Αγαπητέ Αναγνώστη,

Βρήκαμε το κείμενο που ακολουθεί στο Διαδίκτυο, στη δ/νση

Το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί
... Αν φτιαχτεί γήπεδο στο Γουδί, θα καταστρέψει
και το υπόλοιπο περιβάλλον. ...
www.asda.gr/elxoroi/goudi.htm - 43k

Δεν γνωρίζουμε περισσότερα για την προέλευσή του, αν και υπάρχουν ορισμένες αναφορές στο ίδιο το κείμενο.

Ωστόσο πιστεύουμε ότι μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της ιστορίας της περιοχής και γι' αυτό το παραθέτουμε.

____________________________________________

Το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί

.Έχει έκταση 4.900 στρ. Ο Οργανισμός Αθήνας έχει αναθέσει μελέτη στο ΕΜΠ (καθ. Κ. Πολύζος).

Ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών εκφράζει την πλήρη διαφωνία του με την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ στο Γουδί, με τεκμηριωμένη ανακοίνωση. Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε και η Συντονιστική Επιτροπή για την προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας. (Οικοτοπία, Οκτ. 1999).

Από το 1977 που έχει απελευθερωθεί από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις δεν έχει γίνει ούτε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και πρασίνου. Ιδιοκτησιακά τα 400 στρ. ανήκουν στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, 550 στρ ανήκουν στο Υπουργείο Εθν. Άμυνας εκ των οποίων 330 αποτελούν το πάρκο του στρατού και τα υπόλοιπα 110 στρ στρατόπεδο. Η μελέτη Πολύζου προτείνει 19 παρεμβάσεις από τις οποίες οι 12 μέχρι το 2004. Η μελέτη δεν έχει εγκριθεί και θεσμοθετηθεί. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέλει να "αξιοποιήσει" το στρατόπεδο για οικιστικά προγράμματα και εμπορική χρήση. Χώρο στο πρώην στρατόπεδο δίνει το Υπ Εθν. Άμυνας για να φύγει το ΚΤΕΟ από το Χολαργό για να γίνει πάρκινγκ. Η Εκκλησία διεκδικεί μερίδιο όταν της παραχωρήθηκε έκταση 600 τ.μ. για το ναό της Αγ. Φωτεινής και τώρα ζητάει άλλα 1.000 τ.μ. Ο Δήμος Ζωγράφου προωθεί την αξιοποίηση 2 κτιρίων 800 τ.μ. Όλα αυτά γίνονται χωρίς να ζητείται καν η έγκριση του αρμόδιου Οργανισμού της Αθήνας (Ελευθεροτυπία 15-10-2000)

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Αθήνας με ανακοίνωσή της (Δεκ 2000) αναφέρει ότι "για το Μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδί επικρατεί απόλυτη σιωπή. Η τεράστια έκταση παραμένει κλειστή για τους δημότες, "ανοιχτή" ωστόσο, σε κάθε λογής επέμβαση και εκμετάλλευση".

Ο Δ. Αθηναίων παραχώρησε 20 στρ. για 15 χρόνια δωρεάν στη SEAT για να κάνει Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής (ΠΑΡΟΝ 10-12-2000)

Το ΥΠΕΧΩΔΕ προτείνει επανάχρηση των εγκαταλειμμένων κτιρίων του στρατοπέδου Βαρούτη, συνολικής έκτασης για έδρα του ΑΘΗΝΑ 2004. Πρόκειται για κτίρια 2.450 τ.μ., αποθήκες 4.300 τ.μ., στάβλοι 1950 τ.μ. Δεν υπάρχει δέσμευση για τη μεταολυμπιακή τους χρήση. (Αυγή 9-1-2001)

Ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών εκφράζει τη διαφωνία του για τη μεταφορά του ΑΘΗΝΑ 2004 στο Γουδί.

Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολ. Αγώνων του 2004 ενδιαφέρεται να αποσπάσει τμήματα του Άλσους Γουδιού για ολυμπιακές εγκαταστάσεις, παρά τις προβλέψεις της μελέτης ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΜΠ για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. Συγκεκριμένα, το ΑΘΗΝΑ 2004 επιδιώκει να κατασκευάσει:

 

bulletΈνα από τα 5 δημοσιογραφικά χωριά, χρησιμοποιώντας τις παλιές εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου Βαρίτη, όπου η μελέτη τις προορίζει για πολιτιστικές χρήσεις

 

 

bulletΤην έδρα του ΑΘΗΝΑ 2004 σε αδόμητη περιοχή στη Β' Ζώνη Προστασίας του Υμηττού

 

 

bulletΑθλητικές εγκαταστάσεις συνολικής δυναμικότητας 15.000 θεατών για τα αγωνίσματα του μοντέρνου Πένταθλου.

 

Τα σχέδια αυτά μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους (Συντονιστ. Επιτροπή Ελ. Χώρων Αθήνας, συνάντηση 11-1-2001)

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε το γήπεδο του μπάντμινγκτον (Ολυμπιακοί 2004) να κατασκευαστεί στο Γουδί αντί στο Ελληνικό (ΜΕΤΡΟΡΑΜΑ 2-2-2001)

Tι σημαίνει “Mητροπολιτικό Πάρκο” νεοελληνιστί; Nα “φυτεύουμε”, απλώς, εκεί, όποια νέα τσιμεντένια κατασκευή δεν έχουμε πού αλλού να τη βολέψουμε... Kραυγαλέο παράδειγμα το Γουδί, όπου κάθε μέρα προκύπτει ή απειλείται και νέα χωροθέτηση τσιμεντένιου όγκου. Ως τώρα, έχουμε και λέμε -και πάρτε αναπνοή: Οψιμες επιλογές για ολυμπιακές εγκαταστάσεις: Kεντρικά γραφεία του “Aθήνα 2004”, Xωριό Δημοσιογράφων, γήπεδα 15.000 και 5.000 θέσεων για τα αγωνίσματα του πεντάθλου και του μπάντμιντον. Kαι επί πλέον: Tο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, νοσοκομείο της κυρίας M. Bαρδινογιάννη, Στρατιωτική Aκαδημία, έδρες υπουργείων, Γλυπτοθήκη, Aσκληπιείο Iδρυμα κ.ά. Διαμαρτύρονται, δικαίως, οι περίοικοι των όμορων δήμων (νέα σύσκεψη της Eπιτροπής Aγώνα απόψε στις 7, στο αμφιθέατρο του 7ου Διαμερίσματος, Πανόρμου 59, για να προγραμματιστούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις). Ποιος τους ακούει; (Γ.B. Ελευθεροτυπία, 1-3-2001)

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης διέψευσε τις πληροφορίες που ήθελαν να κατασκευάζονται στο Γουδί οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας των δημοσιογράφων που θα καλύψουν την Ολυμπιάδα των Αθηνών. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Φ. Κουβέλη, ο κ. Λαλιώτης είπε ότι δεν πρόκειται να θιγεί ο μητροπολιτικός χαρακτήρας του πάρκου στο Γουδί και επανέλαβε ότι στο χώρο αυτό δεν πρόκειται να μεταφερθεί ούτε και το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι με ορθή και χρηστή διαχείριση μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικότατο πνεύμονα που θα αφορά όλη την Αττική. (Flash 13-3-2001)

