BP Health Safety and Secure Environment (HSSE)Our vision

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

 

 

Οι στόχοι της ΒΡ για θέματα ασφάλειας, Υγιεινής και Προστασίας του Περιβάλλοντος είναι :

 

 

Κανένα ατύχημα

                             Καμία βλάβη σε ανθρώπους

                                                                              Καμία ζημιά στο περιβάλλον

 

 

Για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς έχουμε θεσπίσει και εφαρμόζουμε εταιρικές πολιτικές και ακολουθούμε ασφαλείς πρακτικές στην εργασία μας. Αυξημένη συναίσθηση των θεμάτων Ασφαλείας είναι κρίσιμη και σημαντική για την δουλειά μας. Το κύριο μέσο για να πετύχουμε τον στόχο μας για την Ασφάλεια είναι η εφαρμογή των πολιτικών και η προσπάθεια να είμαστε πρωτοπόροι στον τομέα αυτό.

 

Οι εταιρικές πολιτικές αντιμετωπίζουν θέματα όπως :

 

a.      Ασφάλεια κατά την οδήγηση (αμυντική οδήγηση , χρήση ζώνης ασφαλείας και χρήση κινητού τηλεφώνου)

 

b.      Ασφάλεια στην δουλειά (Πολιτική για τα οινοπνευματώδη, μη καπνίσματος και καθαρού γραφείου)

 

Η ασφάλεια δεν σταματά στην δουλειά αλλά επεκτείνεται στο σπίτι και την οικογένειά μας.

Για την περιοχή αυτή οι παρακάτω πρακτικές συστήνονται :

 

 

Ασφάλεια στο σπίτι

 

q     Good order & Housekeeping

q     Protection from electricity / Fire avoidance

q     Noise

q     Air Quality

q     Slips and falls

q     A safe place for children

q     How to lift & carry heavy objects

q     Proper handling of dangerous substances

 

 

 
Ασφαλής χρήση υπολογιστή

 

q     Your own posture

q     Use of hands and elbows

q     Use of eyes

q     Where you place your Personal Computer

q     Room lighting

 

 

 

Μαθαίνοντας μέσω πρακτικής

 

q     Learn how to provide First Aid assistance

q     Be alert and practice on safety

q     Enrol other family members on safety awareness

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα δύο αυτά θέματα μπορείτε να πάρετε από το HSSE Focal Point της επιχειρηματικής σας μονάδας ή από τα φυλλάδια «Ασφάλεια στο χώρο εργασίας» και «Οδηγίες για την χρήση Η.Υ.».

 

 

 


Good order and Housekeeping

Eυταξία και σωστή χωροθέτηση

 

Είναι αποδοτικό να οργανώνετε τον χώρο εργασίας σας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μεγιστοποιείται η άνεση και η αποτελεσματικότητα, αν η δουλειά σας προϋποθέτει εκτενή χρήση Η/Υ.

Πρέπει να διατηρείτε τον χώρο εργασίας σας σε τάξη και ελεύθερο από άλλα αντικείμενα. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να τον χρησιμοποιείτε ως χώρο γενικής χρήσης.

 

Protection from electricity / Fire avoidance

ΦωτιάΕνα ζήτημα που «καίει»

 

Ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε ένα σπίτι είναι η φωτιά.  Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά απλά προληπτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε προκειμένου να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς:

 

*      Μην υπερφορτίζετε τα ηλεκτρικά κυκλώματα και τα καλώδια προέκτασής τους. Αν χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα πολλές συσκευές γραφείου, προσέξτε η συνολική τάση τους να μην ξεπερνά τη χωρητικότητα των κυκλωμάτων που τα τροφοδοτούν με ρεύμα. Τα καλώδια προέκτασης υπερφορτίζονται πολύ εύκολα, καθώς οι προδιαγραφές τους σπανίως συμβαδίζουν με τις προδιαγραφές των ασφαλειών ή των διακοπτών.

