Λεξιλόγιο
[Α] [Δ] [Ε] [Η] [Ι] [Κ] [Λ] [Μ] [Ο] [Π] [Σ] [Τ] [Υ] [Χ] [A] [B] [C] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [L] [M] [N] [P] [S] [T] [U] [V] [W]

Α

Αγαπημένο

Χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σελίδα ή διεύθυνση στην οποία θέλει να επιστρέφει ο χρήστης σε τακτική βάση. Το Microsoft Internet Explorer περιέχει μια δυνατότητα που ονομάζεται "Εύρεση Αγαπημένων" για την οργάνωση και αποθήκευση τοποθεσιών του Web που επισκέπτεστε συχνά.

αποστολή

Η διαδικασία μεταφοράς ενός αρχείου από έναν τοπικό υπολογιστή σε έναν απομακρυσμένο υπολογιστή μέσω ενός modem ή δικτύου.

ασύρματος

Οποιοδήποτε μέσο, από μια κατηγορία απομακρυσμένων επικοινωνιών, το οποίο δεν χρησιμοποιεί καλωδιώσεις, συμπεριλαμβανομένων των υπέρυθρων, αυτών που λειτουργούν με κυψέλες κυττάρων και των δορυφορικών.

Δ

δέσμη ενεργειών ή γλώσσα για σύνταξη δέσμης ενεργειών

Μια προγραμματιστική συντόμευση, η οποία παρέχει στους χρήστες που δεν έχουν τεχνικές γνώσεις μια μέθοδο να δημιουργούν εμπλουτισμένο περιεχόμενο στους υπολογιστές τους, ενώ παράλληλα παρέχει και στους προγραμματιστές μια γρήγορη μέθοδο για να δημιουργούν απλές εφαρμογές.

διακομιστής

Ένας υπολογιστής ή το λογισμικό του, ο οποίος εξυπηρετεί άλλους υπολογιστές σε ένα δίκτυο, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση αρχείων και λειτουργιών του δικτύου. Οι υπολογιστές που εξυπηρετούνται από ένα διακομιστή περιέχουν λογισμικό-πελάτη (βλέπε λήμμα). Ένα πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων όπως το Microsoft Internet Explorer, είναι ένα παράδειγμα προγράμματος-πελάτη.

διεύθυνση IP

Η διεύθυνση πρωτοκόλλου του Internet ενός υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος με το Internet, συνήθως σε μορφή δεκαδικού αριθμού με διαχωριστικό την τελεία, όπως η διεύθυνση 128.121.4.5

δικτυοπλοΐα (κυματοδρομία ή σερφάρισμα)

Έκφραση για την "περιήγηση στο Internet". Αναφέρεται περισσότερο στην άσκοπη περιπλάνηση παρά στην αναζήτηση συγκεκριμένου περιεχομένου.

δωρεάν λογισμικό

Λογισμικό με κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα που διατίθεται, συχνά μέσω του Internet, δωρεάν από το συντάκτη. Διαφέρει από το λογισμικό ελεύθερης διακίνησης (βλέπε λήμμα).

Ε

εικονική πραγματικότητα

Τρισδιάστατος χώρος που δημιουργείται από υπολογιστή και προσομοιώνει ένα οργανικό φυσικό περιβάλλον.

έλεγχος ταυτότητος

Μια ηλεκτρονική υπογραφή. Τεχνολογία η οποία εξασφαλίζει ότι μια ηλεκτρονική μεταβίβαση προέρχεται όντως από την πηγή που δηλώνεται.

εμπρηστικό μήνυμα

Ένα σκόπιμα επιθετικό μήνυμα ή καταχώριση.

εποπτευόμενη συζήτηση

Μια ηλεκτρονική λίστα αλληλογραφίας ή ομάδα συζήτησης, την οποία εποπτεύει και επεξεργάζεται κάποιο άτομο, για να περιορίζει τις καταχωρίσεις που είναι άσχετες προς το θέμα.

Εύρος ζώνης

Η ποσότητα δεδομένων η οποία μπορεί να σταλεί μέσω μιας σύνδεσης πριν να εξαντληθεί η χωρητικότητα του φορέα. Συνήθως μετριέται σε bits ανά δευτερόλεπτο (bps). Ένα γρήγορο modem έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι και 30 χιλιάδες bit το δευτερόλεπτο.

