα με το χρόνο που θέλετε να είστε συνδεδεμένοι. Μπορείτε να επιλέξετε μια υπηρεσία με ένα συγκεκριμένο κόστος για απεριόριστη χρήση. Εάν δεν είστε βέβαιοι ποια υπηρεσία να επιλέξετε, μπορείτε να ζητήσετε μια εισαγωγική εγγραφή. Στην περίπτωση του MSN™, The Microsoft Network, αυτό σημαίνει ένα μήνα δωρεάν βασικής χρήσης.

 

 

Λογισμικό για το Internet: Πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων και κατάλληλα βοηθήματα

O Όταν συνδεθείτε με το Internet, χρειάζεστε και κάποιο λογισμικό, το οποίο θα μπορεί να μετατρέψει τα bit και τα byte που μεταβιβάζονται από το Internet στον υπολογιστή σας και να τα παρουσιάσει σαν εικόνες, κείμενο και αρχεία. Τα διάφορα στοιχεία του Internet έχουν τα δικά τους πρωτόκολλα για τη μετάδοση δεδομένων, οπότε απαιτούνται εφαρμογές οι οποίες μπορούν να χειρίζονται πρωτόκολλα μεταφοράς αρχείων (FTP), newsgroups, ηλεκτρονική αλληλογραφία και περιήγηση στο Web. Το πλήρως εξοπλισμένο Microsoft Internet Explorer περιλαμβάνει εργαλεία για όλα τα παραπάνω σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο και διατίθεται δωρεάν*, μαζί με το Microsoft Mail and News, από την τοποθεσία της Microsoft στο Web.


Σύνδεση στο Internet

Όταν έχετε πλέον διαμορφώσει το σύστημά σας, θα πρέπει να ολοκληρώσετε τη διαδικασία της σύνδεσης. Εάν χρησιμοποιείτε τα Windows 95, θα πρέπει καταρχάς να δημιουργήσετε μια σύνδεση μέσω τηλεφώνου και κατόπιν να συνδεθείτε στην τοποθεσία της Microsoft στο Web για να αποκτήσετε τον Internet Explorer, το δωρεάν λογισμικό ανάγνωσης ιστοσελίδων της Microsoft. Εάν έχετε Windows 95, αυτό γίνεται απλά και εύκολα με το "Δίκτυο μέσω Τηλεφώνου".

 

 

Τοποθεσίες που μπορείτε να επισκεφθείτε

Εάν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε ISDN, επισκεφθείτε το τμήμα "Get ISDN for Microsoft Windows" της κεντρικής σελίδας της Microsoft.

Για να βρείτε λεπτομερείς οδηγίες για τη δημιουργία συντόμευσης που θα σας συνδέει με την υπηρεσία σας παροχής Internet (ISP), πηγαίνετε στη σελίδα "Microsoft Windows 95 Support Highlights".

 

Εάν δεν διαθέτετε τον Internet Explorer, επισκεφθείτε την τοποθεσία του Internet Explorer στο Web, για να κατεβάσετε τον Internet Explorer. Εάν δεν έχετε πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων, επικοινωνήστε με την υπηρεσία παροχής Internet, ώστε να πληροφορηθείτε πώς γίνεται η σύνδεση για τη λήψη ενός προγράμματος ανάγνωσης ιστοσελίδων.

 

Για χρήσιμες πληροφορίες και υποδείξεις σχετικά με την αγορά ενός PC, επισκεφθείτε την τοποθεσία Web της Microsoft.

 

*Μπορεί να υπάρχουν τέλη σύνδεσης.

 


 

Τα βασικά για το Internet

 

 

Τα βασικά για το πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων

 

Δεν θα είχατε φτάσει σε αυτήν τη σελίδα, αν δεν γνωρίζατε ήδη πώς να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες δυνατότητες του Microsoft® Internet Explorer που δεν θα βρείτε στα περισσότερα προγράμματα ανάγνωσης ιστοσελίδων. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ορισμένες από αυτές τις δυνατότητες, για την περίπτωση που δεν τις έχετε χρησιμοποιήσει ακόμα. Εάν είστε ήδη εξοικειωμένοι με αυτές τις δυνατότητες, μπορείτε να συνεχίσετε με το επόμενο θέμα, "Συμβουλές για το πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων".

 

Η γραμμή εργαλείων

Η γραμμή εργαλείων του Internet Explorer αποτελείται από κουμπιά, τα οποία είναι συντομεύσεις εντολών των μενού. Εδώ, θα σας δείξουμε πώς τα κουμπιά της γραμμής εργαλείων του Microsoft Internet Explorer κάνουν την ανάγνωση ταχύτερη και ευκολότερη. Κάντε κλικ στα κουμπιά της γραμμής εργαλείων, παρακάτω, για να δείτε μια εξήγηση της λειτουργίας κάθε κουμπιού.

 

Πίσω

Αυτό το κουμπί σας επιτρέπει να επιστρέψετε στις σελίδες που έχετε προβάλει νωρίτερα. Ακόμα κι αν έχετε προβάλει 20 σελίδες και συνειδητοποιήσετε ότι θέλετε να επιστρέψετε στη δεύτερη από τις σελίδες που είδατε, μπορείτε να κάνετε απλώς κλικ στο κουμπί "Πίσω" και να επιλέξετε μια τοποθεσία από τη λίστα των τοποθεσιών που επισκεφτήκατε πρόσφατα. Με τον Internet Explorer 4.0, αυτό που κάποτε θα χρειαζόταν δέκα οχτώ κλικ, τώρα γίνεται μόνο με ένα.

 

Εμπρός

Αυτό το κουμπί σας επιτρέπει να επιστρέψετε σε τοποθεσίες που επισκεφτήκατε πιο πρόσφατα. Ανεξάρτητα από το πόσες σελίδες επιλέξατε χρησιμοποιώντας το κουμπί "Πίσω", κάντε απλώς κλικ με το δεξιό κουμπί του ποντικιού στο κουμπί "Εμπρός" και επιλέξτε την τοποθεσία που θέλετε από τη λίστα με τις τοποθεσίες που επισκεφτήκατε πρόσφατα. Έτσι εξοικονομείτε χρόνο, επειδή το πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων δεν χρειάζεται να ανοίξει και να προβάλει πολλές σελίδες.

 

Διακοπή

Η λήψη ορισμένων ιστοσελίδων διαρκεί περισσότερο από τη λήψη άλλων ιστοσελίδων. Εάν η λήψη μιας σελίδας διαρκεί πολλή ώρα και θέλετε να σταματήσετε και να συνεχίσετε την ανάγνωση κάπου αλλού, κάντε κλικ στο κουμπί "Διακοπή" και δοκιμάστε ξανά αργότερα. Αυτό είναι χρήσιμο, αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες κατά τη λήψη μιας σελίδας ή θέλετε να σταματήσετε τη λήψη ενός μεγάλου αρχείου ή μιας εικόνας.

 

Ανανέωση

Όταν επιστρέφετε σε μια σελίδα που έχετε επισκεφτεί νωρίτερα, το πρόγραμμα ανάγνωσης εμφανίζει το αρχείο που είναι αποθηκευμένο στον προσωρινό χώρο αποθήκευσης του δίσκου σας, για να εξοικονομήσει χρόνο λήψης. Εάν πιστεύετε ότι κάτι έχει αλλάξει από την τελευταία σας επίσκεψη (όπως η τιμή μιας μετοχής σε μια τοποθεσία Web ηλεκτρονικού εμπορίου), κάντε κλικ στο κουμπί "Ανανέωση" για να πάρετε το πλέον πρόσφατο περιεχόμενο.

 


Αρχική

Η αρχική σελίδα σας εμφανίζεται αυτόματα, όταν εκκινείτε τον Internet Explorer, και βρίσκεται πάντα ένα κλικ μακριά με το κουμπί "Αρχική". Μπορείτε να καθορίσετε μια συγκεκριμένη αρχική σελίδα, όπως την κεντρική σελίδα της Microsoft, μια σελίδα με τιμές μετοχών που θα ενημερώνεται συνεχώς ή μια τοποθεσία με τα τελευταία νέα.

 

Αναζήτηση

Κάντε κλικ στο κουμπί "Αναζήτηση" και το παράθυρο του προγράμματος ανάγνωσης ιστοσελίδων θα εμφανίσει δύο πλαίσια. Στο αριστερό παράθυρο, ο μηχανισμός αναζήτησης του Internet που προτιμάτε, όπως ο μηχανισμός Yahoo, αναζητά πληροφορίες στο Web και εμφανίζει μια λίστα με σχετικές συνδέσεις. Επιλέξτε μια σύνδεση και στο δεξιό παράθυρο εμφανίζεται η σελίδα. Έτσι βλέπετε πάντα τα αποτελέσματα της αναζήτησης. Ο Internet Explorer 4.0 σας επιτρέπει ακόμα και να καθορίσετε το μηχανισμό αναζήτησης που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για τις αναζητήσεις σας στο Internet.

 

Αγαπημένα

Με τον Internet Explorer 4.0, τα "Αγαπημένα" μπορεί να είναι φάκελοι, αρχεία ή διακομιστές και όχι μόνο τοποθεσίες Web, ώστε να υπάρχει δυνατότητα περιήγησης από το περιεχόμενο του δίσκου σας σε περιεχόμενο Web. Αφού βρείτε μια ενδιαφέρουσα τοποθεσία Web, προσθέστε την στη λίστα με τα "Αγαπημένα" σας. Τώρα έχετε πρόσβαση σε εκπληκτικό περιεχόμενο με ένα μόνο κλικ.

 

Εκτύπωση

Εκτυπώστε γρήγορα μια σελίδα χρησιμοποιώντας το κουμπί "Εκτύπωση" αντί να ανοίξετε το μενού "Αρχείο" και να κάνετε κλικ στην εντολή "Εκτύπωση". Με την εκτύπωση μιας ιστοσελίδας, διατηρείτε πληροφορίες από το Internet κι έτσι δεν χρειάζεται να συνδεθείτε ξανά για να την προβάλετε και πάλι. Ο Internet Explorer μπορεί να εκτυπώσει ακόμα και τις διευθύνσεις URL που σχετίζονται με κάθε υπερ-σύνδεση, γεγονός που διευκολύνει την περιήγησή σας στην τοποθεσία στο μέλλον.

 

Γραμματοσειρά

Με τον Internet Explorer 4.0, μπορείτε να εμφανίσετε κείμενο σε μεγαλύτερη ή μικρότερη γραμματοσειρά, κάνοντας απλώς κλικ στο κουμπί "Γραμματοσειρά". Εάν θέλετε να εμφανίζεται μεγαλύτερο τμήμα του περιεχόμενου σε μία μόνο σελίδα, χρησιμοποιήστε τη δυνατότητα της μικρότερης γραμματοσειράς. Εάν όμως το κείμενο είναι πολύ μικρό, επιλέξτε τη δυνατότητα της μεγαλύτερης γραμματοσειράς για να είναι περισσότερο ευανάγνωστο.

 

Αλληλογραφία

Είτε πρόκειται για ηλεκτρονική αλληλογραφία ανάμεσα σε εσάς και λίγους φίλους σας είτε για ένα μήνυμα ομάδας συζήτησης που στέλνετε σε όλο τον κόσμο, η ανάγνωση των μηνυμάτων είναι γρήγορη και διασκεδαστική και απέχει μόλις ένα κλικ. Το κουμπί "Outlook Express" σας διευκολύνει ώστε να διατηρήσετε την επαφή με τα άτομα και τις πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

 

Επεξεργασία

Κοιτάξατε ποτέ μια ιστοσελίδα και απορήσατε πώς την έφτιαξε ο συντάκτης Web; Εδώ θα το μάθετε αυτό. Το κουμπί "Επεξεργασία" σας επιτρέπει να προβάλετε και να επεξεργαστείτε τον πηγαίο κώδικα HTML της σελίδας που είναι ανοιχτή στο πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων. Κάνοντας κλικ σε αυτό το κουμπί, ανοίγει ένα αρχείο Microsoft Word που εμφανίζει τον κώδικα HTML.


Προσωρινός χώρος αποθήκευσης

Ο προσωρινός χώρος αποθήκευσης του προγράμματος ανάγνωσης ιστοσελίδων

Eνώ εσείς εξερευνάτε το Web, το πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων εργάζεται στο παρασκήνιο, παρακολουθώντας τις τοποθεσίες που έχετε επισκεφτεί, ακόμα και αποθηκεύοντας εικόνες από αυτές τις σελίδες στον σκληρό σας δίσκο, ώστε να είναι ταχύτερη η λήψη τους όταν επιστρέφετε εκεί. Τα αποθηκευμένα αρχεία ονομάζονται ως σύνολο "προσωρινά αρχεία Internet" (ή, με πιο πλατιά έννοια, προσωρινός χώρος αποθήκευσης του δίσκου σας).

 

Ταχύτητα ανάγνωσης

Όταν έχετε αποθηκεύσει ιστοσελίδες και αρχεία (όπως γραφικά) στον επιτραπέζιο υπολογιστή σας, μπορείτε να ανοίξετε πολύ ταχύτερα τις σελίδες που επισκέπτεστε συχνά και έχετε ήδη δει, αφού μπορείτε να τις ανοίξετε από τον σκληρό σας δίσκο και όχι από το Internet. Αυτή η δυνατότητα σας επιτρέπει επίσης να εξοικονομήσετε χρήματα, επειδή μπορείτε να προβάλλετε αρχεία του Web χωρίς να είστε συνδεδεμένοι στο Internet.

 

Για να αδειάσετε τον προσωρινό χώρο αποθήκευσης του Internet Explorer

Αφού εξερευνήσετε αρκετό καιρό το Web, ο προσωρινός χώρος αποθήκευσης του δίσκου σας μπορεί να γεμίσει με δεκάδες αρχεία που δεν χρειάζεστε πλέον. Χρησιμοποιήστε την παρακάτω διαδικασία, για να αδειάσετε τον προσωρινό χώρο αποθήκευσης του Internet Explorer. (Σημείωση: Η διαδικασία μπορεί να διαφέρει σε άλλα προγράμματα ανάγνωσης ιστοσελίδων).

1.      Στο μενού "Προβολή" της γραμμής εργαλείων του Internet Explorer, κάντε κλικ στην εντολή "Επιλογές".

2.      Κάντε κλικ στην καρτέλα "Για προχωρημένους".

3.      Στην περιοχή "Προσωρινά αρχεία Internet", κάντε κλικ στο κουμπί "Ρυθμίσεις".

4.      Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί "Άδειασμα φακέλου".

 

Για να αλλάξετε το μέγεθος του προσωρινού χώρου αποθήκευσης του Internet Explorer

Με τον Internet Explorer, η αύξηση του χώρου που καθορίζετε για τον προσωρινό χώρο αποθήκευσης μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα εμφάνισης των σελίδων που έχετε επισκεφτεί νωρίτερα, αλλά μειώνει το χώρο που διατίθεται για άλλα αρχεία του υπολογιστή σας. Χρησιμοποιήστε την παρακάτω διαδικασία, για να ορίσετε το μέγεθος αυτού του φακέλου και να ελέγχετε το ποσοστό του χώρου που χρησιμοποιεί από τον σκληρό σας δίσκο.

1.      Στο μενού "Προβολή" της γραμμής εργαλείων του Internet Explorer, κάντε κλικ στην εντολή "Επιλογές".

2.      Κάντε κλικ στην καρτέλα "Για προχωρημένους".

3.      Στην περιοχή "Προσωρινά αρχεία Internet", κάντε κλικ στο κουμπί "Ρυθμίσεις".

4.      Μετακινήστε το ρυθμιστικό στην περιοχή "Χώρος στο δίσκο για χρήση", ώστε να ορίσετε το ποσοστό του χώρου δίσκου που θέλετε να αφιερωθεί για τον προσωρινό χώρο αποθήκευσης.

5.      Κάντε κλικ στο κουμπί "ΟΚ", για να αποθηκευτούν οι ρυθμίσεις σας.

 

Τοποθεσίες που μπορείτε να επισκεφθείτε

Για να αποκτήσετε την τελευταία έκδοση του Microsoft Internet Explorer, επισκεφθείτε την τοποθεσία του Internet Explorer στο Web.


 

Τα βασικά για το Internet

 

 

Συμβουλές για το πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων

 

Αφού μάθετε τα βασικά στοιχεία του προγράμματος ανάγνωσης ιστοσελίδων, είστε έτοιμοι να δείτε με περισσότερες λεπτομέρειες πώς λειτουργεί το πρόγραμμα. Αυτή η ενότητα εξετάζει λεπτομερώς προγράμματα ανάγνωσης ιστοσελίδων και προσδιορίζει αρκετές δυνατότητες, τις οποίες μπορείτε να προσαρμόσετε για να έχετε την καλύτερη δυνατή απόδοση κατά την ανάγνωση του Web.

 

Εάν, κατά την ανάγνωση του Web, συναντήσετε μια τοποθεσία στην οποία θα θέλατε να επιστρέψετε αργότερα, μπορείτε να επωφεληθείτε από τις δυνατότητες που διευκολύνουν την επιστροφή σας. Το πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων μπορεί να αποθηκεύσει το URL (τη διεύθυνση Internet) οποιασδήποτε τοποθεσίας επισκέπτεστε τη συγκεκριμένη στιγμή. Στο Microsoft® Internet Explorer, οι τοποθεσίες αποθηκεύονται στη λίστα "Αγαπημένα". Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί "Προσθήκη" στη γραμμή εργαλείων του Internet Explorer για να προσθέσετε μια διεύθυνση URL στη λίστα σας και στη συνέχεια να κάνετε κλικ στο κουμπί "Αγαπημένα" για να επιστρέψετε στην τοποθεσία.

 

Συμβουλή: Για να είστε βέβαιοι ότι θα έχετε πάντα πρόσβαση στα τελευταία νέα του Internet, τις ενημερώσεις λογισμικών και σε συμβουλές και τεχνάσματα για τη χρήση του Internet Explorer, προσθέστε την τοποθεσία "Personal Computing" στη λίστα με τα "Αγαπημένα" σας.

 

Για να προσθέσετε μια τοποθεσία στη λίστα με τα αγαπημένα σας

1.    Όταν βρίσκεστε σε μια τοποθεσία που θα θέλατε να την προσθέσετε στη λίστα με τα "Αγαπημένα" σας, κάντε κλικ στο μενού Αγαπημένα και στη συνέχεια στην εντολή Προσθήκη στα Αγαπημένα.

2.    Αλλάξτε, αν θέλετε, το όνομα της σύνδεσης, στο πλαίσιο "Όνομα".

3.    Κάντε κλικ στο κουμπί ΟΚ.

 

Αυτό είναι όλο! Τώρα, όταν θελήσετε να δείτε την τελευταία έκδοση του ηλεκτρονικού Personal Computing, κάντε απλώς κλικ στην καταχώριση του μενού "Αγαπημένα".

