Περιεχόμενα Δικαιώματα Υποχρεώσεις η-Πνύκα Αναζήτηση

Νοσοκομεία
Προηγούμενη Σελίδα

Τα περισσότερα νοσοκομεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτουν εδώ και πολλά χρόνια, ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα.

Τα συστήματα αυτά καλύπτουν τόσο τις διαχειριστικές λειτουργίες των συγκροτημάτων όσο και τις ιατρικές υπηρεσίες.  Ωστόσο στα περισσότερα νοσοκομεία λειτουργούν αποτελεσματικά και συστηματικά μόνο τα τμήματα του συστήματος που καλύπτουν τις διαχειριστικές ανάγκες της λειτουργίας των.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η εισαγωγή ασθενών, οι διαδικασίες εξόδου, η αντιμετώπιση των οικονομικών θεμάτων που σχετίζονται με την παραμονή του ασθενούς,

Περιλαμβάνουν επίσης και διάφορα υποσυστήματα τα οποία καλύπτουν τη διαχείριση των φαρμάκων, την εντολή διεξαγωγής των απαραιτήτων διαγνωστικών βιοχημικών εξετάσεων και τη διαχείριση των αποτελεσμάτων των, την εντολή και διαχείριση των άλλων διαγνωστικών εξετάσεων και των αποτελεσμάτων τους. Μεταξύ αυτών, χαρακτηριστικότερη είναι ίσως η περίπτωση της διαχείρισης των απεικονιστικών μεθόδων και των αποτελεσμάτων τους. Τα συστήματα αυτά είναι γνωστά στη βιβλιογραφία, ως συστήματα PACS (Picture Archiving and Communication Systems).

Στην Ελλάδα μέχρι το 2001, δεν είχαν εγκατασταθεί συστήματα PACS.

Το πρώτο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα νοσοκομείου, εγκαταστάθηκε στο Ωνάσειο Κ. Κ. το 1985, αλλά δεν αξιοποιήθηκε το ιατρικό του τμήμα. Το 2001 το σύστημα αντικαταστάθηκε από νεώτερο. Από τους πρωτοπόρους στον τομέα πρέπει να θεωρείται και το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.  Σήμερα (2001) πληροφοριακά συστήματα διαθέτουν το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς των Αθηνών και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αρεταίειο. Σε μεγάλο αριθμό νοσοκομείων υπάρχουν εγκατεστημένα πληροφοριακά συστήματα που καλύπτουν όμως, ως ένα βαθμό μόνο, τις ανάγκες διαχείρισης.   

Το σύστημα του "Αττικού" Νοσοκομείου (νέο νοσοκομείο στο Χαϊδάρι - πιθανή έναρξη λειτουργίας το 2003), θα πρέπει να είναι λογικά το πλέον σύγχρονο (εγκατάσταση 2002).

Ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης μπορεί να επισκεφθεί τις ιστοσελίδες των νοσοκομείων που προαναφέρθηκαν και να αντλήσει πληροφορίες:

bulletΩνάσειο Κ. Κ http://www.onasseio.gr/main.htm
bulletΑΧΕΠΑ (ίσως τώρα να είναι διαθέσιμες. Αναζητήστε τις ...). Ίσως σας ενδιαφέρει να μάθετε και για την Panhellenic Society For Medical Informatics http://www.med.auth.gr/depts/lomi/eng/psmi.html
bulletΑρεταίειον (ίσως τώρα να είναι διαθέσιμες. Αναζητήστε τις ...)
bulletΓεώργιος Γενημματάς Αθηνών (ίσως τώρα να είναι διαθέσιμες. Αναζητήστε τις ...)

 

.................

horizontal rule

Copyright 2002: Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Τελευταία ενημέρωση / Last modified: 04/16/04