2.2.1 Μεθοδολογία Σχεδιασμού Υπηρεσιών Υγείας

2.2.1.1. Πλαίσιο Αναφοράς και Μεθοδολογία Εργασίας[1]

Το όραμα περί Σύγχρονων Ασκληπιείων αφορά και την ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πληροφοριών, με την παροχή μιας τηλεματικής πλατφόρμας για τη παροχή υπηρεσιών με χρήση πολυμέσων πολλών τομέων του δημοσίου χώρου, οι οποίες θα προσφέρονται στους έχοντες ανάγκη. Ο κύριος στόχος είναι να επιτευχθεί μια συνολική προσέγγιση και πρόσβαση σε όλους για όλες τις υπηρεσίες, ώστε να ενισχυθεί η ποιότητα ζωής και η κοινωνική ανάπτυξη όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών, των νέων, των ηλικιωμένων και των αναξιοπαθούντων.

 

Τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι εκείνοι της Υγείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού.

 

Παράλληλοι στόχοι είναι η προσπάθεια περιορισμού των δαπανών της προσφοράς καλύτερων υπηρεσιών, με βάση τη καινοτόμο ολοκλήρωση του οργανωτικού πλαισίου και την υποστήριξη των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων στη τηλεματική. Οι στόχοι αυτοί μπορούν να αναλυθούν σε πέντε επί μέρους στόχους:

·         κατανόηση των σχέσεων μεταξύ του περιβάλλοντος της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού που αφορά τους πολίτες, με την παροχή πληροφοριών προερχόμενων από πολλούς φορείς, με τη χρήση τηλεματικών συστημάτων και υποδομών

·         δημιουργία συνεργατικών προσεγγίσεων από πολλούς αρμοδίους φορείς με την προαγωγή της τηλεματικής δικτύωσης και της τηλεματικής υποστήριξης  των πολυθεματικών (διεπιστημονικών) δραστηριοτήτων ομάδων

·         δημιουργία ενημερωτικών και διοικητικών δικτύων για το στρατηγικό σχεδιασμό υπηρεσιών

·         βελτίωση των αποτελεσμάτων στους προαναφερθέντες τομείς, με τη βοήθεια της τηλεματικής

·         παροχή άμεσης πρόσβασης σε ελκυστικές και δυναμικής φύσεως εκπαιδευτικό και πληροφοριακό υλικό με τη βοήθεια της τηλεματικής και των πολυμέσων

 

Δύο είναι οι πλέον σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίζει η Κοινωνία των Πληροφοριών. Πρώτο είναι το θέμα της κοινωνικής συνοχής της κοινωνίας των πληροφοριών, ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης του χάσματος μεταξύ των πληροφοριακώς- πλουσίων και πληροφοριακώς-φτωχών. Εδώ απαιτούνται επειγόντως καινοτόμες προσεγγίσεις προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος της πληροφοριακής φτώχιας. Δεύτερο είναι οι συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίες έχουν αναδειχθεί σε σημαντικό φορτίο για την ανταγωνιστικότητα των κρατών ή περιοχών, με απειλητικές επιπτώσεις στη μελλοντική οικονομική απόδοση και το επίπεδο του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών. Παντού ανά τον κόσμο, οι δημόσιες αρχές αναζητούν διαδικασίες προς περιορισμό των δαπανών και τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμένους προϋπολογισμούς. Μια από τις πλέον υποσχόμενες λεωφόρους αναζητείται στις δυνατότητες θετικών αποτελεσμάτων από τις πολυτομεακές και ολοκληρωμένες προσεγγίσεις σχετικά με τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, οι οποίες υποστηρίζονται από ενιαίες τηλεματικές υποδομές.

 

Πράγματι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στην Ευρώπη όπου η υγεία, η κοινωνική πρόνοια, η εκπαίδευση, αλλά όχι και ο πολιτισμός, έχουν κοινούς στόχους, αλλά η αποδοτική (αποτελεσματική) παροχή υπηρεσιών εμποδίζεται από ανεξάρτητες οργανωτικές δομές και από απουσία ενιαίας στρατηγικής σχετικά με τις πληροφορίες.

 

Ιδιαίτερα προβλήματα αναφύονται όπου υπάρχουν κοινωνικά και οικονομικά μειονεκτήματα και παράγοντες οι οποίοι περιορίζουν την ικανότητα των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων, να αναδείξουν τις δυνατότητές τους (π.χ. επίπεδο υγείας, εκπαιδευτικά επιτεύγματα, κοινωνική ανάπτυξη). Κύριο μέλημα πρέπει να είναι ένας πυρήνας δημοσίων υπηρεσιών και οι δραστηριότητες των παροχέων των υπηρεσιών, καθώς και οι άλλες σχετικές δραστηριότητες οι οποίες επηρεάζουν τις διεργασίες και τη προσωπική ευεξία. Αυτό προϋποθέτει την ενθάρρυνση και τη δημιουργία εκείνων των πρακτικών εργασίας οι οποίες εξασφαλίζουν τη συνέργια των απαραιτήτων εξειδικεύσεων και οι οποίες θα βελτιώσουν την απαραίτητη αλληλεπίδραση και από κοινού εργασία των αρμοδίων φορών και παραγόντων.

 

Στις περιγραφόμενες καταστάσεις υπάρχουν δαπάνες οι οποίες αναλαμβάνονται από τους πολίτες και τους παροχείς των υπηρεσιών καθώς και από τη κοινωνία γενικώς. Για παράδειγμα οι μη αποτελεσματικές διαδικασίες που εμπεριέχονται στις σημερινές υπηρεσίες δεδομένου ότι ο κάθε τομέας έχει ‘κλειστή πληροφοριακή πολιτική’ και έχει ίδιες (αλλά συχνά επαναλαμβανόμενες) διαδικασίες συλλογής δεδομένων. Υπάρχει επίσης κοινωνικό κόστος – που πιθανώς θα οδηγήσει και σε μελλοντικούς φόρους – όταν στους νέους δεν δίδονται επαρκείς ευκαιρίες σε θέματα υγείας και εκπαίδευσης όπως και ευκαιρίες αλλαγών.

 

Στον εμπορικό (ιδιωτικό) τομέα υπάρχουν επίσης δαπάνες οι οποίες αναλαμβάνονται από τη βιομηχανία επικοινωνιών οι  οποίες μεταφέρονται στους καταναλωτές των εμπορικών υπηρεσιών, π.χ. η ανάγκη να παρέχονται διαφορετικά δίκτυα επικοινωνίας για διαφορετικούς χρήστες.     

 

Σήμερα χάρις στα ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναγνωριστεί ότι οι ολοκληρωμένες διατομεακές τηλεματικές υπηρεσίες, μπορούν να προσφέρουν πολλά σε καταστάσεις όπου ή πρόσβαση στις υπηρεσίες είναι ανεπαρκής ή απουσιάζει εντελώς και όπου η ‘συνέχεια μεταξύ τομέων’ διαφαίνεται ως ευεργετική αλλά δύσκολη να επιτευχθεί. Στις περιπτώσεις αυτές η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υποφέρει και οι δαπάνες υποστήριξης αυξάνουν. Οι τηλεματικές υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών και να περιορίσουν τις δαπάνες υποστήριξης που επωμίζονται οι κοινωνίες. Το κυρίαρχο στοιχείο των υπηρεσιών αυτών είναι η ιδιότητα να υποστηρίζουν την αλληλεπίδραση (σύνδεση) μεταξύ διαφορετικών φορέων. Η αλληλεπίδραση αυτή έχει τη μορφή ανταλλαγής των πληροφοριών και τη δημιουργία από τους χρήστες ομαδικής προσέγγισης της παροχής υπηρεσιών.

 

Η ποιότητα και οι δαπάνες της παροχής υπηρεσιών, λαμβανομένων υπόψη της πρόσβασης και της συνέχειας σε διαφορετικούς τομείς, είναι κατά συνέπεια σημαντικά θέματα τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη στις προδιαγραφές, την κατασκευή και τις διαδικασίες αξιολόγησης. Υπάρχουν

επίσης γενικότερα θέματα που σχετίζονται με την υγεία, την εκπαίδευση και τις κοινωνικές υπηρεσίες, απέναντι στα οποία όλες οι προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν τόσο οικονομικά όσο και προβλήματα αξιών.  Ως αποτέλεσμα οι δημιουργοί πολιτικών και οι διαχειριστές αναζητούν τρόπους ώστε να επιτύχουν καλύτερη παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα για τις διατιθέμενες δαπάνες. Οι ανησυχίες αυτές οδήγησαν στην αναγνώριση της σημασίας των ‘προτύπων ποιότητας’ και της ‘ολικής διαχείρισης της ποιότητας’ για αυτές τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.

 

Γενικές Απαιτήσεις των Χρηστών και ΟΔΠ   

Σήμερα υπάρχει ένα διαρκώς αυξανόμενο πλήθος ερευνητικών προσπαθειών και δημοσιεύσεων σε ειδικά περιοδικά σχετικές με την ποιότητα και την ΟΔΠ καθώς επίσης και την ΟΔΠ στον δημόσιο τομέα. Οι Mann R.S. and Kehoe D.F. δημοσίευσαν δύο σημαντικά άρθρα διευκρινίζοντας τις δραστηριότητες βελτίωσης της ποιότητας της ΟΔΠ και τις μεθοδολογίες εφαρμογής[2].