 

 

Πώς αναγνωρίζετε μια σύνδεση;

Μπορείτε να δείτε αν ένα στοιχείο της σελίδας είναι σύνδεση μετακινώντας το δείκτη του ποντικιού επάνω στο στοιχείο. Εάν ο δείκτης πάρει τη μορφή χεριού, τότε το στοιχείο είναι σύνδεση. Σύνδεση μπορεί να είναι ένα σχέδιο, μια τρισδιάστατη εικόνα ή έγχρωμο κείμενο (συνήθως με υπογράμμιση). Κάντε κλικ σε οποιαδήποτε σύνδεση μιας ιστοσελίδας, για να περάσετε σε μια άλλη σελίδα της ίδιας τοποθεσίας ή σε άλλη τοποθεσία Web.

 

Μερικές φορές, η λήψη μιας μεγάλης σελίδας απαιτεί πολύ χρόνο. Εάν χάσετε την υπομονή σας και αποφασίσετε να σταματήσετε, κάντε κλικ στο κουμπί "Διακοπή" της γραμμής εργαλείων του Microsoft® Internet Explorer, για να σταματήσει η λήψη της σελίδας. Και να θυμάστε ότι μπορείτε πάντα να κάνετε κλικ στο κουμπί "Πίσω", για να επιστρέψετε στη σελίδα όπου είσαστε προηγουμένως.

 

 


Αποθήκευση εγγράφων και γραφικών από το Web

Όταν δείτε σε μια ιστοσελίδα κάτι που σας αρέσει ή στο οποίο θα θέλατε να ανατρέξετε αργότερα, μπορείτε να αποθηκεύσετε το έγγραφο ή το στοιχείο γραφικών απευθείας στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας. Αργότερα, μπορείτε να ανοίξετε το αποθηκευμένο αρχείο και να το επιθεωρήσετε "offline", δηλαδή χωρίς να είστε συνδεδεμένοι στο Internet. Οι παρακάτω οδηγίες σάς εξηγούν πώς να πάρετε κείμενο και γραφικά από το Web με το Microsoft® Internet Explorer.

 

 

Για να αποθηκεύσετε κείμενο ή αρχείο προέλευσης

1.      Στη γραμμή εργαλείων, κάντε κλικ στο μενού Αρχείο και στη συνέχεια στην εντολή Αποθήκευση ως αρχείο.

2.      Μεταφερθείτε στο φάκελο όπου θέλετε να αποθηκεύσετε το αρχείο.

3.      Κάντε κλικ στο κουμπί Αποθήκευση, για να αποθηκευτεί το αρχείο.

 

 

Για να αποθηκεύσετε ένα στοιχείο γραφικών

1.    Κάντε κλικ με το δεξιό κουμπί του ποντικιού στην εικόνα.

2.    Στο μενού συντόμευσης που εμφανίζεται, κάντε κλικ στην εντολή Αποθήκευση εικόνας ως.

3.    Μεταφερθείτε στο φάκελο όπου θέλετε να αποθηκεύσετε το αρχείο.

4.    Κάντε κλικ στο κουμπί Αποθήκευση, για να αποθηκευτεί το αρχείο.

 

 

Για να ανοίξετε ένα αποθηκευμένο αρχείο, κάντε απλώς διπλό κλικ επάνω του, μέσα στο φάκελο όπου το αποθηκεύσατε. Το Microsoft Internet Explorer θα ξεκινήσει αυτόματα και το αποθηκευμένο αρχείο θα εμφανιστεί στο παράθυρο του προγράμματος ανάγνωσης ιστοσελίδων.

 

Βελτιστοποίηση της σύνδεσής σας για αυξημένη ταχύτητα

Εάν κάνατε ποτέ κλικ σε μια σύνδεση και μετά περιμένατε αιώνες για να εμφανιστεί η σελίδα ή να γίνει λήψη ενός αρχείου, τότε ξέρετε ότι μερικές φορές το Internet είναι απρόβλεπτο. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα με την οποία μεταφέρεται μια συγκεκριμένη σελίδα ή ένα αρχείο από την τοποθεσία Web στην επιφάνεια εργασίας σας.

 

Θα παρατηρήσετε πιθανότατα σημαντική βελτίωση στην απόδοση του προγράμματος ανάγνωσης ιστοσελίδων που χρησιμοποιείτε, αν ακολουθήσετε τις παρακάτω υποδείξεις:

 

·      Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την τελευταία έκδοση του λογισμικού.

·      Εξετάστε την προοπτική να αγοράσετε ένα ταχύτερο modem. Από τις αρχές του 1997, τα τυπικά modem μεταδίδουν τα δεδομένα με ταχύτητα 28.800 έως 33.600 baud. Σύντομα, όμως, θα διατεθούν στην αγορά τα modem που λειτουργούν με ταχύτητα 56.000 baud. Σας συνιστούμε ένα modem με ταχύτητα τουλάχιστον 28.800 baud.

·      Δοκιμάστε να εξερευνήσετε το Web σε ώρες εκτός αιχμής, όταν η κυκλοφορία στο Internet θα είναι μάλλον μικρότερη.

·      Απενεργοποιήστε τον ήχο και τις εικόνες στο πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων. Εάν σας ικανοποιεί μόνο το κείμενο, η λήψη των σελίδων θα είναι πολύ ταχύτερη.

·      Τέλος, αν η λήψη μιας σελίδας είναι πολύ αργή ή τόσο αργή που νομίζετε ότι έχει κολλήσει, κάντε απλώς κλικ στο κουμπί "Διακοπή", στη γραμμή εργαλείων του προγράμματος ανάγνωσης ιστοσελίδων, για να ακυρώσετε τη λήψη της σελίδας και δοκιμάστε ξανά σε λίγα λεπτά.


Οι παρακάτω παράγοντες επηρεάζουν μέχρι ενός σημείου την ταχύτητα της μεταφοράς δεδομένων, αλλά είναι ίσως πιο δύσκολο να τους ελέγξετε:

 

·      Ο τύπος διακομιστή που χρησιμοποιεί η υπηρεσία σας παροχής Internet ή ISP, καθώς και ο τύπος των γραμμών σύνδεσης που μεταφέρουν δεδομένα από και προς το διακομιστή

·      Ο τύπος του διακομιστή και των γραμμών σύνδεσης που χρησιμοποιεί η τοποθεσία Web, στην οποία συνδέεστε

·      Το μέγεθος του αρχείου που λαμβάνετε (τα αρχεία γραφικών και ιδιαίτερα τα αρχεία ήχου και εικόνας βίντεο μπορεί να είναι πολύ μεγάλα)

·      Ο αριθμός των άλλων χρηστών που προσπαθούν να συνδεθούν ταυτόχρονα στην ίδια τοποθεσία Web

 

Για να απενεργοποιήσετε εικόνες και ήχους στον Internet Explorer

1.      Στο μενού "Προβολή", κάντε κλικ στην εντολή "Επιλογές".

2.      Κάντε κλικ στην καρτέλα "Γενικά".

3.      Στην περιοχή "Πολυμέσα", καταργήστε την επιλογή από τα πλαίσια ελέγχου "Εμφάνιση εικόνων", "Αναπαραγωγή ήχων" και "Αναπαραγωγή βίντεο".

4.      Κάντε κλικ στο κουμπί "ΟΚ".

 

 

Τοποθεσίες που μπορείτε να επισκεφθείτε

(Τα περιεχόμενα της τοποθεσίας είναι στην αγγλική γλώσσα)

 

Εάν θέλετε να προσθέσετε στη λίστα των αγαπημένων σας μερικές τοποθεσίες Web που είναι αξιόλογες από τεχνική άποψη, επισκεφθείτε την τοποθεσία του Internet Explorer στο Web.

 

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την προσαρμογή του Microsoft Internet Explorer, επισκεφθείτε την τοποθεσία Tip World.

 


 

Τα βασικά για το Internet

 

 

Χρήση του Microsoft IE 3.0

Το Microsoft® Internet Explorer 3.0 διαθέτει δυνατότητες που επιτρέπουν την εύκολη και αλληλεπιδραστική χρήση του Internet. Με την ηλεκτρονική αλληλογραφία, τις διασκέψεις, τη συνεργασία, την προσαρμογή του προγράμματος ανάγνωσης ιστοσελίδων και την προσθήκη κίνησης, ο Internet Explorer 3.0 προσφέρει ένα εξαιρετικά πλούσιο σύνολο δυνατοτήτων, ενώ ταυτόχρονα η εξερεύνηση του Internet παραμένει εύκολη και σύμφωνη με τις προσωπικές σας ανάγκες.

 

Αλλαγή μεγέθους και παραμέτρων της γραμμής εργαλείων

Προσαρμόστε τη γραμμή εργαλείων του Internet Explorer, για να έχετε εύκολη πρόσβαση στο αγαπημένο σας περιεχόμενο. Με λίγα απλά κλικ του ποντικιού μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος και τη θέση της γραμμής εργαλείων, να αλλάξετε τη γραμμή συνδέσεων και να δημιουργήσετε μια μοναδική αρχική σελίδα, που θα παρέχει καθημερινά ενημερώσεις για τις μετοχές, τις τοποθεσίες, τα κινούμενα σχέδια, τα αθλητικά και τις ειδήσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο. Εάν θέλετε επιπλέον χώρο για την προβολή σελίδων, συνδυάστε απλώς σε μία γραμμή εργαλείων και τις τρεις — τη γραμμή εντολών, διευθύνσεων και συνδέσεων.

Ποια είναι τα οφέλη;

·        Αυξημένη παραγωγικότητα. Με τα εργαλεία επικοινωνίας και την προσαρμοζόμενη γραμμή εργαλείων, ο Internet Explorer κάνει την ανάγνωση του Web και την ηλεκτρονική αλληλογραφία γρήγορη και εύκολη.

·        Προσαρμοσμένη όψη και αίσθηση. Τώρα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων που θα ικανοποιεί τις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Καθορίστε νέα αρχική σελίδα και, κάθε φορά που θα ανοίγετε τον Internet Explorer, οι αγαπημένες σας πληροφορίες θα είναι έτοιμες να τις διαβάσετε. Συνδυάστε τις γραμμές "Διεύθυνση" και "Συνδέσεις", για να δημιουργήσετε μια ξεχωριστή γραμμή εργαλείων που θα σας παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση στον πλούτο των πληροφοριών που διατίθενται στο Web.

Πώς να αλλάξετε τη γραμμή "Συνδέσεις"

1.      Κάντε κλικ στο κουμπί "Συνδέσεις" της γραμμής εργαλείων, αν δεν εμφανίζεται ήδη.

2.      Στο μενού "Προβολή", κάντε κλικ στην εντολή "Επιλογές'.

3.      Στην καρτέλα "Περιήγηση", κάντε κλικ στο βέλος δεξιά από την "Αρχική σελίδα", για να επιλέξετε την υπερ-σύνδεση.

4.      Επιλέξτε μια "Γρήγορη σύνδεση", πληκτρολογήστε ένα νέο όνομα στο πλαίσιο "Όνομα" και πληκτρολογήστε τη διεύθυνση URL της σελίδας.

Μπορείτε να πειραματιστείτε και να αλλάξετε τις συνδέσεις, έως ότου σας ικανοποιήσει το αποτέλεσμα.

 

Στοιχεία ελέγχου και έγγραφα ActiveX

Θέλετε να επισκεφθείτε πρωτοποριακές τοποθεσίες με έντονα χαρακτηριστικά αλληλεπίδρασης; Τώρα μπορείτε, χάρη στα στοιχεία ActiveX™, που επιτρέπουν σε συντάκτες να δημιουργούν μαγευτικές τοποθεσίες και να εμπλουτίζουν την περιήγησή σας στο Web. Τα στοιχεία ελέγχου ActiveX είναι στοιχεία λογισμικού που λειτουργούν στον Internet Explorer. Οι σελίδες ζωντανεύουν και σας χαρίζουν τη συναρπαστική αίσθηση των παιχνιδιών και τον πλούτο ενός CD-ROM πολυμέσων. Τώρα τα στοιχεία ελέγχου ActiveX μεταφέρουν όλες αυτές τις δυνατότητες στο Internet, μαζί με τη δύναμη μιας παραγωγικής εφαρμογής, καθιστώντας το Microsoft Internet Explorer το πιο συναρπαστικό εργαλείο για την περιήγηση στο Web.


Ποια είναι τα οφέλη;

·        Ευκολία χρήσης. Όταν επισκέπτεστε μια ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί ένα στοιχείο ελέγχου ActiveX, ο Internet Explorer κάνει αυτόματα έλεγχο, για να δει αν αυτό το στοιχείο είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας. Εάν δεν είναι, το εγκαθιστά. Και, αντίθετα με άλλες εφαρμογές τύπου "προσθήκης", τα στοιχεία ελέγχου ActiveX βρίσκονται εκεί μόνο όταν τα χρειάζεστε, χωρίς να εξαντλούν πολύτιμους πόρους όταν δεν τα χρειάζεστε.

·        Μεγαλύτερη πρόσβαση σε καλύτερες τοποθεσίες. Η υποστήριξη για τα στοιχεία ελέγχου ActiveX ανοίγει άπειρες δυνατότητες για νέο περιεχόμενο στο Web. Θα μπορέσετε να κάνετε τις αγορές σας, να ενημερωθείτε, να επικοινωνήσετε, να διδάξετε και να έχετε μια αλληλεπιδραστική σχέση με σχεδόν απεριόριστο αριθμό πόρων του Internet.

 

Internet Mail and News

Με το Microsoft Internet Explorer είναι εύκολο να διατηρείτε την επαφή σας με την οικογένεια και τους φίλους σας σε όλο τον κόσμο, στέλνοντας και λαμβάνοντας μηνύματα αλληλογραφίας και ομάδων συζήτησης ταχύτερα και καλύτερα από ποτέ. Η απλή λειτουργικότητα κάνει την εναλλαγή μεταξύ του Netscape, του Eudora και άλλων προϊόντων, υπόθεση δευτερολέπτων. Η εγκατάσταση και η σύνδεση με το Internet Mail and News είναι εύκολη. Αφού συνδεθείτε, μπορείτε να προσθέσετε πολλούς διακομιστές αλληλογραφίας και να διαχειριστείτε τη σύνδεσή σας μέσω τηλεφώνου με την υπηρεσία παροχής Internet που χρησιμοποιείτε.

Ποια είναι τα οφέλη;

·        Καλύτερα εργαλεία για τη σύνταξη και διαχείριση των μηνυμάτων. Είτε δημοσιεύετε μηνύματα σε ομάδες συζήτησης είτε στέλνετε μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τα μηνύματά σας παραδίδονται πολύ πιο γρήγορα. Μπορείτε να προσθέσετε ένα ιδιαίτερο στοιχείο με τη δυνατότητα της αυτόματης υπογραφής και να δημιουργήσετε λίστες διανομής, για να οργανώσετε τις επαφές σας. Επίσης, το Internet Mail and News διευκολύνει την ταξινόμηση και προβολή των μηνυμάτων και μπορεί μάλιστα να τα ταξινομεί αυτόματα στη θέση σας. Επιπλέον, το Internet Mail and News προσφέρει αρκετούς τρόπους για τη διατήρηση των αρχείων μηνυμάτων στον υπολογιστή σας, ώστε να μη σπαταλούνται πολύτιμοι πόροι.

·        Με την εργασία χωρίς σύνδεση εξοικονομείτε χρήματα. Το κόστος σύνδεσης μπορεί να είναι αρκετά υψηλό, για αυτό το Internet Mail and News προσφέρει διάφορους τρόπους για τη διαχείριση και τον περιορισμό του χρόνου σύνδεσης. Για παράδειγμα, μπορείτε να λάβετε νέα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και να τα προβάλετε αφού αποσυνδεθείτε. Μπορείτε να περιορίσετε το μέγεθος των μηνυμάτων που θα ληφθούν, όπως και να επισημάνετε για λήψη ομάδες συζήτησης ή μεμονωμένα μηνύματα και συνομιλίες.

 

Microsoft Chat

Συνδεθείτε και επικοινωνήστε με άλλους χρήστες χρησιμοποιώντας το Microsoft® Chat. Αυτό το νέο πρόγραμμα συνομιλίας σας επιτρέπει να αποφασίσετε πώς θα εμφανίζονται τα μηνύματά σας — επιλέξτε μόνο κείμενο ή ένα συνδυασμό κειμένου με δυνατότητες γραφικών. Με την κατάσταση λειτουργίας κειμένου μπορείτε να συμπεριλάβετε πολλά άτομα σε μια συνομιλία. Χρησιμοποιήστε την για την επόμενη ηλεκτρονική οικογενειακή συγκέντρωση. Και όταν η συζήτηση πάρει γρήγορο ρυθμό, η κατάσταση κειμένου είναι ο ευκολότερος τρόπος για να προβάλετε και να προσθέσετε σχόλια. Ή, αν έχετε χαρούμενη διάθεση, επιλέξτε την κατάσταση λειτουργίας κόμικς και δείτε την ηλεκτρονική συζήτησή σας να ξετυλίγεται σαν ένα διαλογικό κόμικ.


Ποια είναι τα οφέλη;

·      Οι προηγμένες του δυνατότητες κάνουν το Microsoft Chat τον ιδανικό τρόπο για να παραμείνετε σε επαφή με τον κόσμο. Συνομιλήστε σε πραγματικό χρόνο με άλλους χρήστες και στείλτε συνδέσεις με διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ιστοσελίδες και ομάδες συζήτησης. Επιλέξτε ένα χαρακτήρα, προσθέστε εκφράσεις συναισθημάτων και ένα σκηνικό για να ζωντανέψετε τη συνομιλία και στείλτε και παραλάβετε ήχους και αρχεία. Μπορείτε ακόμα και να "ψιθυρίσετε" σε ένα άλλο άτομο της ομάδας συνομιλίας, χωρίς να μαθαίνουν οι άλλοι τι λέτε.

·      Απλή και εύκολη πρόσβαση. Η πρόσβαση με ένα απλό κλικ σε εργαλεία και πόρους, καθώς και η εύκολη εκτέλεση κοινών εργασιών σάς επιτρέπουν να μεταδώσετε γρήγορα τις αγαπημένες, ετοιμόλογες απαντήσεις σας και να στείλετε ήχους που θα τονίσουν τα λεγόμενά σας!

 

NetMeeting

Με κάρτα ήχου, ηχεία και μικρόφωνο, μπορείτε να μιλήσετε με άτομα σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα τηλεφώνου Internet του NetMeeting™. Προσθέστε μια κάρτα καταγραφής βίντεο και/ή μια κάμερα συμβατή με Βίντεο για Windows®, και μπορείτε να δείτε και να ακούσετε το άτομο με το οποίο μιλάτε! Χρησιμοποιώντας αυτήν την εφαρμογή, μπορείτε να επωφεληθείτε πλήρως από την παγκόσμια εμβέλεια του Internet, για να επικοινωνήσετε και να συνεργαστείτε με άλλους χρήστες πιο αποτελεσματικά, σε πραγματικό χρόνο.

Ποια είναι τα οφέλη;

·        Δείτε την οικογένεια και τους φίλους σας οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς την επιβάρυνση ενός αεροπορικού εισιτηρίου. Στη διάρκεια μιας συνομιλίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες διάσκεψης με δεδομένα ή βίντεο του NetMeeting, για να βελτιώσετε την επικοινωνία σας. Μπορείτε να λάβετε μια εικόνα βίντεο ακόμα κι αν δεν έχετε συνδέσει στον υπολογιστή σας κάμερα. Εάν έχετε κάμερα βίντεο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα διάσκεψης με βίντεο για να πάρετε μια φωτογραφία με την κάμερα και να τοποθετήσετε τη φωτογραφία στον πίνακα του Netmeeting.