Η

ήχος συνεχούς ροής

Αρχεία ήχου που καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο σε ένα αρχείο ήχου ή μεταδίδονται μέσω του Internet σε πραγματικό χρόνο. Μια προσθήκη σε ένα πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων αποσυμπιέζει και αναπαραγάγει τα δεδομένα καθώς μεταφέρονται στον υπολογιστή σας μέσω του Web. Ο ήχος και το βίντεο συνεχούς ροής αποτρέπουν την καθυστέρηση ή οποία προκύπτει όταν μεταφέρετε ένα ολόκληρο αρχείο και μετά το αναπαράγετε με μια βοηθητική εφαρμογή.

Ι

ιός

Αναφορικά με τους υπολογιστές, είναι ένα καταστροφικό πρόγραμμα, το οποίο έχει κατασκευαστεί επί τούτου για να αναζητά άλλα προγράμματα και να τα "μολύνει", ενσωματώνοντας ένα αντίγραφο του εαυτού του. Όταν λειτουργεί κάποιο πρόγραμμα που περιέχει ιό, ο ιός ενεργοποιείται. Ένας ιός μπορεί να παραμένει ανενεργός μέσα σε κάποιον υπολογιστή, χωρίς να το έχει αντιληφθεί ο χρήστης και να μεταδίδεται σε άλλες τοποθεσίες ή μπορεί και να λειτουργήσει αμέσως. Η εκτέλεση του μπορεί να έχει διάφορες συνέπειες, που κυμαίνονται από την εμφάνιση ενοχλητικών αλλά ακίνδυνων μηνυμάτων στην οθόνη μέχρι την καταστροφή αρχείων στο δίσκο του υπολογιστή. Οι ιοί των υπολογιστών μεταδίδονται με την εισαγωγή αρχείων από έναν υπολογιστή σε άλλο, μέσω δισκετών ή δικτύου (συμπεριλαμβανομένου του Internet). Οι συνετοί χρήστες χρησιμοποιούν κάποιο ενημερωμένο πρόγραμμα καταστολής ιών, που διατίθεται στο εμπόριο από πολλές τοποθεσίες του Internet.

ιστοσελίδα

Ένα μεμονωμένο πλαίσιο περιεχομένου στο World Wide Web, που προσδιορίζεται από ένα αρχείο HTML και αντιστοιχεί σε αυτό μια μοναδική διεύθυνση URL.

Κ

καταχώριση

Η αποστολή ενός μηνύματος σε κάποια ηλεκτρονική δημοσίευση ή κοινότητα.

κεντρική σελίδα

Η κύρια σελίδα μιας τοποθεσίας του Web. Οι κεντρικές σελίδες συνήθως περιέχουν συνδέσεις, τόσο για επιπλέον σελίδες μέσα στην τοποθεσία όσο και για εξωτερικές τοποθεσίες. Ανάλογα με το μέγεθος μιας τοποθεσίας του Web, μπορεί να υπάρχουν μέσα στην ίδια τοποθεσία περισσότερες κεντρικές σελίδες.

Κρυπτογράφηση

Η διαδικασία αντιμετάθεσης των προς μετάδοση πληροφοριών. Με την κρυπτογράφηση γίνεται απόκρυψη των πληροφοριών, ώστε να μην μπορούν να τις διαβάσουν όσοι δεν έχουν το δικαίωμα και διατίθεται σε δύο μορφές: κρυπτογράφηση με λογισμικό, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως και εγκαθίσταται εύκολα και κωδικοποίηση με μικροτσίπ, η οποία είναι πιο δύσκολο να εγκατασταθεί αλλά είναι ταχύτερη και δεν είναι εύκολο να αποκρυπτογραφηθεί.

κυβερνο-

Πρόθεμα για οτιδήποτε σχετίζεται με τους υπολογιστές ή το Internet. Π.χ., προσθέστε έναν υπολογιστή και το αγαπημένο σας καφενείο γίνεται κυβερνο-καφενείο.