*      Έχετε έναν πυροσβεστήρα που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα. Επιλέξτε έναν που να είναι κατάλληλος για διάφορα είδη φωτιάς και ιδιαίτερα για φλεγόμενα  χαρτιά και για ηλεκτρικές φωτιές.

*      Φροντίστε τα χαρτιά και όποια άλλα εύφλεκτα υλικά να είναι απομακρυσμένα από θερμαινόμενες επιφάνειες. Προσέξτε να μη χύνονται υγρά στον υπολογιστή, στην οθόνη, στον εκτυπωτή κτλ. Τα υγρά και ο ηλεκτρισμός αποτελούν επικίνδυνο συνδυασμό! Κλείνετε τις συσκευές αυτού του είδους όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.

*      Αν χρησιμοποιείτε θερμάστρα, επιλέξτε μία που να είναι εγκεκριμένη από κάποιον οργανισμό πιστοποίησης  για να είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλής. Κρατήστε τη μακριά από χαρτιά και άλλα εύφλεκτα υλικά και κλείνετέ την όταν δεν τη χρησιμοποιείτε. Γενικά οι θερμάστρες δε συνιστώνται, καθώς ευθύνονται για πολλές πυρκαγιές κάθε χρόνο.

*      Μη μοιράζετε την προσοχή σας ταυτόχρονα σε πολλές εργασίες που ενέχουν τον κίνδυνο της φωτιάς την ώρα που ασχολείσθε με κάτι άλλο.

*      Μην καπνίζετε. Ένα ξεχασμένο τσιγάρο ή σπίρτο μπορεί να αποτελέσει αιτία ανάφλεξης χαρτιών, χημικών ή ηλεκτρικών συσκευών.

*      Φτιάξτε ένα σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς, που άλλωστε καλό είναι να υπάρχει και σε κάθε σπίτι. Σιγουρέψτε ότι η διευθέτηση των επίπλων  δεν εμποδίζει τη διαφυγή.

 

Noise

Ηχος και Ενταση—Ενα θορυβώδες θέμα

 

Σε πολλούς εργαζόμενους αρέσει να ακούν μουσική την ώρα που δουλεύουν. Μολονότι η μουσική είναι ευεργετική στις περισσότερες περιπτώσεις – βοηθάει να χαλαρώνετε και δίνει ρυθμό – προσέξτε να μην έχετε υψηλή ένταση προκειμένου να αποφύγετε βλάβες στην ακοή σας.

Αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό αν χρησιμοποιείτε ακουστικά. Μην ανεβάζετε την ένταση «στο φουλ». Αντίθετα, όταν χρησιμοποιείτε ακουστικά (που συγκεντρώνουν τον ήχο στα αυτιά σας) φροντίστε η ένταση του ήχου να είναι από χαμηλή έως μέτρια. Ακόμα καλύτερα, προτιμήστε να ακούτε τη μουσική με κανονικά ηχεία, αντί να την έχετε κατευθείαν στο τύμπανό σας. (Με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε να ακούτε ευκολότερα και αν χτυπάει το τηλέφωνο.)

 

Air Quality

Ποιότητα Αέρα σε Εσωτερικούς Χώρους

 

Πιθανότατα έχετε ακούσει για ασθένειες που προκαλεί το «σύνδρομο των άρρωστων κτιρίων». Τέτοιου είδους ασθένειες συχνά εκδηλώνονται μέσα σε κτίρια χωρίς φυσικό εξαερισμό και προκαλούνται από χημικές ουσίες που υπάρχουν σε καινούργιες μοκέτες, από μύκητες και μούχλα που συσσωρεύονται στα συστήματα εξαερισμού, κοκ.

 

Η χαμηλή ποιότητα του αέρα γίνεται αντιληπτή όταν ένας χώρος αποπνέει την αίσθηση «κλεισούρας», όταν υπάρχουν επίμονες, δυσάρεστες οσμές και όταν η ατμόσφαιρα του χώρου ερεθίζει τα μάτια, τη μύτη ή τον λαιμό.

