Τα τελευταία λόγια του κ. Ευσταθίου ήταν ο καλύτερος πρόλογος και σύνδεση για τη θέση μου σ΄ αυτό το βήμα.

             Παρίσταμαι εδώ για να δηλώσω και συμβολικά, αλλά αφού ενημερωθώ εγώ και οι συνεργάτες μας κατάλληλα και πρακτικά, το ενδιαφέρον του  Πανεπιστημίου για αυτή τη πρωτοβουλία, τη κίνηση η οποία έχει ένα έντονο πνευματικό χαρακτήρα, μια διάσταση στην οποία δεν έχουμε συνηθίσει.

             Αυτός ο συνδυασμός της υγείας με το πολιτισμό, έχει μεγάλη παράδοση στην Ελλάδα. Θα θυμηθούμε τα Ασκληπιεία, θα θυμηθούμε αυτή την σύνδεση του σώματος με την ψυχή, με το πνεύμα, δηλαδή την υγεία με τον πολιτισμό, με διαδικασίες πολύ πιο σύνθετες. Και απ' αυτή την άποψη, αυτή η πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί, πρέπει να έχει ένα ευρύτερο ενδιαφέρον και οπωσδήποτε έχει ένα ενδιαφέρον για το πανεπιστήμιο, που πρέπει να αγκαλιάζει τέτοιες προσπάθειες.

            Βέβαια θα μπορούσε κανείς να πει, για μένα δεν αποτελεί αρνητική έννοια, ότι η προσπάθεια αυτή, η πρωτοβουλία αυτή, αποτελεί ένα όραμα. Αν δει κανείς την αρνητική πλευρά, θα μπορούσε να μιλήσει για ουτοπία. Αλλά η πείρα μας είναι, ότι όλα τα μεγάλα έχουν ξεκινήσει από οράματα και από ουτοπικές για άλλους προσεγγίσεις.

             Το θέμα είναι και νομίζω ότι είναι και το αντικείμενο αυτής της συνάντησης, αυτού του Συνεδρίου, να δοθεί ένα καθαρό όσο γίνεται σχήμα και πειστικό, στο τι μπορεί να γίνει μέσα από αυτή την πρωτοβουλία. Δηλαδή αυτό το Ασκληπιείο Πάρκο των Αθηνών και γενικά τα σύγχρονα Ασκληπιεία, πως μπορούν να οργανωθούν, τι θα περιλαμβάνουν, πως μπορούν να υπηρετήσουν τις σημερινές ανάγκες, κρατώντας και στοιχεία της παράδοσης, νομίζω ότι τουλάχιστον για μας που δεν είμαστε μέσα σ' αυτή την πρωτοβουλία, αυτά τα πράγματα είναι ακόμα αδιαμόρφωτα. Αλλά πιστεύω και γι' αυτούς που είναι μέσα στην πρωτοβουλία, τα πράγματα αυτά βρίσκονται σε μια δυναμική ζύμωση, μέχρι να συλληφθούν στην πραγματική τους διάσταση, με τα πραγματικά τους προβλήματα και γι' αυτό πράγματι αυτή η πρωτοβουλία, έχει ένα έντονα ερευνητικό χαρακτήρα και φυσικά αναπτυξιακό.

             Είναι παρήγορο, ενθαρρυντικό και δείχνει και μια αίσθηση πραγματικότητας, το ότι έχει συνδεθεί με τις σύγχρονες τεχνολογίες. Στο Πανεπιστήμιο όπως ξέρετε έχουμε αυτό το πανεπιστημιακό δίκτυο, που αυτή τη στιγμή έχει προχωρήσει πάρα πολύ και μέσα στα πλαίσια αυτού του πανεπιστημιακού δικτύου που έχει τελειώσει και θα λειτουργεί πια, μπορεί να ενταχθεί αυτή η τηλεματική σύνδεση των θεραπευτηρίων, για να μιλήσω γι' αυτά, σ' αυτή τη φάση και βεβαίως που είναι κάτι που είναι απαραίτητο και από εκεί και πέρα, μπορεί να αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους.

             Βέβαια όλη αυτή η προσπάθεια έχει ένα διακλαδικό χαρακτήρα, δεν είναι ούτε του γιατρού υπόθεση μόνον, ούτε του καλλιτέχνη, ή του ανθρώπου των γραμμάτων μόνο, θέλει και έτσι το έχετε προσεγγίσει άλλωστε, ένα συνδυασμό γνώσεων, ειδικοτήτων και αυτός ο διακλαδικός χαρακτήρας, βλέπω ότι υπάρχει ήδη και αποτελεί και μιαν εγγύηση για το τι μπορεί να γίνει.

             Ξεφύλλισα το πρόγραμμα και είδα μια πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία, που δείχνει αυτή την διακλαδική προσέγγιση, δείχνει την διάσταση την διαχρονική, δείχνει τον σύγχρονο προβληματισμό και πραγματικά περιμένει κανείς να δει, τι θα μπορούσε να δει, ώστε να μας φθάσει στο Πανεπιστήμιο ως συγκεκριμένη πρόταση, για να μπορούμε και εμείς με τη σειρά μας, να βοηθήσουμε σε συγκεκριμένα θέματα.

             Αυτή η σκέψη που είναι και επίκαιρη να συνδεθεί με την Ολυμπιάδα, που έχει γίνει από την πλευρά των οργανωτών και τους έχοντες την πρωτοβουλία αυτής της κίνησης, νομίζω ότι είναι επιτυχημένη. Βέβαια εφεξής θα ζούμε στην Ελλάδα οτιδήποτε υπάρχει να συνδέεται με την Ολυμπιάδα.

             Και είναι φυσικό και συνέβαινε και αλλού, οπωσδήποτε όμως είναι και θεμιτό, είναι νόμιμο και νομίζω επιδιώξιμο, μέσα σ' αυτή την γενικότερη πνευματική και σωματική μέσω του αθλητισμού κίνηση, να τεθεί ακριβώς μια τέτοια επιδίωξη που συνδυάζει αυτές τις μορφές.

             Εγώ θέλω πραγματικά να συγχαρώ τους ανθρώπους οι οποίοι ξεκίνησαν αυτό το όραμα, να πω ότι η σημερινή κοινωνία, που έχουμε μια γνωστή σύγχυση και προβλήματα, ο άνθρωπος ο σύγχρονος, περιμένουμε από τέτοιες κινήσεις να δοθούν κάποιες λύσεις ή βελτιώσεις, ή μια αντιμετώπιση να ηρεμήσει ο άνθρωπος και ότι βγει εδώ με την συζήτηση και με προτάσεις, θα έχει την συνέχειά του από πλευράς Πανεπιστημίου, που θα ήθελα να δηλώσω καθαρά και απλά, ότι δίνει όλη του την στήριξη σ' αυτή τη προσπάθεια. Αυτά μόνο.