Κυβερνο-διάστημα

Το εικονικό σύμπαν των πληροφοριών που μεταδίδονται μέσω υπολογιστών, προγραμμάτων, οπτικοακουστικών μέσων, τηλεφώνου και τηλεόρασης, καλωδίου και δορυφόρων. Ο όρος "Κυβερνο-διάστημα" αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας William Gibson, ο οποίος το προσδιόρισε ως "μια γραφική αναπαράσταση δεδομένων προερχόμενων από όλους του υπολογιστές της ανθρωπότητας."

Λ

λήψη

Η διαδικασία αίτησης και μεταφοράς αρχείου από έναν απομακρυσμένο υπολογιστή στον τοπικό υπολογιστή και η αποθήκευση του αρχείου στον τοπικό υπολογιστή, συνήθως μέσω ενός modem ή δικτύου.

λογισμικό ελεύθερης διακίνησης

Λογισμικό, το οποίο διατίθεται για δωρεάν δοκιμή, αλλά για το οποίο ο συντάκτης ή ο προγραμματιστής αναμένει αμοιβή, εφόσον αποφασίσετε να το κρατήσετε. Συχνά το λογισμικό ελεύθερης διακίνησης αναπτύσσεται από μικρές εταιρείες ή ανεξάρτητους προγραμματιστές, οι οποίοι προσπαθούν να λύσουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα σχετικά με τους υπολογιστές ή να αναπτύξουν κάποια νέα εφαρμογή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν αγοράσετε το λογισμικό, θα λάβετε μαζί με το λογισμικό και τεκμηρίωση.

Μ

με σύνδεση

Με σύνδεση με το Internet.

μηχανισμός αναζήτησης

Ειδικό πρόγραμμα το οποίο επιτελεί τις λειτουργίες της αναζήτησης σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Ο

οδηγός

Βοήθεια που παρέχεται από τον υπολογιστή, η οποία σας καθοδηγεί στις διαδικασίες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση κάποιας εργασίας.

ομάδες συζήτησης

Ομάδες ή φόρουμ στο Usenet (βλέπε λήμμα) στις οποίες οι χρήστες μπορούν να ανταλλάξουν πληροφορίες, ιδέες, συμβουλές και απόψεις σχετικά με κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Οι ομάδες συζήτησης είναι οργανωμένες κατά θέματα που αριθμούν χιλιάδες.

όνομα τομέα

Το όνομα ενός υπολογιστή ή μιας ομάδας υπολογιστών στο Internet, το οποίο χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό της ηλεκτρονικής (και μερικές φορές γεωγραφικής) θέσης του υπολογιστή για τη μετάδοση δεδομένων. Το όνομα τομέα συχνά περιέχει το όνομα ενός οργανισμού ενώ περιλαμβάνει πάντα ένα επίθεμα δύο ή τριών γραμμάτων, το οποίο προσδιορίζει είτε το είδος του οργανισμού είτε τη χώρα όπου βρίσκεται ο τομέας. Για παράδειγμα, στο όνομα τομέα microsoft.com, το microsoft είναι το όνομα του οργανισμού και το com, συντομογραφία του commercial (εμπορικός), σημαίνει ότι πρόκειται για εμπορικό οργανισμό. Άλλα επιθέματα που χρησιμοποιούνται εντός των Ηνωμένων Πολιτειών περιλαμβάνουν τα gov (κυβερνητικό), edu (εκπαιδευτικό ίδρυμα), org (οργανισμός, συνήθως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός) και net (γενικό, μερικές φορές εμπορικό, μερικές όχι). Εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, τα προθέματα δύο γραμμάτων δηλώνουν τη χώρα όπου βρίσκεται ο τομέας, όπως στα παραδείγματα uk (Αγγλία), de (Deutschland ή Γερμανία) και jp (Ιαπωνία).

Π

περιεχόμενο

Το σύνολο του κειμένου, των εικόνων, των αρχείων ήχου, των δεδομένων ή άλλων πληροφοριών που παρουσιάζονται σε μια τοποθεσία του Web.

πλατφόρμα

Το υλικό και λογισμικό του συστήματος που αποτελούν τη βάση ενός υπολογιστικού συστήματος.

πολυμέσα

Όρος που αναφέρεται στα περιεχόμενα που συνδυάζουν κείμενο, ήχο, γραφικά και/ή βίντεο.