 

 Η πλειονότητα των κατοικιών μπορεί μεν να ανανεώνει τον αέρα με φυσικότερο τρόπο από ορισμένα κτίρια που φιλοξενούν γραφεία, εντούτοις τα σπίτια και τα διαμερίσματα κρύβουν τους δικούς τους κινδύνους. Η χαμηλή ποιότητα του αέρα στα σπίτια ενδέχεται να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, που ποικίλλουν από κοινούς ερεθιστικούς παράγοντες, όπως είναι ο καπνός του τσιγάρου, η υπερβολική σκόνη ή διάφορα αλλεργιογόνα (π.χ. το τρίχωμα της γάτας), μέχρι πιο επικίνδυνες ουσίες, όπως είναι το μονοξείδιο του άνθρακα.

 

Ελεγχόμενοι Παράγοντες που Επηρεάζουν την Ποιότητα του Αέρα σε Εσωτερικούς Χώρους

 

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους και τους οποίους μπορείτε να ελέγξετε. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται το κάπνισμα, η χρήση χημικών ουσιών και η αφαίρεση χρωμάτων που περιέχουν μόλυβδο. Μπορείτε να συμβάλετε στη διατήρηση ή βελτίωση της ποιότητας του αέρα στον χώρο σας, ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:

 

*      Δουλεύετε σε ένα χώρο που εξαερίζεται επαρκώς. Αν είναι απαραίτητο, εγκαταστήστε ένα μικρό εξαεριστήρα.

*      Αν  καπνίζετε, χρησιμοποιείτε τους ειδικούς χώρους για κάπνισμα, ή σκεφτείτε σοβαρά να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια, καθώς, πέρα από τους γνωστούς κινδύνους για τους ίδιους τους καπνιστές, το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους συμβάλλει στην εκδήλωση άσθματος και άλλων αναπνευστικών παθήσεων και στους μη καπνιστές.

*      Χρησιμοποιείτε με προσοχή τις χημικές ουσίες που έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε «κανονικούς» χώρους εργασίας. Να τις χρησιμοποιείτε πάντοτε σε επαρκώς εξαεριζόμενους χώρους.

*      Αποθηκεύετε τις τοξικές χημικές ουσίες μακριά από χώρους που χρησιμοποιούνται για άλλες δραστηριότητες.

*      Ποτέ μη χρησιμοποιείτε γυαλόχαρτο ή πιστόλι θερμού αέρα σε χρώματα που περιέχουν μόλυβδο και βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους.

*      Φροντίστε να καθαρίζετε προσεκτικά και να στεγνώνετε όποιες περιοχές βρέχονται κατά λάθος (όπως είναι τα χαλιά), καθώς σε αυτά τα σημεία μπορεί να αναπτυχθούν μύκητες και μούχλα.

 

Κίνδυνοι από τη Χαμηλή Ποιότητα Αέρα σε Εσωτερικούς Χώρους, που δε Γίνονται Άμεσα Αντιληπτοί

 

Ευτυχώς, τα συμπτώματα που προκαλούν πολλοί παράγοντες, οι οποίοι ευθύνονται για τη χαμηλή ποιότητα του αέρα, συνήθως δεν είναι επίμονα. Από την άλλη όμως, δεν έχουμε όλοι τις ίδιες αντιδράσεις στους διάφορους ερεθιστικούς παράγοντες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που εκτίθενται σε καπνό ή οσμή μούχλας για παράδειγμα, νιώθουν καλύτερα μόλις απομακρυνθούν από τον συγκεκριμένο χώρο που τους προκάλεσε τον ερεθισμό. Δυστυχώς όμως, ορισμένοι από τους μεγαλύτερους κινδύνους που οφείλονται στην χαμηλή ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους δε γίνονται άμεσα αντιληπτοί και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες και ασθένειες.