Το φεστιβάλ WOMAD (από τα αρχικά των λέξεων World of Music Arts and Dance - Κόσμος Μουσικών Τεχνών και Χορού) μια πολυεθνική, δημοκρατική γιορτή, ένα φεστιβάλ μουσικής απ' όλα τα μέρη του κόσμου, αλλά και παράδοσης και τέχνης και γεύσεων, εντάχθηκε στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα, και από αυτό το καλοκαίρι και τουλάχιστον για τα επόμενα δύο, επί ένα τριήμερο θα γίνεται στο Γουδί. Εδώ και δύο χρόνια η On Stage επιδίωκε τη διοργάνωση στην Ελλάδα του φεστιβάλ, κάτι που κατορθώνει τελικά φέτος με την υποστήριξη της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας - το κόστος ενός τέτοιου φεστιβάλ υπολογίζεται περί τα 300 εκ. δρχ. Ο χώρος θα πρέπει να πάρει τη μορφή ψυχαγωγικού πάρκου. Εξετάζονται δύο πιθανότητες: ο Ιππικός Ομιλος στο Γουδί και, ακόμα καλύτερα, το Πάρκο Στρατού στο Γουδί - η φιλειρηνική φύση του φεστιβάλ εγγυάται άλλωστε την ασφάλεια του χώρου. Στην τριήμερη διοργάνωση, Ελληνες και ξένοι μουσικοί θα εναλλάσσονται επί σκηνών απολύτως δημοκρατικά (ξεχάστε τον όρο support group ή headliner). Από Ελληνες θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή των “βετεράνων” σε WOMAD του εξωτερικού, Ελευθερίας Αρβανιτάκη και Σαβίνας Γιαννάτου. Συζητείται ακόμη η συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου, του Αλκίνοου Ιωαννίδη και της Μελίνας Κανά μαζί με τον Χάικ Γιαζιτζιάν. Από ξένους καλλιτέχνες συζητείται η συμμετοχή του Βαν Μόρισον, του Ρόμπερτ Πλαντ, των Μαντρεντέους, του Μπράιαν Ινο, του Τζέφρι Οριεμ, του εξαιρετικά δημοφιλούς Ισπανού Εβια, της Βραζιλιάνας Μπέμπε Ζιλμπέρτο, των 20 Ντράμερς από το Μπουρούντι, της Γιουνγκτσέν Λάμο από το Θιβέτ... Τουλάχιστον τρεις μουσικές σκηνές θα στηθούν στον επιλεγμένο χώρο κι εκεί θα εναλλάσσονται τα μουσικά σχήματα. Το δικό τους “παρών” θα δίνουν Ελληνες dj στα διαλείμματα. Παράλληλα θα λειτουργούν τα εργαστήρια, όπου μουσικοί από διάφορες χώρες θα παρουσιάζουν τη μουσική τους παράδοση, τα μουσικά τους όργανα και θα ανταλλάσσουν απόψεις με το κοινό. Δίπλα θα λειτουργούν κιόσκια όπου θα πωλούνται δίσκοι και αντικείμενα της παράδοσης κάθε χώρας, αλλά και κιόσκια με εθνικές κουζίνες. Και για τα παιδιά θα λειτουργούν δημιουργικά εργαστήρια. Στόχος των διοργανωτών είναι η τιμή του εισιτηρίου για τις (πιθανότατα) 7 συναυλίες κάθε ημέρας, να διατηρηθεί προσιτή, περί τις 10.000 δρχ. Θα υπάρξει βέβαια και πακέτο εισιτηρίων για το τριήμερο. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/04/2001)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνουν αύριο στις 5.30 μ.μ. οι φορείς της περιοχής των Αμπελοκήπων, ζητώντας υλοποιηθούν οι υποσχέσεις των αρμοδίων για δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί, όπως προβλέπει και η μελέτη ομάδας ειδικών του Πολυτεχνείου που έγινε με εντολή του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και του Οργανισμού Αθήνας. Σήμερα, στο χώρο των 4.500 στρεμμάτων λειτουργούν στρατόπεδα, το νέο κτίριο του ΕΚΑΒ, η ιατρική βιβλιοθήκη, το κέντρο ιατρικής τεκμηρίωσης, το ψυχιατρικό χωριό, ενώ κοντά στο “Σωτηρία” κατασκευάζεται το ιατροβιολογικό κέντρο ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Επιπλέον ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι θα παραχωρηθούν τμήματα του πάρκου για έργα και εγκαταστάσεις που απαιτούνται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ προβλέπονται και χώροι για τα γραφεία της εταιρείας “Αθήνα 2004” και μάλιστα στη ζώνη Β' του Υμηττού, ενώ τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε η κατασκευή ενός από τα δημοσιογραφικά χωριά. Οι νεότεροι σχεδιασμοί προβλέπουν ακόμη εγκαταστάσεις για το μοντέρνο πένταθλο με θέσεις για 15.000 άτομα, γήπεδο 5.500 θέσεων για το μπάντμιντον, καθώς και ένα άλλο 600 θέσεων για την αντισφαίριση. Κατά καιρούς έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για παραχώρηση τμημάτων για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟ, 60.000 θέσεων, μαζί με τους βοηθητικούς χώρους. Εχουν γίνει επίσης εξαγγελίες για τη δημιουργία Ασκληπιείου Ιδρύματος, στρατιωτικής ακαδημίας, πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, χώρων στάθμευσης για το μετρό, νέου νοσοκομείου εκτός από τα 13 που ήδη διαθέτει, καθώς και για κτίρια που θα στεγάσουν υπουργεία. Η επιτροπή αγώνα εκτιμά ότι αν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας θα δεχθούν κατά μέτωπο επίθεση και καλούν τους κατοίκους της περιοχής να πάρουν μέρος στην αυριανή κινητοποίηση, επιβάλλοντας έτσι στους αρμόδιους να πάρουν θέση για το μέλλον αυτού του χώρου, ο οποίος μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί σε ανάσα ζωής για ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Ζητούν επίσης να κατεδαφιστούν όλα τα παράνομα κτίσματα και όσα δεν προβλέπονται από τη μελέτη του Πολυτεχνείου. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/04/2001)