πραγματικός χρόνος

Ο πραγματικός χρόνος που απαιτείται για κάποια ενέργεια. Η επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο πραγματοποιείται χωρίς καθυστερήσεις ή χρονικά κενά εξαιτίας της επεξεργασίας.

πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων

Ένα πρόγραμμα λογισμικού που χρησιμοποιείται για την αναζήτηση δικτύων και την ανάκτηση και εμφάνιση αρχείων σε ευανάγνωστη μορφή. Τα νεώτερα προγράμματα ανάγνωσης ιστοσελίδων έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με σχετικά προγράμματα και να αναπαράγουν αρχεία ήχου και βίντεο. Το Microsoft® Internet Explorer είναι ένα παράδειγμα ευρέως διαδεδομένου προγράμματος ανάγνωσης ιστοσελίδων.

προγράμματα-πελάτες

Προγράμματα λογισμικού τα οποία παρέχουν πρόσβαση σε πόρους του δικτύου χρησιμοποιώντας πληροφορίες από ένα διακομιστή (βλέπε λήμμα). Ένα παράδειγμα προγράμματος-πελάτη είναι ένα πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων όπως το Microsoft Internet Explorer.

προσθήκη

Στοιχείο λογισμικού ή μονάδα η οποία επεκτείνει τις δυνατότητες μιας εφαρμογής, συνήθως για να την καταστήσει ικανή να διαβάζει ή να εμφανίζει αρχεία συγκεκριμένου τύπου. Στην περίπτωση των προγραμμάτων ανάγνωσης ιστοσελίδων, οι προσθήκες παρέχουν τη δυνατότητα εμφάνισης εμπλουτισμένου περιεχομένου, όπως ήχου, βίντεο και κίνησης.

πρωτάρης

Μειωτικός χαρακτηρισμός για τον άπειρο χρήστη ή κάποιον που είναι καινούριος στο Internet.

πρωτόκολλο

Ένα σύστημα κανόνων ή προτύπων σχετικά με την επικοινωνία μέσω ενός δικτύου, ειδικότερα του Internet. Οι υπολογιστές και τα δίκτυα επικοινωνούν σύμφωνα με πρωτόκολλα, τα οποία προσδιορίζουν την ανταπόκριση που αναμένει η μια πλευρά από την άλλη κατά τη μεταφορά πληροφοριών.

Σ

Σελιδοδείκτης

Μια υπολογιστική διαδικασία που επιτρέπει σε ένα χρήστη να αποθηκεύσει μια τοποθεσία του δικτύου, προκειμένου να μπορεί να επιστρέψει εύκολα σε αυτήν. Η επιλογή ενός σελιδοδείκτη, συνδέει το χρήστη κατευθείαν με την επιθυμητή τοποθεσία, χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογηθεί ολόκληρη η διαδρομή σύνδεσης. Μια συλλογή σελιδοδεικτών ονομάζεται booklist.

συμβατική αλληλογραφία

Αλληλογραφία που στέλνεται μέσω συμβατικού ταχυδρομείου.

συμβολοσειρά

Μια ομάδα αλφαριθμητικών χαρακτήρων που χρησιμοποιούνται ως δεδομένα εισόδου σε υπολογισμούς ή αναζητήσεις.

σύνδεση

Συντομογραφία για την υπερ-σύνδεση. Μια σύνδεση αναφέρεται σε ένα σημείο αιχμής ενός εγγράφου του Web και συνήθως είναι επισημασμένη με διαφορετικό χρώμα από το υπόλοιπο κείμενο. Μπορείτε να κάνετε κλικ στις συνδέσεις για να ανοίξετε ένα αντικείμενο στην ίδια ή σε άλλη βάση δεδομένων, σε ένα άλλο έγγραφο ή σε μια σελίδα HTML στο Web ή σε τοπικό intranet.

Τ

τείχος προστασίας

Λογισμικό που έχει σαν σκοπό να αποτρέπει την πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένων χρηστών σε κάποιο υπολογιστικό δίκτυο.

το Web

Συντομογραφία για το World Wide Web.

τοποθεσία

Μια συλλογή σχετικών μεταξύ τους ιστοσελίδων, που βρίσκονται στον ίδιο διακομιστή και συνδέονται μεταξύ τους με συνδέσεις.