·        Το λογισμικό διασκέψεων του NetMeeting σας επιτρέπει να συμμετέχετε σε διασκέψεις πραγματικού χρόνου. Μπορείτε να ανταλλάξετε εικόνες και να σχεδιάσετε διαγράμματα σε έναν ηλεκτρονικό πίνακα, να επικοινωνήσετε συνομιλώντας με κείμενο, να μεταφέρετε αρχεία και να κάνετε κοινή χρήση εφαρμογών.

 

NetShow

Το Internet ζωντανεύει πράγματι με το πρόγραμμα-διακομιστή Microsoft NetShow™, που επιτρέπει στους περιηγητές του Web να δουν και να ακούσουν ζωντανές και ηχογραφημένες μεταδόσεις, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν για τη λήψη των αρχείων και χωρίς να επιβραδύνεται η απόδοση του δικτύου. Η ζωντανή πολλαπλή εκπομπή ήχου και η συνεχής ροή αποθηκευμένου ήχου, ήχου με εικόνες (ήχου συγχρονισμένου με εικόνες) και εικόνων βίντεο εξασφαλίζουν ότι θα είστε πάντα ενήμεροι για τα σημαντικά συμβάντα. Αντίθετα από άλλα προϊόντα συνεχούς ροής, το NetShow επιτρέπει στις υπηρεσίες παροχής περιεχομένου να δημιουργήσουν ακαταμάχητες παραγωγές, όπου ο ήχος, τα γραφικά, οι εικόνες βίντεο, οι διευθύνσεις URL και οι εντολές από δέσμες ενεργειών συγχρονίζονται και εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή ηλεκτρονική εμπειρία.


Ποια είναι τα οφέλη;

·        Σας ψυχαγωγεί και σας ενημερώνει. Με το NetShow μπορείτε να ακούσετε μια συναυλία την ώρα που διαβάζετε την ηλεκτρονική αλληλογραφία σας ή να βλέπετε ειδήσεις πίνοντας τον πρωινό σας καφέ. Η μετάδοση στο Internet ζωντανεύει τις τοποθεσίες Web με αλληλεπιδραστικό περιεχόμενο πολυμέσων.

·        Ταχύτερη λήψη περιεχομένου πολυμέσων. Συνήθως, όταν αποκτάτε πρόσβαση σε περιεχόμενο πολυμέσων του δικτύου, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να μεταφερθεί ολόκληρο το αρχείο, για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τις πληροφορίες. Η συνεχής ροή σάς επιτρέπει να βλέπετε και να ακούτε τις πληροφορίες την ώρα που φτάνουν.

 

ActiveMovie

Με τη διασύνδεση εφαρμογών API του ActiveMovie™, μπορείτε να απολαύσετε ποιότητα εικόνας και ήχου σε επίπεδο τηλεόρασης και CD, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται τόσο το μέγεθος του αρχείου όσο και ο χρόνος λήψης, σε σύγκριση με άλλες μορφές εικόνας βίντεο και ήχου. Χρησιμοποιώντας την "προοδευτική λήψη", το ActiveMovie σας επιτρέπει να αρχίσετε την αναπαραγωγή ενός αποσπάσματος ήχου ή εικόνας βίντεο, ενώ η λήψη συνεχίζεται.

Ποια είναι τα οφέλη;

·      Άμεση παράδοση σύνθετου περιεχομένου. Μην τρέξετε για ποπκόρν, γιατί θα χάσετε την αρχή. Το ActiveMovie ξεκινά την αναπαραγωγή των αρχείων σχεδόν αμέσως, γιατί δεν χρειάζεται να περιμένει μέχρι να γίνει η λήψη ολόκληρου του αρχείου. Αυτή η δυνατότητα σας επιτρέπει να αρχίσετε να βλέπετε βίντεο και να ακούτε περιεχόμενο ήχου ταχύτερα, σε σύγκριση με το μηχανισμό "λήψης και αναπαραγωγής" που χρησιμοποιούν τα περισσότερα προγράμματα ανάγνωσης ιστοσελίδων του Internet.

 

Τοποθεσίες που μπορείτε να επισκεφθείτε

Για να λάβετε την τελευταία έκδοση αυτού του προγράμματος ανάγνωσης ιστοσελίδων, επισκεφθείτε την τοποθεσία του MicrosoftÒ Internet Explorer στο Web.

 

Για συμβουλές και τεχνάσματα που αφορούν την πιο εύκολη και αποτελεσματική χρήση των προϊόντων της Microsoft, επισκεφθείτε την τοποθεσία Microsoft Tips and Tricks Guide. (Τα περιεχόμενα αυτής της τοποθεσίας είναι στην αγγλική γλώσσα).

 

Ανατρέξτε στην ιστοσελίδα του ActiveX™, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία ελέγχου ActiveX και τα έγγραφα στα οποία χρησιμοποιούνται. Στη συνέχεια, επισκεφθείτε το MSN™, την τοποθεσία του Microsoft Network στο Web, για να δείτε εκπληκτικές κινούμενες εικόνες. (Τα περιεχόμενα αυτών των τοποθεσιών είναι στην αγγλική γλώσσα).

 

Έχετε κουραστεί από το συμβατικό ταχυδρομείο; Διαβάστε περισσότερα για το Microsoft Internet Mail and News και θα μπορέσετε να στείλετε γρήγορα τα μηνύματά σας λαμβάνοντας το Internet Mail and News.

 

Ενημερωθείτε για το λογισμικό διασκέψεων NetMeeting™ και απολαύστε τα οφέλη του, λαμβάνοντας το NetMeeting σήμερα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Microsoft Chat, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Microsoft Chat. Και αν θέλετε να συνδεθείτε και να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, αποκτήστε το Microsoft Chat.

 


Πηγαίνετε στην ιστοσελίδα του NetShow™, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν τη δυνατότητα του Internet Explorer, και στη συνέχεια αποκτήστε το πρόγραμμα-διακομιστή NetShow, για να διαπιστώσετε με τι τρόπο φέρνει τη δύναμη της αναμετάδοσης κατευθείαν στην επιφάνεια εργασίας σας. Δείτε πώς χρησιμοποιεί το NetShow η Warner-Lambert, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες φαρμακευτικών και καταναλωτικών προϊόντων ανά τον κόσμο, για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα χρήσης του οικονομικού έτους 1996. (Τα περιεχόμενα αυτής της τοποθεσίας είναι στην αγγλική γλώσσα).

 

Πηγαίνετε στην ιστοσελίδα του ActiveMovie, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν τη δυνατότητα του Internet Explorer, και στη συνέχεια αποκτήστε το ActiveMovie, για να επωφεληθείτε από την καθαρότητα του ήχου και τα ειδικά εφέ. Από τη στιγμή που έχετε στη διάθεσή σας το ActiveMovie, μπορείτε να προβάλετε αποσπάσματα από ταινίες ή να ακούσετε μουσικά κομμάτια που διατίθενται στο MPMusic.com. (Τα περιεχόμενα αυτής της τοποθεσίας είναι στην αγγλική γλώσσα).

Τα βασικά για το Internet

 

 

Το νέο Internet Explorer 4.0

Active Desktop

Η επιφάνεια εργασίας ήταν ανέκαθεν η βάση για τους προσωπικούς υπολογιστές — ένας χώρος αποθήκευσης εγγράφων και εφαρμογών για γρήγορη και εύκολη πρόσβαση. Το στοιχείο Active Desktop του Microsoft® Internet Explorer 4.0 τα αλλάζει όλα αυτά, δίνοντας τη δυνατότητα στην επιφάνεια εργασίας σας να δρα όπως και ένα πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων. Εκτός του ότι σας παρέχει άμεση πρόσβαση στις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε συχνότερα, η επιφάνεια εργασίας μπορεί να εμφανίσει τώρα πολλές σελίδες και εικόνες HTML από το Web, από το τοπικό σας δίκτυο ή τον σκληρό σας δίσκο. Τα στοιχεία ActiveX™ και Java™ μπορούν να τοποθετηθούν δίπλα σε υπάρχοντα εικονίδια της επιφάνειας εργασίας, προσφέροντάς σας έναν 100% προσαρμοζόμενο χώρο για το αγαπημένο σας περιεχόμενο του Web, όπως τα τελευταία νέα, τις τιμές μετοχών, τα δελτία καιρού και την ειδοποίηση για νέα αλληλογραφία.

Ποια είναι τα οφέλη;

·        Εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες. Με το Active Desktop™, έχετε ταχύτατη πρόσβαση σε εργαλεία, όπως καταλόγους εταιρειών και μηχανισμούς εύρεσης. Το καλύτερο από όλα είναι ότι το περιεχόμενο ενημερώνεται αυτόματα για εσάς.

·        Προσαρμοσμένο περιβάλλον εργασίας. Είναι γρήγορο και εύκολο να προσθέσετε στοιχεία στο Active Desktop. Μπορείτε να δημιουργήσετε παράθυρα στην επιφάνεια εργασίας για τα αντικείμενα που σας ενδιαφέρουν, με αποτέλεσμα να παραδίδονται όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε απευθείας στην επιφάνεια εργασίας.

Επισκεφθείτε την τοποθεσία του Internet Explorer 4.0 στο Web, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Active Desktop.

 

Active Channels

Αξιόπιστα όσο και οι ειδήσεις των 6:00, τα Active Channel επιτρέπουν την αποστολή δυναμικών πληροφοριών απευθείας στον επιτραπέζιο υπολογιστή σας, σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Τα Active Channel™, όντας κάτι παραπάνω από απλές τοποθεσίες Web, παραδίδουν το πιο ενδιαφέρον, αλληλεπιδραστικό περιεχόμενο που υπάρχει, αφού αυτά τα εξαιρετικά κανάλια έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τον Internet Explorer 4.0 με υποστήριξη για δυναμική HTML, για στοιχεία ActiveX και Java. Τα Active Channel μεταδίδουν αυτόματα το περιεχόμενο που ικανοποιεί τις ανάγκες σας — από κινούμενα σχέδια μέχρι τιμές μετοχών — απευθείας στην επιφάνεια εργασίας σας. Χρησιμοποιήστε τη γραμμή καναλιών, για να επιλέξετε τα αγαπημένα σας θέματα, και ο Internet Explorer 4.0 θα πάρει τις πληροφορίες, ώστε να τις διαβάσετε όποτε θέλετε εσείς — ακόμα και χωρίς σύνδεση.

Ποια είναι τα οφέλη;

·        Προσαρμοσμένο περιεχόμενο. Μέσα στο χάος των ηλεκτρονικών πληροφοριών, τα Active Channel σάς προσφέρουν το καλύτερο περιεχόμενο που υπάρχει και σας παρέχουν την ευελιξία να προσαρμόσετε την προβολή σας. Ο χρόνος της άσκοπης περιήγησής σας στο Web θα μειωθεί και θα διαθέτετε περισσότερο χρόνο στη λήψη των πληροφοριών που χρειάζεστε.

·        Ταχύτερη παράδοση πληροφοριών. Με τη δυναμική HTML, οι υπηρεσίες παροχής περιεχομένου μπορούν να δημιουργήσουν αλληλεπιδραστικές τοποθεσίες Web και επεκτάσεις πολυμέσων που δεν θα σας υποχρεώνουν να περιμένετε για τη λήψη ιστοσελίδων.

Επισκεφθείτε την τοποθεσία του Internet Explorer 4.0 στο Web, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Active Channel.
Εγγραφές

Η δυνατότητα εγγραφής του Microsoft® Internet Explorer 4.0 παραδίδει τις πληροφορίες που θέλετε απευθείας στην επιφάνεια εργασίας σας — όταν θέλετε εσείς, έτσι όπως θέλετε εσείς. Η εγγραφή σε μια τοποθεσία είναι σαν την προσθήκη μιας σελίδας στο φάκελο "Αγαπημένα". Επιλέξτε απλώς μια τοποθεσία στην οποία θέλετε να εγγραφείτε, καθορίστε πότε θέλετε να ενημερώνονται οι πληροφορίες και πώς θέλετε να σας ειδοποιεί το πρόγραμμα, όπως, για παράδειγμα, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει το Microsoft Internet Explorer 4.0. Οι εγγραφές είναι δωρεάν και μπορείτε να αναζητήσετε περιεχόμενο χωρίς να είστε συνδεδεμένοι στο Internet, την ώρα που επιθυμείτε, χωρίς να ανησυχείτε για το κόστος της σύνδεσης.

Ποια είναι τα οφέλη;

·        Βελτιώνεται η δυνατότητά σας να παραμένετε ενήμεροι για το νέο ή τελευταίο περιεχόμενο μιας τοποθεσίας Web. Τώρα δεν χρειάζεται να πηγαίνετε στις αγαπημένες σας τοποθεσίες για να δείτε τι έχει ενημερωθεί. Με τις εγγραφές, ο Internet Explorer 4.0 καταγράφει τις αγαπημένες σας τοποθεσίες, ερευνά τις ετικέτες και σας ενημερώνει αν έχει αλλάξει το περιεχόμενο.

·        Ας πούμε ότι κάθε μέρα πηγαίνετε στη δουλειά με το τρένο και σας αρέσει να διαβάζετε την εφημερίδα σας εκείνη την ώρα. Με τις εγγραφές, μπορείτε απλώς να εγγραφείτε σε μια ηλεκτρονική εφημερίδα, να προγραμματίσετε την ενημέρωση ενώ ετοιμάζεστε για τη δουλειά και στη συνέχεια να διαβάσετε τα νέα που λάβατε από την τοποθεσία Web μέσα στο τρένο.

Επισκεφθείτε την τοποθεσία του Microsoft Internet Explorer στο Web, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εγγραφές.

 

Δυναμική HTML

Οι παραδοσιακές στατικές σελίδες μπορούν τώρα να αποτελέσουν παρελθόν, επειδή οι σελίδες που συντάσσονται με τη δυναμική HTML διαθέτουν πιο ελκυστικό περιεχόμενο και σας προσφέρουν μια μοναδική, διασκεδαστική και πιο ικανοποιητική εμπειρία. Με τη δυναμική HTML, ο Internet Explorer 4.0 παραδίδει ιστοσελίδες πολυμέσων, που συναγωνίζονται τα αγαπημένα σας αλληλεπιδραστικά CD-ROM και επιταχύνουν τη λήψη τους, επειδή αυτές οι σελίδες δημιουργούνται με χρήση της HTML, που απαιτεί λίγη μνήμη σε σύγκριση με τα γραφικά. Οι περιπτώσεις νέας μετάβασης στο διακομιστή ελαχιστοποιούνται, γεγονός που σημαίνει ότι η απόδοση του προγράμματος ανάγνωσης ιστοσελίδων είναι ταχύτερη στον επιτραπέζιο υπολογιστή σας.

Ποια είναι τα οφέλη;

·        Μπορείτε να προβάλλετε τη μεγαλύτερη ποικιλία συναρπαστικού περιεχομένου του Internet με καλύτερη απόδοση. Παλιότερα, οι μόνες σελίδες που μπορούσαν να ληφθούν γρήγορα ήταν ανιαρές, στατικές και σας πρόσφεραν μόνο κείμενο. Τώρα, με τη δυναμική HTML, μπορείτε να προβάλλετε ελκυστικά οπτικά εφέ που εμφανίζονται σε δευτερόλεπτα. Επειδή η δυναμική HTML αποστέλλει όλο το περιεχόμενο στην επιφάνεια εργασίας σας, μπορείτε να ταξινομήσετε τα δεδομένα και να ζητήσετε γρήγορα πρόσθετες σελίδες, αφού δεν χρειάζεται να επιστρέψετε στο διακομιστή.

Επισκεφθείτε την τοποθεσία του Internet Explorer 4.0 στο Web, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δυναμική HTML.

 


Γιατί να αποκτήσετε τον Internet Explorer 4.0;

Το Microsoft Internet Explorer 4.0 αξιοποιεί όλα όσα γνωρίζετε και προτιμάτε στο λειτουργικό σύστημα των Windows® 95 και στο Microsoft Internet Explorer 3.0. Με τις νέες δυνατότητες του Internet Explorer 4.0, οι πληροφορίες που θέλετε παραδίδονται απευθείας στον υπολογιστή σας, καθιστώντας το Internet ένα ομοιόμορφο τμήμα της επιφάνειας εργασίας σας. Σε συνδυασμό με το έξυπνο, νέο εργαλείο σύνθετης αναζήτησης στο Web, η λήψη των πληροφοριών για τα αγαπημένα σας θέματα είναι απλή υπόθεση. Πάνω από όλα, ο Internet Explorer 4.0 διαθέτει μια οικογένεια εφαρμογών, όπως προγράμματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ανάγνωσης συζητήσεων και συνομιλίας, που σας επιτρέπουν να ανταλλάσσετε ιδέες με την οικογένεια και τους φίλους σας.

Επισκεφθείτε την τοποθεσία του Internet Explorer 4.0 στο Web, για περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις συναρπαστικές καινοτομίες του Internet Explorer 4.0.

 

 


 

Τα βασικά για το Internet

 

 

 

 

Ασφάλεια στο Internet

 

Όταν συνδέεστε στο Internet, γίνεστε μέλος μιας τεράστιας ηλεκτρονικής κοινότητας. Και, όπως και στην ανθρώπινη κοινωνία, δεν είναι όλοι "καλοί". Η ασφάλεια απειλείται στον ηλεκτρονικό κόσμο, όπως ακριβώς και στην πραγματικότητα. Μαθαίνοντας να προστατεύετε τον εαυτό σας – τον υπολογιστή σας και τα δεδομένα σας – διασφαλίζετε ότι ο χρόνος που είστε συνδεδεμένοι θα είναι παραγωγικός και διασκεδαστικός. Αυτή η ενότητα πραγματεύεται δύο κύριες απειλές της ηλεκτρονικής ασφάλειας: τους ιούς των υπολογιστών και τις συναλλαγές.

 

Ιοί στο Internet

Κατά πάσα πιθανότητα θα έχετε ακούσει προειδοποιήσεις σχετικά με την πιθανότητα λήψης ενός ιού υπολογιστών από το Internet. Μην τις αγνοείτε. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ιοί και μπορεί να είναι καταστροφικοί. Ευτυχώς, εφόσον ακολουθήσετε κάποιες γενικές αρχές και εφαρμόσετε την κοινή λογική, μπορείτε να διατηρήσετε τον υπολογιστή σας καθαρό από ιούς.

 

Μπορεί να μολυνθείτε από ιό μόνο όταν επικοινωνείτε με κάποιον άλλο υπολογιστή. Έτσι, όταν μεταφέρετε δωρεάν λογισμικό από το Internet, κάνετε κοινή χρήση αρχείων με τους φίλους σας ή ακόμα όταν μεταφέρετε αρχεία από την εργασία σας στο σπίτι, λάβετε τις προφυλάξεις που αναφέρονται σε αυτό το κεφάλαιο, ώστε να είναι σχετικά ασφαλή ο υπολογιστής σας και τα δεδομένα σας.