 

Οι δραστηριότητες βελτίωσης της ποιότητας αφορούν τις ‘γενικές απαιτήσεις των χρηστών’ επί ‘θεμάτων εφαρμογής’ , τα οποία είναι ενσωματωμένα στην οικογένεια προτύπων υπηρεσιών ISO 9000, δηλαδή:

·         ορισμό απαιτήσεων υπηρεσιών

·         σχεδιασμό για την ικανοποίηση των απαιτήσεων

·         έλεγχο για την ικανοποίηση των προτύπων ποιότητας των υπηρεσιών

·         συνεχή βελτίωση

 

Η αποδοχή της ΟΔΠ στις τηλεματικές υπηρεσίες απαιτεί συγκεκριμένες προσαρμογές των μεθόδων της ΟΔΠ στον υπό εφαρμογή τομέα και στους τομείς των υπηρεσιών αλλά και στους τύπους των υπηρεσιών π.χ. στον τομέα των δημοσίων υπηρεσιών. στους τομείς υπηρεσιών και τύπους υπηρεσιών όπως εκπαίδευση, φροντίδα υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες. Στο τομέα των επιχειρήσεων και των εμπορικών υπηρεσιών, οι τομείς και οι τύποι των υπηρεσιών όπως ηλεκτρονικές αγορές, τραπεζικές εργασίες κλπ.

 

Κάθε τομέας, τμήμα και υπηρεσία έχει μια δική της ‘παιδεία’ η οποία περιλαμβάνει μια ‘γλώσσα’ καθώς και ένα ‘οργανισμό’ (οργάνωση) και απαιτεί συγκεκριμένες προσαρμογές των μεθόδων, προκειμένου να επιτευχθούν οι ορισμοί, ο σχεδιασμός και ο έλεγχος ώστε να ικανοποιηθούν τα συμφωνηθέντα πρότυπα παροχής υπηρεσιών. Στον δημόσιο τομέα, η μεθοδολογία PRINCE (PRojects In Controlled Environments), έχει γίνει σε μεγάλη κλίμακα αποδεκτή, ενώ η οικογένεια προτύπων ISO 9000 υιοθετείται όλο και περισσότερο για λόγους πιστοποίησης.

 

Οι προσεγγίσεις αυτές προτείνονται να χρησιμοποιηθούν και για τις υπηρεσίες εντός ενός Σύγχρονου Ασκληπιείου και θα περιλάβουν όλα τα απαραίτητα πρότυπα για τη παροχή υπηρεσιών δηλαδή τεχνικά, ιατρικά ή υγείας και υπηρεσιών. Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η προσέγγιση ενός ‘πλαισίου’, προκειμένου να προσδιοριστούν και να σχεδιαστούν οι ανάγκες υπηρεσιών και να συμφωνηθούν τα πρότυπα για τη πλατφόρμα των υπηρεσιών. Η προσέγγιση αυτή θα εξασφαλίσει υπηρεσίες ‘κατάλληλες για το σκοπό’ κάθε συγκεκριμένου τομέα, και για κάθε τύπο υπηρεσίας την ιδέα της ‘αποδεκτής παροχής υπηρεσιών’.    

 

Οι τρέχουσες εφαρμογές τηλεματικών υπηρεσιών δεν έχουν ακόμα εστιαστεί επαρκώς στις ιδέες των καταναλωτών (πελατών). Τα θέματα ωστόσο που ενδιαφέρουν τους πελάτες έχουν αντιμετωπιστεί με συστηματικό τρόπο ως προς τις συνιστώσες της ποιότητας οι οποίες πρέπει να αναπτυχθούν και να αξιολογηθούν σε κάθε υπηρεσία που απευθύνεται σε καταναλωτές[3]. Ο επόμενος κατάλογος των εννέα ‘συνιστωσών ποιότητας’ είναι χαρακτηριστικός:

·         οι απόψεις του τοπικού πληθυσμού επί των αναγκών των υπηρεσιών – οι απόψεις των χρηστών (καταναλωτών) σχετικά με τη φύση, το επίπεδο και την απόδοση των υφισταμένων και των απαιτουμένων υπηρεσιών

·         οι υποδομές υπηρεσιών – το περιβάλλον, παράγοντες  θελκτικότητας για την ικανοποίηση των χρηστών   

·         οι ρυθμίσεις για παραπομπή, ραντεβού, έλεγχο πρόσβασης – οι παράγοντες που αφορούν την οργάνωση των υπηρεσιών και αφορούν τη διεργασία, την ευελιξία και την διευκόλυνση

·         ο χρονισμός για τη πρόσβαση στις υπηρεσίες - οι παράγοντες που αφορούν τους χρόνους αναμονής και τη διάρκεια των αλληλεπιδράσεων των υπηρεσιών και αφορούν τη διεργασία, την ευελιξία και την διευκόλυνση

·         οι αποδεκτές αλληλεπιδράσεις – οι απόψεις των χρηστών περί ‘αποδεκτών διεργασιών υπηρεσιών’, ‘αποδεκτό προσωπικό’  - στάσεις και θέση στο φορέα (ιεραρχία) και ‘αποδεκτά σχέδια εφαρμογής’

·         το όφελος και η ‘ποιότητα της αλληλεπίδρασης της υπηρεσίας’ – οι απόψεις των χρηστών για τα αποτελέσματα των υπηρεσιών, βοήθεια και ικανοποίηση από την υπηρεσία

·         ‘η προσωπική αξιοπρέπεια’ – ο βαθμός σεβασμού της ιδιωτικής ζωής – για την ηλικία, το φύλλο, την ικανότητα, την εθνική προέλευση, τη γλώσσα κλπ.

·         Η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων – η διαθεσιμότητα των πληροφοριών, της παροχής συμβουλών και βοήθειας προς λήψη αποφάσεων βασισμένων στις σωστές πληροφορίες

·         Η πρόσβαση σε επαγγελματικές και άλλες πηγές πληροφοριών που αφορούν τα στοιχεία των υπηρεσιών, τη παρούσα κατάσταση και τις εξελίξεις – την επιβεβαίωση, και την ανάγκη του χρήστη ‘να γνωρίζει’

 

Αυτές οι ‘συνιστώσες της ποιότητας’ συνδέονται απευθείας με τον χρήστη / καταναλωτή καθώς επίσης και με τις περιρρέουσες της παροχής υπηρεσιών δραστηριότητες. Ειδικότερα τα θέματα των αποδεκτών αλληλεπιδράσεων των υπηρεσιών, των οφελών και της ποιότητας των αλληλεπιδράσεων της υπηρεσίας, του σεβασμού της προσωπικής αξιοπρέπειας, και της συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων με ταυτόχρονη πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες, είναι όλα συνιστώσες κλειδιά των βασικών δραστηριοτήτων των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα και έχουν εφαρμογή εξ ίσου καλά τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους άλλων κατηγοριών εργαζομένους, αλλά και στους ασθενείς ή πολίτες. Υπό τη θεώρηση αυτή η χρήση τηλεματικών μέσων για την υποστήριξη των υπηρεσιών αυτών, θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του συγκεκριμένου τομέα και στις εφαρμογές των συγκεκριμένων τύπων υπηρεσιών καθώς επίσης και στις ανάγκες των επί μέρους χρηστών των υπηρεσιών.

 

Στο στάδιο αυτό τα προαναφερθέντα θέματα παρουσιάζονται ως προσδιοριστικά των ‘συνιστωσών ποιότητας’ και φυσικά είναι απαραίτητο να οριστούν τα ‘πρότυπα ποιότητας των χρηστών’, αλλά και για αντικειμενικές μεθόδους αξιολόγησης’ που θα αφορούν τις τηλεματικά υποστηριζόμενες υπηρεσίες.

 

Είναι απαραίτητο να ερευνηθούν τα θέματα αυτά, στα πλαίσια ενός ερευνητικού έργου το οποίο θα περιλαμβάνει Ανάλυση των Απαιτήσεων των Χρηστών, Διατύπωση των Προδιαγραφών, Κατασκευή, Εφαρμογή και Αρχικές Δημόσιες Δοκιμές της Πλατφόρμας που θα διαμορφωθεί. Η διαδικασία αυτή καλό είναι να εφαρμοστεί σε ένα σχετικά μικρό αριθμό πιλοτικών εφαρμογών, με τη βοήθεια τοπικών ‘Ομάδων Χρηστών’. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να ακολουθηθεί από τον ορισμό και τη συμφωνία σε Ευρωπαϊκά Πρότυπα Ποιότητας, της προτεινόμενης πλατφόρμας.

 

Προφανώς υπάρχει ανάγκη μιας προσέγγισης πλαισίου με μεθοδολογίες που έχουν συμφωνηθεί και οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τους τα καθιερωμένα Ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να επιτευχθούν οι ενδεδειγμένοι κοινοί τόποι και η  γενική συμφωνία. Υπάρχει επίσης ανάγκη για γνώσεις των χρηστών επί θεμάτων τηλεματικής που αφορούν περισσότερους τους ενός τομείς και χώρο εργασίας, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αφομοίωση όλων των απόψεων. Η κοινή προσέγγιση μπορεί να είναι οι πλέον εξελιγμένες τεχνολογίες του Παγκοσμίου Ιστού.  

 

 

Μεθοδολογία για τη δημιουργία προτύπων ποιότητας για γεγονότα υπηρεσιών

 

Για όλες τις υπηρεσίες, τα γεγονότα των υπηρεσιών μπορούν να κατηγοριοποιηθούν και για κάθε γεγονός οι συνιστώσες ποιότητας κατά τη παροχή των υπηρεσιών μπορούν να εκφραστούν ως ‘προφίλ υπηρεσιών’ και να ενσωματωθούν στους ορισμούς των υπό διαμόρφωση προτύπων για κάθε συγκεκριμένη ‘πλατφόρμα υπηρεσίας’. Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα στον τομέα των τηλεματικών εφαρμογών[4] . Προφίλ υπηρεσιών θα πρέπει να διαμορφωθούν για κάθε τομέα εφαρμογής. Κατόπιν θα μπορούν να ενσωματωθούν στις προδιαγραφές μιας ‘Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Δημοσίων Τηλεματικών Υπηρεσιών’ για περισσότερους του ενός τομέων. Τα απαραίτητα τεχνικά πρότυπα θα αντιμετωπιστούν με βάση τα προφίλ της CEN/ISSS[5].

Το διάγραμμα[6] 1 παρουσιάζει το ‘πρόγραμμα εργασίας’ το οποίο εγγυάται την επιτυχία των στόχων που προαναφέρθηκαν. Εμφανίζει το πως θα αντιμετωπιστούν οι επί μέρους δραστηριότητες (ή τμήματα).