Υ

υπερ-σύνδεση

Μια αναφορά ή σύνδεση, με τη μορφή ειδικά κωδικοποιημένου κειμένου ή εικόνας γραφικών, από κάποιο σημείο ενός εγγράφου HTML σε κάποιο άλλο σημείο του ίδιου εγγράφου ή σε κάποιο άλλο έγγραφο στο World Wide Web ή σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο ενός άλλου εγγράφου στο Web. Κάνοντας κλικ σε μια υπερ-σύνδεση θα μεταφερθείτε στο άλλο συνδεδεμένο σημείο ή έγγραφο.

υπηρεσία online

Μια υπηρεσία συνδρομών, η οποία παρέχει έναν εύκολο τρόπο σύνδεσης με το Internet. Οι δυνατότητες μιας υπηρεσίας online μπορεί να περιλαμβάνουν ειδήσεις ή οικονομικές πληροφορίες, που παρουσιάζονται οργανωμένες σε κατηγορίες. Τρεις δημοφιλείς υπηρεσίες online είναι η America Online (AOL), η CompuServe και το MSN, το Microsoft Network.

υπογραφή

Μια δυνατότητα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ή του Usenet η οποία δηλώνει τον αποστολέα κάποιου μηνύματος ή/και την προέλευση του μηνύματος.

Χ

χωρίς σύνδεση

Χωρίς σύνδεση με το Internet.

A

ActiveX

Μια τεχνολογία της Microsoft η οποία διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εφαρμογών. Χρησιμοποιείται κυρίως για την ανάπτυξη αλληλεπιδραστικών εφαρμογών και περιεχομένου Web. Η τεχνολογία ActiveX χρησιμοποιεί την τεχνολογία OLE η οποία υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά επεκτείνει την κοινή χρήση αντικειμένων από την επιφάνεια εργασίας σε ολόκληρο το Internet. Επειδή η τεχνολογία ActiveX έχει σχεδιαστεί ως ξεχωριστές λειτουργικές μονάδες και έτσι τα προγράμματα μπορούν να συνταχθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργούν ως ανεξάρτητες εφαρμογές, ως ενσωματωμένα "έξυπνα" αντικείμενα μέσα στα συνηθισμένα προγράμματα Visual Basic ή ιστοσελίδες ή ως τυπικά αντικείμενα OLE μέσα σε έγγραφα.

applet

Ένα υπολογιστικό πρόγραμμα γραμμένο σε γλώσσα Java™. Τα applets είναι παρόμοια με τις εφαρμογές, αλλά δεν εκτελούνται ως ανεξάρτητες εφαρμογές. Αντίθετα, τα applets είναι στενά συνδεδεμένα με μια ομάδα συμβάσεων που τους επιτρέπει να εκτελούνται σε ένα πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων συμβατό με Java.

ARPAnet

Το ARPA είναι αρκτικόλεξο των λέξεων Advanced Research Project Agency, η οποία είναι μια υπηρεσία του Υπουργείου Αμύνης των Η.Π.Α που χρηματοδότησε την ανάπτυξη των πρώτων υπολογιστών που συνέδεαν απομακρυσμένα δίκτυα. Το ARPAnet ήταν ο πρόδρομος του Internet.

B

baud

(Προφέρεται "μπόουντ") Η ταχύτητα με την οποία ένα modem ή μια άλλη συσκευή μπορεί να μεταδώσει δεδομένα. Τεχνικά, η μέτρηση αφορά πλήθος γεγονότων ή αλλαγές σημάτων ανά δευτερόλεπτο. (Ο ρυθμός Baud θεωρείται, εσφαλμένα, ότι είναι το πλήθος των bits ανά δευτερόλεπτο, πράγμα που αποτελεί διαφορετικό είδος μονάδας μέτρησης).

C

CERN

Conseil Europιen pour la Recherche Nuclιaire, το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων στη Γενεύη στην Ελβετία, όπου στα τέλη της δεκαετίας του 1980, μια ομάδα πρωτοπόρων μηχανικών υπό την καθοδήγηση του Timothy Berners-Lee ανέπτυξε την τεχνολογία του World Wide Web.