Τα πέντε “ορφανά” έργα των Ολυμπιακών Αγώνων έγιναν αισίως ...έξι και καταχωρίστηκαν πακέτο στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Ο λόγος για τις εγκαταστάσεις που θα γίνουν στο νέο αθλητικό πόλο, στο πολύπαθο άλσος -στο τέλος θα απομείνει μόνον το ...όνομα- στο Γουδί. Σε έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους της πρωτεύουσας, αποφασίστηκε να φιλοξενηθούν δύο ολυμπιακά αθλήματα που περίσσεψαν από τα ήδη γνωστά αθλητικά κέντρα. Πρόκειται για το μοντέρνο πένταθλο και την αντιπτέριση. Για το πρώτο θα αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις ώστε να διασφαλιστούν χώροι για την κολύμβηση με κερκίδες για 2.000 θεατές, για την ιππασία με χώρους για 5.000 άτομα και τους αγώνες δρόμου με υποδομή για 5.000 άτομα. Για τα υπόλοιπα δύο αγωνίσματα του πένταθλου, την ξιφασκία και τη σκοποβολή, θα κατασκευαστούν νέες αλλά προσωρινές εγκαταστάσεις με κερκίδες για 4.500 άτομα. Για την αντιπτέριση -αγώνισμα άγνωστο στη χώρα μας και γνωστότερο με την αγγλική του ορολογία (μπάτμιντον), που έχει κυριολεκτικά εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες χωροθέτησης στο λεκανοπέδιο, με προτελευταία θέση στο Ελληνικό, προβλέπεται να οριστικοποιηθεί στο Γουδί, όπου θα δημιουργηθεί προσωρινή εγκατάσταση, η οποία θα περιλαμβάνει γυμναστήριο και χώρους για 5.000 θεατές. Το πρώτο βήμα για τη χωροθέτηση των δύο νέων ολυμπιακών πόλων θα γίνει με το πολυνομοσχέδιο-σκούπα που προωθούν από κοινού τα υπουργεία Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο θα αντιμετωπιστούν μια σειρά ζητήματα που αφορούν την προετοιμασία και διοργάνωση των Αγώνων. Οι τελευταίες διορθώσεις έγιναν την περασμένη Πέμπτη, σε σύσκεψη των υπουργών Βενιζέλου και Λαλιώτη, με στόχο να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μέσα σε αυτή την εβδομάδα και να ψηφιστεί το ταχύτερο δυνατό. Ο προϋπολογισμός των έργων υπολογίζεται σε 30 δισ. δρχ. Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ ετοιμάζει τις προκαταρκτικές εργασίες, ώστε αμέσως μετά τη θεσμοθέτηση των εγκαταστάσεων να προκηρυχθούν οι μελέτες και να ακολουθήσει η δημοπράτηση των έργων. Βεβαίως όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί δεν έχουν ούτε ...μακρινή συγγένεια με τις πρόσφατες υποσχέσεις των αρμοδίων για δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί, όπως άλλωστε προβλέπει και η μελέτη ομάδας ειδικών του Πολυτεχνείου, με υπεύθυνο τον καθηγητή Γιάννη Πολύζο, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και του Οργανισμού “Αθήνα 2004”. Το πάρκο στο Γουδί έχει μόνο το ...όνομα, αφού σήμερα στο χώρο των 4.500 στρεμμάτων λειτουργούν στρατόπεδα, το νέο κτίριο του ΕΚΑΒ, η ιατρική βιβλιοθήκη, το Κέντρο ιατρικής Τεκμηρίωσης, το Ψυχιατρικό Χωριό, ενώ κοντά στο “Σωτηρία” κατασκευάζεται το Ιατροβιολογικό Κέντρο Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Εκτός από τα τμήματα του πάρκου για έργα και εγκαταστάσεις που απαιτούνται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προβλέπεται να παραχωρηθούν και χώροι για τα γραφεία της εταιρείας “Αθήνα 2004” και μάλιστα στη ζώνη Β' του Υμηττού, ενώ τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε η κατασκευή ενός από τα πέντε δημοσιογραφικά χωριά. Κατά καιρούς έχουν επίσης διαρρεύσει πληροφορίες για παραχώρηση τμημάτων για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟ, 60.000 θέσεων, μαζί με τους βοηθητικούς χώρους. Εχουν γίνει εξαγγελίες για τη δημιουργία Ασκληπιείου Ιδρύματος, Στρατιωτικής Ακαδημίας, Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, χώρων στάθμευσης για το μετρό, νέου νοσοκομείου εκτός από τα 13 νοσηλευτικά κτίρια που ήδη διαθέτει, καθώς και για χώρους που θα στεγάσουν υπουργεία. (Ελευθεροτυπία 7-5-2001)

Συγκεκριμένα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανάληψης της αρμοδιότητας από το ΥΠΕΧΩΔΕ των ολυμπιακών εγκαταστάσεων που άνηκαν προηγουμένως στο Γουδί. Εκεί θα διεξαχθούν τα αθλήματα του Μοντέρνου Πεντάθλου, που περιλαμβάνει κολύμβηση, ιππασία, δρόμο 5.000 μ., σκοποβολή και ξιφασκία, καθώς και αντιπτέριση. Τα περισσότερα θα γίνουν σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις που θα αναβαθμισθούν, ενώ θα τοποθετηθεί ένα κλειστό προσωρινό γήπεδο 5.000 θεατών. (Καθημερινή 21-5-2001)

Αμεση ήταν η αντίδραση πολλών φορέων του Λεκανοπεδίου στο αίτημα του Παναθηναϊκού προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να του παραχωρηθούν 200 στρέμματα στο Γουδί για ν' ανεγείρει με δικά του κεφάλαια ένα μοντέρνο στάδιο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η ΣΕΑ (Συντονιστική Επιτροπή Αττικής - Πρωτοβουλία Πολιτών) και η Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου με ανακοινώσεις τους προειδοποιούν ότι δεν θα μείνουν αδρανείς αν το αίτημα της πράσινης ΠΑΕ γίνει αποδεκτό από τον πρωθυπουργό, γι' αυτό το λόγο προγραμμάτισαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις 9 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ, στη θέση “Ρυθμός” στο Γουδί. Ακόμα έστειλαν επιστολές στον Κώστα Σημίτη (Κ. 4304/28-6-2001) και στον Ακη Τσοχατζόπουλο (6016/27-6-2001) στις οποίες μεταξύ των άλλων αναφέρουν:
1. Ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου στα 965 στρέμματα, ανοιχτό στο λαό και τη νεολαία.
2. Την απομάκρυνση όλων των στρατοπέδων.
3. Οχι εκχωρήσεις σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
4. Οχι στην τσιμεντοποίηση-τεμαχισμό με πρόσχημα ολυμπιακά έργα.
5. Οχι σε ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια διαχείρισης του χώρου των 965 στρεμμάτων.
Ο πρόεδρος της ΣΕΑ κ. Δημ. Γεωργακόπουλος, σ' επικοινωνία που είχε χθες με την “Ε”, τόνισε ότι ο ξεσηκωμός των κατοίκων της περιοχής, αλλά και γενικότερα του Λεκανοπεδίου, δεν έχει να κάνει μόνο με το αίτημα του Παναθηναϊκού, αλλά με οποιονδήποτε θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή την έκταση. Επισήμανε μάλιστα ότι ο κ. Γιάννης Πολύζος, καθηγητής του ΕΜΠ, σε μελέτη που έκανε, έχει αποφανθεί πως αν αυτή η έκταση δεντροφυτευθεί θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό κανάλι ανάσας για την Αθήνα, αφού θα μειώσει τη θερμοκρασία της πρωτεύουσας κατά 2-3 βαθμούς. Τέλος, ο κ. Γεωργακόπουλος υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν πολλές και δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου η έκταση αυτή να μην παραχωρηθεί για οικονομικά συμφέροντα. Από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός όχι μόνο θα επιμείνει, αλλά και θα “πιέσει” προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να γίνει δεκτό το αίτημά του και να δημιουργήσει ένα μοντέρνο στάδιο που αποτελεί όνειρο δεκαετιών. Το γήπεδο της Λεωφόρου θεωρείται αναχρονιστικό, επικίνδυνο και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον όγκο των φιλάθλων του “τριφυλλιού”. Κατά συνέπεια είναι επιτακτική ανάγκη να παραχωρηθεί ένας χώρος για να φτιάξει το δικό του γήπεδο. Η πρωτοβουλία της ανέγερσης ενός δικού του σταδίου ανήκει στον Γιώργο Βαρδινογιάννη που πρώτος απ' όλους θέλησε να βγάλει τον Παναθηναϊκό από τη μιζέρια της Λεωφόρου, αλλά και από την αβεβαιότητα του ΟΑΚΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/06/2001