 

Μονοξείδιο του Άνθρακα

 

Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) μπορεί να συσσωρευτεί σε επικίνδυνα ή ακόμα και θανατηφόρα επίπεδα σε σπίτια όπου δεν παρέχεται επαρκής εξωτερικός αέρας σε συσκευές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, προπάνιο, πετρέλαιο ή καυσόξυλα ως καύσιμη ύλη. Τέτοιες συσκευές μπορεί να είναι κλίβανοι, θερμάστρες, τζάκια, σόμπες, βραστήρες νερού, στεγνωτήρες ρούχων κτλ. Η παροχή εξωτερικού αέρα στους καυστήρες πρέπει να είναι επαρκής, ώστε να αναπληρώνεται ο αέρας που διαφεύγει από τον καπναγωγό. Στην αντίθετη περίπτωση, τα αέρια που παράγονται από την καύση και τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες CO, μπορεί να αλλάξουν κατεύθυνση μέσα στον καπναγωγό και να ξαναγυρίσουν πίσω. Επιθεωρείτε και καθαρίζετε τακτικά τις συσκευές με καυστήρα, ώστε να γίνεται κανονικά τόσο η καύση όσο και ο εξαερισμός. Η ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους μπορεί επίσης να υποβαθμιστεί από υπερβολική μόνωση του σπιτιού ή διαμερίσματος για εξοικονόμηση ενέργειας. Κάποια ποσότητα αέρα πρέπει να εισέρχεται, για να αναπληρώνει τον αέρα που καταναλώνεται. Η ζάλη, η κόπωση, η ναυτία και οι διαταραχές της αναπνοής είναι μεταξύ των συμπτωμάτων της δηλητηρίασης από CO.

 

Ορισμένοι βρίσκουν τα αρχικά συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης (χωρίς τον πυρετό). Δυστυχώς, ο θάνατος από δηλητηρίαση με CO μπορεί να επέλθει ενώ έχουν εκδηλωθεί λίγα μόνο ή και κανένα σύμπτωμα. Αν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιο από τα μέλη της οικογενείας σας έχει εκτεθεί σε CO, μη διστάσετε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα:

 

*      Κλείστε όποιες συσκευές κάνουν καύση, μέχρι να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

*      Ανοίξτε τα παράθυρα για να βγει το CO και να μπει καθαρός αέρας.

*      Φωνάξτε έναν τεχνικό ή την πυροσβεστική υπηρεσία για να σας βοηθήσει να επιδιορθώσετε τη διαρροή.

Αν κάποιος στον χώρο που βρίσκεστε εμφανίσει τα συμπτώματα δηλητηρίασης από CO που αναφέρθηκαν παραπάνω, ιδιαίτερα μάλιστα αν έχει λιποθυμήσει, καλέστε αμέσως τις πρώτες βοήθειες. Αν δεν είστε σίγουρος για τα συμπτώματα, τηλεφωνήστε στο κέντρο δηλητηριάσεων για περισσότερες πληροφορίες.

 

A Safe Place for Children

 

 Η Ασφάλεια στο Χώρο του Σπιτιού  Ισχύει και για τα Παιδιά

 