CGI

Συντομογραφία για το λογισμικό common gateway interface (διασύνδεση κοινής πύλης), το οποίο διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ ενός διακομιστή Web και προγραμμάτων που λειτουργούν εκτός του διακομιστή— για παράδειγμα, προγράμματα επεξεργασίας αλληλεπιδραστικών φορμών ή προγράμματα που διενεργούν αναζητήσεις σε βάσεις δεδομένων στο διακομιστή για την εύρεση πληροφοριών που ζήτησε κάποιος χρήστης.

Chat

Ένα πρόγραμμα λογισμικού δικτύου το οποίο επιτρέπει σε πολλαπλούς χρήστες να έχουν μεταξύ τους συνομιλίες σε πραγματικό χρόνο, πληκτρολογώντας μηνύματα στους υπολογιστές τους και στέλνοντας τα μέσω κάποιου τοπικού δικτύου ή του Internet. Μερικά εξελιγμένα προγράμματα συνομιλίας, όπως το PowWow, υποστηρίζουν συνομιλία με ήχο καθώς και την ανταλλαγή αρχείων σε διαφορετικά μέσα (όπως φωτογραφίες ή αρχεία γραφικών).

cookie

Ένα αρχείο που αποθηκεύεται στον σκληρό σας δίσκο και χρησιμοποιείται για την αναγνώριση του υπολογιστή σας ή των προτιμήσεων σας από έναν απομακρυσμένο υπολογιστή. Τα cookies συχνά χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση επισκεπτών από τις τοποθεσίες του Web.

E

e-mail ή ηλεκτρονική αλληλογραφία

Ένα μέσο αποστολής μηνυμάτων που πληκτρολογείτε από έναν υπολογιστή σε άλλο, μέσω ενός δικτύου. Δύο από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι το Microsoft Exchange και το Eudora.

F

FAQ

Συντομογραφία για το frequently asked questions (συνήθεις ερωτήσεις) που είναι μια λίστα ερωτήσεων και απαντήσεων που καταχωρούνται ηλεκτρονικά, προς επίλυση αποριών που μπορεί να έχει κάποιος χρήστης σχετικά με κάποιο πρόγραμμα λογισμικού ή τεχνολογία. Είναι μια καλή πρακτική να διαβάζει κανείς πρώτα τις λίστες FAQ πριν να τηλεφωνήσει ή να στείλει μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο τμήμα τεχνικής υποστήριξης, δεδομένου ότι μπορεί να βρείτε την απάντηση σε κάποια ερώτησή σας στον ίδιο τον υπολογιστή σας.

FTP

Συντομογραφία για το file transfer protocol (πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων), ένα πρωτόκολλο του Internet το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν αρχεία από και προς άλλους υπολογιστές.

G

GIF ή .gif

(Προφέρεται "τζιφ") Συντομογραφία για το graphics interchange format (μορφή ανταλλαγής γραφικών), έναν τύπο αρχείου γραφικών που είναι κατάλληλο για χρήση με έγγραφα του World Wide Web.

gigabyte

(Προφέρεται γκίγκαμπαϊτ) Μονάδα μέτρησης του μεγέθους ηλεκτρονικών αρχείων, που είναι ίση περίπου με ένα δισεκατομμύριο byte.

H

HTML

Συντομογραφία για το hypertext markup language. Η HTML, η γλώσσα που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία συνδέσεων, είναι βασική για την εμφάνιση εγγράφων στο Web.

HTTP

Συντομογραφία για το hypertext transfer protocol, το πρωτόκολλο που είναι η βάση της τεχνολογίας του World Wide Web. Το πρωτόκολλο HTTP είναι το σύνολο των κανόνων που διέπουν το λογισμικό το οποίο μεταφέρει τα έγγραφα HTML μέσω του Internet.

hypertext

Ηλεκτρονικό κείμενο σε μορφή που παρέχει άμεση πρόσβαση μέσω συνδέσεων, σε άλλο κείμενο μέσα στο έγγραφο ή σε άλλο έγγραφο.