Την εφαρμογή του Ν. 732/1977, δηλαδή ενός νόμου που έχει ψηφιστεί πριν από 24 χρόνια, ζητεί η Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου (ΔΠΖ), η επιτροπή που έχουν συστήσει οι κάτοικοι της περιοχής, όσον αφορά την τύχη των 965 στρεμμάτων του Γουδιού. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο. Τι προβλέπει ο συγκεκριμένος νόμος; Οτι ο χώρος του πρώην στρατοπέδου, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, θα δενδροφυτευτεί σε ποσοστό 90% ενώ το υπόλοιπο 10% (μόλις 96,5 στρέμματα) θα παραχωρηθεί για την κατασκευή αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων. Οπως επισημαίνει στην “Ε” ο επικεφαλής της ΔΠΖ Βασίλης Αλεξανδράτος, “παρά την ύπαρξη του σχετικού νόμου, τίποτε απολύτως δεν έχει εφαρμοστεί. Ουδέποτε έγινε το παραμικρό για να υλοποιηθούν όσα προβλέπονται σε αυτόν και για τα οποία όλοι οι υπεύθυνοι, κατά καιρούς, δεσμεύονται. Δυστυχώς, ο χώρος σταδιακά τεμαχίστηκε, εκτάσεις έχουν ήδη εκχωρηθεί και τσιμεντοποιηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 49 στρέμματα, που έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο Ζωγράφου, ο τελευταίος έχει επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικής επιχείρησης με αντικείμενο το ποδόσφαιρο σε χώρο 1.250 μέτρων. Εχουν πέσει όλοι πάνω σαν τα κοράκια και προσπαθούν να πάρουν ό,τι μπορούν”. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι κάτοικοι του Ζωγράφου είναι κάθετα αντίθετα με την παραχώρηση έστω και της παραμικρής έκτασης από το Γουδί. “Ο Δήμος Ζωγράφου είναι ο πλέον πυκνοκατοικημένος στην Ελλάδα. Περισσότερο και από την Κυψέλη. Κι αυτό που σας λέω δεν είναι δικός μου ισχυρισμός. Αποδεικνύεται από μελέτες ότι στον Δήμο Ζωγράφου αντιστοιχούν οι περισσότεροι κάτοικοι ανά τετραγωνικό εκτάριο. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα δεν μπορούμε να δεχτούμε την προσθήκη ενός ακόμη”, προσθέτει ο κ. Αλεξανδράτος. Σύμφωνα με τη ΔΠΖ το δίκαιο της στάσης τους επιβεβαιώνεται και από “τη μελέτη του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιάννη Πολύζου, ο οποίος επισημαίνει ότι εφόσον δημιουργηθεί χώρος πρασίνου στο Γουδί αυτό θα σημάνει μείωση της θερμοκρασίας στην Αθήνα κατά 3-4 βαθμούς. Είναι λοιπόν φυσιολογικό”, συνεχίζει ο κ. Αλεξανδράτος, “να μη δεχόμαστε την παραχώρηση των 200 στρεμμάτων στον Παναθηναϊκό. Είναι τεράστια έκταση. Αν φτιαχτεί γήπεδο στο Γουδί, θα καταστρέψει και το υπόλοιπο περιβάλλον. Εμείς αντιστεκόμαστε στην καταστροφή του χώρου, ο οποίος παλεύουμε να μείνει ενιαίος και να δενδροφυτευτεί”. Συνεχίζοντας ο επικεφαλής της ΔΠΖ τονίζει πως “δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουμε σε μια απόφαση παραχώρησης έκτασης στο Γουδί. Δεν μπορούμε να επιβραβεύσουμε τέτοιες σκέψεις. Πέραν αυτού, θα είναι σημαντική και η υποβάθμιση της περιοχής αν γίνει γήπεδο, με την έννοια πως κάθε φορά που θα έχει αγώνα και ίσως όχι μόνον τότε, θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, για τυχόν φασαρίες, να κλεινόμαστε στα σπίτια μας. Δεν υπάρχει καμία λογική σ' αυτό”. “Δεν είναι κάτι προσωπικό με τον Παναθηναϊκό. Το ίδιο θα κάναμε αν ήταν κάποια άλλη ομάδα ή κάποιος άλλος φορέας”, υποστηρίζει ο κ. Αλεξανδράτος, “ο Παναθηναϊκός, ούτως ή άλλως, έχει εκτός Αθηνών εγκαταστάσεις και χώρους. Ας κάνει εκεί το γήπεδό του. Αυτό που έχει ανάγκη η Αθήνα δεν είναι ένα νέο γήπεδο αλλά πράσινο για ν' αναπνεύσει”. Στο πλευρό των κατοίκων του Ζωγράφου και της ΔΠΖ συντάσσεται και η ΣΕΑ Πρωτοβουλία Πολιτών Συλλόγων. Ηδη αποφάσισε τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση που έχει προαναγγελθεί για τις 9 Ιουλίου στον χώρο του Ρυθμού στο Γουδί, ενώ με επιστολές της προς τον πρωθυπουργό (αρ. πρωτ. Κ4304/28.6.2001) και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας (αρ. πρωτ. 6016/27.6.2001) ζητεί να μην παραχωρηθεί η έκταση που ζητεί ο Παναθηναϊκός στο Γουδί. “Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε πολύ σκληρά και να μην επιτρέψουμε την τσιμεντοποίηση του Γουδιού”, δηλώνει στην “Ε” ο πρόεδρος της ΣΕΑ Δημήτρης Γεωργακόπουλος. “Είναι πάγια θέση μας, όλη η περιοχή να γίνει πάρκο. Η Αθήνα δεν αντέχει κι άλλο τσιμέντο. Θα προσφύγουμε όπου μπορούμε. Στον "Συνήγορο του Πολίτη" ή και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου ν' αποτρέψουμε σχέδια παραχώρησης, ιδιωτικοποίησης ή τσιμεντοποίησης του Γουδιού. Αποτελεί την ύστατη ευκαιρία να δημιουργηθεί στην Αθήνα ένα σημαντικό κανάλι ανάσας”. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/07/2001