 

 

Διάγραμμα 1:

Ένα Πρόγραμμα για τη δημιουργία Τηλεματικών Υπηρεσιών

 

 

 

 

Η συνολική διεργασία για τον προσδιορισμό των ‘Προτύπων Ποιότητας Υπηρεσιών’ για όλα τα γεγονότα μιας υπηρεσίας που προβλέπονται σε κάθε εφαρμογή στα πλαίσια ενός Σύγχρονου Ασκληπιείου, παρουσιάζονται στο διάγραμμα 2 [7].

 

 

 

 

 


 

Διάγραμμα 2

 

 

Οι διεργασίες για τη δημιουργία Προτύπων Ποιότητας για κάθε Γεγονός μιας Υπηρεσίας

 

 

 


Επιπτώσεις για τους Χρήστες

Ο σχεδιασμός των υπηρεσιών σε ένα Σύγχρονο Ασκληπιείο θα πρέπει να αποβλέπει σε αποτελεσματική διαχείριση και βελτιωμένη διάθεση ατομικών ή προσωπικών δεδομένων, συνδυασμούς αυτών ή δεδομένων που αφορούν μόνο συγκεκριμένη υπηρεσία αλλά και εκπαιδευτικών πληροφοριών και πληροφοριών σχετικά με τον πολιτισμό. Οι καταστάσεις οι οποίες προβλέπονται αφορούν τις περιπτώσεις όπου ο χρήστης ή ο πελάτης είναι σε απόσταση από τον παροχέα των υπηρεσιών ή από τις απαιτούμενες πληροφορίες για αποδεκτές αλληλεπιδράσεις με τις υπηρεσίες, καταστάσεις οποίες σήμερα αποτελούν μειονέκτημα και έχουν ως συνέπεια περιορισμό της ποιότητας και αυξημένες δαπάνες παροχής των υπηρεσιών. Παιδιά που υποχρεώνονται σε μακροχρόνια απουσία από τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες για λόγους υγείας ή κοινωνικούς λόγους, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων. 

 

Το πρόγραμμα  των Σύγχρονων Ασκληπιείων σχετίζεται άμεσα με το μέλλον της ‘Κοινωνίας των Πληροφοριών’ . Τα σενάρια εφαρμογής τα οποία επιλέγονται μπορούν να προσφέρουν τις καλύτερες ευκαιρίες για τον προσδιορισμό των πραγματικών αναγκών των χρηστών, τόσο σε γενικό όσο και ειδικό επίπεδο, για όλες τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.  Επιλέγονται επίσης για να καταδείξουν τα οφέλη της τηλεματικής κατά την υποστήριξη παροχής υπηρεσιών ταυτόχρονα σε πολλούς τομείς καθώς και ότι παρέχουν τη καλύτερη δυνατή ευκαιρία προς υποστήριξη του Ευρωπαϊκού στόχου για να τεθούν σε κίνηση οι αναπτυξιακοί μηχανισμοί της κοινωνίας των πληροφοριών και να εξασφαλίσουν ότι οι εν πολλοίς ετερογενείς κοινωνίες της Ευρώπης είναι ικανές να λειτουργήσουν ως σύνολο.

 

Τα  παιδιά και οι Νέοι ως Χρήστες

Μεταξύ των στόχων των Σύγχρονων Ασκληπιείων είναι να ενισχυθεί η ποιότητα ζωής και η προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα επιδειχθεί ασφαλώς για τα παιδιά και τους νέους που ανήκουν στην κατηγορία των ‘μη εχόντων’

 

Υπάρχουν παιδιά με προβλήματα παρακολούθησης του σχολείου. Για τα παιδιά αυτά, απαιτείται συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας. Οι δείκτες παρακολούθησης του σχολείου για παιδιά από υποβαθμισμένες περιοχές παρουσιάζουν ανάγλυφα το πρόβλημα. Οι δείκτες αυτοί μπορούν να αποτελέσουν ένα ελεγχόμενο τρόπο εισόδου στη παροχή συνολικών υπηρεσιών, αλλά και κρατούν το κλειδί για το σπάσιμο του φαύλου κύκλου της πληροφορικής φτώχιας.   

 

Ένα ειδικό Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο που σχεδιάζεται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών[8] ασχολείται ειδικότερα με το θέμα της μη επαρκούς συμμετοχής στη σχολική διαδικασία και αναγνωρίζει ότι οφείλεται σε πολλούς παράγοντες (π.χ. υγεία, έλλειψη στόχων, κοινωνικό περιβάλλον) και διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Η κατάσταση αυτή παρέχει μια σημαντική ευκαιρία για τις πόλεις της Ευρώπης να ανταλλάξουν εμπειρίες και να μάθουν από κοινού ακολουθώντας το δρόμο προς την ανάπτυξη της κοινωνίας των πληροφοριών.  

 

Υπάρχει άμεση ανάγκη για καινοτόμες προσεγγίσεις, οι οποίες αναζητούν να αντιμετωπίσουν το θέμα  με τη παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών που θα καλύπτουν ταυτοχρόνως πολλούς τομείς. Οι λύσεις μπορούν να προέλθουν από τη κοινή προσέγγιση του θέματος σε αρκετές ψηφιακές περιοχές (που είναι μια από τις διαστάσεις των Σύγχρονων Ασκληπιείων). Η μελέτη θα προσφέρει σημαντική κατανόηση στα υποβόσκοντα προβλήματα, αλλά  και σημαντικές πληροφορίες για τις δαπάνες και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που πρέπει να σχεδιαστούν προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα.

 

Διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο έχουν ήδη αναπτύξει δραστηριότητες σε επί μέρους θέματα αλλά δεν αντιμετωπίζεται προς το παρόν η συνολική προσέγγιση του προβλήματος που προτείνεται στα πλαίσια των σύγχρονων Ασκληπιείων. Επί πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία παρέχονται στο Παράρτημα Ι ‘Προγράμματα και Έργα με Ενδιαφέρον για τα Σύγχρονα Ασκληπιεία’.

 

Ίσως η Αθήνα να είναι η μόνη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα η οποία να μην έχει να επιδείξει παρά ελάχιστες εφαρμογές στον τομέα των τηλεματικών υπηρεσιών για τους πολίτες της[9]. Φυσικά αυτό δεν αφορά την έλλειψη δραστηριοτήτων, αλλά την αδυναμία υιοθέτησης και εφαρμογής των πολλών δεκάδων και ίσως  εκατοντάδων πιλοτικών εφαρμογών που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς από πανεπιστήμια, δημόσιους και ιδιωτικούς ερευνητικούς φορείς και εταιρείες.

 

   

 

2.2.1.2  Άλλες Κατηγορίες Χρηστών Υπηρεσιών

 

 

Οργανισμοί και Οργανώσεις

 

Σχεδόν παντού στην Ευρώπη οι Κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν έντονα διλήμματα σχετικά με το περιορισμό των διαρκώς αυξανόμενων δαπανών, με προφανή θύματα πολύτιμες υπηρεσίες προς τους πολίτες και ιδιαίτερα τα παιδιά και τους νέους, κυρίως σε επίπεδο κοινότητας.

 

Η προσέγγιση των Σύγχρονων Ασκληπιείων ως περιοχών συστηματικής χρήσης των τηλεματικών τεχνολογιών έχει το δυναμικό να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών, με ταυτόχρονο περιορισμό των δαπανών, δεδομένου ότι μπορούν να εξασφαλιστούν σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση και την αποτελεσματικότητά τους.

 

Η θέση αυτή είναι γενικώς αποδεκτή σήμερα και το πρόβλημα εστιάζεται στην υλοποίηση με τη βοήθεια πολιτισμικών, οργανωτικών και τεχνολογικών μετασχηματισμών που είναι απαραίτητοι σε τέτοιες διεργασίες. Πράγματι υπάρχει γενική συμφωνία μεταξύ τοπικών αρχών (τουλάχιστον στην Ευρώπη) ότι ειδικά οι υπηρεσίες στα παιδιά και τις οικογένειές τους θα πρέπει να σχεδιάζονται κατά τρόπο συνολικό και ολοκληρωμένο. 

 

Προφανώς προϋποτίθεται η εμπλοκή και άλλων σχετικών χρηστών στις διεργασίες αυτές. Ειδικότερα οι αρμόδιοι φορείς σε επίπεδο κοινότητας (ή δήμου) που έχουν ως αντικείμενο τα παιδιά και τις οικογένειές τους, υπό διαφορετικό φυσικά πρίσμα. Επαγγελματίες πρώτης γραμμής όπως ιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, δάσκαλοι, και συμβουλευτικό προσωπικό, όλοι θα πρέπει να είναι χρήστες και δημιουργοί των σχετικών δραστηριοτήτων, αποτελεσμάτων και υπηρεσιών. 

 

Παρά τις προσπάθειες για ολοκληρωμένες προσεγγίσεις, οι σχετικές δραστηριότητες έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό εντός των πλαισίων κάθε τομέα π.χ. της πρόνοιας, της υγείας, της εκπαίδευσης και έχουν γνωρίσει περιορισμένη επιτυχία. Προβλήματα ορίων των οργανισμών και επαγγελματικά πλαίσια πάντοτε θα αποθαρρύνουν ή θα περιορίζουν τη συνεργασία μεταξύ φορέων και την πολυθεματική εργασία. Ωστόσο η προσέγγιση των Σύγχρονων Ασκληπιείων έχει ως αρχή ότι η έλλειψη ενός πυρήνα πληροφοριακού πλαισίου βασισμένο στους χρήστες κατάλληλου για εφαρμογές ταυτοχρόνως σε πολλούς τομείς είναι το κύριο εμπόδιο στην αναζητούμενη εξέλιξη και πρόοδο (βλέπετε και πληροφορίες υποσημειώσεως 12).