I

internet

Στην πιο γενική του έννοια, το internet είναι ένα μεγάλο δίκτυο υπολογιστών που αποτελείται από μικρότερα δίκτυα. Όταν γράφεται με κεφαλαίο, αναφέρεται στο φυσικό δίκτυο που αποτελεί το Web και καθιστά δυνατή την ηλεκτρονική αλληλογραφία.

intranet

Ένα ιδιωτικό δίκτυο μέσα σε έναν οργανισμό. Τα intranet χρησιμοποιούν συχνά πρωτόκολλα του Internet για τη μεταφορά περιεχομένου. Συχνά προστατεύονται από το Internet με τείχη προστασίας.

ISDN

Συντομογραφία για το ψηφιακό δίκτυο ενοποιημένων υπηρεσιών, ένα δίκτυο το οποίο λειτουργεί ως ψηφιακή σύνδεση για τηλέφωνα και άλλες συσκευές επικοινωνίας. Mια σύνδεση ISDN παρέχει σχετικά γρήγορη σύνδεση (μέχρι 128,000 bit ανά δευτερόλεπτο) με το Internet.

ISP

Συντομογραφία για το Internet service provider (υπηρεσία παροχής Internet), μια υπηρεσία που παρέχει σε οργανισμούς και χρήστες πρόσβαση στο Internet μέσω του διακομιστή της υπηρεσίας παροχής Internet.

J

Java™

Μια γλώσσα προγραμματισμού με προσανατολισμό στα αντικείμενα που αναπτύχθηκε από την Sun Microsystems για τη δημιουργία applets ή προγραμμάτων που μπορούν να διανεμηθούν ως συνημμένα σε έγγραφα Web. Ένα applet μπορεί να ενσωματώνεται σε μια σελίδα HTML, κατά τον ίδιο τρόπο που ενσωματώνεται μια εικόνα. Όταν χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων με δυνατότητα Java, για να εμφανίσετε μια ιστοσελίδα που περιέχει ένα applet σε Java ο κώδικας του applet μεταφέρεται στο σύστημά σας και εκτελείται από το πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων.

.JPG ή JPEG

(Προφέρεται τζέι-πεγκ) Συντομογραφία για το "joint photographic experts group", έναν τύπο αρχείων γραφικών, κατάλληλο για χρήση με έγγραφα του Web.

L

LAN

Αρκτικόλεξο για το local area network (τοπικό δίκτυο), που είναι ένα δίκτυο που συνδέει δύο ή περισσότερους υπολογιστές σε μια σχετικά περιορισμένη γεωγραφικά περιοχή, συχνά μέσα στις εγκαταστάσεις ενός οργανισμού, για τις ανάγκες της επικοινωνίας και της κοινής χρήσης αρχείων.

listserv

Μια ομάδα προγραμμάτων που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση λιστών αλληλογραφίας, τα οποία διανέμουν, προσθέτουν και διαγράφουν αυτόματα τα μηνύματα που καταχωρούνται στη λίστα.

M

megabyte

Μια μονάδα μέτρησης του μεγέθους ηλεκτρονικών αρχείων που ισούται με ένα εκατομμύριο byte.

modem

Αρκτικόλεξο για το modulator/demodulator, που είναι μια συσκευή η οποία συνδέει έναν υπολογιστή με άλλους ή με το Internet, μέσω μιας τυπικής τηλεφωνικής γραμμής ή γραμμής ISDN (βλέπε λήμμα). Ένα modem μπορεί να είναι είτε εσωτερικό, ενσωματωμένο σε έναν υπολογιστή ή εξωτερικό. Ένα εξωτερικό modem είναι ένα μικρό κουτί με καλωδιώσεις που συνδέουν τον υπολογιστή με το τηλέφωνο. Τα modem χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία μεταδίδουν δεδομένα, η οποία μετράται σε baud (βλέπε λήμμα). Τα τυπικά σύγχρονα modem λειτουργούν σε ταχύτητες 28.800 ή 33.600 baud, ενώ πλέον διατίθενται και νέα modem με ταχύτητα περίπου 56.000 baud.

N

NCSA

Το National Center for Supercomputing Applications στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην πόλη Urbana-Champaign. Πρόκειται για ένα ίδρυμα εξελιγμένων ερευνών, στο οποίο επιστήμονες και μηχανικοί ανέπτυξαν μεγάλο μέρος των εφαρμογών που υποστηρίζουν το World Wide Web. Το πρώτο πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων που είχε τη δυνατότητα να εμφανίζει γραφικά, με το όνομα Mosaic, αναπτύχθηκε από το NCSA.

