Το Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών

και η Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2001-2004

       
ΓΕΝΙΚΑ
Πριν τους Αγώνες
Στη διάρκεια τνω Αγώνων
Μετά τους Αγώνες
 

Η πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα θεωρήθηκε από το Σωματείο Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών  ως πολύ σημαντική πρωτοβουλία, και αμέσως μετά την ανακοίνωση είχε προτείνει, με υπόμνημα προς τον τότε Υπουργό Πολιτισμού κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, την ένταξη των Σύγχρονων Ασκληπιείων και του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών, στα προγράμματα των εκδηλώσεων προς αξιοποίηση της ιδέας του Ολυμπιακού πνεύματος. 

Οι Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών βρίσκουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη προσέγγιση όπως περιγράφεται στο Κείμενο Εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού (Δεκέμβριος 1999), το οποίο ενεχείρησε ο Ειδικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων 2004, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Καρτάλης,  στον Πρόεδρο του Σωματείου Αν . Καθ. Κ. Δημήτριο Σωτηρίου, κατά τη συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Πολιτισμού, στις 5 Ιανουαρίου 2000. 

Οι Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών συμφωνούν στη διαπίστωση που εκφράζεται στο κείμενο ότι η χώρα μας υστερεί σημαντικά σε βασικές πολιτιστικές υποδομές, σε θεσμούς και σε πολιτιστική παιδεία   και πιστεύουν πως πρέπει να καταβληθεί  κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η κατάσταση αυτή να μετεξελιχθεί προς δημιουργικές κατευθύνσεις. 

Οι βασικοί στόχοι του Κειμένου Εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού συμπίπτουν με τους στόχους και τις δραστηριότητες του Σωματείου Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών για τη δημιουργία Σύγχρονων  Ασκληπιείων, όπου η Υγεία εντάσσεται στον Πολιτισμό, στόχοι που εντάσσονται φυσιολογικά στο θεματολόγιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Οι Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών πιστεύουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως ενεργοποιητές και να δώσουν κίνητρα και ιδέες, προκειμένου να περιλάβουν οι προγραμματιζόμενες δραστηριότητες και τα προγράμματα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και ειδικές εκδηλώσεις στο πνεύμα των Σύγχρονων Ασκληπιείων.

Ειδικό ενδιαφέρον μπορεί να παρουσιάσουν εκδηλώσεις στο πνεύμα των Σύγχρονων Ασκληπιείων σε θέματα αθλητισμού μέσα από το πρίσμα του Πολιτισμού, όπου τα κριτίρια Υγείας και Αισθητικής μπορεί να διεγείρουν νέες μορφές έκφρασης και δημιουργίας με πρωτότυπες καλλιτεχνικές-αθλητικές εκδηλώσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να οργανωθούν διαγωνισμοί σε συγκεκριμένο πρόγραμμα με πρωτοβουλία του Σωματείου  Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών.

Οι Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών θεωρούν εξαιρετικά σημαντική την ιδέα που διατύπωσε ο κ. Καρτάλης, σχετικά με τη διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας  Σύγχρονου Ασκληπιακού Πάρκου στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού.
Οι Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών  δεσμεύονται να υποστηρίξουν με κάθε δυνατό τρόπο, το Υπουργείο Πολιτισμού για την υλοποίηση της ιδέας.

 

ΤΕΧΝΕΣ

 

 

Προτάσεις άμεσα υλοποιήσιμες με μικρή δαπάνη

Προτάσεις που απαιτούν σοβαρό σχεδιασμό και μάλλον υψηλές δαπάνες
   

1. Αξιοποίηση της διασυνδεδεμένης ευφυΐας (connected intelligence), για την ανάπτυξη του προγράμματος Σύγχρονα Ασκληπιεία. Συνεργασία με το ΕΣΑΕ / Υπ. Εξωτερικών 