 

Να γνωρίζετε την προέλευση των αρχείων. Στο Internet, το να γνωρίζει κανείς την προέλευση των αρχείων σημαίνει να μεταφέρει αρχεία μόνο από τοποθεσίες του Web, για τις οποίες είναι σίγουρος ότι είναι ασφαλείς. Γενικά, αυτή η προειδοποίηση ισχύει για αρχεία προγραμμάτων ή για εφαρμογές επειδή οι ιοί συχνά κρύβονται μέσα σε προγράμματα και ενεργοποιούνται όταν εκτελούνται τα προγράμματα. Ωστόσο, τα εκτελέσιμα αρχεία μπορούν να προσαρτηθούν σε αρχεία Web ειδικών ενεργειών, αρχεία βίντεο, ενεργούς παράγοντες λογισμικού κ.ο.κ. Γενικά, όταν πρόκειται να μεταφερθεί μια τέτοια εφαρμογή εμφανίζεται κάποιο προειδοποιητικό μήνυμα.

 

 


Όταν λαμβάνετε κάποιο αρχείο, θα έχετε την επιλογή είτε να το ανοίξετε είτε να το αποθηκεύσετε στο δίσκο. Εάν δεν είστε σίγουροι ότι μια εφαρμογή είναι ασφαλής ή εάν δεν γνωρίζετε κατά πόσο μπορείτε να εμπιστεύεστε την τοποθεσία από την οποία προέρχεται, πιθανώς να πρέπει με αυτήν την ευκαιρία να ακυρώσετε τη λήψη. Σημειώστε, ειδικότερα ότι ορισμένες τοποθεσίες συνομιλίας στο Web, συχνά προσελκύουν εισβολείς (hackers), οι οποίοι καταχωρούν συνδέσεις σε ιούς καμουφλαρισμένους σε εικόνες ή άλλα αρχεία που έχουν τη δυνατότητα να εισβάλλουν μέσω του προγράμματος ανάγνωσης ιστοσελίδων.

 

Ανοσοποιήστε τον υπολογιστή σας. Κυκλοφορούν πολλά προγράμματα καταστολής ιών, τα οποία λειτουργούν ως εικονικοί εμβολιασμοί ενάντια στους γνωστούς ιούς. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας κάποιο ενημερωμένο πρόγραμμα καταστολής ιών. Χρησιμοποιήστε το. Να έχετε υπόψη σας ότι κατασκευάζονται συνεχώς νέοι ιοί, οπότε θα πρέπει να ενημερώνετε τακτικά το πρόγραμμα καταστολής ιών. Τα λίγα χρήματα που θα ξοδέψετε για την προστασία σας μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις δύσκολες καταστάσεις – και να εξοικονομήσετε δουλειά εκατοντάδων χιλιάδων δραχμών, την οποία έχετε επενδύσει στα δεδομένα σας.

 

Ασφάλεια στο Web

Προηγουμένως, αναφέραμε ότι δεν θα έπρεπε να λαμβάνετε αρχεία από τοποθεσίες του Web για τις οποίες δεν είστε σίγουροι. Όταν είστε νέοι στο Web, μπορεί να αναρωτιέστε πώς θα καταλάβετε εάν μια τοποθεσία ή κάποιο πρόγραμμα είναι ασφαλή. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε αυτόματα κάποια τοποθεσία ή προμηθευτή λογισμικού είναι η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως ο έλεγχος ταυτότητας διακομιστή και η ηλεκτρονική υπογραφή.

 

Ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές

Ο έλεγχος της ταυτότητας του διακομιστή είναι χρήσιμος όταν μεταδίδετε προσωπικά στοιχεία ή κάνετε αγορές μέσω του Internet με πιστωτική κάρτα. Ο απομακρυσμένος υπολογιστής χρησιμοποιεί ένα "πιστοποιητικό" για να δηλώσει την ταυτότητά του, εξασφαλίζοντας έτσι ότι επικοινωνείτε πράγματι με το πρόσωπο ή την τοποθεσία που θέλετε.

 

Πολλοί αναρωτιούνται για το πόσο ασφαλής είναι η χρήση της πιστωτικής κάρτας για μια αγορά μέσω Internet. Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα υποκλοπής του αριθμού της πιστωτικής κάρτας σας ανάμεσα στον υπολογιστή σας και τον απομακρυσμένο διακομιστή, αλλά αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο στον πραγματικό κόσμο, όπου οι αριθμοί των πιστωτικών καρτών αναγράφονται σε διάφορες δηλώσεις και αποδείξεις, οι οποίες ταχυδρομούνται, αρχειοθετούνται ή πετιούνται.

 


Ασφαλής λήψη στοιχείων

Η τεχνολογία Authenticode είναι ένα είδος ψηφιακής υπογραφής που επιτρέπει στους κατασκευαστές λογισμικού να υπογράψουν ψηφιακά τον κώδικα του λογισμικού τους, ώστε να γνωρίζετε από πού προέρχεται ένα πρόγραμμα πριν να το λάβετε στον υπολογιστή σας. Επίσης, η ψηφιακή υπογραφή εξασφαλίζει ότι το λογισμικό δεν έχει υποστεί εξωτερική επέμβαση κατά τη λήψη του.

 

 

Cookies

Ορισμένες τοποθεσίες στο Web χρησιμοποιούν επίσης μια τεχνολογία που ονομάζεται cookie, για να αποθηκεύουν ένα μικρό ποσό πληροφοριών στον υπολογιστή σας. Εάν χρησιμοποιείτε μία ή περισσότερες προσαρμοσμένες τοποθεσίες, αποθηκεύεται στον υπολογιστή σας ένα cookie, που εξασφαλίζει ότι θα βλέπετε τις πληροφορίες που ζητήσατε κάθε φορά που ανοίγετε τη συγκεκριμένη τοποθεσία. Τα Cookies χρησιμοποιούνται συνήθως για την παροχή δυνατοτήτων προσαρμογής σε μια τοποθεσία Web ή για τη συγκέντρωση πληροφοριών που αφορούν εσάς και τον υπολογιστή σας. Εάν δεν είστε βέβαιοι για το σκοπό που εξυπηρετεί μια τοποθεσία ή την ακεραιότητά της, μπορείτε να εμποδίσετε την "εγκατάσταση του cookie" από την τοποθεσία. Στη συνέχεια του οδηγού, θα δείτε πώς γίνεται αυτό.

 

Γονική εποπτεία: Χρήση των χαρακτηρισμών

Το πρόγραμμα Microsoft® Internet Explorer 3.0 περιλαμβάνει την τεχνολογία PICS, η οποία μπορεί να εμποδίσει τη φόρτωση τοποθεσιών που έχουν κατά τη γνώμη σας ενοχλητικά ή ανεπιθύμητα στοιχεία. Το σύστημα χαρακτηρισμού PICS σας επιτρέπει να ορίζετε επίπεδα πρόσβασης για διάφορες κατηγορίες, όπως η γλώσσα, η βία και το σεξουαλικό περιεχόμενο.

 

Ρύθμιση χαρακτηρισμών στο Microsoft Internet Explorer 3.0

1.    Από το μενού "Προβολή" του Microsoft Internet Explorer, επιλέξτε την εντολή Επιλογές.

2.    Επιλέξτε την καρτέλα "Ασφάλεια".

3.    Στο πλαίσιο "Σύμβουλος", κάντε κλικ στο κουμπί Ρυθμίσεις.

4.    Επιλέξτε την καρτέλα "Χαρακτηρισμοί", κάντε κλικ σε κάθε μεμονωμένη κατηγορία και χρησιμοποιήστε το ρυθμιστικό για να ορίσετε το επίπεδο χαρακτηρισμού της.

5.    Κάντε κλικ στην καρτέλα "Γενικά".

6.    Στο πλαίσιο "Κωδικός πρόσβασης εποπτεύοντος", κάντε κλικ στο κουμπί Αλλαγή κωδικού πρόσβασης, για να εμποδίσετε την τροποποίηση των επιπέδων χαρακτηρισμού από άλλους.


Ρυθμίσεις ασφαλείας στο Microsoft Internet Explorer

Το Microsoft Internet Explorer παρέχει εξαιρετικού επιπέδου ασφάλεια. Εάν χρησιμοποιείτε το Microsoft Internet Explorer, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για τη χρήση του ελέγχου ταυτότητας διακομιστή και της τεχνολογίας Authenticode, προκειμένου να προστατεύσετε τα δεδομένα σας και να εμποδίσετε την πρόσβαση στα προσωπικά σας cookies.

 

Χρήση της τεχνολογίας ελέγχου ταυτότητας διακομιστή

1.    Από το μενού "Προβολή" του Microsoft Internet Explorer, επιλέξτε την εντολή Επιλογές.

2.    Επιλέξτε την καρτέλα "Για προχωρημένους".

3.    Στο πλαίσιο "Προειδοποιητικά μηνύματα", επιλέξτε το πλαίσιο ελέγχου Προειδοποίηση για τα μη έγκυρα πιστοποιητικά τοποθεσίας.

 

Στο εξής, κάθε φορά που επισκέπτεστε μια νέα τοποθεσία Web, η τοποθεσία θα αποστέλλει τα πιστοποιητικά ασφαλείας της στο Microsoft Internet Explorer. Το Microsoft Internet Explorer θα εμφανίζει ένα προειδοποιητικό μήνυμα, σε περίπτωση που η διεύθυνση URL του πιστοποιητικού της τοποθεσίας δεν είναι έγκυρη.

 

Χρήση της τεχνολογίας Authenticode

1.    Από το μενού "Προβολή" του Microsoft Internet Explorer, επιλέξτε την εντολή Επιλογές.

2.    Στην καρτέλα "Ασφάλεια", κάντε κλικ στο κουμπί Βαθμός ασφαλείας.

3.    Καθορίστε με τι τρόπο θα χειρίζεται το Microsoft Internet Explorer κώδικα που ενδεχομένως δεν είναι ασφαλής.

4.    Κάντε κλικ στην επιλογή Καμία, εάν δεν θέλετε να σας ειδοποιεί το Microsoft Internet Explorer για δυνητικά επισφαλή κώδικα.

5.    Κάντε κλικ στην επιλογή Μεσαία, εάν θέλετε να σας ειδοποιεί το Microsoft Internet Explorer για δυνητικά επισφαλή κώδικα, αλλά να επιτρέπει τη λήψη του.

6.    Κάντε κλικ στην επιλογή Υψηλή (την προεπιλογή), εάν θέλετε να επιτρέπεται η λήψη από το Microsoft Internet Explorer μόνο όσον αφορά τα στοιχεία λογισμικού που φέρουν έγκυρη υπογραφή.

 

 

Ειδοποίηση κατά τη δημιουργία cookie στον υπολογιστή σας

1.      Από το μενού "Προβολή" του Microsoft Internet Explorer, επιλέξτε την εντολή Επιλογές.

2.      Κάντε κλικ στην καρτέλα "Για προχωρημένους".

3.      Στο πλαίσιο "Προειδοποιητικά μηνύματα", επιλέξτε το πλαίσιο ελέγχου Προειδοποίηση πριν από την αποδοχή των "cookies".

 


 

Τα βασικά για το Internet

 

 

Εύρεση πληροφοριών στο Web

 

Τώρα που αποκτήσατε πρόσβαση στην ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών που λέγεται Internet, ίσως να αναρωτιέστε πώς βρίσκει κανείς αυτό που τον ενδιαφέρει. Όσο κι αν ισχυρίζονται οι πολύπειροι περιηγητές του Internet ότι το διασκεδαστικό της υπόθεσης είναι ακριβώς το κυνήγι των πληροφοριών, εσείς μπορεί να ενδιαφέρεστε για τρόπους αναζήτησης που βοηθούν να εντοπίζετε τις πληροφορίες που θέλετε, και μάλιστα γρήγορα. Σε αυτήν την ενότητα, θα σας δείξουμε μερικές συμβουλές και εργαλεία που θα διευκολύνουν κατά πολύ την αναζήτηση πληροφοριών στο Web.

 

Νέες δυνατότητες αναζήτησης

Οι περισσότεροι χρήστες αποθαρρύνονται από την αναζήτηση στο Web και θεωρούν δύσκολη και χρονοβόρα τη διαδικασία εντοπισμού των στοιχείων που θέλουν. Το νέο εργαλείο αναζήτησης του Microsoft® Internet Explorer 4.0 διευκολύνει τον εντοπισμό του σωστού περιεχομένου. Ο Internet Explorer 4.0 χωρίζει το παράθυρο του προγράμματος ανάγνωσης ιστοσελίδων σε δύο τμήματα, τοποθετώντας μια γραμμή αναζήτησης στο αριστερό τμήμα και μια κανονική ιστοσελίδα στο δεξιό. Όταν κάνετε κλικ σε ένα ερώτημα αναζήτησης στα αριστερά, η συνδεδεμένη σελίδα εμφανίζεται στα δεξιά. Αυτή είναι η ιδανική λύση για τον έλεγχο μεγάλου αριθμού αποτελεσμάτων αναζήτησης, ενώ ταυτόχρονα είστε σε θέση να παρακολουθείτε συνεχώς τα αποτελέσματα της αναζήτησης, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε κλικ στο κουμπί "Πίσω", για να μεταβείτε σε άλλη σελίδα, αφού το παράθυρο αναζήτησης είναι πάντα ανοιχτό.

Εάν θέλετε να βρείτε πληροφορίες χωρίς να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία αναζήτησης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα Αυτόματης Αναζήτησης, πληκτρολογώντας τις λέξεις "go", "find" ή "?", μαζί με μια λέξη ή φράση, απευθείας στη γραμμή "Διεύθυνση". Ο Internet Explorer αρχίζει αμέσως την αναζήτηση, χρησιμοποιώντας την προκαθορισμένη υπηρεσία αναζήτησης. Στη συνέχεια, αφού μεταβείτε σε μια ιστοσελίδα, μπορείτε να αναζητήσετε σε αυτήν συγκεκριμένο κείμενο.

Επισκεφθείτε την τοποθεσία του Internet Explorer 4.0 στο Web, για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νέα δυνατότητα αναζήτησης του Internet Explorer 4.0.

 

Προσαρμοσμένες σελίδες

Φανταστείτε ότι ανοίγετε την πρωινή σας εφημερίδα και βλέπετε στις σελίδες της ακριβώς τα άρθρα που θέλετε – πρωτοσέλιδα με τα θέματα που σας ενδιαφέρουν, αθλητικά με τα σκορ που σημείωσαν οι αγαπημένες σας ομάδες στα αγαπημένα σας αθλήματα και οικονομικές σελίδες που παρουσιάζουν μόνο τις δικές σας μετοχές. Αυτή είναι η ιδέα που διέπει μια προσαρμοζόμενη ιστοσελίδα. Φυσικά, έχετε πρόσβαση και στις υπόλοιπες ειδήσεις, αλλά οι πληροφορίες που θέλετε σας περιμένουν έτοιμες με το άνοιγμα της σελίδας, χωρίς να χρειάζεται να τις αναζητήσετε.

 

Υπάρχει πληθώρα ιστοσελίδων που σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε μια δική σας συλλογή από πρόσφατα νέα και υπερ-συνδέσεις για τα θέματα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο. Δείτε μερικά παραδείγματα:

 


Start

Αυτή η τοποθεσία Web σας επιτρέπει να προσαρμόσετε την αρχική σας σελίδα σύμφωνα με τις προσωπικές σας ανάγκες (Τα περιεχόμενα αυτής της τοποθεσίας είναι στην αγγλική γλώσσα). Μπορείτε να επιλέξετε θέματα, όπως ψυχαγωγία, αθλητισμός, τεχνολογία ή οικονομία, και κάθε φορά που επισκέπτεστε αυτήν τη σελίδα, οι πληροφορίες που αφορούν τα θέματα που επιλέξατε θα βρίσκονται εκεί.

 

www.msn.com

Το MSN™, η ηλεκτρονική υπηρεσία του Microsoft Network, σας επιτρέπει να δημιουργήσετε μια προσαρμοσμένη σελίδα, η οποία θα εμφανίζει όλες τις αγαπημένες σας συνδέσεις, ειδήσεις και πληροφορίες. Κάνοντας κλικ στο κουμπί "Custom" της γραμμής στο επάνω μέρος της σελίδας, μπαίνετε στην περιοχή προσαρμογής, όπου μπορείτε να πληκτρολογήσετε τις διευθύνσεις URL των ιστοσελίδων που επισκέπτεστε συχνότερα. Όταν ολοκληρώσετε τη διαδικασία προσαρμογής, η προσαρμοσμένη σελίδα σας θα εμφανίζει συνδέσεις προς όλες τις αγαπημένες σας τοποθεσίες Web, καθώς και τους τελευταίους τίτλους ειδήσεων.

 

MSNBC

Αυτή η προσαρμοζόμενη τοποθεσία, που αφορά ειδήσεις, παίρνει το περιεχόμενό της από το νέο MSNBC News Network, ένα κοινό εγχείρημα της Microsoft και του NBC News.

 

Microsoft Investor

Αυτή η προσαρμοζόμενη τοποθεσία οικονομικού περιεχόμενου σας επιτρέπει να παρακολουθείτε το χαρτοφυλάκιό σας καθώς και τις αγορές που σας ενδιαφέρουν.

 

Όλα τα αναγκαία για τους μηχανισμούς αναζήτησης

Εάν κάνατε μια μικρή περιήγηση στο Web, είναι σχεδόν βέβαιο ότι συναντήσατε διάφορες τοποθεσίες, όπου σας δόθηκε η δυνατότητα να εντοπίσετε στοιχεία με ένα σύστημα ευρετηρίου, ένα μηχανισμό αναζήτησης ή ένα συνδυασμό αυτών των δύο. Εμφανίζονται με τα ονόματα Yahoo!, Lycos, AltaVista, Excite, HotBot, InfoSeek, WebCrawler ή άλλα.

 

Γενικά, όταν ανοίγετε την κεντρική σελίδα μιας τέτοιας υπηρεσίας αναζήτησης, πληκτρολογείτε μία ή περισσότερες λέξεις-κλειδιά που περιγράφουν τις πληροφορίες που θέλετε και στη συνέχεια περιμένετε να εμφανίσει ο μηχανισμός αναζήτησης μια λίστα τοποθεσιών που αντιστοιχούν σε αυτό που ζητήσατε. Εάν δοκιμάσατε αυτούς τους μηχανισμούς, θα έχετε προσέξει ότι λειτουργούν διαφορετικά και παράγουν διαφορετικά αποτελέσματα. Οι μηχανισμοί αναζήτησης αυτών των υπηρεσιών διακρίνονται ανάλογα με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να συγκεντρώνουν πληροφορίες:

 

·        Οι τοποθεσίες καταλόγων διατηρούν τα δικά τους ευρετήρια (καταλόγους) για τοποθεσίες του Web ή για μεμονωμένες σελίδες. Η αναζήτηση περιορίζεται στις τοποθεσίες και σελίδες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο και δεν επεκτείνονται σε όλο το Internet. (Παραδείγματα: AltaVista και Lycos.)