 

Αυτή η νέα ολοκληρωμένη προσέγγιση βρίσκεται σε αρμονία με τις γενικές επεμβάσεις στους τομείς που χειρίζονται οι τοπικές αρχές. Ως συνέπεια, υποδεικνύεται:

     

·         Πολυτομεακή συνεργασία για την αστική αναγέννηση

·         Αυξανόμενη  αποκέντρωση της παροχής υπηρεσιών

·         Διευρυνόμενη εμπλοκή της κοινότητας (δήμου) σε θέματα προτεραιοτήτων, σχεδιασμού και παροχής των υπηρεσιών

·         Μετάθεση της έμφασης προς περισσότερες πρωτοβουλίες και αποτρεπτικές προσεγγίσεις στους τομείς της υγείας , της εκπαίδευσης και της κοινωνικής εργασίας

 

Η εφαρμογή των ιδεών σχετικά με τις υπηρεσίες στα Σύγχρονα Ασκληπιεία έρχονται κατά συνέπεια στη κατάλληλη ώρα και αναμένεται να ενεργήσουν ως καταλύτης προς την επιθυμητή κατεύθυνση και προς όφελος των πολιτών που ζουν σε πόλεις. Η λύση είναι να δημιουργηθεί η προσέγγιση μιας γενικής πλατφόρμας, ενιαίας για τις τεχνολογίες και τις υπηρεσίες, με συνέπεια την εξασφάλιση της  ομογενοποίησης μη συμβατών υπηρεσιών, έχοντας ως βάση κοινά πρότυπα.  

 

Μια προσέγγιση είναι να χρησιμοποιηθούν τηλεματικές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, όπου υπάρχουν, και να δημιουργηθεί μια γενική διεπαφή, βασισμένη σε πρότυπα και σημεία πρόσβασης σε κατάλληλα σημεία εντός του Σύγχρονου Ασκληπιείου. Τα σημεία αυτά μπορούν να δημιουργηθούν στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις όπως οι χώροι αναμονής ιατρικών μονάδων, μονάδων εκπαίδευσης κλπ. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο να δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις, αυτές μπορούν να πάρουν τη μορφή χώρων συναναστροφής, συμβουλευτικών σταθμών, χώρων δραστηριοτήτων ομάδων, αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ. Μια δεύτερη μπορεί να είναι η συμφωνία κοινών τύπων δεδομένων και πληροφοριακού περιεχομένου και να χρησιμοποιηθούν πρότυπα ανταλλαγής των πληροφοριών. Η χρήση ενός Πλαισίου είναι μια τρίτη προσέγγιση βασισμένη σε πρότυπα, η οποία θα βοηθήσει στη καθιέρωση υπηρεσιών οι οποίες θα είναι επιβεβαιωμένης ποιότητας (κατάλληλες για το σκοπό τον οποίο δημιουργήθηκαν) και είναι Ευρωπαϊκής εμβέλειας εκ κατασκευής. Η τελευταία προσέγγιση προϋποθέτει συμβατότητα εξοπλισμού, συμβατότητα ποιότητας υπηρεσιών και πρότυπα που εξασφαλίζουν την αδιάλειπτη λειτουργία.  

 

Ακολουθώντας τη προσέγγιση Πλαισίου για τη κατασκευή ολοκληρωμένων υπηρεσιών και τη χρήση μιας κοινής πλατφόρμας για την αξιολόγησή των (επιβεβαίωση, πιστοποίηση, επίδειξη και αξιολόγηση) δεν είναι μόνο ένα μέσο για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων τομέων με τη βοήθεια προτύπων, αλλά θα έχει θετικές επιπτώσεις στους χρήστες (παιδιά, πολίτες αλλά και τοπικές αρχές) με τη παροχή υπηρεσιών ποιότητας εκεί όπου υπήρχε προηγουμένως έλλειψη.  Αυτό θα οδηγήσει σε άμεση υποστήριξη των μη εχόντων και θα προωθήσει τη δημιουργία της κοινωνία των πληροφοριών, με την εξισορρόπηση του προβλήματος της εξασφάλισης ίσων ευκαιριών στη πρόσβαση. Αναμένεται επίσης να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στα θέματα της ποσοτικοποίησης των αποτελεσμάτων και κατά συνέπεια αντικειμενικής αξιολόγησής των. 

 

Φυσικά Πρόσωπα

Η προσπάθεια που καταβάλλεται από τις αρμόδιες αρχές για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, έχει παρουσιάσει σημαντικά επιτεύγματα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά υστερεί σημαντικά σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις προηγμένες δυτικές κοινωνίες. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής είναι ένας υπερτονισμένος δημόσιος τομέας, ο οποίος αγωνίζεται να επιβάλλει την άποψη ότι εργάζεται προς το συμφέρον του πολίτη.

 

Ασφαλώς ο πολίτης του σήμερα έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση υπηρεσιών που προσφέρονται από τον δημόσιο τομέα δωρεάν ή με τη καταβολή κάποιου τιμήματος. Στις περισσότερες όμως των περιπτώσεων, τα παράπονα είναι έντονα για την ποιότητα των υπηρεσιών. Φαίνεται επίσης ότι η ποιότητα αυτή βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη.

 

Παράπονα για την ποιότητα των υπηρεσιών εκφράζονται σε όλες σχεδόν τις κοινωνίες. Η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται με την εισαγωγή συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας και την υιοθέτηση προτύπων για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα. Η οικογένεια των προτύπων που έχει υιοθετηθεί εκτεταμένα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι η οικογένεια των προτύπων ISO 9000. Σχετικά πρόσφατα έχει αρχίσει και η εισαγωγή των διαδικασιών διασφάλισης της ποιότητας και στα συστήματα υγείας.

 

Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις και την ικανοποίηση των απαιτήσεων των χρηστών, το σύστημα προσπαθεί να ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες μάλλον, παρά τις ανάγκες των πολιτών. Αυτό είναι αναμενόμενο ως ένα σημείο, αλλά μη αποδεκτό από τους πολίτες που διαβιούν σε δημοκρατικά καθεστώτα. Ωστόσο η δυνατότητα αντίδρασής των είναι μάλλον περιορισμένη, λόγω της διάρθρωσης των μηχανισμών, των υπηρεσιών και των διαθέσιμων τεχνολογιών.

 

Η κατάσταση αυτή τείνει να αλλάξει άρδην. Χάρις στη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, του εκπαιδευτικού επιπέδου και τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς ενημέρωσης, οι απαιτήσεις για διαρθρωτικές αλλαγές και αλλαγές στις αντιλήψεις περί κοινωνικών αγαθών συνεχώς εντείνονται. Η πίεση που εξασκείται προς το κράτος και τους δημόσιους φορείς δημιούργησε το κατάλληλο κλίμα για τη βελτίωση των υπηρεσιών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης από όλους, χωρίς περιορισμούς.

 

Η ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές φάνηκε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία χάρις στις νέες τηλεματικές τεχνολογίες. Μετά τα πρώτα στάδια και τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι οι τεχνολογίες του Παγκοσμίου Ιστού και του Διαδικτύου μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τα προβλήματα και παράλληλα να υλοποιήσουν πολλές από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών. Άρχισε λοιπόν η συζήτηση και για την ικανοποίηση των βασικών αρχών της δημοκρατίας, οι οποίες μπορούν να συνοψιστούν στην τοποθέτηση του πολίτη στο επίκεντρο των εξελίξεων, εξασφαλίζοντας την ενδυνάμωσή του (empowerment) έναντι των μηχανισμών του κράτους και γενικότερα των αρχών (οποιουδήποτε επιπέδου).

 

Ίσως το κράτος και οι μηχανισμοί του να αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των πολιτών και κατά συνέπεια να διευκολύνουν την εισαγωγή των καινοτομιών. Ίσως το ενδιαφέρον να είναι γνήσιο. Ίσως να γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι δυνατή η αντίσταση στις εξελίξεις και ο μόνος τρόπος ελέγχου της κατάστασης είναι η περιορισμένη και ελεγχόμενη εισαγωγή των καινοτομιών.

 

Ανεξάρτητα από τα σενάρια που μπορεί να περιγράψει κανείς, ο κόσμος αναμένεται να αλλάξει ραγδαία. Ακόμα είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι οι κοινωνίες και οι φορείς θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν ένα σημαντικό μερίδιο από το νέο ‘γίγνεσθαι’. Την ίδια προσέγγιση αναπτύσσει και ο ιδιωτικός  τομέας και μάλιστα, αναζητεί την εξασφάλιση της μερίδας του λέοντος από τις εξελίξεις προβάλλοντας τις επιτυχίες του στην καλύτερη διαχείριση και στη μεγάλη ευελιξία των μηχανισμών του. Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας θα γίνουν ανταγωνιστές για την εξασφάλιση της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ο πρώτος θα χρηματοδοτείται εμμέσως από τους πολίτες (και μάλιστα ανισομερώς, ιδιαίτερα αν συνεχιστεί το σημερινό υπόδειγμα / μοντέλο), ενώ ο δεύτερος θα χρηματοδοτείται αμέσως από τους πολίτες για την χρήση των υπηρεσιών (όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα).

 

Στα επόμενα περιγράφονται ασθενή σημεία του σημερινού συστήματος και κατά συνέπεια αναδύονται οι αντίστοιχες απαιτήσεις των χρηστών. Η κάλυψη των αναγκών αυτών, με τη βοήθεια των ταχύτατων τεχνολογικών εξελίξεων μπορούν να διαμορφώσουν ένα καλύτερο περιβάλλον για την Υγεία και τον Πολιτισμό, για όλες τις κατηγορίες χρηστών.   

 

Ασθενείς και πολίτες

-          Ο ορισμός της υγείας ‘ως η πλήρης σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία του ατόμου’ που προβάλει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και αποδέχονται όλες οι χώρες, δεν βρίσκει την κατάλληλη έκφραση εφαρμογής στις σημερινές υπηρεσίες προς τους πολίτες και ιδιαίτερα τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (π.χ. ασθενείς, παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, γέροντες κλπ.)