Γ. ΒΟΖΙΚΑΚΗΣ “Τεράστιο κοινωνικό κόστος” Κάθετα αντίθετος με την παραχώρηση της έκτασης που ζητεί ο Παναθηναϊκός για την κατασκευή του γηπέδου του, είναι ο οικολόγος Γ. Βοζικάκης, μέλος της Επιτροπής “Αγώνας για την προστασία του Γουδιού”. Οπως επισημαίνει σε δήλωσή του στην “Ε”, αν η κυβέρνηση ενδώσει στις πιέσεις που δέχεται, τότε το κοινωνικό κόστος που θα υποστούμε όλοι θα είναι τεράστιο. Η πλήρης δήλωση του Γ. Βοζικάκη είναι η εξής: “Μόνο αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει η επιμονή της ΠΑΕ Παναθηναϊκός να της παραχωρηθούν 200 στρέμματα στο Γουδί, για να κατασκευάσει εκεί το γήπεδό της. Είναι τουλάχιστον παράλογο να εξισώνεται η εξοικονόμηση πόρων 30 δισ. με την ανυπολόγιστη αξία της έκτασης που ζητούν και μάλιστα όταν ο χώρος αυτός προορίζεται για πράσινο υπέρ-τοπικής σημασίας. Το κοινωνικό κόστος που θα υποστούμε, αν η κυβέρνηση ενδώσει στις πιέσεις, θα είναι τεράστιο και θα βαρύνει τις μέλλουσες γενιές. Ο χώρος του Πάρκου του Γουδιού αποτελεί μια όαση ζωής και είναι ζωτικά αναγκαίος για τους κατοίκους της Αθήνας. Η κατασκευή γηπέδου 45.000 θέσεων θα καταστρέψει το θαυμάσιο αυτό χώρο και θα επιβαρύνει την περιοχή με τεράστια προβλήματα. Η κυβέρνηση πρέπει, άμεσα, να εφαρμόσει τη μελέτη του Πολυτεχνείου, που έχει ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια. Να τηρήσει τη δέσμευσή της ότι ο χώρος του Γουδιού θα αναδειχθεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο και ότι δεν μπορεί σε οροθετημένο χώρο να κατασκευαστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι ιδιωτική επιχείρηση και πρέπει να αγοράσει το οικόπεδο στο οποίο να κατασκευάσει το γήπεδό της. Η λύση του Ολυμπιακού Σταδίου, ώς τότε, είναι συμβατή με την ιστορία και το μέγεθος των υποχρεώσεων της ομάδας αυτής. Οσο για τον τελικό του ποδοσφαίρου των Ολυμπιακών Αγώνων, το παραπάνω στάδιο μας αρκεί”. Π. ΚΟΡΚΟΔΕΙΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/07/2001

Εννέα βουλευτές τάσσονται με κοινή τους δήλωση-ανακοίνωση υπέρ του αιτήματος του Παναθηναϊκού για κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου στο Γουδί. Είναι οι Προκόπης Παυλόπουλος, Αθανάσιος Φλωρίνης, Βασίλης Παπάς, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, Νίκος Λέγκας, Κώστας Καρράς, Νικήτας Κακλαμάνης, Θεοφάνης Δημοσχάκης, Βασίλης Μπαρμπαγιάνης. “Η πρόταση του Παναθηναϊκού, που είναι απολύτως τεκμηριωμένη και συνοδεύεται από όλες τις απαραίτητες επιστημονικές μελέτες, είναι αναφανδόν συμφέρουσα προς το ελληνικό δημόσιο”, τονίζεται μεταξύ άλλων, “διότι:
α. Η ανέγερση του γηπέδου, που θα ανέλθει στα 30 δισ. δρχ., θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την ΠΑΕ ΠΑΟ.
β
. Ο συγκεκριμένος χώρος θα γίνει χώρος άθλησης και θα πάψει να είναι χώρος συγκέντρωσης τοξικομανών και απόρριψης σπουπιδιών.
γ. Με την κατάργηση χρήσης του σημερινού γηπέδου (Λεωφόρος), που βρίσκεται σε μία ασφυκτιούσα από κυκλοφορία, ρύπους και έλλειψη πρασίνου περιοχή, θα λυθούν πολλά προβλήματα των Αμπελοκήπων”.
Οι εννέα βουλευτές επικαλούνται επίσης οκτώ επιπροσθέτως λόγους “που επιβάλλουν την άμεση μέριμνα και παρέμβαση του πρωθυπουργού, ώστε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του Παναθηναϊκού”. Αναλυτικά:
1. Ο Παναθηναϊκός, με την ιστορία των 93 ετών, είναι η μοναδική ομάδα που έχει χαρίσει στη χώρα μας διακρίσεις στο εξωτερικό και παράλληλα η μοναδική ομάδα που εκπροσωπεί την πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.
2. Εν όψει 2004, είναι αδιανόητο η πόλη που θα φιλοξενήσει τους αγώνες να μην μπορεί να τελέσει τον τελικό του τουρνουά ποδοσφαίρου, λόγω του ότι στερείται αναλόγου προς την περίπτωση αθλητικού χώρου.
3. Ο ΠΑΟ δεν είναι δυνατόν να αγωνίζεται σε ένα γήπεδο 14.000 θεατών, τη στιγμή που οι φίλαθλοί του είναι εκατομμύρια.
4. Στον Παναθηναϊκό που πάντα πρωτοπορούσε (δημιούργησε πρώτος κερκίδες, έβαλε προβολείς, έπαιξε σε χλοοτάπητα), δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να γυρίζει την πλάτη.
5. Η διεξαγωγή αγώνων στη Λεωφόρο δημιουργεί στην περιοχή κυκλοφοριακό
πρόβλημα, ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση, καταστάσεις που είναι φυσικό να ενοχλούν τους νοσηλευόμενους στα παρακείμενα νοσοκομεία (Αγ. Σάββας, Ελπίς).
6. Κάποιες προτεινόμενες λύσεις εκ μέρους του ΥΠΕΧΩΔΕ, για μεταφορά του γηπέδου στα Τουρκοβούνια ή στο
Ελληνικό, δεν ευσταθούν.
7. Δεν είναι δυνατόν κάποιες ομάδες να ευνοούνται με μέτρα της πολιτείας, που παίρνονται φωτογραφικά και κατ' εξακολούθηση και ο Παναθηναϊκός να αντιμετωπίζεται σαν φτωχός συγγενής. Αυτό δεν είναι ισονομία, αξιοκρατία και ισοπολιτεία.
8. Το Γουδί είναι ένα ιδανικό μέρος, αφού δεν θα διαταραχθεί το περιβάλλον, ανήκει στην Αθήνα, είναι συγκοινωνιακά προσπελάσιμο, δεν βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/07/2001