·        Οι τοποθεσίες κριτικών παρουσιάσεων ετοιμάζουν εκθέσεις και εκτιμήσεις για τοποθεσίες του Web και παρουσιάζουν υποκειμενικές περιλήψεις για τις τοποθεσίες που αντιστοιχούν στα κριτήρια αναζήτησης. (Παραδείγματα: Excite και Magellan.)

·        Οι θεματικές τοποθεσίες οργανώνουν τοποθεσίες ανά κατηγορίες και παρουσιάζουν μια λίστα σελίδων, σύμφωνα με κατηγορίες που σχετίζονται με συμβολοσειρά αναζήτησης. (Παραδείγματα: InfoSeek και Yahoo!)

 


Τοποθεσίες που μπορείτε να επισκεφθείτε

(Τα περιεχόμενα των τοποθεσιών είναι στην αγγλική γλώσσα)

 

Πρόσβαση στους κυριότερους μηχανισμούς αναζήτησης παρέχεται μέσα από τοποθεσίες πολλαπλής έρευνας, όπως οι τοποθεσίες Microsoft.com και MSN.com. Οι τοποθεσίες αυτές παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για την επιλογή μιας υπηρεσίας αναζήτησης. Εάν θέλετε συμβουλές για το πώς επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα από το μηχανισμό αναζήτησης που επιλέξατε, ανατρέξτε στην ενότητα Εξελιγμένες τεχνικές αναζήτησης στο επόμενο κεφάλαιο αυτού του οδηγού.


 

Τα βασικά για το Internet

 

 

Εξελιγμένες τεχνικές αναζήτησης

 

Την πρώτη φορά που ερευνάτε για ένα θέμα και εμφανίζεται μια λίστα με 13.526.889 τοποθεσίες στο Web, οι οποίες ανταποκρίνονται στη συμβολοσειρά της αναζήτησής σας, είναι προφανές ότι θα πρέπει να βρείτε τρόπους για να περιορίσετε κάπως την αναζήτηση.

 

Για να μπορέσετε να βρείτε αυτό ακριβώς που θέλετε, είναι καλό να γνωρίζετε πώς ερμηνεύουν οι μηχανισμοί αναζήτησης το ερώτημα ή συμβολοσειρά της αναζήτησής σας. Αυτό το κεφάλαιο περιγράφει κάποια βασικά στοιχεία της γλώσσας ερωτημάτων που χρησιμοποιούν οι δημοφιλείς μηχανισμοί αναζήτησης και δίνει μερικές απλές συμβουλές για να περιορίσετε τις αναζητήσεις σας.

 

·        Χρησιμοποιήστε τον χαρακτήρα μπαλαντέρ αστερίσκο (*) για να αναζητήσετε λέξεις που έχουν το ίδιο πρόθεμα. Για παράδειγμα, πληκτρολογήστε "edit*", για να αναζητηθούν λέξεις όπως "edit", "editor", "editing" κ.ο.κ.

·        Αναζητήστε όλες τις μορφές μιας λέξης. Για παράδειγμα, πληκτρολογήστε "sink**", για να βρεθούν οι λέξεις: "sink", "sinking", "sank" και "sunk".

·        Χρησιμοποιήστε τις λέξεις-κλειδιά NEAR και AND, για να βρεθούν συνδυασμοί λέξεων. Για παράδειγμα, πληκτρολογήστε "system AND manager" ή "system NEAR manager", για να αναζητηθούν οι λέξεις system και manager που βρίσκονται στην ίδια σελίδα.

·        Περικλείστε τις λέξεις-κλειδιά σε εισαγωγικά, αν θέλετε να τις εκλαμβάνει ο διακομιστής ευρετηρίου ως έχουν. Για παράδειγμα, πληκτρολογήστε "rock and roll", αν θέλετε να συμπεριληφθεί η λέξη and στη συμβολοσειρά αναζήτησης.

·        Χρησιμοποιήστε τις λέξεις-κλειδιά AND NOT για να αποκλείσετε συγκεκριμένο κείμενο. Για παράδειγμα, πληκτρολογήστε "surfing AND NOT the Net", για να βρεθούν όλες οι εμφανίσεις της λέξης surfing, αλλά όχι οι εμφανίσεις της λέξης ως surfing the Net.

 


 

Τα βασικά για το Internet

 

 

Επικοινωνία με άλλους

Ηλεκτρονική αλληλογραφία

Μια από τις εντυπωσιακότερες πλευρές του Internet είναι η δυνατότητά του για αμφίδρομη επικοινωνία και ειδικότερα η χρήση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Όταν αποκτήσετε την ανάλογη εξοικείωση, θα διαπιστώσετε ότι η ηλεκτρονική αλληλογραφία έχει αρχίσει να αντικαθιστά τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας, όπως το τηλέφωνο ή το "συμβατικό ταχυδρομείο" (οποιαδήποτε μορφή μη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου).

 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρονική αλληλογραφία όχι μόνο για την αποστολή και λήψη μηνυμάτων, αλλά και για να αποστέλλετε αρχεία που έχουν δημιουργηθεί με άλλες εφαρμογές. Σε αυτά περιλαμβάνονται έγγραφα που έχουν δημιουργηθεί με επεξεργαστές κειμένου, γραφικά και δεδομένα υπολογιστικών φύλλων – σχεδόν κάθε είδος ηλεκτρονικού αρχείου που μπορείτε να σκεφτείτε. Εάν χρησιμοποιείτε, για παράδειγμα, το Microsoft® Exchange, μπορείτε να εισαγάγετε αυτούσια τα δεδομένα, να εισαγάγετε ένα εικονίδιο εφαρμογής που θα αντιπροσωπεύει τα δεδομένα ή να δημιουργήσετε κάποια σύνδεση προς τα δεδομένα. Η μέθοδος που χρησιμοποιείτε εξαρτάται από τον τρόπο που θέλετε να εμφανίζονται οι πληροφορίες και από το κατά πόσο διαθέτουν οι παραλήπτες των πληροφοριών τις ίδιες εφαρμογές με εσάς.

 

Για να μπορέσετε να στείλετε και να λάβετε ηλεκτρονική αλληλογραφία, θα πρέπει να έχετε ένα λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, αλλά και να εγκαταστήσετε το σωστό λογισμικό (ένα πρόγραμμα-πελάτη ηλεκτρονικής αλληλογραφίας) και να δημιουργήσετε "Εισερχόμενα" στον υπολογιστή σας. Διατίθενται αρκετά διαφορετικά πακέτα, αλλά τρία από τα πιο δημοφιλή και αξιόπιστα προγράμματα-πελάτες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για τα Windows® 95 είναι: το Microsoft Outlook Express, το Microsoft Exchange και το πρόγραμμα διαχείρισης πληροφοριών της επιφάνειας εργασίας Microsoft® Outlook™ 97.

 

Το τελευταίο, το Microsoft Outlook 97, είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα-πελάτης, επειδή προσφέρει μια ποικιλία από εργαλεία διαχείρισης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που βοηθούν στην εξοικονόμηση χρόνου. Για παράδειγμα, η δυνατότητα "Αυτόματη προεπισκόπηση" εμφανίζει τις τρεις πρώτες γραμμές κάθε μηνύματος που έχετε λάβει, δίνοντάς σας έτσι τη δυνατότητα να ελέγξετε γρήγορα την εισερχόμενη αλληλογραφία και να δώσετε ανάλογη προτεραιότητα στις απαντήσεις σας. Ένα άλλο χρήσιμο εργαλείο του Outlook είναι η "Σήμανση μηνυμάτων", με την οποία μπορείτε να επισημάνετε τα μηνύματα για τα οποία απαιτούνται ορισμένες ενέργειες ή ισχύουν ορισμένες προθεσμίες. Το Microsoft Outlook 97 είναι τμήμα του Microsoft Office 97 και συνεργάζεται πλήρως με τις άλλες εφαρμογές του Office 97, όπως το Word, το Excel, η Access και το PowerPoint® – με αυτόν τον τρόπο, η ανάγνωση και αποστολή συνημμένων αρχείων είναι πλέον εύκολη υπόθεση.

 

Εάν χρησιμοποιείτε το Microsoft Internet Explorer 4.0, θα διαπιστώσετε ότι ο ευκολότερος τρόπος για να στέλνετε και να διαβάζετε ηλεκτρονική αλληλογραφία και να επικοινωνείτε με ομάδες συζήτησης είναι το Outlook Express. Αυτό το νέο πρόγραμμα-πελάτης αλληλογραφίας σας δίνει τη δυνατότητα να εργάζεστε με σύνδεση ή χωρίς σύνδεση, να στέλνετε και να διαβάζετε μηνύματα σε μορφή HTML, να ταξινομείτε και να αποθηκεύετε την αλληλογραφία σας με τον τρόπο που θέλετε και να βλέπετε γρήγορα τα μηνύματα σε ένα παράθυρο προεπισκόπησης. Επιπλέον, το Outlook Express είναι ενσωματωμένο στο Microsoft Internet Explorer, έτσι ώστε όλες οι εργασίες σας στο Internet να χρησιμοποιούν το ίδιο εύχρηστο περιβάλλον εργασίας.

 


Και το σπουδαιότερο από όλα είναι ότι μπορείτε να αποκτήσετε το Outlook Express δωρεάν* από την τοποθεσία της Microsoft στο Web.

 

Εάν χρησιμοποιείτε το λειτουργικό σύστημα Windows 95, το σύστημά σας συμπεριλαμβάνει αυτόματα το πρόγραμμα-πελάτης Microsoft Exchange και το γενικό φάκελο εισερχομένων, ο οποίος συγκεντρώνει όλη την αλληλογραφία σας, έτσι ώστε να μπορείτε να προβάλετε, να στείλετε και να λάβετε φαξ και ηλεκτρονική αλληλογραφία από το ίδιο σημείο. Το αξιοσημείωτο με το Microsoft Exchange είναι ότι χρειάζεστε μόνο μία εφαρμογή για να έχετε δυνατότητες φαξ και να μπορείτε να στείλετε ηλεκτρονική αλληλογραφία στο Internet, σε ένα εταιρικό δίκτυο ή στο MSN™.

 

* Μπορεί να υπάρχουν τέλη σύνδεσης.

 

Ρύθμιση του προγράμματος αλληλογραφίας

Εάν έχετε το Microsoft Exchange και διαθέτετε ήδη ένα λογαριασμό σε κάποια υπηρεσία παροχής Internet, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες, ώστε να ρυθμίσετε το φάκελο "Εισερχόμενα" του Microsoft Exchange για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μέσω του Internet.

1.      Από το μενού Εργαλεία των Εισερχομένων του Microsoft Exchange, κάντε κλικ στην εντολή Υπηρεσίες.

2.      Κάντε κλικ στην εντολή Internet Mail, επιλέξτε το κουμπί Ιδιότητες και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Πρόσθετα κριτήρια.

3.      Πληκτρολογήστε το όνομα του διακομιστή για την εξερχόμενη αλληλογραφία σας, χρησιμοποιώντας το "πλήρες όνομα τομέα", για παράδειγμα, mail.provider.com.

 

Μιλήστε τη γλώσσα του

Δεν θα αργήσετε να διαπιστώσετε ότι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο έχει τη δική του γλώσσα. Όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε την ηλεκτρονική αλληλογραφία, μπορεί να σας προβληματίσουν κάποια κωδικοποιημένα σημεία στίξης ή ορισμένες συντμήσεις. Τα περισσότερα από αυτά είναι συντομογραφίες για τυπικές εκφράσεις ή για έκφραση συναισθήματος – τα δημοφιλή "emoticons" – για παράδειγμα, τα οποία διαβάζονται πλαγίως:


:-) Ένα κλασσικό χαμόγελο
:-( Μια λυπημένη έκφραση
;-) Χαμόγελο με κλείσιμο του ματιού (εκφράζει σαρκασμό)

 

Η λίστα των εκφράσεων είναι ανεξάντλητη. Μπορείτε να βρείτε πιο περιεκτικούς οδηγούς σε ολόκληρο το Internet. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στον οδηγό μας για τον "κώδικα ορθής πρακτικής".

 

TLA

Ένα άλλο είδος συντομογραφίας που μπορεί να συναντήσετε είναι τα αρκτικόλεξα με τα τρία γράμματα (TLA - three-letter acronym). Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει:

 

·        BTW: (by the way) παρεμπιπτόντως

·        FYI: (for your information) για την ενημέρωσή σας

·        RTM: (read the manual) ανατρέξτε στο εγχειρίδιο

·        IMO: (in my opinion) κατά τη γνώμη μου

·        FAQ: (frequently asked questions) συνήθεις ερωτήσεις

 

Υπάρχουν δεκάδες τέτοιες συντομογραφίες και μπορείτε να βρείτε πιο περιεκτικούς οδηγούς με τη βοήθεια κάποιου μηχανισμού αναζήτησης του Internet.
Οδηγός ορθής πρακτικής

Ο οδηγός ορθής πρακτικής (netiquette: net + etiquette) έχει σχέση με τους άτυπους κώδικες συμπεριφοράς των χρηστών του Internet. Οι άνθρωποι μερικές φορές ξεχνάνε ότι δεν πιέζουν απλώς πλήκτρα και ότι οι λέξεις ή τα αρχεία που στέλνουν δεν απευθύνονται στο κενό. Όταν κάποιος στέλνει ένα "εμπρηστικό μήνυμα" σε έναν ευαίσθητο παραλήπτη ή ξεσπάει το θυμό του χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή, μπορεί να προκύψουν προβλήματα τα οποία δεν θα υπήρχαν, εάν ο αποστολέας αντιμετώπιζε τους συνομιλητές του κατά πρόσωπο. Ωστόσο, όποιος χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή συμμετέχει σε κάποιο φόρουμ ή συνομιλία, μπαίνει συχνά στον πειρασμό να στείλει τέτοιου είδους αλληλογραφία. Το Internet, αφορά σε κάθε περίπτωση την ανθρώπινη επικοινωνία και θα πρέπει να εφαρμόζουμε τους ίδιους κανόνες που ισχύουν στις προσωπικές επαφές, στο τηλέφωνο ή στο συμβατικό ταχυδρομείο.

 

Συμβουλές και υποδείξεις ορθής πρακτικής

Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που πρέπει να έχετε υπόψη σας, σχετικά με τους κανόνες ευγένειας στο δίκτυο.

 

Μάθετε παρατηρώντας – Αφιερώστε κάποιο χρόνο σε ανάγνωση και παρατήρηση πριν να συμμετάσχετε σε κάποια ηλεκτρονική συζήτηση ή να δημοσιεύσετε ένα μήνυμα σε μια ομάδα συζήτησης ή λίστα αλληλογραφίας. Κάθε ομάδα έχει τις δικές της συνήθειες και το δικό της στυλ. Εάν προσαρμοστείτε σε αυτό το στυλ πριν να δημοσιεύσετε μηνύματα, θα γίνετε πιο γρήγορα αποδεκτοί.

 

Διαβάστε τις "Συνήθεις ερωτήσεις" – Οι περισσότερες ηλεκτρονικές ομάδες και φόρουμ τηρούν μια λίστα με απαντήσεις σε ερωτήματα που τίθενται συχνά, η οποία ονομάζεται "Συνήθεις ερωτήσεις". Αυτή η λίστα θα σας φανεί χρήσιμη όσο είστε ακόμα "πρωτάρης", αλλά το σημαντικότερο είναι ότι εξοικονομεί εύρος ζώνης, το οποίο θα χρησιμοποιούσατε για να ρωτήσετε κάτι που έχει ήδη απαντηθεί δεκάδες φορές. Εάν δεν υπάρχει καταχωρισμένη η λίστα συχνών ερωτήσεων, ζητήστε τη – δεν θα το μετανιώσετε.

 

Αποφύγετε τις ενοχλητικές δημοσιεύσεις (SPAM) – Μια από τις πιο έντονες πηγές διαφωνίας στο Internet έχει σχέση με την εκμετάλλευση του εύρους ζώνης για διαφημιστικούς λόγους και ειδικότερα τη δημοσίευση όμοιων μηνυμάτων σε χιλιάδες forum. Οι πολίτες του δικτύου ονομάζουν αυτήν την τακτική SPAM. Αποφύγετε αυτήν την τακτική. Πριν να δημοσιεύσετε κάποιο μήνυμα σε ένα φόρουμ, βεβαιωθείτε ότι το μήνυμά σας είναι σχετικό με το θέμα του φόρουμ. Η τήρηση αυτού του κανόνα είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν διαφημίζεστε για εμπορικούς λόγους: για να έχετε επιτυχία θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι απευθύνεστε στην κατάλληλη ομάδα.

 

Δηλώστε το θέμα σας – Όπως θα διαπιστώσετε οι τακτικοί εξερευνητές του δικτύου συναντούν καθημερινά χιλιάδες πληροφορίες. Ένα άτομο δεν μπορεί ούτε να τις διαβάσει ούτε να τις αφομοιώσει όλες, έτσι ρίχνουμε μια γρήγορη ματιά για να εντοπίσουμε τα σημαντικά σημεία. Ένας από τους τρόπους να πάρει κανείς μια γρήγορη ιδέα είναι η γραμμή του θέματος. Κάθε δημοσίευση σε ομάδα συζήτησης και κάθε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχει κάποιο θέμα. Χρησιμοποιήστε τη γραμμή θέματος σωστά. Δώστε στους αναγνώστες σας τη δυνατότητα να γνωρίζουν συγκεκριμένα περί τίνος πρόκειται και κατά πόσον τους ενδιαφέρει το μήνυμά σας.

 

ΜΗΝ ΦΩΝΑΖΕΤΕ!!! – Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή στις ηλεκτρονικές συζητήσεις, το να γράφετε με κεφαλαία σημαίνει ότι φωνάζετε. Κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τον κώδικα ορθής πρακτικής έχουν δημοσιευτεί στο Microsoft Personal Computing.

 


Τοποθεσίες που μπορείτε να επισκεφθείτε

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με γενικές οδηγίες ορθής πρακτικής, που μπορεί να σας διαφωτίσουν ή ακόμα και να σας διασκεδάσουν, ανατρέξτε στη λίστα με τις συνδέσεις που βρίσκονται στην τοποθεσία στο Web της Cochran Interactive, Inc.Tα περιεχόμενα της τοποθεσίας είναι στην αγγλική γλώσσα).

 

Αποκτήστε το Microsoft Internet Mail and News δωρεάν* από την τοποθεσία του Microsoft® Internet Explorer.

 

* Μπορεί να υπάρχουν τέλη σύνδεσης.

 


 

Τα βασικά για το Internet

 

 

Αλληλεπίδραση

 

Η περιήγηση στο Web είναι ένας τρόπος παθητικής ανάγνωσης περιεχομένων που δημιουργήθηκαν από άλλους, ενώ η ηλεκτρονική αλληλογραφία είναι η πιο άμεση μέθοδος προσωπικής επικοινωνίας. Αλλά υπάρχουν δεκάδες άλλα αλληλεπιδραστικά μέσα, τα οποία βρίσκονται κάπου στο ενδιάμεσο. Αυτή η ενότητα πραγματεύεται κάποια από τα πιο δημοφιλή μέσα και πακέτα λογισμικού, που σας δίνουν τη δυνατότητα να μεταφέρετε αρχεία, να συνομιλείτε με άλλους χρήστες σε πραγματικό χρόνο, να δημοσιεύετε μηνύματα σε ομάδες συζήτησης και ακόμα να συνεργάζεστε με σύνδεση.