-          Στα σημερινά συστήματα, οι ασθενείς ‘διακινούνται’ περισσότερο από τις πληροφορίες και τις γνώσεις

-          η διαχείριση των περίπλοκων προβλημάτων υγείας ασθενών γίνεται  στις περισσότερες των περιπτώσεων από τους ίδιους και τους οικείους του και όχι από το ‘σύστημα’

-          η ενημέρωση των ασθενών και των πολιτών για τις υπηρεσίες, τις διαδικασίες και τα δικαιώματα δεν είναι επαρκής, με αποτέλεσμα να ευνοείται η ανάπτυξη παρασιτικών κυκλωμάτων, που προσπαθούν να καλύψουν πραγματικές ανάγκες και έτσι ‘δικαιολογείται’ στα μάτια των πολιτών η ύπαρξη των εν λόγω κυκλωμάτων και ο ‘κοινωνικός’ τους ρόλος  

-          Οι δυνατότητες ολικής διαχείρισης των προβλημάτων υγείας είναι εξαιρετικά περιορισμένες και δημιουργούν καταστάσεις είτε υποβάθμισης της ποιότητας είτε ανάγκης καταβολής σημαντικών ποσών παρά τις υπάρχουσες ασφαλιστικές καλύψεις και τη ‘δωρεάν’ προσφορά υπηρεσιών από το ΕΣΥ

-          Η πληροφόρηση ασθενών και πολιτών γίνεται υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ενώ δεν υπάρχει στις περισσότερες των περιπτώσεων η ‘υποδομή’, η ‘προετοιμασία’ και ‘ένα επαρκές επίπεδο εκπαίδευσης και γνώσεων’ αυτών που τις λαμβάνουν, που θα την έκαναν αποτελεσματική

 

Παιδιά

-          το ‘ένα βιβλίο’ και η ‘μια άποψη’ αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σημερινού εκπαιδευτικού συστήματος

-          η εξοικείωση των παιδιών σε μεθοδολογίες αναζήτησης, μελέτης, κρίσης, εκφοράς λόγου, σύνταξης κειμένων, ανάπτυξης επιχειρημάτων, διεύθυνσης δραστηριοτήτων (για να αναφερθούν τα πλέον σημαντικά) δεν είναι επαρκής και φυσικά ούτε αποτελεσματική

-          η πρόσβαση στις πληροφορίες – με τρόπο κατάλληλο για τις ανάγκες τους και την ανάπτυξη των πνευματικών ικανοτήτων τους, περιορίζεται στο ‘εγκεκριμένο’ μοναδικό βιβλίο και τις γνώσεις του δασκάλου. Οι δυνατότητες πρόσβασης σε βιβλιοθήκες είναι πολύ περιορισμένη και σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη. Η πρόσβαση στα νέα μέσα είναι περιορισμένη, αλλά βαίνει ευτυχώς αυξανόμενη (αλλά με απαράδεκτα αργούς ρυθμούς)

 

Επαγγελματίες και Σπουδαστές

-          οι επικρατούσες στις περισσότερες των περιπτώσεων συνθήκες εργασίας, είναι ακατάλληλες για την εξάσκηση επιστημονικού, εκπαιδευτικού, ερευνητικού και κοινωνικού έργου. Οι συνθήκες δεν ευνοούν την παραγωγή καινοτόμου έργου (που είναι και η κύρια αποστολή της ακαδημαϊκής κοινότητας) 

-          η πληροφόρηση των ασθενών και των οικείων τους δεν γίνεται υπό τις κατάλληλες συνθήκες, εξαιτίας έλλειψης κατάλληλων εγκαταστάσεων, συνθηκών εργασίας και τρόπων εργασίας (μικρός χρόνος παρουσίας ιατρών στις μονάδες, ωράρια που περιορίζονται σε συγκεκριμένες ώρες του εικοσιτετραώρου κλπ.)

-          η έρευνα έχει περιορισμένα περιθώρια ανάπτυξης, σε περιβάλλον όπου η ακαδημαϊκή αντίληψη και η κοινωνική προσφορά υποχωρούν προς όφελος της παροχής ‘τεχνικής φύσεως υπηρεσιών’ και της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης πελατειακών σχέσεων

-          η εκπαίδευση στερείται βασικών εργαλείων και συνοδευτικών υποδομών

-          οι τηλεματικές τεχνολογίες και οι εξελίξεις στις τεχνολογίες του Παγκοσμίου Ιστού, φαίνεται να μην αποτελούν προτεραιότητα του κράτους, παρά το γεγονός ότι αναμένεται να επιφέρουν εξαιρετικά σημαντικές αλλαγές στις διαδικασίες εκπαίδευσης και κατάρτισης και να θέσουν σε σκληρή δοκιμασία τους παραδοσιακούς τρόπους εκπαίδευσης

-          η πρόσβαση σε πληροφορίες και γνώσεις από τους χώρους εργασίας είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη

 

Εργαζόμενοι

-          οι επικρατούσες στις περισσότερες των περιπτώσεων συνθήκες εργασίας, είναι ακατάλληλες για την εξάσκηση επιστημονικού, τεχνικού και κοινωνικού έργου. Οι δυνατότητες εισαγωγής ή / και παραγωγής καινοτομιών είναι από ισχνές έως μηδενικές

-          οι πρόσβαση σε πληροφορίες από τους χώρους εργασίας και η επικοινωνία με ‘τον έξω κόσμο’ είναι πολύ δύσκολη

-          η διαχειριστική διάρθρωση και η τεχνολογική υποδομή δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις 

 

 

Τα θέματα που προαναφέρθηκαν αφορούν τόσο την Υγεία όσο και τον Πολιτισμό και προς αυτή τη κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν όλες οι δραστηριότητες.

 

 

2.2.1.3 Απαιτήσεις των Χρηστών και Τεχνολογικές Λύσεις

Εκτός από τις νέες υπηρεσίες με τα συγκεκριμένα πρότυπα ποιότητας, οι ‘γενικές ανάγκες των χρηστών’ μπορούν να ικανοποιηθούν με τη δημιουργία ενός δικτύου και τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό. Ο συνδυασμός αυτός θα επιφέρει καινοτομίες στη παροχή υπηρεσιών στις κοινότητες των χρηστών.

 

Η αναζήτηση λύσεων μπορεί να διευκολυνθεί από τα αποτελέσματα Ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το έργο HERMES, ως προς τα θέματα υπηρεσιών τηλεϊατρικής[10]. 

 

Η πρώτη προσέγγιση της ‘Πλατφόρμας’ είναι σκόπιμο να περιλαμβάνει μικρής δαπάνης και ολοκληρωμένα φορητά ή σταθερά συστήματα προκειμένου να ικανοποιούνται οι καθημερινές δραστηριότητες (συγκεκριμένες ανάγκες) των παροχέων των υπηρεσιών και των μη επαγγελματιών χρηστών. Τα επί μέρους συστήματα πρέπει να είναι ανεξάρτητα από τον τόπο χρήσης και να επικοινωνούν μέσω των διατιθέμενων διαύλων επικοινωνίας (π.χ. σταθερή ή κινητή τηλεφωνία κλπ.). Θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες και θα πρέπει να είναι προσαρμόσιμα στις συγκεκριμένες απαιτήσεις ορισμένων υπηρεσιών. Τελικώς θα πρέπει να καλύπτουν όλες τις ανάγκες των χρηστών εντός του Σύγχρονου Ασκληπιείου, περιλαμβανομένων και των περιπτώσεων εκτάκτου ανάγκης. 

 

Σήμερα δεν υπάρχουν διαθέσιμα τέτοια συστήματα, ιδιαίτερα στη φορητή τους μορφή. Οι λύσεις που έχουν προταθεί στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων δεν έχουν οδηγήσει στη κατασκευή πέραν της φάσης του προτύπου. Ωστόσο η διεθνής βιομηχανία έχει αναγνωρίσει την ανάγκη αυτή και παράγει μεγάλο αριθμό συσκευών οι οποίες πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια, σε ικανοποιητικό βαθμό. Η ολοκλήρωσή των σε ενιαία και αποτελεσματικά συστήματα δεν έχει γίνει ακόμα εφικτή, περισσότερο για οικονομικούς παρά για τεχνικούς λόγους.

 

Ο αρχικός σχεδιασμός που περιγράφεται στα πλαίσια των Σύγχρονων Ασκληπιείων σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες των Πανεπιστημίων του Εδιμβούργου και των Αθηνών[11], μπορεί να οδηγήσει σε διάστημα 3-5 ετών σε καινοτόμες λύσεις. Οι μεθοδολογίες που υποδεικνύεται να ακολουθηθούν εξασφαλίζουν ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι απόψεις και ότι θα εξασφαλιστούν συμφωνίες ακόμα και σε περιοχές που θεωρούνται δύσκολες, όπως ποιες πληροφορίες μπορούν να ανταλλάσσονται, ποιες θα είναι οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα στα πλαίσια των υπηρεσιών, ποια θα είναι τα πρότυπα των υπηρεσιών και τα τεχνικά πρότυπα τα οποία θα είναι τα κατάλληλα προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργία της Πλατφόρμας σε οποιοδήποτε περιβάλλον.   

 

Η καλή επικοινωνία με όλους τους πρωταγωνιστές απαιτεί την άμεση και χωρίς περιορισμούς χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι Ομάδες Χρηστών θα πρέπει να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ των με ηλεκτρονικό όσο και συμβατικό τρόπο (π.χ. με εικονοσυνεδρίες καθώς και με ημερίδες εργασίας). Τα μέσα αυτά είναι απολύτως απαραίτητα προκειμένου να μη γίνει ο φόρτος εργασίας εμπόδιο στην έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου ή των έργων και να περιοριστεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η αδυναμία επικοινωνίας και η εργασία σε απομονωμένες μεταξύ τους ομάδες. Το πρόβλημα της από κοινού εργασίας και του περιορισμού της απομόνωσης μιας ή περισσοτέρων ομάδων, γίνεται  περισσότερο κατανοητό στη περίπτωση διεθνούς συνεργασίας.

