Περιεχόμενα Δικαιώματα Υποχρεώσεις η-Πνύκα Αναζήτηση

Υπάρχει Ανάγκη;
Προηγούμενη Σελίδα

Θα ακούσετε συχνά ότι «γίνεται Τηλεϊατρική» σε πολλά σημεία  στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ας δούμε προσεκτικότερα τα πράγματα στην Ελλάδα. 

Η σημερινή μορφή της Τηλεϊατρικής, άρχισε ουσιαστικά από το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών,  το 1988. Ήταν τότε που και στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα είχαν διαβλέψει ότι οι τηλεματικές εφαρμογές (η αξιοποίηση ηλεκτρονικών υπολογιστών σε συνδυασμό με τεχνολογίες επικοινωνιών) θα μπορούσαν να έχουν αξιόλογες εφαρμογές και την Υγεία. Στα αρχικά αυτά στάδια το ενδιαφέρον περιορίστηκε στις εφαρμογές την Ιατρική, εξ’ ου και το όνομα Τηλεϊατρική. 

Επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε από το τέλος της δεκαετίας του 1980 να χρηματοδοτεί ανταγωνιστικά ερευνητικά – αναπτυξιακά έργα, πολλοί φορείς σε όλη την Ευρώπη δραστηριοποιήθηκαν και εξασφάλισαν χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη και προαγωγή εφαρμογών. Πολύ μικρός αριθμός φορέων ήταν σε θέση όμως να οργανώσει και να λειτουργήσει «Υπηρεσίες Τηλεϊατρικής». 

Το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής συνεργάστηκε από το 1988 με τη Α’ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείο Σισμανόγλειον και άρχισε να δοκιμάζει με επιτυχία υπηρεσίες τηλεϊατρικής σε διάφορα σημεία της Ελλάδος, όπως η Πάρος και η περιοχή Καρπενησίου. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη διαδρομή της Τηλεϊατρικής στην Ελλάδα, δείτε τις σελίδες υπό τον τίτλο «Που λειτουργεί».

Η ιστορία της Τηλεϊατρικής δεν έχει γραφεί ακόμη, γιατί εξακολουθεί να γράφεται. Ωστόσο μπορείτε να πληροφορηθείτε για τα βήματά της στην Ελλάδα στο πρόσφατο παρελθόν μέχρι και σήμερα, επισκεπτόμενοι τις σελίδες υπό τον τίτλο «Ιστορία 1988-2001». Στο σημείο αυτό προτείνουμε να λάβουμε γνώση μερικών ενδιαφερόντων στοιχείων, που απασχολούν ακόμα τον κόσμο.

Υπάρχει πράγματι ανάγκη για υπηρεσίες Τηλεϊατρικής; Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να διερευνηθεί. Υπάρχουν πολλές και πολλές φορές διιδστάμενες απόψεις. Αλλά ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά, που θα μας κάνουν να μορφώσουμε τη δική μας άποψη: 

Στο ερώτημα ποιοι παράγοντες υποδεικνύουν την ανάπτυξη υπηρεσιών Τηλεϊατρικής θα αναφέρουμε τους ακόλουθους:

bullet

ισότητα στην πρόσβαση

bullet

ποιότητα υπηρεσιών

bullet

δημογραφικές μεταβολές

bullet

βελτίωση του κλινικού αποτελέσματος

bullet

έρευνα & τεχνολογία

bullet

έλεγχος δαπανών υπηρεσιών υγείας

bullet

επιχειρηματικές δυνατότητες

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σε ένα ή περισσότερα από τα θέματα που προαναφέρθηκαν, κάντε κλικ στους προηγούμενους τίτλους.

  

 

horizontal rule

Copyright 2002: Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Τελευταία ενημέρωση / Last modified: 04/16/04