 

Outlook Express News: Εύκολη και διασκεδαστική σύνδεση με ομάδες συζήτησης

Οι ομάδες συζήτησης έχουν καθιερωθεί ως τρόπος ανταλλαγής πληροφοριών, ιδεών και απόψεων. Η σύγχρονη δομή της ομάδας συζήτησης απορρέει από ένα σύστημα που λέγεται Usenet και χρονολογείται από το 1979 — πολύ νωρίτερα από τη δημιουργία του World Wide Web. Σήμερα, υπάρχουν χιλιάδες ομάδες συζήτησης, με θέματα που ποικίλλουν, από τα κατοικίδια ζώα μέχρι την πολιτική, από την οργανική κηπουρική μέχρι την κατασκευή αεροπλάνων. Εάν χρειάζεστε κάποια συμβουλή, σχεδόν για οποιοδήποτε θέμα, μπορείτε να δημοσιεύσετε ένα μήνυμα σε μια ομάδα συζήτησης και το πιθανότερο είναι ότι θα πάρετε κάποιες απαντήσεις.

 

Οι ομάδες συζήτησης προσφέρουν μερικές από τις πιο ειδικευμένες, συγκεκριμένες συζητήσεις στο Internet, χρησιμοποιώντας μια ιεραρχική δομή για τον περιορισμό των θεμάτων. Αφού ορίσετε τις παραμέτρους του Outlook™ Express News για τους διακομιστές συζητήσεων, μπορείτε να λάβετε όσες επικεφαλίδες (τίτλους μηνυμάτων, συντάκτες κ.λπ.), μηνύματα ή ομάδες συζήτησης θέλετε. Αφού λάβετε τις επικεφαλίδες, μπορείτε να αποσυνδεθείτε, να αναγνώσετε τα στοιχεία και να επιλέξετε τα μηνύματα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο. Όταν είστε έτοιμοι να λάβετε τα μηνύματα και τις συνομιλίες, κάντε απλώς κλικ στο κουμπί "Σύνδεση" της γραμμής εργαλείων του Outlook Express News.

 

Με το Outlook Express News, η λήψη των μηνυμάτων είναι πανεύκολη, αλλά και η εύρεση ενός συγκεκριμένου μηνύματος είναι θέμα δευτερολέπτων. Ανοίξτε απλώς την ομάδα συζήτησής σας, επιλέξτε την εντολή "Εύρεση μηνύματος" από το μενού "Εργαλεία", πληκτρολογήστε πληροφορίες για το μήνυμα, όπως τον αποστολέα και το τι αφορούσε το μήνυμα — μπορείτε ακόμα να καθορίσετε αν το μήνυμα είχε κάποιο συνημμένο — και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί "Εύρεση". Το Outlook Express News ανασύρει το μήνυμα ή, σε περίπτωση πολλών αντιστοιχιών, μια λίστα με τα μηνύματα που ανταποκρίνονται στα κριτήρια αναζήτησης που ορίσατε.

 

Microsoft Chat: Συνεχίστε τη συνομιλία σας με φίλους ή ξένους

Το Microsoft® Chat είναι το αλληλεπιδραστικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής συνομιλίας που σας επιτρέπει να επιλέξετε με ποιον τρόπο θέλετε να επικοινωνείτε. Πλήρως ενοποιημένο με το Microsoft Internet Explorer 4.0, το Microsoft Chat μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως και οποιοδήποτε πρόγραμμα συνομιλίας με κείμενο. Το Microsoft Chat όμως προσφέρει κάτι που δεν προσφέρουν άλλα προγράμματα συνομιλίας — την κατάσταση κόμικ. Επιλέξτε την κατάσταση κόμικ, επιλέξτε έναν χαρακτήρα που σας αρέσει, όπως έναν εξωγήινο, και δείτε την ηλεκτρονική συνομιλία σας να εξελίσσεται σαν σειρά κινουμένων σχεδίων. Ή επιλέξτε κατάσταση κειμένου, όταν θέλετε να συνομιλήσετε με πολλά άτομα και να διατηρηθεί η συνομιλία σε γοργούς ρυθμούς.


Είτε χρησιμοποιείτε την προβολή κατάστασης κειμένου είτε την προβολή κατάστασης κόμικ του Microsoft Chat, θα δείτε ότι έχει πολλές δυνατότητες που κάνουν τη χρήση του Microsoft Chat διασκεδαστική και εύκολη. Τώρα, μπορείτε να συνομιλήσετε σε πραγματικό χρόνο με άλλα άτομα, να στείλετε συνδέσεις για διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ιστοσελίδες και ομάδες συζήτησης, και να στείλετε και να λάβετε ήχους. Μια άλλη καταπληκτική δυνατότητα σας επιτρέπει να συνεχίσετε μια "ιδιωτική" συζήτηση με ένα άλλο μέλος της ομάδας συνομιλίας. Έτσι, την επόμενη φορά που θα κάνετε μια κουβεντούλα με τον μπαμπά και τη μαμά, μπορείτε να ψιθυρίσετε μυστικά στον μπαμπά, υπενθυμίζοντάς του ότι τα γενέθλια της μαμάς πλησιάζουν.

 

Microsoft NetMeeting: Συσκέψεις και κοινή χρήση εφαρμογών στο Internet

Το Microsoft NetMeeting™ αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση για διασκέψεις στο Internet, παρέχοντας ένα πρόγραμμα-πελάτη επικοινωνιών πραγματικού χρόνου και μια ανοιχτή, επεκτάσιμη πλατφόρμα που υποστηρίζει διασκέψεις ήχου, δεδομένων και βίντεο, βάσει προτύπων. Με μια κάρτα σύλληψης εικόνας βίντεο και μια βιντεοκάμερα, μπορείτε να στείλετε εικόνες βίντεο στη διάρκεια μιας διάσκεψης του NetMeeting, δημιουργώντας έτσι μια πρόσωπο με πρόσωπο διάσκεψη στο Internet ή σε ένα δίκτυο intranet. Το NetMeeting προσφέρει ολοκληρωμένα εργαλεία για τη συνεργασία και την κοινή χρήση πληροφοριών με πολλούς φίλους και μέλη της οικογενείας σας, σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, το NetMeeting σας προσφέρει πολλά εργαλεία για να εκμεταλλευτείτε πλήρως την επόμενη συγκέντρωσή σας:

 

·      Πραγματική κοινή χρήση εφαρμογών, για να μπορείτε να κάνετε κοινή χρήση μιας εφαρμογής που βρίσκεται σε έναν υπολογιστή με άλλους χρήστες

·      Πίνακας, για να κάνετε κοινή χρήση γραφικών ή για να σχεδιάσετε διαγράμματα

·      Συνομιλία με βάση κείμενο, για να στείλετε μηνύματα ή να λάβετε σημειώσεις

·      Δυνατότητα μεταφοράς δυαδικών αρχείων, για να στείλετε αρχεία στα μέλη της σύσκεψης

 

NetShow: Προσφέρει την ιδανική λύση για τη μετάδοση στο Web

Το πρόγραμμα-διακομιστής Microsoft® NetShow™ αναμεταδίδει εικόνα βίντεο high-impact, χαμηλού εύρους συχνότητας, και πολλά άλλα στην επιφάνεια εργασίας των υπολογιστών, με σκοπό την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση, τις πωλήσεις, την κάλυψη της επικαιρότητας και άλλα. Φέρνει πλούσιο περιεχόμενο στο Web, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να προβάλετε και να ακούσετε ζωντανές ή ηχογραφημένες μεταδόσεις, χωρίς να περιμένετε τη λήψη των αρχείων και χωρίς να επιβραδύνεται η απόδοση του δικτύου. Με την παροχή συνεχούς ροής περιεχομένου έπειτα από αίτηση, οι υπηρεσίες παροχής περιεχομένου είναι σε θέση να παραδώσουν σύνθετες παραγωγές, που χρησιμοποιούν γραφικά, διαφάνειες και φωτογραφίες. Οι διευθύνσεις URL που συγχρονίζονται με ήχο συνεχούς ροής σας βοηθούν να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο την οπτική μετάδοση.

 

Το NetShow επιτρέπει στους εκδότες να παραδίδουν περιεχόμενο οργανωμένο σε κανάλια και προγράμματα, παρόμοια με αυτά της τηλεόρασης. Για παράδειγμα, το MSNBC είναι κανάλι και οι ειδήσεις του στις 10 μ.μ. είναι μια εκπομπή. Στον υπολογιστή σας, ο οδηγός του προγράμματος NetShow προσφέρει ένα εύχρηστο περιβάλλον εργασίας, για να σας δώσει τη δυνατότητα να βρείτε κανάλια και προγράμματα σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία.

 


Τοποθεσίες που μπορείτε να επισκεφθείτε

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Outlook™ Express για Microsoft Internet Explorer 4.0, επισκεφθείτε την τοποθεσία στο Web.

 

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το λογισμικό διασκέψεων NetMeeting™ για Internet Explorer 4.0, επισκεφθείτε την τοποθεσία του Microsoft NetMeeting στο Web.

 

Μπορείτε να αποκτήσετε την τελευταία έκδοση του Microsoft Chat *δωρεάν από την τοποθεσία του Microsoft Chat για Internet Explorer 4.0 στο Web.

 

Για να βρείτε ένα συνοπτικό ευρετήριο με τις ομάδες συζήτησης του Internet (προστίθενται καινούργιες κάθε μέρα), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα ανάγνωσής σας για να συνδεθείτε στην τοποθεσία Tile.Net/News.

 

Επισκεφθείτε την τοποθεσία του NetShow στο Web, για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το NetShow για Internet Explorer 4.0.

 

(*Ίσως ισχύουν τέλη λήψης).


 

Πληρέστερη ενημέρωση

 

 

Τι χρειάζεστε για να ξεκινήσετε

 

Εάν εξερευνήσετε για λίγο το Web και δείτε τι έχει να σας προσφέρει το Internet, θα συνειδητοποιήσετε ότι το περιεχόμενο που βλέπετε δεν έχει δημιουργηθεί στο σύνολό του από μεγάλες εταιρείες και εκδότες. Στην πραγματικότητα, πολλά από εκείνα που βρίσκετε στο Web έχουν τοποθετηθεί εκεί από ανθρώπους σαν και εσάς – δημιουργικά άτομα που ίσως να μην έχουν μεγάλη εμπειρία προγραμματισμού στο Web ή απεριόριστες πηγές. Ωστόσο, το Web είναι ένα εργαλείο για να προβληθείτε και με κάποια καθοδήγηση όλοι μπορούν να δημιουργήσουν ενημερωτικές, δυναμικές οπτικά, αλληλεπιδραστικές τοποθεσίες στο Web.

 

Το δεύτερο μέρος αυτού του οδηγού σάς εξηγεί πώς θα το κάνετε αυτό: Περιγράφει τα εργαλεία που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε. Εξηγεί τα βασικά στοιχεία για τη δημιουργία μιας τοποθεσίας Web, συμπεριλαμβανομένων των στυλ, των δυναμικών στοιχείων της και της διαχείρισής τους. Στη συνέχεια παρουσιάζει το επόμενο επίπεδο: την κατεύθυνση προς την οποία κινείται η τεχνολογία του Web και τις ενδιαφέρουσες δυνατότητες δημοσίευσης στο Web που θα προσφέρουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Εάν θέλετε λοιπόν να μεταδώσετε κάποιο μήνυμα, ανεξάρτητα αν πρόκειται για το βιογραφικό σας, φωτογραφίες από τις διακοπές σας ή τους στόχους του μη κερδοσκοπικού οργανισμού σας, διαβάστε τα επόμενα κεφάλαια. Ίσως να εκπλαγείτε από το πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσετε τη δική σας πολυσύνθετη, οπτικά ελκυστική παρουσίαση στο Web.

 

Εκμάθηση της HTML

Το βασικό δομικό στοιχείο στο Web είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που ονομάζεται HTML (τα αρχικά των λέξεων hypertext markup language). Η HTML περιέχει μια τυποποιημένη ομάδα κωδικών ή "ετικετών" που καθορίζουν πώς θα φαίνεται μια σελίδα όταν την εμφανίζει το πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων και προσδιορίζουν τις υπερ-συνδέσεις που συνδέουν πληροφορίες σε όλο το Web.

 

Αν και πολλά προγράμματα είναι τόσο εξελιγμένα, ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε επαγγελματικής ποιότητας τοποθεσίες Web, χωρίς να πληκτρολογήσετε έστω και μία ετικέτα HTML, είναι χρήσιμο να κατανοήσετε κάπως την HTML και τη λειτουργία της, πριν να αρχίσετε να την χρησιμοποιείτε. Μην ανησυχείτε. Έστω κι αν δεν έχετε συντάξει ποτέ κάποιο πρόγραμμα ή αν δεν έχετε πληκτρολογήσει ούτε μία γραμμή κώδικα, θα διαπιστώσετε ότι η HTML είναι απλή και εύκολη στη χρήση της.

 

Δυστυχώς, η λεπτομερής συζήτηση για την HTML θα καταλάμβανε πολύ περισσότερο χώρο από όσον επιτρέπει αυτός ο οδηγός. Οι παρακάτω συνδέσεις όμως θα σας οδηγήσουν σε ορισμένους από τους καλύτερους πόρους του Internet, είτε είναι εισαγωγές για αρχαρίους είτε οι πιο πρόσφατες τεχνικές αναφορές. Θα μπορούσατε επίσης να επισκεφθείτε τα τοπικά βιβλιοπωλεία για να βρείτε οδηγούς για τη δημιουργία ιστοσελίδων και την εκμάθηση της HTML.

 

Συνδέσεις σε πηγές για την εκμάθηση της HTML

(Τα περιεχόμενα των τοποθεσιών είναι στην αγγλική γλώσσα)

 

HTTP - Hypertext Transfer Protocol

Οδηγός εκμάθησης HTML για αρχαρίους

Οδηγοί για τη σύνταξη εγγράφων HTML


 

Δημοσίευση της τοποθεσίας Web

Αφού δημιουργήσετε την τοποθεσία σας Web, θα θέλετε βέβαια να την δημοσιεύσετε στο Internet, όπου θα μπορούν να την βλέπουν οι πάντες.

 

Οι ακριβείς οδηγίες για τη δημοσίευση ή αποστολή αρχείων HTML, εικόνων και άλλων αρχείων στην τοποθεσία σας εξαρτώνται από την πλατφόρμα και το λογισμικό του διακομιστή που χρησιμοποιεί η υπηρεσία παροχής Internet (ISP) ή η υπηρεσία online με την οποία συνεργάζεστε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ISP θα είναι σε θέση να σας δώσει, μέσω FTP, οδηγίες για τη σύνδεση και θα σας πει πού να αποθηκεύσετε τα αρχεία σας αφού γίνει η σύνδεση. Και αν ανήκετε σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό, έχετε υπόψη ότι ίσως να έχετε δικαίωμα, ανάλογα με την υπηρεσία παροχής Internet, να πάρετε δωρεάν χώρο. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την υπηρεσία παροχής Internet ή μεταβείτε στην τοποθεσία της στο Web και αναζητήστε κάποιο FAQ (συνήθεις ερωτήσεις).

 

Ίσως να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τον "Οδηγό δημοσίευσης στο Web" της Microsoft®, για να δημοσιεύσετε την τοποθεσία σας σε ένα διαθέσιμο διακομιστή του Web. Ο "Οδηγός δημοσίευσης στο Web" υποστηρίζει πολλές Υπηρεσίες παροχής Webpost, όπως η CompuServe, η Sprynet και η America Online, καθώς και το λογισμικό διακομιστή που χρησιμοποιούν συνήθως οι ISP (NCSA, HTTPD, διακομιστής Web APACHE και Microsoft Internet Information Server). Με ένα κλικ, ο "Οδηγός δημοσίευσης στο Web" σας συνδέει στην ISP σας, καθορίζει το απαραίτητο πρωτόκολλο για την αντιγραφή των αρχείων και αποστέλλει τα αρχεία στον κατάλληλο κατάλογο στην ISP. Αυτή η δυνατότητα συμπεριλαμβάνεται και σε αρκετά προγράμματα της Microsoft — όπως το Microsoft Publisher, το Creative Writer, η Microsoft Access και το εργαλείο σύνταξης Web FrontPage™ — καθώς και σε εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών. Καθώς η τεχνολογία που στηρίζει τον οδηγό θα γίνεται όλο και πιο γνωστή, και άλλα προγράμματα θα συμπεριλάβουν αυτό το εκπληκτικό εργαλείο. Μέχρι τότε, μπορείτε να αποκτήσετε τον "Οδηγό δημοσίευσης στο Web", δωρεάν, από την τοποθεσία της Microsoft στο Web.

 


 

Πληρέστερη ενημέρωση

 

 

Δημιουργία τοποθεσίας Web

 

Σε αυτή την ενότητα παρουσιάζεται ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη δημιουργία και αποθήκευση ιστοσελίδων στον υπολογιστή σας. Εάν έχετε υπολογιστή και λίγη εφευρετικότητα, τότε, κατά πάσα πιθανότητα, διαθέτετε όλα όσα χρειάζονται για τη δημιουργία απλών ιστοσελίδων.

 

Η δημιουργία περιεχομένου για το Web δεν είναι οπωσδήποτε μια περίπλοκη εργασία – και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε δεκάδες άγνωστα εργαλεία. Αυτή η ενότητα περιγράφει πώς μπορείτε να ξεκινήσετε, χρησιμοποιώντας τα προγράμματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην επιφάνεια εργασίας σας. Αυτός όμως δεν είναι πάντα ο ευκολότερος τρόπος, για αυτό πρέπει να παρακολουθείτε τις εξελίξεις για τα πολλά εξειδικευμένα εργαλεία σύνταξης ιστοσελίδων, που μπορούν να διευκολύνουν τη δημιουργία περιεχομένου για το Web και να σας διασκεδάσουν.

 

Σημειωματάριο

Ακριβώς, το Σημειωματάριο. Ίσως να μη θεωρείτε αυτό το μικρό βοηθητικό πρόγραμμα των Windows® ως πλήρες εργαλείο σύνταξης ιστοσελίδων, αλλά μπορεί να κάνει τη δουλειά σας. Στην απλούστερη μορφή της, μια ιστοσελίδα αποτελείται από ένα μόνο αρχείο κειμένου που περιλαμβάνει κώδικες HTML. Εάν μπορείτε να χειριστείτε την HTML και έχετε τη διάθεση να δείτε πώς λειτουργούν όλα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα αρχείο HTML σε οποιονδήποτε επεξεργαστή κειμένου, πληκτρολογώντας γλώσσα HTML και δέσμη ενεργειών, αποθηκεύοντας κατόπιν το αρχείο με επέκταση ονόματος αρχείου .htm.