 

 

2.2.1.4 Απαιτήσεις των Χρηστών από τις Υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες που θα προδιαγραφούν θα καλύψουν τις απαιτήσεις των χρηστών και θα στηριχθούν σε μια ολοκληρωμένη τηλεματική πλατφόρμα βασισμένη σε πρότυπα και ικανή να καλύψει μεγάλο αριθμό τομέων. Θα είναι ικανή να ανταποκριθεί στη:    

·         Διαχείριση των πληροφοριών και τις διοικητικές δραστηριότητες που θα διευκολύνουν το στρατηγικό σχεδιασμό των υπηρεσιών

·         Κατανόηση  των σχέσεων μεταξύ των θεμάτων υγείας, κοινωνικών υπηρεσιών, εκπαίδευσης και πολιτισμού για όλες τις κατηγορίες των πολιτών (με έμφαση στα παιδιά και τους νέους)

·         Ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, με βάση τη συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων, παρά τη διαφορετική φύση του αντικειμένου τους

·         Υπηρεσίες άμεσης πρόσβασης, οι οποίες θα διαμορφωθούν λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των χρηστών. Ειδικά για τα παιδιά, θα καλυφθεί η ανάγκη για ελκυστικό και δυναμικά παρεχόμενο περιεχόμενο, με στόχο τη βελτίωση της υγείας, της πρόνοιας και των αλλαγών του τρόπου ζωής    

·         Ανάγκη μελέτης προς ‘απόδειξη των αρχών’, προκειμένου να διαπιστωθούν τα οφέλη από περιορισμό των δαπανών και τις βελτιώσεις στην υγεία, στην παρακολούθηση της σχολικής διαδικασίας και τις βελτιώσεις στην κοινωνική εξέλιξη  

 

Η ικανοποίηση αυτών των αναγκών των χρηστών μπορεί να είναι και μερικοί από τους βασικούς στόχους ενός Σύγχρονου Ασκληπιείου, στο θέμα των τηλεματικών υπηρεσιών. Η μελέτη απόδειξης των αρχών θα προσφέρει την απόδειξη της ορθότητας των επιλογών και το μέτρο της επιτυχίας. Η δημιουργία μιας κοινής, βασισμένης σε πρότυπα, τηλεματικής πλατφόρμας ικανής να διαχειριστεί πολυμέσα, θα προσφέρει στους παρέχοντες Ευρωπαϊκές δημόσιες υπηρεσίες, ένα μηχανισμό δημιουργίας και παροχής τηλεματικών υπηρεσιών που θα καλύπτουν πολλούς τομείς ταυτόχρονα και οι οποίοι θα εξασφαλίζουν τις απαιτήσεις των χρηστών και τα πρότυπα υπηρεσιών. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθεί η αποδοχή των και η περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση των. 

 

Σύμφωνα με τα εθνικά και Ευρωπαϊκά νομικά συστήματα και τη καθημερινή και κοινή λογική, μπορούν να εξευρεθούν τεχνικές λύσεις οι οποίες να ικανοποιούν τα παραδεδεγμένα των δημοκρατικών ελευθέρων κοινωνιών και τα οποία είναι επίσης προστατευτικά για ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπως τα παιδιά.

 

Παραδείγματα αυτής της εξέλιξης είναι το βιομηχανικό πρότυπο PICS (Platform for Internet Content Selection), του οποίου ο στόχος είναι να διευκολύνει την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα προσφέρουν στους χρήστες των αλληλεπιδρώντων μέσων, όπως το Internet, έλεγχο στο υλικό το οποίο οι ίδιοι ή τα παιδιά τους θα έχουν πρόσβαση[12]. Τέτοιου τύπου πρότυπα θα πρέπει να ακολουθηθούν στις υπηρεσίες ενός Σύγχρονου Ασκληπιείου. 

 

Όσον αφορά τα παιδιά οι δημιουργικές τους δυνατότητες είναι τεράστιες και θα πρέπει να ενθαρρυνθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Προφανώς για μερικά παιδιά οι φυσικές τους ανάγκες έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τις πνευματικές. Σε ένα Σύγχρονο Ασκληπιείο θα πρέπει να διατίθενται εργαλεία  τα οποία προσθέτουν νέα ποιότητα και νέες διαστάσεις στις δραστηριότητες εκπαίδευσης και αναψυχής, για παιδιά με φυσικά μειονεκτήματα με τη βοήθεια τηλεματικών μέσων.

 

Καθώς το Internet και οι υπηρεσίες του καθιερώνονται ως το πρότυπο των τηλεματικών επικοινωνιών για τους καταναλωτές, οι ανάγκες για ειδικές υπηρεσίες, τόσο από τις δημόσιες υπηρεσίες όσο και τις ιδιωτικές εταιρείες, θα πρέπει να εξερευνηθούν και να προσδιοριστούν  προκειμένου να αποφευχθούν δραματικές και μη επιθυμητές εξελίξεις.

 

Η ανάγκη για ευρύ φάσμα ποιοτικών προϊόντων με βάση τα πολυμέσα για νεαρούς χρήστες και παιδιά έχει γίνει κατανοητή από τη βιομηχανία, τους εκπαιδευτικούς και την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης[13] , όπου η ποιότητα μετρείται βασικώς από τη χρήση και την προσαρμογή του περιεχομένου στον σκοπό. Τέτοιες υπηρεσίες πρέπει να προσφέρονται σε ένα Σύγχρονο Ασκληπιείο.

 

2.2.1.5 Η Κατάσταση της Αγοράς και οι Προοπτικές

Καθώς η Ευρώπη εισέρχεται στην εποχή της Κοινωνίας των Πληροφοριών και αναπτύσσονται νέες ιδέες για την εκπαίδευση με τη βοήθεια των πολυμέσων, τοπικές αρχές, περιφερειακές και εθνικές αρχές, κυβερνήσεις, μη κερδοσκοπικοί φορείς, τοπικές ομάδες, βιομηχανία – από τις μεγαλύτερες έως τις μικρότερες επιχειρήσεις λιανικών πωλήσεων – εισέρχονται στις λεωφόρους της πληροφορικής. Νέες απαιτήσεις γίνονται προφανείς και θα πρέπει να εξευρεθούν επειγόντως λύσεις.

 

Όλοι εκείνοι οι οποίοι έχουν θεσμικό / οργανωτικό ρόλο σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικών υπηρεσιών, έχουν υπευθυνότητες σύμφωνα με τοπικές, εθνικές ή Ευρωπαϊκές νομοθεσίες, να υποστηρίξουν ενεργά τη πολιτισμική και κοινωνική εξέλιξη των πολιτών, με ειδικότερη αναφορά στα παιδιά και τους νέους. Για τους λόγους  αυτούς οι ευρωπαϊκές πόλεις αναπτύσσουν υπηρεσίες για να ικανοποιήσουν τα δικαιώματα των πολιτών για πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με τα πολιτικά δικαιώματα, την υγεία, και εκπαιδευτικό υλικό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και την ευημερία τους. Οι αρχές σε αρκετές χώρες χρησιμοποιούν εργαλεία  πληροφορικής, τηλεματικής και δικτύων για την εξεύρεση λύσεων και ικανοποίηση των αναγκών, και με τον τρόπο αυτό ενισχύουν τη δημοκρατία στις πολιτισμικές, κοινωνικές και πολιτικές της διαστάσεις, διανοίγοντας ταυτοχρόνως νέους δρόμους συμμετοχής στη δημόσια ζωή και τις νέες αγορές. 

 

Το Διαδίκτυο παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στις επιτυχείς εξελίξεις που επετεύχθησαν για το σκοπό αυτό στο πλαίσιο της ανάπτυξης των λεωφόρων της πληροφορικής. Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση του ως εργαλείου διασύνδεσης πολιτών και επιχειρήσεων, προσφέρει νέες ευκαιρίες και εκτεταμένες αγορές. Τομείς της αγοράς, οι οποίοι μπορούν να αναφέρονται σε μεγάλες και κατανεμημένες βάσεις πελατών, θα προσποριστούν μεγάλα οφέλη, από μια μεγάλη Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Αντιθέτως, συγκεκριμένες κατηγορίες του κοινωνικού φάσματος, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, σε σχέση με τα προλεχθέντα. Κάτι τέτοιο δεν οφείλεται μόνο στο εσωτερικό νομικό, θεσμικό, κοινωνικό, οικονομικό και φυσιολογικό (physiological) καθεστώς, αλλά επίσης στην έλλειψη προσανατολισμού στη δημιουργία εφαρμογών υλικού και λογισμικού, καθώς επίσης και στην έλλειψη κατάλληλων εργαλείων στη διάθεση του τελικού χρήστη και του παροχέα, προκειμένου να διευκολύνουν τα πλεονεκτήματα των νέων μέσων, να βρουν το δρόμο τους προς όλους τους πολίτες. Τα παιδιά και έφηβοι ανήκουν προφανώς στις κατηγορίες αυτές. Εκτός οποιασδήποτε ηθικής και πολιτικής θεώρησης, αντιπροσωπεύουν το δημιουργικό δυναμικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ανάγκες τους για πολυτομεακές τηλεματικές υπηρεσίες, οι οποίες βελτιώνουν τις ευκαιρίες τους στη ζωή, σε μια αναπτυσσόμενη Κοινωνία των Πληροφοριών, πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως τόσο από τις αρχές όσο και από τους εμπορικούς τομείς.  