Net

Όταν γράφεται με κεφαλαίο, είναι μια συντομογραφία για το Internet.

netiquette (κώδικας ορθής πρακτικής)

Συνδυασμός των λέξεων net και etiquette. Είναι ένας άτυπος κώδικας κανόνων για τη διατήρηση της κοσμιότητας και την αποτελεσματική χρήση του Internet.

P

PPP

Συντομογραφία για το point-to-point protocol. Μια ρύθμιση που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση δύο υπολογιστών, μέσω είτε μιας τηλεφωνικής γραμμής είτε μιας σύνδεσης δικτύου η οποία λειτουργεί σαν τηλεφωνική γραμμή.

S

SLIP

Συντομογραφία για το serial line interface protocol. Είναι ένας τύπος πρωτοκόλλου κλήσης μέσω τηλεφώνου που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση ενός υπολογιστή με το Internet.

SPAM

Ηλεκτρονικά "σκουπίδια" και καταχωρίσεις άνευ ενδιαφέροντος, συνήθως εμπορικής φύσης, που συνήθως στέλνονται σε πολλούς χρήστες που δεν ενδιαφέρονται.

T

TCP/IP

Συντομογραφία για το Transmission Control Protocol και το Internet Protocol. Πρόκειται για τα δύο πρωτόκολλα, τα οποία ορίζουν με ποιον τρόπο θα διαχειρίζονται οι υπολογιστές και τα δίκτυα τη ροή των πληροφοριών στο Internet.

Telnet

Ένα πρόγραμμα εξομοίωσης τερματικού που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση σε έναν άλλο υπολογιστή, ειδικά σε μεγάλους, mainframe υπολογιστές όπως αυτούς που περιέχουν τους ηλεκτρονικούς καταλόγους των βιβλιοθηκών. Όταν χρησιμοποιείτε το Telnet για να συνδεθείτε σε έναν ηλεκτρονικό κατάλογο βιβλιοθήκης, αποκτάτε πρόσβαση στα αρχεία της βιβλιοθήκης.

U

URL

Συντομογραφία για το uniform resource locator. Είναι η διεύθυνση η οποία προσδιορίζει την ηλεκτρονική τοποθεσία κάποιου πόρου του Internet (αρχείου). Μια διεύθυνση URL συνήθως αποτελείται από τέσσερα τμήματα: πρωτόκολλο, διακομιστή (ή τομέα), διαδρομή και όνομα αρχείου—παρόλο που μερικές φορές δεν θα αναφέρεται διαδρομή ή όνομα αρχείου.

Usenet

Ένα σύστημα ηλεκτρονικών πινάκων ανακοινώσεων, όπου οι αναγνώστες μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες, ιδέες, συμβουλές και απόψεις.

V

VRML

Συντομογραφία για το virtual reality modeling language, μια ομάδα από κώδικες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αρχείων για τρισδιάστατα προγράμματα εικονικής πραγματικότητας.

W

W3 Consortium

Μια βιομηχανική συνεργασία, της οποίας προΐσταται το Laboratory for Computer Science του Massachusetts Institute of Technology στο Cambridge της Μασσαχουσέτης (το W3 αναφέρεται στο World Wide Web). Η συνεργασία εταιρειών προωθεί πρότυπα και ενθαρρύνει τη συμβατότητα μεταξύ των προϊόντων του World Wide Web. Αρχικά είχε την έδρα της στο European Laboratory for Particle Physics (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας, όπου αναπτύχθηκε η τεχνολογία του World Wide Web και δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία στην επιβολή συνεργασίας σχετικά με τεχνολογίες του Web ανάμεσα σε διάφορες ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες συχνά αποδεικνύονται απρόθυμες να αποκαλύψουν τα μυστικά τους.

World Wide Web

Μια συλλογή περιεχομένου πολυμέσων, που συνδέεται με υπερ-συνδέσεις και παρέχει ένα εύχρηστο γραφικό περιβάλλον εργασίας για την περιήγηση στο Internet.

horizontal rule

Copyright 2002: Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Τελευταία ενημέρωση / Last modified: 04/16/04