Ο καβγάς για το Γουδί συνεχίστηκε χθες ανάμεσα στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη και τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού Αγγελο Φιλιππίδη, με μόνη διαφορά ότι χαμήλωσαν οι τόνοι και χρησιμοποιήθηκαν εκατέρωθεν ηπιότερες εκφράσεις. Στο περιθώριο προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υπουργείου του με θέμα τις ...κλιματικές αλλαγές, ο κ Λαλιώτης επανήλθε, αφού δέχτηκε σχετική ερώτηση, στη υπόθεση του υπό κατασκευήν γηπέδου του ΠΑΟ, τονίζοντας:
“Ο Παναθηναϊκός είναι ιστορικός σύλλογος και πρέπει να έχει σύγχρονο στάδιο. Το γήπεδο
της Λεωφόρου είναι πολιορκημένο και πρέπει να φύγει. Εδώ και τρία χρόνια όμως λέμε ότι αυτός ο χώρος των 960 στρεμμάτων που ζητάει ο Παναθηναϊκός στο Γουδί, έχει χαρακτηριστεί πάρκο. Ο χώρος αυτός έχει τρεις ιδιοκτήτες: το Δήμο Αθηναίων, το Δήμο Ζωγράφου και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Εμείς έχουμε προτείνει δύο εναλλακτικές λύσεις στον Παναθηναϊκό: Μία έκταση 100 στρεμμάτων μέσα στο παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό και μία μεταξύ των περιοχών Καλογρέζας, Τουρκοβουνίων και Αμαρουσίου. Ο κ. Φιλιππίδης όπως και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι οι ιδιοκτήτες της έκτασης των 960 στρεμμάτων αρνούνται να γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδί. Θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Φιλιππίδης τις εναλλακτικές λύσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει εκδηλώσει την ευαισθησία του σε αθλητικά θέματα. Ο κ. Φιλιππίδης όμως δεν παρενέβη όταν προ ημερών στην πρεμιέρα του Παναθηναϊκού ακούστηκαν υβριστικά συνθήματα για εμένα και την οικογένειά μου. Πιστεύω ότι ήταν ο εγκέφαλος αυτής της προσπάθειας που συνδέεται με τη φθορά του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο κύριος Φιλιππίδης προσφέρει κακές υπηρεσίες στον Παναθηναϊκό, στο άθλημα, τους φιλάθλους και την οικογένεια Βαρδινογιάννη”. Απάντηση στα λεγόμενα του κ Λαλιώτη έδωσε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού από την μπάντα των FM, συγκεκριμένα από τον “Πλάνετ-104,5 FM” (στην εκπομπή “Φουλ επίθεση” του Νίκου Ασημακόπουλου). “Δεν είμαι σε κόντρα με τον υπουργό, ο υπουργός μπορεί να είναι σε κόντρα μαζί μου”, ξεκαθάρισε ο κ. Φιλιππίδης και πρόσθεσε: “Το υπουργείο του κ Λαλιώτη δεν είναι αρμόδιο για το αίτημά μας. Ο κ. Σημίτης με ενημέρωσε ότι έστειλε επιστολή στον κ. Βενιζέλο και στον κ. Φλωρίδη, τους οποίους θεωρεί προφανώς αρμόδιους. Και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει δήλωση ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να έχει σύγχρονο, μοντέρνο γήπεδο στην Αθήνα. Το Γουδί έχει συγκοινωνία με Μετρό. Αν στο Γαλάτσι γίνει σταθμός του Μετρό, τότε μάλιστα να το εξετάσουμε. Ομως ο σταθμός του Μετρό αυτή τη στιγμή στο Γαλάτσι είναι στα 1.800 μέτρα. Κανείς δεν θα πάει σε ένα ματς όταν θα χρειάζεται να αφιερώνει 6-7 ώρες”.
Σε ερώτηση για το περιεχόμενο συζήτησης που είχαν προχθές ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον κ Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε: “Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο. Οι ίδιοι το γνωρίζουν και οι ίδιοι μπορούν να αναφερθούν σ' αυτή. Απ' όσο γνωρίζω δεν υπήρξε συζήτηση για το Γουδί
”. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/07/2001

Στη δέσμευση ότι ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ θα αποκτήσουν χώρους για γήπεδα, όπως έγινε και με τον Ολυμπιακό, προχώρησε την Τρίτη ο Κώστας Λαλιώτης. “Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει προτάσεις. Έχει και ευαισθησία και ευθύνη να λυθούν τα προβλήματα των ιστορικών συλλόγων, αλλά και να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αττικής” τόνισε ο υπουργός.
Ερωτηθείς ο κ. Λαλιώτης δήλωσε, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στα Ολυμπιακά έργα που έχει αναλάβει να κατασκευάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ. “Όλα προχωρούν με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχουμε αναλάβει. Εμείς δεν έχουμε καθυστερήσεις.” (Πηγή: ΑΠΕ
news.in.gr 19-9-01)

“Νόμος εν ισχύι που όμως παραμένει ανενεργός” έτσι χαρακτηρίζει το Ν. 732/77 που παραχωρούσε 965 στρέμματα στο Δήμο Αθηναίων και στο Δήμο Ζωγράφου, προκειμένου να γίνουν ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου, η συντονιστική επιτροπή συλλόγων και κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας. Η έκταση ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και εδώ και 24 χρόνια ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν οι κινήσεις πολιτών, μεγάλο μέρος της έκτασης αυτής κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί. Η παραχώρηση στους δύο δήμους θα γινόταν σταδιακά κατ' αρχάς με την απομάκρυνση των στρατοπέδων που βρίσκονται εκεί. Η απομάκρυνση δεν έγινε όμως ποτέ. Ακόμα και όταν πριν από δύο χρόνια με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας ανακοινώθηκε η μεταφορά 77 στρατοπέδων. Την έκταση σήμερα εκμεταλλεύονται διάφορες υπηρεσίες που τη χρησιμοποιούν έως και χώρο στάθμευσης. Την ίδια στιγμή υπάρχουν σχέδια για την εκμετάλλευση του χώρου από πολλούς φορείς. Διάφορα ΑΕΙ (Ιατρική Σχολή, Οικονομικό Πανεπιστήμιο) θέλουν να επεκταθούν εκεί. Επίσης, ο δήμος Ζωγράφου θέλει να κατασκευάσει παγοδρόμιο, αλλά και εκθεσιακό κέντρο. Τέλος, υπάρχουν σχέδια και για την Ολυμπιάδα του 2004 με τη δημιουργία γηπέδων. Της αντιπτέρησης και του πεντάθλου, ενώ προσφάτως υπήρξαν σκέψεις για τη μεταφορά εκεί του γηπέδου του Παναθηναϊκού καθώς και για την ανέγερση νοσοκομείου. Τελικά κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τι πρόκειται να γίνει. Πάντως, πριν από λίγα χρόνια ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας είχε ζητήσει από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να εκπονήσει μελέτη για την περιοχή. Την ανέλαβε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων και ο πρόεδρός του Ι. Πολύζος. Οι μελετητές είχαν εντάξει στη μελέτη και άλλα 3.500 στρέμματα που ανήκουν στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, στο Πολυτεχνείο καθώς και στην Ελληνική Αστυνομία. Εκαναν λόγο για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου, που τόσο χρειάζεται η πρωτεύουσα. Τα σχέδια έχουν μείνει ακόμα στα χαρτιά, αν και όπως όλοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο θα ανακούφιζε ολόκληρη την πρωτεύουσα σημαντικά επιφέροντας έως και πτώση της θερμοκρασίας (2 με 3 βαθμούς Κελσίου) κατά τη διάρκεια των καλοκαιριού. Ωστόσο, τελευταία το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ έκανε δεκτή την πρόταση του Αθήνα 2004 για την κατασκευή χωριού δημοσιογράφων και προσωπικού ασφαλείας μέσα στο χώρο της πολυτεχνειούπολης. Αυτό, όπως αναφέρουν οι κινήσεις πολιτών, έρχεται σε αντίθεση με τον πρόσφατο νόμο για τα ολυμπιακά έργα και με τη μελέτη του ίδιου του Τμήματος που δεν προβλέπει καινούργια κτίρια σε όλη την έκταση του πάρκου. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2001)

ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ: Κινδυνεύει από τα μεγάλα συμφέροντα

Ιδιώτες και κυβέρνηση θέτουν εμπόδια στην ανάπτυξή του ως Ενιαίου Πάρκου Υψηλού Πρασίνου, ανοιχτού για το λαό

Το πάρκο στο Γουδί δε βγαίνει από το στόχαστρο της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Μετά τις πιέσεις της για να οικοδομήσει εκεί γήπεδο για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, τώρα σχεδιάζει να τσιμεντοποιήσει άλλα 10 στρέμματα όπου θα έπρεπε να αναπτυχθεί βλάστηση. Η κυβέρνηση, πιστή στην πολιτική της να εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα, νομιμοποιεί τις ορέξεις των ιδιωτών. Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" αντιδρά στην κατάτμηση του χώρου και στην τσιμεντοποίησή του κομμάτι κομμάτι. Εξηγεί γιατί δεν πρέπει να ικανοποιηθούν τα αντιπεριβαλλοντικά και παράλογα για τη λειτουργία της πόλης σχέδια κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου. Επιμένει για την ανάπτυξη στα περίπου χίλια στρέμματα Ενιαίου Πάρκου Υψηλού Πρασίνου, ανοιχτού στο λαό.

Η Διεύθυνση Δασών Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, εκμεταλλευόμενη τις διατάξεις του Ν. 998/1979 ("περί δασών"), προχώρησε σε "Πράξη Χαρακτηρισμού", που αφορά σε έκταση εμβαδού 9,6 στρεμμάτων στο Γουδί κι αποτελεί τμήμα από το τέως στρατόπεδο "Βαρύτη". Ουσιαστικά, πρόκειται για πράξη αποχαρακτηρισμού καθώς η έκταση χαρακτηρίζεται πλέον "μη δασική", ενώ παλαιότερα - τουλάχιστον στα χαρτιά - θεωρούνταν ή προοριζόταν για δάσος.

Από παλαιότερη κινητοποίηση για την ανάπτυξη πάρκου στο Γουδί

Αλλωστε, πριν 25 χρόνια, με το Ν. 732/77, οι κυβερνώντες όριζαν συνολικά τα 965 ελεύθερα στρέμματα της περιοχής να αποδοθούν στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, για να αναδειχτούν σε ενιαίο πάρκο πρασίνου. Δεν έγινε τίποτα, παρά κατάτμηση, απαξίωση και τσιμεντοποίηση τμημάτων του χώρου. Μεγάλο κομμάτι πήρε η Πολυτεχνειούπολη. Τα 335 στρέμματα πήρε ο Δήμος Αθηναίων για να εγκαταστήσει τη Διεύθυνση Κηποτεχνίας. Αλλο τμήμα χρησιμοποιήθηκε για το κολυμβητήριο του Οργανισμού Νεολαίας-Αθλησης. Περίπου 135 στρέμματα καταλαμβάνει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Μεγάλη έκταση έχει ο στρατός για το άλσος του, που όμως είναι απλά περιφραγμένο γκαζόν και όχι ψηλό πράσινο με ελεύθερη την πρόσβαση στους δημότες. Τέλος, στην περιοχή του - στα χαρτιά - πάρκου λειτουργεί στρατόπεδο που στεγάζει ειδική στρατιωτική μονάδα των ΗΠΑ, έργο της οποίας είναι η συγκέντρωση "πληροφοριών". Και ό,τι έμεινε ελεύθερο, έχει παρατηθεί στη μοίρα του, δίχως κάποια ουσιαστική παρέμβαση για την ανάπτυξη και ανάδειξη πρασίνου.

Οπως έχουν επανειλημμένα τονίσει και στη "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου" - που επίσης αγωνίζεται για τη διάσωση της περιοχής - ενώ το υπουργείο Εθνικής Αμυνας πριν τρία χρόνια ανακοίνωσε την απομάκρυνση των στρατοπέδων από τα αστικά κέντρα, εξαίρεσε τα στρατόπεδα στο Γουδί, γεγονός σχετιζόμενο με την παρουσία στην περιοχή Αμερικανών πρακτόρων. Δίνοντας ένα παράδειγμα για το πώς οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις εννοούν την "ανάδειξη" τέτοιων χώρων, οι προοδευτικοί Ζωγραφιώτες αναφέρονται στα 49 στρέμματα που το υπουργείο για "τα μάτια του κόσμου" παραχώρησε στο Δήμο Ζωγράφου. Η δημοτική αρχή, με τη στήριξη ή έστω ανοχή άλλων επίσης συμβιβασμένων δημοτικών κινήσεων, ασχολείται μόνο με την ανάδειξη αυτού του κομματιού και "ξεχνά" τα υπόλοιπα εκατοντάδες στρέμματα, αρνούμενη να τα διεκδικήσει και να τα αποδώσει στα λαϊκά στρώματα της περιοχής, που τόσο ανάγκη έχουν από πράσινο, αναψυχή και οξυγόνο. Επίσης, και από αυτά τα 49 στρέμματα, σχεδιάζει να παραχωρήσει κομμάτι σε ιδιώτη για να αναπτύξει εκεί αθλητικές εγκαταστάσεις με εισιτήριο.

Το Ιδρυμα "Ελπίδα"

Σύμφωνα με πηγές στη Διεύθυνση Δασών, την περιοχή ζήτησε το ίδρυμα "Ελπίδα", πρόεδρος του οποίου είναι η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, με σκοπό να οικοδομήσει εκεί νοσηλευτικό ίδρυμα για ανηλίκους που υποφέρουν από καρκίνο. Αλλες πηγές από την Περιφέρεια σημειώνουν ότι είναι εκφρασμένη η κυβερνητική βούληση να στηρίξει το αίτημα της οικογένειας. Οτι παλαιά δεν υπήρχε εκεί δάσος. Οτι σήμερα στην εν λόγω έκταση υπάρχουν ακόμα "τολ" και άλλα υπολείμματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Και ότι καθένας μπορεί να υποβάλει ένσταση στις αρμόδιες αρχές για τον αποχαρακτηρισμό, με την προϋπόθεση ότι μπορεί να αποδείξει πως παλαιότερα υπήρχε εκεί δάσος.

Ομως, πέρα από τα "παραθυράκια" του εκάστοτε νόμου και τα τερτίπια της κάθε νομότυπης διαδικασίας, αναζητάται η ουσία. Ο δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων Μ. Δανδουλάκης σημειώνει: "Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" έχει δώσει πολλές μάχες μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου τα 965 στρέμματα να διαμορφωθούν σε Ενιαίο Πάρκο Υψηλού Πρασίνου". Χαρακτηρίζει επιεικώς απαράδεκτη την κίνηση της Διεύθυνσης Δασών και της κυβέρνησης, διότι επιχειρούν να μειώσουν τις αντιδράσεις "πατώντας" στην ευαισθησία όλων μας στα θέματα Υγείας. Επισημαίνει ότι η οικοδόμηση ενός ακόμα νοσοκομείου σε μια περιοχή, όπου ήδη λειτουργούν με πολλές δυσκολίες 13 μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα, δεν έχει καμία "λογική" και σίγουρα δε βοηθά στην αναγκαία αποκέντρωση της πολύπαθης Αθήνας.