 

 Οι τεχνικές εξελίξεις βρίσκονται σχεδόν στο στάδιο των επιτευγμάτων και των εφαρμογών και χρησιμοποιούνται προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό, ευέλικτο, ασφαλές και καθοδηγούμενο από τους χρήστες περιβάλλον, για όλες τις ηλικιακές ομάδες και κατηγορίες. Ωστόσο σε σύγκριση με άλλους τομείς όπως ο εμπορικός (με εκτεταμένη χρήση τηλεματικής στις υπηρεσίες τραπεζών και αγορών), ο δημόσιος τομέας σήμερα δεν χρηματοδοτεί και δεν χρησιμοποιεί επαρκώς τις τεχνολογίες της πληροφορικής. Παράλληλα ο δημόσιος τομέας βρίσκεται σε δύσκολη θέση ως προς τις αυξανόμενες δαπάνες και τη μη αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των πληροφοριών. Οι παγκόσμιες αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ, είναι πλεονεκτικοί στόχοι για πολυτομεακές τηλεματικές υπηρεσίες, ειδικά εκεί όπου η κινητήρια δύναμη είναι η οικονομία. Σε άλλες περιοχές, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ακολουθείται μια ποιο προσεκτική τακτική, η έμφαση θα είναι περισσότερο στο δημογραφικό, παρά στο οικονομικό μοντέλο.     

 

Στις αγορές του 2ου και 3ου κόσμου η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην παροχή ποιοτικών και οικονομικών υπηρεσιών. Καθώς θα αυξάνονται η ενημέρωση και οι προσδοκίες, κυρίως μέσω της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, η ζήτηση για δημόσιες υπηρεσίες βασισμένες σε κοινά πρότυπα, θα επιταχυνθεί. Καταβάλλεται ήδη προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα διαθέσιμα μέσα στην παροχή υψηλής ποιότητας πολυτομεακών υπηρεσιών, στα σημεία ανάγκης. Ως συνέπεια θα υπάρξει το πλεονέκτημα της δημιουργίας ενός καλυτέρου περιβάλλοντος σε σχέση με τις πληροφορίες, για τους χρήστες / πελάτες.  Θα υπάρχει επίσης ταχύτερη λήψη αποφάσεων, μικρότερη ζήτηση για ‘υπηρεσίες φορέων’ (institutional services),  και ως συνέπεια μικρότερη ανάγκη για υποδομές μεταφορών και υψηλού κόστους κεντρικές υπηρεσίες.

 

Οι τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των κοινωνικών υπηρεσιών,  αντιπροσωπεύουν μια ισχυρώς ρυθμιζόμενη (κατευθυνόμενη)  αγορά, με νέα και αναδυόμενη εστίαση στις ‘πληροφορίες’. Βρίσκονται επίσης σε άμεση ανάγκη να περιορίσουν τη μη αποτελεσματικότητα (να πάψουν να είναι ατελέσφορες) και να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες σε σχέση με το ύψος της χρηματοδότησής τους. Οι φορητές συσκευές με τηλεματικές δυνατότητες, οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες των χρηστών για πρόσβαση και αδιάλειπτη παροχή πολυτομεακών υπηρεσιών, είτε από εκτεταμένες γεωγραφικές περιοχές είτε αστικές περιοχές θα είναι οι ισχυροί παίκτες στις αγορές.

 

Οι νέες τηλεματικές υπηρεσίες που θα αφορούν την υγεία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό ή την άρση των μειονεκτημάτων του κοινωνικού περιβάλλοντος και θα προσφέρουν πολυτομεακές βελτιώσεις στην ευημερία και τις ευκαιρίες της ζωής των παιδιών, θα είναι επίσης ισχυροί παίκτες στις αγορές.

 

Κάτω από κανονικές συνθήκες, η διαδικασία της πλήρους αξιολόγησης και της επιβεβαίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών απαιτεί πολυκεντρικές μελέτες από σημεία εκτεταμένης εφαρμογής, για να παρασχεθούν αποτελέσματα και οικονομικά στοιχεία προτού ένας δημόσιος ή εμπορικός παροχέας ή αγοραστής των υπηρεσιών ικανοποιηθεί στο βαθμό που θα επιτρέψει την επέκταση των υπηρεσιών. Οι αξιολογήσεις πρέπει να αρχίσουν αμέσως με την έναρξη ενός έργου και να εκτελούνται καθ’ όλη τη διάρκειά του. Εκτιμάται ότι μια περίοδος τριών ετών είναι ο κατάλληλος χρόνος διάρκειας ενός έργου. Ωστόσο μερικές υπηρεσίες μπορούν να περάσουν στο στάδιο της εφαρμογής σε μεγάλη κλίμακα, σε διάστημα 6-12 μηνών από την έναρξη της δοκιμαστικής εφαρμογής τους.

 

Συμπερασματικά

 

·         Οι τηλεματικές υπηρεσίες υγείας και πολιτισμού μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στη δημιουργία της Κοινωνίας των Πληροφοριών και την ποιότητα ζωής στη Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορούν να παρέχουν μια ποιο αποδοτική χρήση περιορισμένων πόρων

 

·       Η τηλεματική πλατφόρμα μπορεί να προσαρμοστεί και για άλλα προγράμματα δημοσίων υπηρεσιών όπως το περιβάλλον και οι μεταφορές. Οι ευκαιρίες για επιτυχείς παρεμβάσεις στην αγορά είναι σημαντικές

 

·       Η χρήση μιας πλατφόρμας φορητού υλικού, θα επιτρέψει στους κατασκευαστές να τις αξιοποιήσουν για ολοκληρωμένα συστήματα παροχής υπηρεσιών ταυτοχρόνως σε διαφορετικούς τομείς (ήδη οι τεχνολογίες κινητών τηλεφώνων με επικοινωνία UMTS, θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών / βλέπετε και Κεφάλαιο 2)

 

·       Η ιδέα των σύγχρονων Ασκληπιείων προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον για άμεση ανάπτυξη και δοκιμή πολυτομεακών υπηρεσιών

 

 

2.2.1.6 Σχήμα Ολοκλήρωσης και Επιβεβαίωσης των Υπηρεσιών

Η επιβεβαίωση της καταλληλότητας των υπηρεσιών θα πιστοποιηθεί με πιλοτικές εφαρμογές σε συγκεκριμένες περιοχές και κάτω από καθορισμένες συνθήκες. Στις διαδικασίες αυτές θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι χρήστες. 

 

 

Σχέδιο Επιβεβαίωσης (Validation plan)

Η επιβεβαίωση της αρχικής τηλεματικής πλατφόρμας για την παροχή υπηρεσιών, θα επιτυγχάνεται με τις άμεσες δοκιμές (proto-cycling) των προϊόντων και των υπηρεσιών, καθώς θα ολοκληρώνεται η φάση της δημιουργίας των πρωτοτύπων. Οι δοκιμές θα πρέπει να γίνονται στα πλαίσια δραστηριοτήτων των ομάδων χρηστών, και θα περιλαμβάνουν όλα τα σημαντικά στοιχεία, δηλαδή τεχνικά, επιστημονικά και διαχειριστικά, καθώς και στοιχεία που αφορούν τους συγκεκριμένους τομείς ενδιαφέροντος (υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες, εκπαίδευση, πολιτισμό).

 

Αρχικές εκτιμήσεις δαπανών και επιβεβαίωσης της ποιότητας πρέπει να προγραμματίζονται ευθύς εξ αρχής. Διαδικασίες ελέγχου ποιότητας θα πρέπει να γίνονται συστηματικά όπως και αξιολογήσεις από εθελοντές χρήστες, αφού προηγηθεί πλήρης ενημέρωσή τους. Θα πρέπει να  γίνεται  ο ενδεδειγμένος έλεγχος όλων των συνιστωσών της ποιότητας καθώς και η εφαρμογή των αντίστοιχων προτύπων. 

 

Βελτιώσεις θα πρέπει να επιφέρονται αμέσως μόλις εντοπίζονται προβλήματα κατά την εφαρμογή των διαδικασιών δοκιμών και ελέγχου. Παράλληλα θα πρέπει να ελέγχεται και η διαδικασία ‘Επιβεβαίωσης της Ποιότητας’ (ΕΠ / QA). Η διεργασία αυτή απαιτεί τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική επιθεώρηση από την πλευρά των αρμοδίων αρχών.  

 

 

Εργασίες Επιβεβαίωσης

 

1.      Συμφωνία στο ‘σχέδιο επιβεβαίωσης’ και περιγραφή των πρακτικών εργασίας

2.      Δοκιμές του υλικού, του λογισμικού και των επικοινωνιών /  εσωτερικές και εξωτερικές διαδικασίες ΕΠ προς επιβεβαίωση συμμόρφωσης με όλα τα πρότυπα που έχουν υιοθετηθεί τόσο για τα προϊόντα όσο και τις υπηρεσίες

3.      Πραγματοποίηση δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων

4.      Συμφωνία επί των απαραιτήτων μετατροπών και αναπροσαρμογή των εργασιών και των χρονοδιαγραμμάτων

5.      Δοκιμές από ομάδες χρηστών και έναρξη διαδικασιών προβολής

6.      Μεγάλης έκτασης δοκιμές με την άδεια των αρμοδίων αρχών

7.      Τελικές εσωτερικές και εξωτερικές διαδικασίες ΕΠ. Τελικές εκθέσεις

8.      Συμφωνία για τις διαδικασίες επίδειξης

 

 

Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες από μία περιοχές δοκιμών, οι περισσότερες από τις προαναφερθείσες εργασίες μπορούν να γίνονται παράλληλα. Ιδιαίτερης σημασίας είναι να ληφθεί η σωστή απόφαση για τις δημόσιες δοκιμές (βήμα 7) και τη διαδικασία επίδειξης (βήμα 8).  

 

Τα κύρια κριτήρια για την έναρξη των δημόσιων δοκιμών και τη διαδικασία επίδειξης είναι η πληρότης και η στιβαρότης της πλατφόρμας ως προς τη δυνατότητα παροχής υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία κρίνονται έτοιμα προς εφαρμογή σε πραγματικές συνθήκες. Η κρίση θα πρέπει να βασίζεται στην αξιολόγηση χρηστών και πελατών καθώς και σε τεχνικές αξιολογήσεις ταυτόχρονα με συμφωνίες από τις αρχές και τους επί κεφαλής κάθε σημείου πιλοτικής εφαρμογής.