Αν ακολουθήσετε τις συμβουλές που δίνονται εδώ, θα εξασφαλίσετε ένα ασφαλές περιβάλλον.   Φυλάσσετε τα επικίνδυνα εργαλεία (ψαλίδια, συρραπτικά, χαρτοκόπτες κτλ.) μακριά από τα παιδικά χέρια, όπως κάνετε και με τα μαχαίρια της κουζίνας.  Κάποια εργαλεία που είναι κοινά στα γραφεία (π.χ. κοπίδια ή ξυράφια) είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τα παιδιά, καθώς μπορεί να μοιάζουν με παιχνίδια. Άλλο κίνδυνο που απειλεί τα μικρά παιδιά στους οικιακούς χώρους εργασίας αποτελεί ο ηλεκτρισμός. Καλύψτε τις εκτεθειμένες πρίζες με πλαστικά καλύμματα, ώστε να αποτρέψετε περιστατικά ηλεκτροπληξίας των μικρών περίεργων. Εγκαταστήστε ένα σύστημα προστασίας με διακόπτη ροής, ώστε να μπορείτε να απομονώνετε την πηγή του ρεύματος. Ακόμα, στερεώστε όλα τα χαλαρά καλώδια για να μη σκοντάφτουν τα παιδιά. (Ο κίνδυνος δεν οφείλεται μόνο στην πτώση· μπορεί τα παιδιά να παρασύρουν ακόμα και βαριές συσκευές του γραφείου, οι οποίες ενδέχεται να τα τραυματίσουν.)

 

Σε γενικές γραμμές, αν έχετε μωρά, μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα στο σπίτι σας, ασφαλίστε το  σπίτι σας όπου  κι αν λειτουργείτε.. Για τα μικρά παιδιά, εφαρμόστε  το παλιό κόλπο των γονιών: Ερευνήστε τον χώρο "μπουσουλώντας", ώστε να τον επιθεωρήσετε από την οπτική γωνία των παιδιών, και σημειώστε όλους τους κινδύνους που μπορεί να εμφανιστούν για ένα παιδί. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη φροντίδα, για να αποφύγετε πολλές στεναχώριες.

 

 

Your own posture

Τραυματισμοί της Πλάτης και του Αυχένα

 

Αυτοί οι τραυματισμοί αποτελούν ένα ακόμα πρόβλημα που προκαλεί η ενασχόληση με τους Η/Υ. Η πολύωρη εργασία με το πληκτρολόγιο μπορεί να προκαλέσει διάφορες βλάβες στην πλάτη και τον αυχένα. Ευτυχώς, με λίγα απλά προληπτικά μέτρα μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες εκδήλωσης αυτών των προβλημάτων.

 

*      Επιλέξτε μια κατάλληλη καρέκλα γραφείου, που να προσφέρει επαρκή υποστήριξη στην πλάτη και στα χέρια. 

*      Αλλάζετε τη στάση του σώματός σας ανά τακτά διαστήματα όση ώρα εργάζεστε.

*      Τοποθετήστε το πληκτρολόγιο ακριβώς μπροστά σας και στο ύψος των αγκώνων περίπου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να δακτυλογραφείτε κρατώντας τους καρπούς σας σε ευθεία. Αν αυτό δεν είναι δυνατό με το πληκτρολόγιο πάνω στην επιφάνεια εργασίας σας, τότε χρησιμοποιήστε ένα ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος υποστήριγμα για το πληκτρολόγιο.

*      Προσαρμόστε τον χώρο εργασία σας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μη χρειάζεται να σκύβετε ή να γέρνετε υπερβολικά.

*      Προσπαθήστε να είστε χαλαροί. Πολλοί τραυματισμοί και πόνοι οφείλονται στη συνεχή τάση των μυών του αυχένα και της πλάτης κατά τη διάρκεια της εργασίας.

*      Σηκωθείτε και περπατήστε. Εξετάστε την περίπτωση να αυξήσετε τις σωματικές σας δραστηριότητες (π.χ. γυμναστική), καθώς φαίνεται να υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της κακής φυσικής κατάστασης και των τραυματισμών κατά την εργασία.

*      Βρείτε μια στάση σώματος που σας βολεύει. Μολονότι οι συνηθισμένες σας στάσεις μπορεί να συμβάλλουν στους πόνους της πλάτης και των ώμων, η καλή στάση του σώματος δε συνίσταται απλά στην εύρεση της «σωστής» στάσης για να κάθεστε. Ακόμα και οι «κακές» στάσεις (π.χ. αν βάζετε τα πόδια σε κάποιο στήριγμα, αν «ξαπλώνετε» στην καρέκλα, ή αν στρέφετε το σώμα σας σε ασυνήθιστες στάσεις) μπορεί να αποδειχτούν βολικές, αρκεί να μην παραμένετε σε αυτές για μεγάλα χρονικά διαστήματα. (Η συχνή αλλαγή στάσης είναι χρήσιμη για πολλούς ανθρώπους.)

