Η 3η Ημερίδα οργανώθηκε από το Σωματείο ‘Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών’ και έλαβε χώρα στις 17 Μαΐου 2000, μεταξύ των ωρών 08:30 – 14:00, στις αίθουσες ‘Αμβροσία’ και ‘Νέκταρ’, του Ξενοδοχείου ΧΙΛΤΟΝ.
Η εκδήλωσε είχε ενταχθεί στα πλαίσια του 26 ου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου΄, κατόπιν επιτυχών διαβουλεύσεων του Προεδρείου του Σωματείου με το Προεδρείο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, διοργανώτριας των Πανελληνίων Ιατρικών Συνεδρίων.
Η 3η Ημερίδα είχε επίσης τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν 68 άτομα. Κατά γενική ομολογία η 3η Ημερίδα υπήρξε εξαιρετικά επιτυχής και η επιτυχέστερη από τις προηγηθείσες του 1997 κι 1999.
Το πρόγραμμα της 3ης Ημερίδας καθώς και οι σχετικές ανακοινώσεις δημοσιεύτηκαν ηλεκτρονικά στις σελίδες του Πανεπιστημίου Αθηνών (http://www.uoa.gr), στις Σελίδες του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών (http://asclepieion.mpl.uoa.gr) και της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (http://www.mednet.gr).
Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας έκανε η Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών κα. Αικατερίνη Σταυροπούλου-Γκιόκα, η οποία εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τη πρωτοβουλία του Σωματείου, για τη δημιουργία του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών.
Η πρώτη ομιλία ήταν αυτή του κ. Ελευθερίου Σπίθα, Προϊσταμένου της Δ/νσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, η οποία κατόπιν δημοσίου διαγωνισμού ανέθεσε τη Μελέτη Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών’ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Εταιρεία ATC ΑΒΕΤΕ. Ο κ. Σπίθας αναφέρθηκε στη πολιτική της ΓΓΕΤ για την Έρευνα και τη Τεχνολογία και τόνισε την ανάγκη υποστήριξης των σχετικών δραστηριοτήτων Πολιτισμού.
Η δεύτερη ομιλία ήταν αυτή του Επιστημονικού Υπευθύνου της Μελέτης και Προέδρου του Σωματείου ‘Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών’, αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημητρίου Σωτηρίου. Ο Δ. Σωτηρίου παρουσίασε το θέμα των Σύγχρονων Ασκληπιείων και του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών, ως της πρώτης εφαρμογής ενός σύγχρονου Ασκληπιείου.
Πρωτεύων στόχος της Ημερίδας ήταν η παρουσίαση των ενδιαμέσων αποτελεσμάτων της Μελέτης ‘Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών’.
Το έργο αυτό ανάλαβαν για την ενότητα:
· ‘Τηλεματικό Δίκτυο’, ο καθηγητής Λάζαρος Μεράκος, υπεύθυνος του σχεδιασμού του τηλεματικού δικτύου της Μελέτης
· ‘Υπηρεσίες Υγείας’ ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Κίττας (Σύμβουλος της Ομάδος Μελέτης) και ο ιατρός Σπυρίδων Δευτεραίος (μέλος της Ομάδος Μελέτης). Κατά τη διάρκεια της τρίτης ενότητας ο συνεργάτης της Ομάδας Μελέτης ιατρός κ. Ανδρέας Δανίκας παρουσίασε (εκτός προγράμματος) τα αποτελέσματα των απαντήσεων στα ερωτηματολόγια τα οποία απευθύνθηκαν σε δυνητικούς χρήστες των υπηρεσιών Υγείας και σχεδιάστηκαν από την Ομάδα Υγείας
· ‘Υπηρεσίες Πολιτισμού’ ο πρώην καθηγητής του ΕΜΠ Θόδωρος Παπαδημητρίου, γλύπτης (Σύμβουλος της Ομάδος Μελέτης) και ο Επίκουρος Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Μάνθος Σαντοριναίος (ο οποίος εκπροσώπησε της Εταιρεία ATC ΑΒΕΤΕ)
Η υποδοχή των ενδιαμέσων αποτελεσμάτων ήταν ευμενής.
Σημαντική υπήρξε η παρουσία της κα Αικατερίνης Συκιανάκη, Προϊσταμένης του Οργανισμού Αθήνας, η οποία παρουσίασε τους σχεδιασμούς του ΟΡΣΑ (ΥΠΕΧΩΔΕ) για την περιοχή που αναφέρεται από τον ΟΡΣΑ ως ‘Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί’. Θα πρέπει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η έκταση αυτή αναφέρεται ουσιαστικά στη περιοχή που έχει χαρακτηριστεί από το Σωματείο ‘Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών’, ως ‘Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών’.
Στη διάρκεια της Τρίτης Ενότητας, και σύμφωνα με το πρόγραμμα, τον λόγο έλαβαν επίσης κατά σειρά:
· ο κ. Γ. Παταργιάς, Τεχνικός Σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων. Ο κ. Παταργιάς εκπροσώπησε τον Αντιδήμαρχο Αθηναίων κ. Ιωάννη Πιερρουτσάκο, ο οποίος είχε με τη σειρά του οριστεί εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων κ. Δημητρίου Αβραμόπουλου
· ο κ. Θάνος Βεζυργιάννης Δήμαρχος Νέου Ψυχικού
· ο κ. Δημήτριος Οικονόμου, εκπρόσωπος του Δημάρχου Παπάγου, κ. Βασιλείου Ξύδη
Όλοι οι ομιλητές μίλησαν με ιδιαίτερα θετικά λόγια για την ανάγκη υλοποίησης της πρότασης για τη δημιουργία του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών.
Ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο παρουσία και της κας. Συκιανάκη, και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συμπεράσματα αναφορικά με τις εργασίες της Ημερίδας.
Διαπιστώθηκε ότι το ενδιαφέρον της τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι έντονο για την υλοποίηση του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών. Θερμή υποστήριξη προς την πρόταση αυτή εξέφρασε και ο κ. Δημήτριος Κορρέλας, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών, ο οποίος μίλησε κατά την έναρξη της Ημερίδας και απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του υπερ-Νομάρχη κ. Θεοδώρου Κατριβάνου και της Νομάρχη Αθηνών κας. Ελένης Μπεσμπέα.
Χαρακτηριστικό της Ημερίδας ήταν η ανταλλαγή ουσιαστικών επιχειρημάτων για τη πρωτοβουλία των Σύγχρονων Ασκληπιείων και την ανάγκη δημιουργίας του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών.
Σημαντικό είναι επίσης το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Σωτηρίου σχετικά με την ευτυχή κατάληξη της πάγιας προτάσεως του Σωματείου από το 1995, για την ανάγκη έκδοσης ενός Προεδρικού Διατάγματος, για την οριοθέτηση του χώρου του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών και των δραστηριοτήτων που θα επιτρέπεται να αναπτυχθούν εντός αυτού. Η αναγκαία εξουσιοδότηση νόμου παρέχεται σήμερα μετά την δημοσίευση του Νόμου 2742 του 1999 και είναι στα χέρια του ΟΡΣΑ η άμεση διατύπωσή του.