 

Ο φορέας που αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των υπηρεσιών θα πρέπει να:

-          ακολουθεί αυστηρά τη στρατηγική για την ποιότητα

-          παρακολουθεί και ελέγχει τα επιτεύγματα, περιλαμβανομένων των σημείων ελέγχου και των παραδοτέων

-          πραγματοποιεί επιθεωρήσεις από χρήστες και πελάτες

-          πραγματοποιεί αρχικές δοκιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών και αναλύσεις της ζήτησης 

 

 

2.2.1.7 Δημόσιες Δοκιμές

 

Οι πρώτες εσωτερικές δοκιμές θα πρέπει να αναληφθούν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή των επί μέρους συνιστωσών και αφού  περατωθεί επιτυχώς η δοκιμή τους σε πραγματικές συνθήκες, αλλά χωρίς τη συμμετοχή τελικών χρηστών. Η διαδικασία αυτή θα δρομολογήσει τις απαραίτητες εξελίξεις και διαδικασίες βελτίωσης και ομογενοποίησης (διαδικασία ιδιαίτερα σημαντική στην περίπτωση της παράλληλης ανάπτυξης επί μέρους συστημάτων σε περισσότερα από ένα σύγχρονο Ασκληπιείο ή από περισσότερες από μια τεχνικές ομάδες), προκειμένου να σχεδιαστεί και να αποφασιστεί η διαδικασία των δημόσιων δοκιμών.

 

Στην περίπτωση που αποφασιστούν δοκιμές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα προκύψει ανάγκη πρόσθετων πόρων. Οι πόροι θα πρέπει να αναζητηθούν από δημόσιους ακόμα και ιδιωτικούς φορείς ή και χορηγούς. Η άντληση των πόρων εκτιμάται ότι θα είναι ευχερής εξαιτίας των προοπτικών για ‘επιχειρηματικές’ εφαρμογές. Στο στάδιο αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις, αλλά το θέμα θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη στρατηγική υλοποίησης σε μεγάλη κλίμακα. 

 

Τοπικές αρχές ευρύτερων περιοχών αλλά και αρχές πόλεων έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη τηλεματικών εφαρμογών σε πολλούς τομείς, αλλά δεν έχει διαπιστωθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος για υπηρεσίες σαν και αυτές που σχεδιάζονται να προσφέρονται σε ένα Σύγχρονο Ασκληπιείο. Το στοιχείο αυτό θα πρέπει να αποτελέσει στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδος και των Ελληνικών πόλεων. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν το πλεονέκτημα να διατηρηθεί επ’  άπειρον, ιδιαίτερα μετά την προβολή του θέματος σε διεθνή φόρα[14] και τη διεθνή βιβλιογραφία[15].   

 

Εκτιμάται ότι οι οικονομίες κλίμακας που θα προκύψουν από την εφαρμογή των προτεινόμενων λύσεων για την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες σε ένα Σύγχρονο Ασκληπιείο, θα είναι σημαντικές για όλους τους χρήστες και την κοινωνία ως σύνολο. Οι υπηρεσίες που θα προσφερθούν σε ένα Σύγχρονο Ασκληπιείο θα καλύψουν σημερινά κενά ή θα αντιμετωπίσουν επαρκώς θέματα μη αποτελεσματικότητας των με συμβατικό τρόπο παρεχομένων υπηρεσιών. Παράλληλα, η προσέγγιση της πλατφόρμας που θα είναι κατάλληλη για περισσότερους από έναν τομείς, θα αποτρέψει τη μη παραγωγική επανάληψη εργασιών και τις μεγάλης δαπάνης δραστηριότητες που αναλαμβάνονται είτε με μη επαρκείς πληροφορίες είτε με στελέχη μη κατάλληλης εξειδίκευσης. Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν στοιχεία των αναλύσεων δαπάνης – αποτελεσματικότητας, που θα πρέπει να αναληφθούν απαραιτήτως, στα πλάισια έργων για τα Σύγχρονα Ασκληπιεία.

 

Οι κύριες δυσκολίες που αναμένονται κατά την εφαρμογή θα προκύψουν από τις ανάγκες διατομεακών συνεργασιών και την αποδοχή συνυπευθυνότητας για πληροφορίες που θα είναι κοινές για περισσότερους του ενός τομείς. Θα πρέπει επίσης να απασχολήσει τους υπεύθυνους το θέμα της εκτεταμένης αποδοχής και προσφοράς των τηλεματικών λύσεων.

 

Η συγκέντρωση των προσπαθειών στην ικανοποίηση των αναγκών των χρηστών και στην εξασφάλιση της δυνατότητας ελεύθερης έκφρασης όλων των απόψεων, μέσω μιας διαδικασίας πλαισίου (framework approach), θα διευκολύνει το φορέα διαχείρισης του προγράμματος ενός Σύγχρονου Ασκληπιείου, να αντιμετωπίσει τις διαδικασίες προσαρμογής του για την αντιμετώπιση των απαιτήσεων των χρηστών. Προσεγγίσεις που βασίζονται σε πρότυπα θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ η χρήση μηχανισμών ολικής διαχείρισης της ποιότητας, θα εξασφαλίσουν προϊόντα και υπηρεσίες κατάλληλα για τον σκοπό για τον οποίο σχεδιάζονται. Εκπαίδευση και κατάρτιση για όλους τους χρήστες και λογισμικό φιλικό προς τους πελάτες με περιεχόμενο σε μορφή πολυμέσων και καινοτόμο υλικό παρουσίασης, θα βοηθήσει σημαντικά προς την κατεύθυνση της ευρείας αποδοχής. 

 

 



[1] Το περιγραφόμενο πλαίσιο δημιουργήθηκε κατ’ αρχάς στα πλαίσια των κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για την ανάπτυξη υπηρεσιών τηλεϊατρικής ποιότητας στα σημεία ανάγκης.  Επί κεφαλής των αντιστοίχων ερευνητικών Ομάδων ήταν οι κκ. Ken Boddy και Δημήτριος Σωτηρίου. Η συνεργασία αυτή χρονολογείται από το 1992 και έγινε δυνατή μέσω της χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων FEST (1992-94) και HERMES (1996-98). Το περιγραφόμενο σχήμα αποτελεί προσαρμογή στις υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας και Πολιτισμού οι οποίες προτείνονται να προσφέρονται στα πλαίσια των Σύγχρονων Ασκληπιείων

 

[2]  Mann R.S. and Kehoe D.F. (1994) 'The Quality Improvement Activities of TQM';  Quality World      

   Technical   Supplement (paper 1) pp43-56; (paper 2) pp57-66.

 

[3] Chui D. (1994) ‘Quality Components in the Customer-Oriented Health Care System’, Quality World pp 302-306

[4] Έργα FEST (1992-94) και HERMES (1996-98)

[5] Πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν από της Σελίδες  http://www.sckcen.be/index.shtml

[6] Το διάγραμμα χρησιμοποιήθηκε αρχικά στα πλαίσια του ερευνητικού έργου HERMES

 

[7] Το διάγραμμα χρησιμοποιήθηκε αρχικά στα πλαίσια του ερευνητικού έργου HERMES

[8] Πρόταση ερευνητικού έργου με τίτλο PEISMA (Programme of European Integrated Services in Modern Asclepieions). Η πρόταση αναμένεται να υποβληθεί στα πλαίσια της προκήρυξης του 5ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

[9] Έχει ενδιαφέρον να υπενθυμιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε επί Ελληνικής Προεδρίας στην Κέρκυρα το 1994, την ‘Κοινωνία των Πληροφοριών’. Κείμενα σχετικά με την πολιτική της Ελλάδος για την Κοινωνία των Πληροφοριών, βρίσκονται στις ηλεκτρονικές Σελίδες του Γραφείου του κ. Πρωθυπουργού http://www.primeminister.gr/is2/index.htm#index

[10] Βλέπετε Παραδοτέο 9.3 με τίτλο “ Functional Specification and Report on HERMES Future Work / Business Plans, for Harmonisation, Demonstration and Uptake of ‘A Global 24 Hour TMS Platform for Urgent Response Services Delivered to the Point of Need’ “ του ερευνητικού έργου HERMES

[11] Πρόταση ερευνητικού έργου με τίτλο PEISMA, Αύγουστος 1999

[12] Πληροφορίες σχετικά με το πρότυπο PICS μπορούν να αντληθούν από τις Σελίδες  http://www.w3.org/pub/WWW/PICS/

[13]  “GREEN PAPER ON THE PROTECTION OF MINORS AND HUMAN DIGNITY IN AUDIOVISUAL AND INFORMATION SERVICES”, http://www2.echo.lu/legal/en/internet/content/gpen-toc.html.

And “Illegal and harmful content on the Internet”, COMMUNICATION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE COUNCIL,  THE ECONOMIC AND SOCIAL COMMITTEE AND THE COMMITTEE OF THE REGIONS, http://www2.echo.lu/legal/en/internet/content/communic.html.

Τα πολυμέσα στην εκπαίδευση και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην πολιτική ατζέντα της Ε.Ε. Χαρακτηριστική η εισαγωγή της Προξένου Κας Edith Cresson στο συνέδριο της CONDORCET (Paris, 30/09/96): “Si nous voulons maîtriser cette évolution, et non pas la subir, il faut mettre les nouvelles technologies de l'information au service de l'éducation et de la formation, comme le font les Américains, les Japonais, les Israéliens, qui informatisent massivement leurs écoles et n'oublient pas de former les enseignants à l'usage de ces techniques. Il faut pour cela fabriquer le contenu que vont véhiculer ces nouvelles méthodes. Et ce contenu doit être européen: si tel n'est pas le cas, il faut bien savoir qu'il sera importé d'ailleurs. Nous savons tous quel en sera alors l'origine.“

[14] Εκδήλωση VASARI, 4 Μαΐου 1999 (Αθήνα) και εκδήλωση για τα Περιφερειακά Τηλεματικά Δίκτυα, 10 Δεκεμβρίου 1999 (Θεσσαλονίκη). Η δεύτερη εκδήλωση έγινε με την οικονομική συμπαράσταση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα εκδοθούν και πρακτικά

[15] Financial Times Report on ‘Telemedicine and Telecare for the New Information Age’, Νοέμβριος 1999