 

 

    

Use of hands and elbows (Σωστή θέση χεριών)

Βλάβες από Επαναλαμβανόμενες Κινήσεις και Αλλεπάλληλους Μικροτραυματισμούς

 

Μια από τις κυριότερες βλάβες τέτοιου είδους είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, το οποίο επηρεάζει τα χέρια. Η μακρόχρονη χρήση του πληκτρολογίου, που απαιτεί επαναλαμβανόμενες κινήσεις, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους τένοντες, με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στο μέσο νεύρο του καρπού, αυτό να φθείρεται και έτσι να εκδηλώνεται το σύνδρομο.

 

Παρόλο που οι γραφομηχανές χρησιμοποιούνται εδώ και πάνω από 100 χρόνια, η αυξανόμενη χρήση των Η/Υ, με τα πληκτρολόγια που επιτρέπουν ταχύτερη δακτυλογράφηση, έχει οδηγήσει σε αύξηση των παθήσεων που οφείλονται σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Οι ειδικοί σε θέματα εργονομίας προτείνουν τα ακόλουθα για να αποφύγετε τέτοιες βλάβες:

 

*      Φροντίστε το πληκτρολόγιο να βρίσκεται σε ύψος άνετο για τους καρπούς σας. Αν είναι απαραίτητο χρησιμοποιήστε στηρίγματα για τους καρπούς, ώστε τα χέρια σας να παραμένουν σε άνετη θέση / στάση.

*      Εναλλάσσετε τις εργασίες σας. Αν είναι δυνατό, να σηκώνεστε ανά τακτά διαστήματα για να κάνετε κάποιο τηλεφώνημα, να βγάλετε φωτοτυπίες, να αρχειοθετήσετε έγγραφα κτλ.

*      Προτιμήστε συχνά μικρά διαλείμματα.

 

Use of eyes

Κόπωση των ματιών

 

Η κόπωση των ματιών είναι μια από τις συνηθέστερες επιπτώσεις της χρήσης Η/Υ. Ορίστε ορισμένες συμβουλές:

 

*      Τοποθετήστε την οθόνη και τα κείμενα σε ίδια περίπου απόσταση από τα μάτια σας.

*      Τοποθετήστε την οθόνη και τα κείμενα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι κάθετα ως προς τη γραμμή όρασής σας, για να αποφεύγετε την παραμόρφωση των χαρακτήρων.

*      Ξεκουράστε τους μύες των ματιών σας εστιάζοντας ανά διαστήματα σε κάποιο μακρινό αντικείμενο.

*      Όταν χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή, στρέφετε το βλέμμα σας μακριά συχνότερα. Οι οθόνες των φορητών είναι κατά κανόνα προσαρμοσμένες πάνω στο πληκτρολόγιο γι’αυτό είναι προτιμότερη η χρήση μεγάλων οθονών.

*      Αν φοράτε γυαλιά ανάγνωσης να σας δίνουν οπτικό πεδίο 50 – 76 εκ. Αυτά θα σας επιτρέψουν να τοποθετήσετε την οθόνη σωστά και να βλέπετε ικανοποιητικά χωρίς να αλλάζετε τη στάση του σώματός σας.

 

Where you place your Personal Computer

Γραφείο

Το γραφείο πρέπει να αποτελείται από εργονομικά κατάλληλα έπιπλα και εξοπλισμό. Επίσης:

 

1.      Πρέπει να περιλαμβάνει ένα χώρο για την αποθήκευση  των σχετικών με την εργασία σας υλικών, ώστε να είναι ασφαλή από τρίτους, κτλ.