 

Microsoft Publisher 97

 

Ως πλήρως αναπτυγμένη εφαρμογή επιτραπέζιων εκδόσεων, το Publisher 97 παρέχει ένα ολοκληρωμένο, εύχρηστο σύνολο δυνατοτήτων που έχει σχεδιαστεί για τη δημοσίευση. Η τελευταία έκδοση διαθέτει επίσης ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία για τη δημιουργία εγγράφων Web:

 

·      Ένας "Οδηγός σελίδας" τοποθεσιών Web που καθορίζει αυτόματα τη διάταξη μιας ιστοσελίδας. Εάν θέλετε, ο PageWizard θα δημιουργήσει αυτόματα μια τοποθεσία Web πολλών σελίδων με βάση ένα απλό σχέδιο.

·      Η ίδια, οικεία μέθοδος εισαγωγής γραφικών που χρησιμοποιείτε με άλλους τύπους ηλεκτρονικών εκδόσεων και ένα ευμέγεθες αρχείο εικόνων, διαθέσιμο για χρήση σε μορφή .gif, ένας τύπος αρχείου γραφικών, κατάλληλο για χρήση σε έγγραφα Web.

·      Πλήρης συμβατότητα με τον "Οδηγό δημοσίευσης στο Web", τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημοσιεύσετε την τοποθεσία σας σε διαθέσιμο διακομιστή του Web. Έχετε υπόψη ότι ο "Οδηγός δημοσίευσης στο Web" είναι ξεχωριστό προϊόν, αλλά μπορείτε να αποκτήσετε ένα αντίγραφό του δωρεάν από την τοποθεσία της Microsoft στο Web.

 


Microsoft Office 97

Εάν είστε ήδη εξοικειωμένοι με το Microsoft® Office, γνωρίζετε τα προηγμένα εργαλεία που διαθέτει για την επεξεργασία κειμένου, τη διαχείριση υπολογιστικών φύλλων και βάσεων δεδομένων, τη δημιουργία παρουσιάσεων-διαφανειών κ.ά. Με τη νέα έκδοση του Office έχετε τη δυνατότητα χρήσης μιας ολοκληρωμένης σειράς εφαρμογών για τη δημιουργία τοποθεσιών Web.

 

Το Office 97 είναι πλήρως συμβατό με τον "Οδηγό δημοσίευσης στο Web" της Microsoft, τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε δωρεάν και να τον χρησιμοποιήσετε για να δημοσιεύσετε την τοποθεσία σας σε ένα διαθέσιμο διακομιστή στο Web.

 

Παρακάτω αναφέρονται μερικές από τις πρόσθετες νέες δυνατότητες που καθιστούν το Office 97 ένα χρήσιμο εργαλείο για τη σύνταξη ιστοσελίδων:

 

·      Με το Microsoft Word 97 μπορείτε να δημιουργήσετε και να προβάλλετε έγγραφα έτσι όπως θα εμφανίζονται στο Internet. Το Word παρέχει προσαρμοσμένα πρότυπα για το σχεδιασμό ιστοσελίδων και αποθηκεύει τα έγγραφά σας σε μορφή HTML με το κλικ ενός κουμπιού.

·      Το Microsoft Excel 97 σας προσφέρει μια εύκολη μέθοδο για τη σύνδεση ενός υπολογιστικού φύλλου με μια ιστοσελίδα, ώστε οι θεατές να βλέπουν τα δεδομένα που παρουσιάζονται στους περίπλοκους πίνακές του.

·      Η Microsoft Access 97 μετατρέπει τα δεδομένα ή τις εκθέσεις σας σε μορφή HTML ώστε να είστε σε θέση να δημοσιεύσετε δυναμικές, αλληλεπιδραστικές σελίδες βάσης δεδομένων στο Web.

·      Με το Microsoft PowerPoint® 97 μπορείτε να δημοσιεύσετε στο Internet παρουσιάσεις ως ιστοσελίδες που θα περιέχουν κίνηση και αφήγηση.

 

 

Εργαλεία για τη δημοσίευση στο Web

Υπάρχουν τουλάχιστον τριάντα προγράμματα στην αγορά, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την επεξεργασία ιστοσελίδων. Συμπεριλαμβάνονται προγράμματα όπως τα FrontPage™, Homesite, Hot Dog Pro, HoTMetaL Pro και AOLpress. Καθένα από αυτά τα προϊόντα είναι ένα μέσο για τη σύνταξη ιστοσελίδων χωρίς τη χρήση κωδικών HTML και ορισμένα παρέχουν επίσης εργαλεία για τη διαχείριση τοποθεσιών στο Web.

 

Microsoft FrontPage

 

Το Microsoft® FrontPage 97 είναι το δημοφιλέστερο εργαλείο σύνταξης και διαχείρισης ιστοσελίδων για το λειτουργικό σύστημα των Windows. Με το FrontPage 97 μπορείτε:

 

·        Να χρησιμοποιήσετε ενσωματωμένα πρότυπα και οδηγούς, για να δημιουργήσετε όχι μόνο μεμονωμένες ιστοσελίδες αλλά και ολόκληρες τοποθεσίες και να μεταφέρετε κατόπιν τα τοπικά αρχεία σε έναν διαθέσιμο διακομιστή στο Web

·        Να εργαστείτε με άλλες συμβατές εφαρμογές της Microsoft, ιδιαίτερα το Office 97 και το Publisher 97, για να σχεδιάσετε και να δημιουργήσετε ιστοσελίδες επαγγελματικής ποιότητας

·        Να προσθέσετε στοιχεία του WebBot™ στις σελίδες σας, για να προσθέσετε τη λειτουργικότητα ενός διακομιστή, όπως η αναζήτηση κειμένου και οι αλληλεπιδραστικές φόρμες

·        Να προσαρμόσετε την τοποθεσία σας με JavaScript και άλλα νέα συναρπαστικά στοιχεία του Web

·        Να χρησιμοποιήσετε μια αποτελεσματική, υψηλής ποιότητας ομάδα εργαλείων διαχείρισης, ώστε τοποθεσίας σας να είναι ενημερωμένη και να λειτουργεί ομαλά

 


 

Το FrontPage είναι το τέλειο παράδειγμα για το τι μπορείτε να κάνετε με τα σύγχρονα εργαλεία σύνταξης ιστοσελίδων. Χωρίς να είναι απαραίτητη η τέλεια γνώση της HTML, μπορείτε να δημιουργήσετε και να διαχειριστείτε μια μεγάλη ή μικρή, μια απλή ή σύνθετη τοποθεσία Web. Εάν θέλετε να γίνετε πραγματικοί κύριοι του Web με μια τοποθεσία που θα περιέχει δυνατότητες αλληλεπίδρασης, ένα εργαλείο σαν το FrontPage μπορεί να σας εξοικονομήσει χρόνο και κόπο, ενώ ταυτόχρονα θα μπορέσετε να δημοσιεύσετε το περιεχόμενό σας με επαγγελματική τελειότητα. Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνετε όλη την εργασία της σύνταξης με το ίδιο το FrontPage. Το FrontPage είναι συμβατό με άλλες εφαρμογές της Microsoft – για παράδειγμα, με το Office 97 και το Publisher 97. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις εξειδικευμένες λειτουργίες αυτών των εφαρμογών, για να δημιουργήσετε τις ιστοσελίδες και στη συνέχεια να τοποθετήσετε αυτές τις σελίδες στην τοποθεσία που δημιουργείτε με το FrontPage. Και αν είστε περισσότερο εξοικειωμένοι με την τεχνική πλευρά των πραγμάτων, μπορείτε να προσαρμόσετε τις τοποθεσίες σας με την Microsoft Visual Basic® Scripting Edition, να προσθέσετε προηγμένη λειτουργικότητα, όπως τη δυνατότητα αναζήτησης σε όλο το κείμενο και την προσθήκη φορμών, να συνδεθείτε με βάσεις δεδομένων ή να προσθέσετε στοιχεία ActiveX™ για αλληλεπιδραστικές, συναρπαστικές ιστοσελίδες. Εάν δεν είστε τέλειοι γνώστες της τεχνολογίας, μπορείτε και πάλι να δημιουργήσετε ένα κείμενο με πλούσια μορφοποίηση στο Microsoft Word, να προσθέσετε σελίδες υπολογιστικών φύλλων με το Microsoft Excel, να συνδεθείτε με βάσεις δεδομένων της Microsoft Access – και να τα οργανώσετε όλα με το FrontPage!

 

 

FrontPage Bonus Pack

Το Microsoft FrontPage Bonus Pack είναι το πακέτο για δημοσίευση στο Web που έχει ως βάση το FrontPage και περιλαμβάνει σύνθετα, εύχρηστα εργαλεία για την προσθήκη ήχου και κίνησης στις ιστοσελίδες σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε παραστατικές εικόνες με το Image Composer ή να επιλέξετε εκπληκτικές φωτογραφίες από τη βιβλιοθήκη φωτογραφιών. Συμπεριλαμβάνονται επίσης το Microsoft Personal Web Server, ο "Οδηγός δημοσίευσης στο Web" της Microsoft και το Microsoft Internet Explorer. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το κεφάλαιο με τίτλο "Τα δυναμικά στοιχεία του Web".

 

 

Visual InterDev

Εάν είστε ήδη εξοικειωμένοι με τα προϊόντα οπτικής ανάπτυξης της Microsoft, ίσως να σας ενδιαφέρει το Visual InterDev™ (πρώην Internet Studio). Το σύστημα ανάπτυξης Visual InterDev Web επιτρέπει στους κατασκευαστές λογισμικού να δημιουργήσουν εύκολα δυναμικές, αλληλεπιδραστικές εφαρμογές στο Web, παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο, οπτικό περιβάλλον ανάπτυξης, δυναμικά εργαλεία βάσης δεδομένων και συλλογική υποστήριξη κατασκευής λογισμικού.

 

Επίσης, το Visual InterDev συνεργάζεται άριστα με τις πρόσθετες δυνατότητες του Internet Information Server (IIS) για συνεργασία με το Microsoft FrontPage, με το ODBC και το SQL – επιτρέποντας στις ομάδες κατασκευής λογισμικού να μοιράσουν την εργασία τους ανάμεσα στο FrontPage και το Visual InterDev, ανάλογα με τις ανάγκες σχεδιασμού.


Τοποθεσίες που μπορείτε να επισκεφθείτε

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Visual InterDev, επισκεφθείτε την τοποθεσία του Visual InterDev στο Web.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Microsoft FrontPage Bonus Pack, επισκεφθείτε την τοποθεσία του FrontPage στο Web και διαβάστε το έγγραφο: "What's in the Bonus Pack?".

 

Για να αποκτήσετε ένα αντίγραφο του "Οδηγού δημοσίευσης στο Web" της Microsoft, επισκεφθείτε την τοποθεσία της Microsoft στο Web.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Microsoft Office, επισκεφθείτε την τοποθεσία του Microsoft Office στο Web.

 

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Microsoft Publisher 97, επισκεφθείτε την τοποθεσία του Microsoft Publisher 97 στο Web.


 

Πληρέστερη ενημέρωση

 

 

Το στυλ στο Web

Με δεδομένο ότι το World Wide Web είναι ένα πολύ πρόσφατο μέσο, το στυλ επιδέχεται πολλές ερμηνείες, όσον αφορά τόσο τη διάρθρωση της παρουσίασης, όσο και τα λεπτά θέματα της σύνταξης και της αισθητικής. Ποια θα πρέπει να είναι η ισορροπία ανάμεσα στον πλούτο του περιεχομένου και την ευκολία περιήγησης; Πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε πλαίσια; Πώς θα δημιουργήσετε μια οπτικά ελκυστική σελίδα, χωρίς να υπάρχουν πάρα πολλά γραφικά που θα επιβραδύνουν τη λήψη της σελίδας;

 

Θα σας παραπέμψουμε σε κάποιες ενδιαφέρουσες συζητήσεις στο Web που αφορούν αυτό αλλά και πολλά άλλα θέματα, αλλά δεν θα προσπαθήσουμε να σας πούμε τι είναι σωστό και τι λάθος όσον αφορά το στυλ. Εσείς θα πρέπει να καθορίσετε το δικό σας στυλ, ανάλογα με τις πηγές που έχετε στη διάθεσή σας, καθώς και τη δημιουργικότητα και το γούστο σας.

 

Τοποθεσίες που μπορείτε να επισκεφθείτε

Συμβουλές για τη σύνταξη και την επεξεργασία - Ποικιλία θεμάτων από ένα εργαστήριο δημιουργίας ιστοσελίδων της Microsoft®: συμβουλές για τη δημιουργία ιστοσελίδων, φύλλα στυλ, εργαλεία σύνταξης και μετατροπής και παρόμοια θέματα για τους συντάκτες ιστοσελίδων.

 

Οδηγός στυλ για προγραμματιστές του Web - Λεπτομερέστατος, με θέματα που αφορούν τη δομή, τη διαμόρφωση σελίδας, την περιήγηση, την αναγνωσιμότητα και άλλα ζητήματα.

 

Οδηγός στυλ στο Web - Ένας εξίσου περιεκτικός οδηγός, που συντάχθηκε από μια ομάδα ανθρώπων της Sun Microsystems, έμπειρων στη δημιουργία ιστοσελίδων.

 

Οδηγός στυλ του Gareth Rees - Αρκετά μικρότερος οδηγός σε σχέση με τους δύο προηγούμενους, που ασχολείται με την παρουσίαση του περιεχομένου.

 

Οδηγός στυλ του W3C για ηλεκτρονικό Hypertext - Ο Οδηγός του W3 Consortium για το στυλ της παρουσίασης και το πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθείται όσον αφορά τις ιστοσελίδες.


 

Πληρέστερη ενημέρωση

 

 

Τα δυναμικά στοιχεία του Web

 

Η κίνηση και ο ήχος είναι δύο από τα πιο θελκτικά στοιχεία του Web. Ορισμένοι δημιουργοί τοποθεσιών Web προσελκύουν χιλιάδες άτομα στις σελίδες τους με την υπόσχεση και μόνο νέων κινούμενων εικόνων. Η κίνηση και ο ήχος μπορούν να συμβάλλουν στη γενικότερη εμφάνιση και αίσθηση που δίνει η τοποθεσία σας στο Web και μπορούν να σας βοηθήσουν να μεταδώσετε το μήνυμά σας ευκολότερα και ταχύτερα, χωρίς να κουράζετε τους αναγνώστες σας με πολύ κείμενο. Παρακάτω περιγράφουμε τρεις εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε κινούμενες εικόνες και ήχο στην τοποθεσία Web: το Image Composer, το Gif Animator και το Music Producer. Το Microsoft® FrontPage Bonus Pack περιέχει ό,τι χρειάζεστε για να δημιουργήσετε, γρήγορα και εύκολα, κινούμενες εικόνες GIF, μικρά αποσπάσματα μουσικής και εικόνες σε μορφή που μπορεί να τοποθετηθεί στο Web. Επίσης, το Bonus Pack περιλαμβάνει προηγμένα εργαλεία για την ενσωμάτωση βάσεων δεδομένων, εφαρμογών Java™ και στοιχείων ελέγχου ActiveX™ στις σελίδες σας. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στις ενότητες "Δημιουργία τοποθεσίας Web" και "Προηγμένες τεχνολογίες του Web".

 

Image Composer

Το Image Composer σας επιτρέπει να δημιουργήσετε εικόνες και να τις προετοιμάσετε, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε κινούμενα γραφικά στο Web. Με το Image Composer, μπορείτε να αποθηκεύσετε εικόνες σε μορφή αρχείου GIF και JPEG για να τις χρησιμοποιήσετε στο Web, συμπεριλαμβανομένης μιας διαφανούς εικόνας GIF ή μιας εικόνας GIF σταδιακής εμφάνισης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις εικόνες του Microsoft Image Composer σε τοποθεσίες Web που έχουν κατασκευαστεί και συντηρούνται με το Microsoft FrontPage 97.

 

Gif Animator

Το Microsoft Gif Animator δημιουργεί κινούμενες εικόνες για τοποθεσίες Web. Το Gif Animator συνεργάζεται με το Microsoft Image Composer. Μπορείτε να δημιουργήσετε πολύ γρήγορα μια κινούμενη εικόνα, σύροντας τις εικόνες σας από το Microsoft Image Composer στο Microsoft Gif Animator. Το Microsoft GIF Animator δημιουργεί κινούμενες εικόνες με βάση τη μορφή αρχείου GIF89a, η οποία αποθηκεύει πληροφορίες συγχρονισμού, για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της κίνησης, όπως συμβαίνει με ένα κινούμενο σκίτσο.

 

Music Producer

Το Microsoft Music Producer σας επιτρέπει να δημιουργήσετε μουσική για τις ιστοσελίδες σας ή για άλλες εργασίες. Για να δημιουργήσετε μουσική για το Web, επιλέξτε ένα βασικό στυλ για τη μουσική σας, πειραματιστείτε με τα στοιχεία του στυλ, για να βρείτε το σωστό ήχο και στη συνέχεια κάντε κλικ στην εντολή "Compose".

 

Προσθήκη ήχου στην ιστοσελίδα

Είναι εύκολο να προσθέσετε ήχο σε μια ιστοσελίδα. Ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορείτε να συνδεθείτε με ένα δυαδικό αρχείο που θα περιέχει το μουσικό αντικείμενο ή να ενσωματώσετε το πρωταρχικό αρχείο Music Producer (.mmp) ή το αρχείο MIDI (.mid) ως ήχο παρασκηνίου, ώστε να αναπαράγεται αυτόματα κάθε φορά που ένας χρήστης συνδέεται στην ιστοσελίδα σας.


Microsoft Site Builders Gallery

Για να διαπιστώσετε πόσο συναρπαστικές μπορούν να γίνουν οι ιστοσελίδες σας με αυτά τα στοιχεία, ανατρέξτε στην επιλογή των τοποθεσιών που υπάρχουν στη Microsoft Site Builders Gallery.

 

Τοποθεσίες που μπορείτε να επισκεφθείτε

Για να αποκτήσετε το δικό σας αντίγραφο του Gif Animator, επισκεφθείτε την τοποθεσία του Microsoft Gif Animator στο Web.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το Music Producer, επισκεφθείτε την τοποθεσία του Microsoft Music Producer στο Web.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των προηγμένων τεχνολογιών για το Web, επισκεφθείτε τις παρακάτω τοποθεσίες στο Web:

 

·      Η επίσημη τοποθεσία Web για τους συντάκτες και τους κατασκευαστές του Internet Explorer

·      Ηλεκτρονική έκδοση του Microsoft Developer Network

·      Η τοποθεσία Web για τον Internet Explorer


 

Πληρέστερη ενημέρωση

 

 

Διαχείριση τοποθεσίας Web

 

Καθώς οι μεμονωμένες ιστοσελίδες σας μετατρέπονται σε ολοκληρωμένη τοποθεσία και η τοποθεσία Web γίνεται πολύπλοκη, θα πρέπει να αναλάβετε μια πρόσθετη εργασία – τη διαχείριση δεκάδων, ακόμα και εκατοντάδων αρχείων. Οι ενότητες που ακολουθούν περιγράφουν ορισμένα από τα εργαλεία διαχείρισης αρχείων που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα εργαλεία που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τον έλεγχο των τοποθεσιών στο Web.