2.  Δίκτυο Σύγχρονων Ασκληπιείων Δίκτυο Αρχαίων Ασκληπιείων. Συνεργασία με ΥΠΠΟ, Ελληνικές Πόλεις, Πόλεις της Μεσογείου

1. Δημιουργία Εργαστηρίων Ψηφιακών Τεχνολογιών για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων τέχνης και πολιτισμού, στους χώρους του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών (αντίστοιχος σχεδιασμός του Κέντρου Κατάρτισης Λαυρίου / υποδομή για τη πραγματοποίηση Φεστιβάλ Τέχνης και Τεχνολογίας)

2. Λέξεις και Έννοιες  στον Ελληνικό και Παγκόσμιο Πολιτισμό. Δραστηριότητες που σχετίζονται με την Υγεία

         Ιατρικοί όροι και ορολογία (συνεργασία με το πρόγραμμα  EURODICAUTOM, τη ΓΓΕΤ, την ΙΕΑ, την ΠΟΥ κα.). Δημιουργία ειδικής Βάσεως Δεδομένων. Ιατρικά Λεξικά

3. Φεστιβάλ Τέχνης και Τεχνολογίας, με διαφορετικά θέματα, στους χώρους του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών. Ψηφιακή Πολιτιστική Ολυμπιάδα Νέων (2002 ή 2003)

         Υγεία και Πολιτισμός (κάθε 2 χρόνια), Χορός, Λόγος, Εικαστικές Τέχνες, Εικόνες, Εικονική πραγματικότητα

4. Ολυμπιάδα Σύγχρονου Χορού (2004) στους χώρους του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών (σε υπαίθριους χώρους)

5. Αρχαίο Δράμα και Κωμωδία, σε θέματα σχετικά με την Υγεία (π.χ. βλέπετε Πάνου Αποστολίδη, Τα Ιατρικά του Αριστοφάνη, Εκδόσεις Γαβριηλίδη, Αθήνα, 1996)

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  

 

.
   

1. Καθιέρωση ετήσιων εορτών για την Άνοιξη (με επίκεντρο την Πρωτομαγιά). Φεστιβάλ Μουσικής Άνοιξης (Αθήνα, κλασσικές και νέες συνθέσεις / Απρίλιο Μάιο εκάστου έτους). Συνεργασία με τους πέριξ του Ασκληπιείου Δήμους (την πρόταση έχουν ήδη αποδεχτεί οι Δήμοι Αθηναίων και Παπάγου)

2. Τροποποίηση της διαδρομής του Κλασσικού Μαραθώνιου να περνά μέσα από το Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών. Διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων με συμμετοχή του κοινού και προς τιμή των αθλητών 

Διεθνείς Συναντήσεις με θέμα:

         Υγεία και Περιβάλλον (θετικά και αρνητικά σημεία / φυσικό και ανθρωπογενές / διατροφή,)

         Υγεία και Αθλητισμός. Διεθνής Ολυμπιάδα αθλημάτων χωρίς τεχνικά βοηθήματα

Πολυμερείς συνεργασίες με θέμα Αρχαία Ασκληπιεία - Χώροι Υγείας και Πολιτισμού. Συνεργασία μεταξύ χωρών με αρχαιολογικούς χώρους (Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία, Αίγυπτος, Τυνησία κα.) και Μουσείων Ευρωπαϊκών ή άλλων χωρών που διαθέτουν εκθέματα από τους αρχαιολογικούς χώρους (Βερολίνο, Λονδίνο, Αγία Πετρούπολη, Μόσχα, Κοπενχάγη κα).

         Πέργαμος (συνεργασία Ελλάδος, Τουρκίας, Γερμανίας)

         Επίδαυρος (συνεργασία Ελλάδος, )

         Αθήνα (συνεργασία Αθηνών, Βιέννης, Ρώμης, )

 

ΥΓΕΙΑ      

Περιβάλλον και Ιατρική

 

Κήποι του Ιπποκράτη (φάρμακα και φαρμακοβιομηχανία, έρευνα και ανάπτυξη)