Αποτελέσματα του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου ‘Σύγχρονα Ασκληπιεία: Υγείας <-> Πολιτισμός’

 

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο οργανώθηκε από το Σωματείο ‘Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών’ και έλαβε χώρα στις 20 Οκτωβρίου 2000, στο Αμφιθέατρο του ΕΚΑΒ στην Αθήνα και στις 21 Οκτωβρίου 2000, στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Θριάσιο» στη Κοινότητα Μαγούλας (περιοχή Θρισίου Πεδίου - Ελευσίνας).

Το Συνέδριο είχε τεθεί υπό την Αιγίδα των Υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Υγείας και Πρόνοιας. Υποστηρίχθηκε επίσης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 Την εκδήλωση παρακολούθησαν 110 περίπου άτομα την πρώτη ημέρα και 80 περίπου άτομα τη δεύτερη. Η συμμετοχή παρά το γεγονός ότι ήταν η μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε, ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, με βάση τις προσπάθειες προβολής της και τους πόρους που διατέθηκαν

 Το πρόγραμμα  της 3ης Ημερίδας καθώς και οι σχετικές ανακοινώσεις δημοσιεύτηκαν ηλεκτρονικά στις σελίδες του Πανεπιστημίου Αθηνών (http://www.uoa.gr), στις Σελίδες του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών (http://asclepieion.mpl.uoa.gr)  και της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (http://www.mednet.gr).

 Τους συνέδρους προσφώνησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης και η Πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας κα Αυγή Μαρκοπούλου. Και οι δύο ομιλητές εκφράστηκαν ιδιαίτερα κολακευτικά για τη πρωτοβουλία του Σωματείου για τη δημιουργία Συγχρόνων Ασκληπιείων και του «Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών». Η κα Μαρκοπούλου εκπροσώπησε τον Υπουργό κ. Λαλιώτη, ο οποίος δεν κατόρθωσε να παρευρεθεί στην έναρξη, παρά την επιθυμία του. Η κα Μαρκοπούλου κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

 Η Οργανωτική Επιτροπή καταβάλει προσπάθεια για την έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου.

 Η οργάνωση και η διεξαγωγή του Συνεδρίου επιδοκιμάστηκε από όλους.

 Όλες οι ομιλίες υπήρξαν ουσιαστικές και ενδιαφέρουσες και ορισμένες προκάλεσαν έντονη συζήτηση.

 Δεν έκανε καλή εντύπωση η απουσία των φορέων που κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις θέσεις τους σχετικά με τη δημιουργία του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών (όλα τα Νοσοκομεία  της περιοχής, όλοι οι επαγγελματικοί φορείς, όλοι οι Δήμοι της περιοχής – με εξαίρεση τον Δήμαρχο Νέου Ψυχικού κ. Θάνο Βεζυργιάννη).

 Η Οργανωτική Επιτροπή κάλεσε με δαπάνη της εκπροσώπους φοιτητών όλων των Ιατρικών Σχολών καθώς και προσωπικότητες από τα Πανεπιστήμια εκτός Αθηνών.

 Τα Πρόγραμμα, η αφίσα και οι προσκλήσεις, θεωρήθηκαν καλαίσθητες και καλλιτεχνικά ενδιαφέρουσες.

 Το Συνέδριο ουσιαστικά έκανε τα εγκαίνια του νέου αμφιθεάτρου του ΕΚΑΒ. Το αμφιθέατρο διατέθηκε αδαπάνως από τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Μιχαήλ Τσαγκαράκη, χάρις στις ενέργειες του συναδέλφου Αναπληρωτή Καθηγητής κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο. Η ΟΕ απευθύνει και από το σημείο αυτό τις ευχαριστίες της.

 Η 2η ημέρα του Συνεδρίου έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Θριάσιο». Η φιλοξενία δαπάναις της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής ήταν πολύ καλή.  Το πρόγραμμα θεωρήθηκα ενδιαφέρον και προκάλεσε ευμενή σχόλια.

 Σημαντικές εκδηλώσεις ήταν η ξενάγηση των συνέδρων στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και το ρεσιτάλ πιάνου της κας Λήδας Μασούρα, στη είσοδο του Νοσοκομείο , αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου.

 Χαρακτηριστικό της 2ης ημέρας του Συνεδρίου ήταν η εξαιρετικά θετική θέση του κ. Νομάρχη Δυτικής Αττικής για τη δημιουργία του «Θριασίου Ασκληπιακού Πάρκου». Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και το μήνυμα του Υπουργού Πολιτισμού κ. Θόδωρου Πάγκαλου, το οποίο διαβάστηκε από τον Πρόεδρο της ΟΕ Δ. Σωτηρίου. Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία του Πάρκου έχει προταθεί από το Σωματείο «Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών» από το 1997.

 Σχέδιο προγράμματος για τη δημιουργία του Θριασίου ΑΠ υπεβλήθη από τον Πρόεδρο, κατόπιν υποδείξεως του Γραφείου του τότε Υπουργού Πολιτισμού, λαμβάνοντας υπόψη την προφορική δέσμευση του ΥΠΠΟ για τη διάθεση ποσού 20% της σχεδιαζόμενης δαπάνης. Δυστυχώς ο προγραμματισμός πρέπει να αναθεωρηθεί κατόπιν της αλλαγής στη ηγεσία του ΥΠΠΟ. Οι πρωτοβουλίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα χέρια του κ. Νομάρχη Δυτικής Αττικής.