Υπογραμμίζει ότι η μετατροπή και των 965 στρεμμάτων στο Γουδί σε πάρκο υψηλού πρασίνου αποτελεί τη μόνη ελπίδα για τους κατοίκους της περιοχής και συνολικά της πρωτεύουσας, που "πνίγονται" από το νέφος και το μπετόν. (Ριζοσπάστης 22-8-2002)

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ για Ελληνικό και Γουδί η χρήση των χώρων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μετά το 2004 τι;Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Η μετα-ολυμπιακή χρήση είναι πλέον το ζητούμενο για τα δύο πρώην "ορφανά" έργα στο Ελληνικό και το Γουδί, με δεδομένο ότι οι κατασκευές προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, όπως διαπίστωσαν κατά τη χθεσινή επίσκεψή τους η Βάσω Παπανδρέου και η Γιάννα Αγγελοπούλου. Και οι δύο περιοχές έχουν θεσμοθετηθεί ως χώροι πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού, αλλά φαίνεται πως θα συνοδευτούν τελικά με μπόλικο... τσιμέντο.

bulletΣτο Γουδί έχουν δεσμευτεί περίπου 170 στρέμματα, ιδιοκτησίας του Στρατού, όπου κατασκευάζονται οι υποδομές για το μοντέρνο πένταθλο. Αξιοποιήθηκαν τα υπάρχοντα κτίσματα και χρειάστηκε να κατασκευαστεί μόνον το γήπεδο αντιπτέρισης. Μέσα στο χώρο βρέθηκαν υπολείμματα του υδραγωγείου του Οθωνα, που χρειάστηκε να μετακινηθεί, ενώ διατηρήθηκαν ένα πολυβολείο, δύο δεξαμενές και μια καμινάδα. Γύρω από τα γήπεδα θα φυτευθούν 800 δένδρα, 61.000 θάμνοι και 6 στρέμματα χλοοτάπητα. Το κολυμβητήριο του Δήμου Αθηναίων ανακαινίζεται και αποκτά νέες εγκαταστάσεις ολυμπιακών προδιαγραφών, σε έκταση 30 στρεμμάτων. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/10/2003

Εκκληση για το πάρκο στο Γουδί
Εκκληση προς την κυβέρνηση αλλά και τους πολίτες, τους φορείς και τους δήμους ώστε να μπει φρένο “στα περιβαλλοντοκτόνα σχέδια του κ. Βενιζέλου” και να τα αποτρέψουν απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί.

Σε ανακοίνωση-διαμαρτυρία της Επιτροπής τονίζεται:
“Ο κ. υπουργός, δρώντας ως υπερυπουργός, καταργεί προηγούμενες δεσμεύσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού και προτείνει να γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο χώρο του Γουδιού, χωρίς να υπολογίζει ότι αυτό θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην περιοχή, που πλήττεται ήδη, επικίνδυνα, από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και από άλλες μη προβλεπόμενες χρήσεις. Πρόταση καταστροφική, επίσης, για την ευρύτερη περιοχή, στην οποία είναι εγκατεστημένα 3 νοσοκομεία, δύο πανεπιστημιουπόλεις, είναι η πιο πυκνοδομημένη περιοχή της Ευρώπης και μόνο το γήπεδο της έλειπε για την ολοκλήρωση του κακού.
Είναι εξοργιστικό να καταπατούνται νόμοι, όπως ο 732/77 που παραχωρεί τα στρατόπεδα του Γουδιού στους πέριξ δήμους με σκοπό να γίνουν πάρκο ή ο νόμος 1515/85 του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, που προβλέπει πράσινο στο χώρο με ήπιες εγκαταστάσεις πολιτισμού, αθλητισμού και ψυχαγωγίας
. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/01/2004

Πώς το Γουδή παρεφθάρη σε Γουδί
Η αναγνώστρια της “Ε” Βασιλική Καραγιάννη (Υπάτης 15, Αθήνα), έστειλε προς τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, επιστολή που αναφέρεται στην ιστορία του τοπωνυμίου ΓΟΥΔΗ, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού:

“Κύριε υπουργέ,
Με όλο τον προσήκοντα σεβασμό επιτρέψτε μου να επιστήσω την προσοχή σας -με παρρησία και μετά λόγου γνώσεως- σε ένα γλωσσολογικό ατόπημα στο οποίο υποπέσατε στις 31/12/2003 όταν εξαγγείλατε τον μποναμά-καταστροφή του Πάρκου ΓΟΥΔΗ.
Σας παρακαλώ να δεχθείτε την έκφραση της οδυνηρής έκπληξής μου όταν σας παρακολούθησε το Πανελλήνιο να λέτε από τηλεοράσεως: "Με τη σύμφωνη γνώμη της κ. ΥΠΕΧΩΔΕ και της κ. Δημάρχου Αθηναίων το ποδοσφαιρικό γήπεδο θα κατασκευασθεί σε έκταση της περιοχής Γουδίου"!*
Αξιότιμε κε καθηγητά, κε υπουργέ,
Γλωσσολογικά το "Γουδί", το "Γουδίου", το "Γουδιού" είναι απαράδεκτα. Δεικνύει ιστορική άγνοια και βαρύτατη έλλειψη γλωσσικής ευαισθησίας.
Σας γράφει, κ. υπουργέ, ένας ασήμαντος, ταπεινός, αλλά ευαίσθητος άνθρωπος αυτού του τόπου που έψαξε την ιστορία του τοπωνυμίου ΓΟΥΔΗ. Ξεκινά πριν από πολλά χρόνια και οφείλεται στο όνομα της οικογενείας ΓΟΥΔΗ και όχι στο αρχαίο "ιγδίον" δηλαδή στο σκεύος του φαγητού "γουδί". Σιγά σιγά παρεφθάρη η λέξη και κατέληξε σ' αυτή τη λεκτική ασχήμια.
Εγώ, κ. υπουργέ, με πολύ χρόνο και κόπο έρευνας σε πηγές και βιβλιοθήκες συνέλεξα τα στοιχεία που μιλούν για την περιοχή του ΓΟΥΔΗ, το πάρκο του ΓΟΥΔΗ κ.λπ. και δημιούργησα ένα μικρό τομίδιο. Το υπέβαλα τον Ιούνιο 2002 στη Δ/νση Αρχιτεκτονικού - Τμήμα Τοπωνυμίων του Δήμου Αθηναίων, όπου δυστυχώς εκκρεμούν ακόμα πολλές παρόμοιες περιπτώσεις.
Σας παραδίδω ένα αντίτυπο της έρευνάς μου με την ελπίδα ότι -έστω και την τελευταία στιγμή- θα σκεφθείτε όλες τις καταστροφικές παραμέτρους των ενεργειών σας εις βάρος του πρασίνου του ΓΟΥΔΗ”.
Με την αγωνία μου και τον μακρόχρονο αγώνα για το Πάρκο ΓΟΥΔΗ.
Υ.Γ.: Εικάζεται ότι η ψηφοπενία και η ψηφοθηρία σπρώχνουν το ΓΟΥΔΗ στα νύχια της ποδοσφαιρικής αλητείας των χουλιγκάνων.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/01/2004