 

FrontPage

Το Microsoft® FrontPage™ 97 διαθέτει πολλές δυνατότητες που σας βοηθούν στη δημιουργία και συντήρηση της τοποθεσίας σας στο Web, όπως Οδηγούς που σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε γρήγορα και εύκολα φόρμες για την τοποθεσία σας στο Web. Υποστηρίζει το Windows Secure Sockets Layer, το Visual SourceSafe και το πρόγραμμα-διακομιστή Internet Information Server, καθώς και πρόσθετες δυνατότητες για εκμετάλλευση του διακομιστή για τις περισσότερες παραμέτρους διακομιστή του Web για UNIX. Επίσης, το FrontPage σας επιτρέπει να δημιουργήσετε σύνολα ιστοσελίδων στο σκληρό δίσκο σας και συμπεριλαμβάνει τον Οδηγό για δέσμες ενεργειών και το στοιχείο WebBot Hit Counter.

 

Visual Source Safe

Καθώς αυξάνεται η επιδεξιότητά σας στο Web, θα αυξάνεται και το μέγεθος της τοποθεσίας σας στο Web. Και πριν η τοποθεσία σας γίνει πολύ περίπλοκη, θα πρέπει να δείτε κάποια εργαλεία που θα σας βοηθήσουν στη διαχείριση των αρχείων και των φακέλων ώστε να είναι ομαλή η όλη εργασία. Το Microsoft Visual SourceSafe σας βοηθά να οργανώσετε και να προστατεύσετε το περιεχόμενό σας, ειδικά αν είστε μέλος κάποιας ομάδας. Επίσης, κερδίζετε χρόνο, εσείς και η ομάδα σας, για να δημιουργήσετε το περιεχόμενο και να κατασκευάσετε καταπληκτικές τοποθεσίες Web. Η τελευταία έκδοση, το Visual SourceSafe 5.0, σας επιτρέπει να ελέγχετε τις υπερ-συνδέσεις σας – εντοπίζοντας έτσι έγκαιρα τις συνδέσεις που έχουν διακοπεί, πριν να δημοσιεύσετε το περιεχόμενό σας στο διακομιστή.


Internet Information Server και Windows NT

Εάν χρησιμοποιείτε δικό σας διακομιστή στο Web, ίσως θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ως λογισμικό διακομιστή ένα συνδυασμό του Microsoft Windows NT® Server και του Microsoft Internet Information Server (IIS). Το λογισμικό διακομιστή Web του IIS είναι πλήρως ενσωματωμένο στο λειτουργικό σύστημα των Windows NT και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε γρήγορα και εύκολα. Και επειδή τα δύο αυτά λογισμικά συνεργάζονται άριστα, οι ιστοσελίδες σας θα είναι έτοιμες μέσα σε λίγα λεπτά. Η τρέχουσα έκδοση, IIS 3.0, εισαγάγει τις παρακάτω νέες δυνατότητες:

 

·      Active Server, περιβάλλον εφαρμογής που επιτρέπει την κατασκευή ισχυρών εφαρμογών που βασίζονται στο Web.

·      Index Server, ενσωματωμένος μηχανισμός αναζήτησης που επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίζουν γρήγορα πληροφορίες σε HTML ή σε έγγραφα του Microsoft Office στην τοποθεσία σας στο Web.

·      Microsoft NetShow™, παρέχει υποστήριξη για ήχο και εικόνα βίντεο συνεχούς ροής τόσο για "ζωντανό" όσο και για αποθηκευμένο περιεχόμενο των πολυμέσων.

·      Πρόσθετες δυνατότητες του FrontPage 97 για εκμετάλλευση του διακομιστή, ενοποιούν το IIS με τη βραβευμένη οικογένεια προγραμμάτων για το Web που διευκολύνουν τη δημιουργία και τη διαχείριση επαγγελματικής ποιότητας τοποθεσιών στο Web.

·      Crystal Reports, εργαλείο οπτικής αναφοράς, το οποίο σας επιτρέπει να δημιουργήσετε αναφορές με ποιότητα παρουσίασης και προδιαμορφωμένα αρχεία καταγραφής του Web για την ανάλυση των αρχείων σας καταγραφής του Web.

 

Personal Web server και Peer Web server

Εάν δεν θέλετε να μοιραστείτε τις σελίδες σας με όλο τον κόσμο, αλλά να δημοσιεύσετε την τοποθεσία σας στο Web σε μικρή κλίμακα – για παράδειγμα, σε ένα εταιρικό δίκτυο (intranet) ή για χρήση μόνο με ομοτίμους σας – μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Microsoft Personal Web Server για Windows 95 ή το Peer Web Server για Windows NT Workstation.

 

Αυτά τα πακέτα, που είναι παρόμοια με το Microsoft Internet Information Server, αλλά με λιγότερες απαιτήσεις συστήματος, μετατρέπουν κάθε υπολογιστή που λειτουργεί με Windows 95 ή Windows NT σε διακομιστή Web. Το λογισμικό συνεργάζεται άριστα με τη γραμμή εργασιών και τον Πίνακα Ελέγχου των Windows, επιτρέποντάς σας έτσι να ξεκινάτε και να διακόπτετε τις υπηρεσίες HTTP και FTP όποτε θέλετε. Εύκολα στην εγκατάσταση και τη διαχείρισή τους, τα Personal και Peer Server της Microsoft είναι ιδανικά για την ανάπτυξη, δοκιμή και τοποθέτηση εφαρμογών του Web.

 

Το Peer Server συμπεριλαμβάνεται στο λειτουργικό σύστημα των Windows NT Workstation και μπορείτε να αποκτήσετε το Personal Web Server για Windows® 95 δωρεάν από την τοποθεσία της Microsoft στο Web.

 

Τοποθεσίες που μπορείτε να επισκεφθείτε

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Microsoft Visual Source Safe, επισκεφθείτε την τοποθεσία του Microsoft Visual SourceSafe στο Web.


 

Πληρέστερη ενημέρωση

 

 

Περισσότερα στοιχεία για την ανάπτυξη προγραμμάτων για το Web

 

Εάν γνωρίζετε πώς να αναπτύσσετε προγράμματα στο Internet θα μπορέσετε να δημιουργήσετε λύσεις για το Internet με τα εργαλεία και τις πλατφόρμες της Microsoft, συμπεριλαμβανομένων των ActiveX™, VBScript, Internet Information Server, ISAPI κ.ά. Το τελευταίο βιβλίο της σειράς Mastering της Microsoft, το Mastering Internet Development, περιλαμβάνει δείγματα κώδικα, επιδείξεις πολυμέσων και πρότυπα, που θα σας μάθουν πώς να δημιουργείτε αποτελεσματικό περιεχόμενο στο Web. Και αν αναπτύσσετε ήδη προγράμματα με τις οπτικές γλώσσες της Microsoft, θα βρείτε όλα όσα χρειάζονται, ώστε να μπορέσετε να αναπτύξετε προγράμματα με τη Visual Basic® και τη Visual C++® στο Internet.

 

Βιβλία των εκδόσεων Microsoft Press

Θέλετε να μάθετε περισσότερα στοιχεία; Οι εκδόσεις Microsoft Press εκδίδουν ένα συνοπτικό κατάλογο βιβλίων, που συμπεριλαμβάνουν θέματα σχετικά με το Internet και την ανάπτυξη τοποθεσιών Web. Εάν ενδιαφέρεστε για πιο λεπτομερείς οδηγίες σε οποιοδήποτε από τα θέματα που παρουσιάζονται σε αυτόν τον οδηγό, δείτε τη σειρά "Step by Step", που συμπεριλαμβάνει μαθήματα για ActiveX, Java™ και όλες τις προηγμένες τεχνολογίες που αναφέρονται στο επόμενο κεφάλαιο: "Προηγμένες τεχνολογίες του Web".

 

Άλλοι πληροφοριακοί τίτλοι είναι:

 

·        Introducing Microsoft FrontPage 97

·        Build Your Own Web Site

·        Understanding ActiveX and OLE

·        ActiveX Controls Inside and Out

·        Learn Java Now

 

Περισσότερα στοιχεία για τις τεχνολογίες του Web

Η τοποθεσία Builder Network είναι η πλέον κατατοπιστική πηγή πληροφοριών της Microsoft για τους επαγγελματίες που ασχολούνται με το Web, όπως προγραμματιστές, σχεδιαστές, συντάκτες και διαχειριστές. Η τοποθεσία παρουσιάζει μια βιβλιοθήκη με εμπεριστατωμένα τεχνικά άρθρα και αρχεία που μπορείτε να μεταφέρετε στο δίσκο σας, ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με κύρια άρθρα και βοηθητικές στήλες, το Intranet Solutions Center και μια συλλογή με δωρεάν στοιχεία ελέγχου του Web.

 


Τοποθεσίες που μπορείτε να επισκεφθείτε

Για να δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες του Web, επισκεφθείτε τη συλλογή Microsoft Site Builders Gallery.

 

Για να βρείτε επιπλέον βιβλία που θα σας βοηθήσουν να χρησιμοποιείτε πιο αποδοτικά τα προϊόντα της Microsoft, επισκεφθείτε την τοποθεσία Microsoft Press.

 

Για να δείτε ορισμένες ομάδες συζήτησης, επισκεφθείτε τις παρακάτω τοποθεσίες στο Web:

 

·      Ομάδες συζήτησης της Microsoft για το FrontPage

·      Ομάδες συζήτησης της Microsoft για το Internet Information Server

·      Ομάδες συζήτησης της Microsoft για το ActiveX Control Pack


 

Πληρέστερη ενημέρωση

 

 

Προηγμένες τεχνολογίες του Web

 

Σε αυτό το κεφάλαιο παρουσιάζονται ορισμένες από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες, οι οποίες προσδίδουν μια νέα διάσταση στη διαλογική πλευρά του Web. Η διεξοδική μελέτη αυτών των θεμάτων δεν αποτελεί στόχο αυτού του οδηγού. Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες στο Internet. Εάν δείτε ένα θέμα, για το οποίο θέλετε να μάθετε περισσότερα στοιχεία, ακολουθήστε τις συνδέσεις που έχουμε συμπεριλάβει, για να ξεκινήσετε.

 

ActiveX

Το ActiveX είναι ένα σύνολο τεχνολογιών από τη Microsoft που επιτρέπουν τη δημιουργία αλληλεπιδραστικού περιεχομένου στο Web. Με το ActiveX, οι τοποθεσίες στο Web "ζωντανεύουν" χάρη στα εφέ των πολυμέσων, τα αλληλεπιδραστικά αντικείμενα και τις σύνθετες εφαρμογές που προσφέρουν στο χρήστη μια εμπειρία ανάλογη με εκείνη των υψηλής ποιότητας τίτλων CD-ROM. Το ActiveX παρέχει το συνδετικό ιστό ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία δομικών στοιχείων της τεχνολογίας που θα θέσουν σε εφαρμογή αυτές τις "ζωντανές" τοποθεσίες στο Web. Περισσότερες πληροφορίες και παραδείγματα τοποθεσιών που χρησιμοποιούν ActiveX, θα βρείτε στην τοποθεσία της Microsoft® στο Web.

 

Java

Κατασκευασμένη από τη Sun Microsystems, η Java™ είναι η σπουδαία γλώσσα προγραμματισμού που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να χρησιμοποιηθεί σε κατανεμημένα δίκτυα, όπως το Internet. Τα πιο κοινά προγράμματα της Java είναι τα applets που θέτουν σε εφαρμογή κινούμενες εικόνες και αλληλεπιδραστικές σελίδες.

 

VBScript και JScript

Η VBScript και η JScript είναι γλώσσες για σύνταξη δέσμης ενεργειών, οι οποίες μπορούν να ενσωματωθούν απευθείας σε κείμενο HTML που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της ιστοσελίδας. Δεν παράγουν μεμονωμένα applets, αλλά προσθέτουν "έξυπνες" και αλληλεπιδραστικές δυνατότητες στα έγγραφα HTML.

 

Το λογισμικό προγραμματισμού JScript™ της Microsoft έχει σχεδιαστεί ειδικά για να χρησιμοποιηθεί στο Internet. Εάν είστε εξοικειωμένοι με τη γλώσσα Java, θα δείτε ότι οι δυνατότητες σύνταξης και οι γλωσσικές δυνατότητες που προσφέρει η JScript σάς είναι οικείες. Προς το παρόν, η JScript διατίθεται μόνο ως τμήμα του Microsoft Internet Explorer 3.0. Για να αποκτήσετε την JScript, προμηθευτείτε το Microsoft Internet Explorer από την τοποθεσία της Microsoft στο Web.

 


Ήχος και εικόνα βίντεο συνεχούς ροής: RealAudio και NetShow

Συνήθως, όταν ανακτάτε το περιεχόμενο κάποιου πολυμέσου από το Web, πρέπει να περιμένετε μέχρι να μεταφερθεί ολόκληρο το αρχείο από τον απομακρυσμένο διακομιστή στον υπολογιστή σας, για να αναπαραγάγετε την εικόνα βίντεο ή τον ήχο στην επιφάνεια εργασίας. Η συνεχής ροή είναι μια νέα σχετικά τεχνολογία που σας επιτρέπει να δείτε ή να ακούσετε τα περιεχόμενα κατά τη μεταφορά τους. Δύο δημοφιλείς πλατφόρμες που χρησιμοποιούν ήχο και εικόνα βίντεο συνεχούς ροής για να αποδώσουν το περιεχόμενο των πολυμέσων σε πραγματικό χρόνο είναι το RealAudio και το NetShow™.

 

RealAudio

Το RealAudio Player διατίθεται ως προσθήκη που επεκτείνει την ικανότητα του προγράμματος ανάγνωσης ιστοσελίδων, ώστε να αναπαραγάγει αποθηκευμένο ή "ζωντανό" ήχο στο Internet. Αφού εγκαταστήσετε το RealAudio, διατίθεται δωρεάν από την Progressive Networks, θα μπορείτε να ακούσετε αποσπάσματα μουσικής καθώς διαβάζετε στο Web τις πληροφορίες για τα αγαπημένα σας συγκροτήματα ή να συνδεθείτε με τη "μετάδοση" μιας συναυλίας ή ενός αγώνα από το RealAudio.

 

NetShow

Με το NetShow, η Microsoft έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα συνεχούς ροής, με υψηλή απόδοση σε δίκτυα ή στο Internet. Το NetShow OnDemand παρέχει ήχο και εικόνα βίντεο από αποθηκευμένα αρχεία, ενώ το NetShow Live παρέχει μετάδοση ήχου σε πραγματικό χρόνο. Ενώ το RealAudio χρησιμοποιεί τη δική του μορφή για τα αρχεία ήχου, το NetShow παρέχει τα αρχεία σε ανοιχτά, καθιερωμένα πρότυπα, όπως οι μορφές αρχείου WAV, AVI, QuickTime, PowerPoint®, JPEG, GIF και URL, ώστε οι συντάκτες να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν γνωστά εργαλεία για τη δημιουργία περιεχομένου πολυμέσων.

 

VRML

Η Virtual Reality Modeling Language, ή VRML, είναι το τρισδιάστατο αντίστοιχο της HTML. Οι κατασκευαστές τοποθεσιών Web μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη VRML για να κατασκευάσουν υπερ-συνδέσεις από και προς χώρους 3-Δ στο Web. Για να εξερευνήσουν οι χρήστες αυτούς τους χώρους, θα πρέπει να λάβουν και να εγκαταστήσουν μια προσθήκη της VRML, όπως το CosmoPlayer.

 

Shockwave

Το Shockwave, της Macromedia, είναι το καθιερωμένο πρότυπο για την απόδοση και λήψη ποιοτικών αλληλεπιδραστικών πολυμέσων, γραφικών και ήχου συνεχούς ροής στο Web. Πολλές από τις σημαντικότερες υπηρεσίες παροχής ψυχαγωγικών μέσων στο Web χρησιμοποιούν το Shockwave ως ενσωματωμένο τμήμα των τοποθεσιών τους στο Web.

 

ASP

Τα αρχεία Active Server Pages (.htm) είναι τυπικά έγγραφα HTML, στα οποία έχει προστεθεί κώδικας δέσμης ενεργειών ActiveX. Ο κώδικας επιτρέπει στο διακομιστή του Web να στείλει στο πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων είτε περιεχόμενο που έχει δημιουργηθεί σε HTML είτε ένα νέο (τροποποιημένο) αρχείο .htm, το οποίο ερμηνεύει το πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων.


SQL

Τα αρχικά των λέξεων: structured query language (γλώσσα δομημένων ερωτημάτων). Η SQL παρέχει ένα πλαίσιο εργασίας για τη ζήτηση πληροφοριών από μια βάση δεδομένων. Στο Web, ο κώδικας SQL μπορεί να ενσωματωθεί σε μια εφαρμογή, γεγονός που σας επιτρέπει να ανακτήσετε πληροφορίες μέσα από το πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων που έχετε, χωρίς να στέλνετε αναλυτικές εντολές SQL.

 

Microsoft Merchant Server

Εάν δημιουργείτε μια τοποθεσία Web για επιχειρήσεις ή πωλήσεις, το Microsoft Merchant Server προσφέρει έναν εύκολο, οικονομικό τρόπο για τη δημιουργία ενός καταστήματος στο Internet, που θα παρέχει στους πελάτες σας ένα άνετο, ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον αγοράς.

 

Βασισμένο στο λειτουργικό σύστημα δικτύου του Microsoft Windows NT Server, το Merchant Server μπορεί να ενοποιηθεί πλήρως με την οικογένεια προγραμμάτων-διακομιστών Microsoft BackOffice™ ή με οποιαδήποτε βάση δεδομένων ODBC. Υποστηρίζει τη διαδικασία πληρωμής που βασίζεται στο Internet και άλλα συστήματα πληρωμής τρίτων κατασκευαστών, για ασφαλείς συναλλαγές μέσω πιστωτικής κάρτας.

 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Merchant Server για να μάθετε περισσότερα στοιχεία για τους πελάτες σας. Ενσωματωμένα εργαλεία παρακολούθησης σας βοηθούν να μάθετε σε ποιες διαφημίσεις αντιδρούν οι πελάτες σας και τι αντιδράσεις προκαλούν αυτές οι διαφημίσεις. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσετε, ταχύτατα, προσαρμοσμένες ιστοσελίδες ή για να προωθήσετε τις πωλήσεις σας σε ομάδες-στόχους.

 

Τοποθεσίες που μπορείτε να επισκεφθείτε

Για να απολαύσετε αλληλεπιδραστικές κινούμενες εικόνες και ήχο ποιότητας CD στο Internet, πρέπει να λάβετε και να εγκαταστήσετε την προσθήκη Shockwave για το πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων του Web που χρησιμοποιείτε.

 

Αποκτήστε το αντίγραφο του Microsoft Internet Explorer δωρεάν* από την τοποθεσία του Microsoft® Internet Explorer στο Web.

 

Για να αποκτήσετε μια προσθήκη VRML, επισκεφθείτε την τοποθεσία του CosmoPlayer στο Web.

 

Για να αποκτήσετε το λογισμικό RealAudio, επισκεφθείτε την τοποθεσία του RealAudio στο Web.

 

Για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το RealAudio, επισκεφθείτε την τοποθεσία του Progressive Networks στο Web.

 

Για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Microsoft NetShow, επισκεφθείτε την τοποθεσία του Microsoft NetShow στο Web.

 

*Ίσως ισχύουν τέλη λήψης.