2.      Πρέπει να έχει επαρκή λειτουργικότητα.

3.      Το γραφείο πρέπει να είναι τοποθετημένο κατά τρόπο ώστε οι πήχεις των χεριών σας να είναι παράλληλοι προς το έδαφος και οι καρποί σε ευθεία θέση όταν χρησιμοποιείτε το πληκτρολόγιο για να εισάγετε πληροφορίες σε ένα Η/Υ. Πρέπει επίσης να υπάρχει αρκετός χώρος μπροστά από το πληκτρολόγιο ώστε οι καρποί σας να στηρίζονται στο γραφείο κατά την πληκτρολόγηση. Το κέντρο της οθόνης του υπολογιστή πρέπει να απέχει περίπου 60 εκ. από το πρόσωπό σας και να βρίσκεται περίπου 20 εκ. κάτω από το επίπεδο των ματιών.

4.      Η καρέκλα σας πρέπει να είναι ρυθμιζόμενη (τόσο το κάθισμα όσο και η πλάτη) και να παρέχει σταθερή υποστήριξη. Πρέπει να σας επιτρέπει να κάθεστε άνετα και ευθυτενείς, με τους μηρούς παράλληλους προς το έδαφος ή με ελαφρώς ανυψωμένα γόνατα, ώστε να μην είστε αναγκασμένοι να  γέρνετε. Το πάνω μέρος του καθίσματος πρέπει να απέχει 38 με 53 εκ. από το έδαφος.

 

Αρχεία , ράφια και αρχειοθήκες

 

  1. Οι καλές αρχειοθήκες είναι κατασκευασμένες από ανθεκτικά υλικά και αντέχουν στο βάρος και τη φθορά από παρατεταμένη χρήση.
  2. Διατίθενται επίσης κινητές αρχειοθήκες. Με αυτές μπορείτε να σύρετε τα έγγραφα της δουλειάς σας σε όποια περιοχή του γραφείου εργάζεστε.

 

Room lighting

Φωτισμός Δωματίου

 

Πρώτα πρέπει να επιλέξετε το γενικό φως, καθώς αυτό παρέχει το κύριο μέρος του φωτισμού του δωματίου σας. Αν θέλετε να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα, λάβετε υπόψη σας ότι οι πηγές γενικού φωτισμού, οι οποίες παραμένουν ανοιχτές για περισσότερο χρονικό διάστημα από τις υπόλοιπες, αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να εκμεταλλευτείτε την αποδοτικότητα των λαμπτήρων φθορισμού. Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες:

 

  1. Πρέπει να διασφαλίσετε ότι έχετε τον κατάλληλο φωτισμό, αλλιώς θα υποφέρετε από κόπωση των ματιών και πονοκεφάλους.
  2. Τοποθετήστε κατάλληλα τις πηγές φωτισμού, ώστε να μην αντανακλούν στην οθόνη του υπολογιστή. Επίσης, αν υπάρχει κοντά κάποιο παράθυρο, φροντίστε να έχετε την οθόνη στραμμένη σε άλλη γωνία. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να είστε υποχρεωμένοι να κοιτάτε για ώρες την οθόνη και αυτή να αντανακλά διάφορες πηγές φωτισμού στα μάτια σας.
  3. Ο καλύτερος τρόπος για να φωτίσετε τον χώρο όπου εργάζεστε είναι ένας συνδυασμός γενικού φωτισμού και φωτιστικών χώρου.
  4. Έχετε εντονότερο φωτισμό στον χώρο όπου εργάζεστε και απαλότερο στο υπόλοιπο δωμάτιο.
  5. Αποφεύγετε την ακτινοβολία στην οθόνη. Αν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο οθόνης.
  6. Εργαστείτε με το φυσικό φως, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό. Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι το φυσικό φως ελαττώνει την κόπωση των ματιών.